Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A jak udowodnią mu sztuczny podział gospodarstwa to sąsiedzi podzielą jego gospodarstwo pomiędzy siebie.

Opublikowano
5 minut temu, krzysiek1979 napisał(a):

Płacą po 5 tys aby mieć nowe działki na unijne dotacje. Przykład. Znajomy ma kilka córek, po rozpisywał dziewczynom ziemie aby brały mlodego rolnika.Dziewczyny pracują w mieście a on wszystko ogarnia. Mówił ze zapłaci każdą cene za nową dzierzawe bo poprostu potrzebuje świeżych działek. 

zapłacić po 5 tys przez 6 czy 7 lat za te przykładowo 20 Ha. To 100 tys rocznie. Przez te 6 -7 lat to 600-700 tys. Dopłat mają chyba 50% więcej. To niech ma te 1500 do ha. 30 koła rocznie. 180-210 przez 6-7 lat. Zapłacić 600-700 tys żeby dostać 200 tys dopłat i 200 młodego . Interes życia. 
kto ma jakieś wejście w kowr i wie jak przetargi wyglądają powie wam to samo co ja. Mi to mówił znajomy ze studiów który obraca się w takim towarzystwie 

Opublikowano

Jest dużo takich właśnie kombinatorow. Podział gosp. wszelkie możliwe programy. Nie dawno był przetarg na 1.5 ha ziemi z Kowr, 9 chętnych, dobił do 25 kwintali pszenicy czynszu, reszta wymiękła już przy 22.

Opublikowano

Byłem ostatnio w gminie na przetargu, działka 94ar przez miedze z moją,  z jednej storny las sosnowy, klasa ziemi 6,  gmina na końcu działki żwirownie ma, facet co był zemną dał 1500zł dzierżawy, 6klasa, działka nie nawożona x lat nawozem i siany tylko owies przez starszego dziadka, na dodatek kamieniołom taki że kamień na kamieniu, wyskoczył z 1500 mówię niech Pani przebija i niech chłop się cieszy 

• Sad 1
Opublikowano

Popisał się. Ogólnie to taka historia że rolnik ktory to obsiewał przegapił termin na przedłużenie umowy w kowr. I ziemia poszła już na przetarg, nie ma zmiłuj. Pilnujcie tych spraw bo czy nie dojdzie korespondencja czy nie wyślą zawiadomienia to potem z urzedu idzie na przetarg. 

Opublikowano
21 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

Byłem ostatnio w gminie na przetargu, działka 94ar przez miedze z moją,  z jednej storny las sosnowy, klasa ziemi 6,  gmina na końcu działki żwirownie ma, facet co był zemną dał 1500zł dzierżawy, 6klasa, działka nie nawożona x lat nawozem i siany tylko owies przez starszego dziadka, na dodatek kamieniołom taki że kamień na kamieniu, wyskoczył z 1500 mówię niech Pani przebija i niech chłop się cieszy 

nie wiem czy chociaż bym spojrzał na taką ziemię, przecież tam trzeba tyle kasy wsadzić, że głowa mała

Opublikowano
56 minut temu, Agrest napisał(a):

A jak udowodnią mu sztuczny podział gospodarstwa to sąsiedzi podzielą jego gospodarstwo pomiędzy siebie.

Jak ma sprzedaż i zakupy na każdą córkę to jak mu niby to udowodnią?

Opublikowano (edytowane)

Wszystko da się udowodnić - pewnie każda z córek zamawia nawozy i za nie płaci, zamawia oddzielnie SOR i za nie płaci, podatek, zakup paliwa

Obecne prawo stoi niestety po stronie ARiMR i niełatwo jest udowodnić, ze się nie ma garba

Prosty przykład - do gospodarstwa przyjeżdża dostawa paliwa - niby pięć faktur, ale jednego dnia o jednej godzinie, wlane - do jednego zbiornika, który nie jest własnością żadnej z tych pięciu osób, poza tym - dlaczego do jednego zbiornika ??

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
6 minut temu, jacek1296 napisał(a):

Nie tak dawno pisałem:" jeden adres-jedno gospodarstwo", to dostałem "wykład" o "zaradności".

Nie wiem, czy w prawie jest tak wprost napisane - ale uważam, że jest to podejrzane, jak przyjeżdża jeden transport nawozu w jedno miejsce - pięć faktur, jeden transport paliwa - pięć faktur, transport SOR - tak samo, wszystko od jednej firmy, jednego dnia, do tego faktura za prąd  - na kogo ? a rachunki na usługi ? bo rozumiem, że nie wszyscy maja swój ciągnik do dyspozycji czy kombajn, sprzedaż zbóż - pewnie podobnie, dużo potencjalnych miejsc, aby się potknąć z papierologią

to wszystko grubymi nićmi szyte, w Urzędach Skarbowych mają do tego niezłe algorytmy, aby takie szwindle wychodziły więc i w ARiMR też nie problem takie wdrożyć

Opublikowano
13 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

To jak chce rozsiac na 30m skoro zna tabele która temu przeczy? 

Bo tabela to tylko wskazówka do wstępnych ustawień rozsiewacza? Kuwety do pomiaru równomierności rozsiewu nawozów istniały przed naborem na ochronę środowiska w razie czego. Partie nawozu się różnią między sobą a ty na jednych ustawieniach chcesz lecieć każdego roku

13 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Mądry to TY jesteś , chyba robię testy czy doleci równo, a na oko to wiesz , jeden w szpitalu umarł

Kto tu mówił o rozsiewie na oko, jak od początku ci piszę o praktyce 😂 trochę myśl co piszesz bo niektórzy też mogą mieć rację

Opublikowano
10 minut temu, Marekk91 napisał(a):

Bo tabela to tylko wskazówka do wstępnych ustawień rozsiewacza? Kuwety do pomiaru równomierności rozsiewu nawozów istniały przed naborem na ochronę środowiska w razie czego. Partie nawozu się różnią między sobą a ty na jednych ustawieniach chcesz lecieć każdego roku

Kto tu mówił o rozsiewie na oko, jak od początku ci piszę o praktyce 😂 trochę myśl co piszesz bo niektórzy też mogą mieć rację

Ja na 36m waliłem rcw10000 mocznik ale to był import wschód granulacja jak uhol tylko ze biały. Polski pizdryk to na 27m i to przed burza jak cisza totalna 

A teraz daje na jednych ustawieniach esi05 i mnie tam nic nie obchodzi tylko dawkę wpisuje.

Opublikowano
12 godzin temu, Mateusz1q napisał(a):

cienkie bolki u was

krowiarze po top farms w Wlkp 5000 

Kiedyś w to nie wierzyłem, ale ostatnio w okolicy poszły piachy za prawie 5 tys za ha.

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 11.04.2025 o 22:28, Peron napisał(a):

Kiedyś w to nie wierzyłem, ale ostatnio w okolicy poszły piachy za prawie 5 tys za ha.

25 lat temu kupiliśmy po tyle 

W dniu 11.04.2025 o 20:38, jahooo napisał(a):

Nie wiem, czy w prawie jest tak wprost napisane - ale uważam, że jest to podejrzane, jak przyjeżdża jeden transport nawozu w jedno miejsce - pięć faktur, jeden transport paliwa - pięć faktur, transport SOR - tak samo, wszystko od jednej firmy, jednego dnia, do tego faktura za prąd  - na kogo ? a rachunki na usługi ? bo rozumiem, że nie wszyscy maja swój ciągnik do dyspozycji czy kombajn, sprzedaż zbóż - pewnie podobnie, dużo potencjalnych miejsc, aby się potknąć z papierologią

to wszystko grubymi nićmi szyte, w Urzędach Skarbowych mają do tego niezłe algorytmy, aby takie szwindle wychodziły więc i w ARiMR też nie problem takie wdrożyć

Myślę że da się to zrobić legalnie przecież agencja teraz promuje wspólne zakupy itd. myślę że to nie powinno być problemem mam prawo przepisać swoją ziemię na każde z dzieci np. ale czasem trzeba jakieś umowy użyczenia pisać i takie tam papierki na podkładki,najgorzej jest z urzędem skarbowym jak ktoś jest na vacie a ktoś na ryczałcie 

Opublikowano
Godzinę temu, Matmen napisał(a):

25 lat temu kupiliśmy po tyle 

Myślę że da się to zrobić legalnie przecież agencja teraz promuje wspólne zakupy itd. myślę że to nie powinno być problemem mam prawo przepisać swoją ziemię na każde z dzieci np. ale czasem trzeba jakieś umowy użyczenia pisać i takie tam papierki na podkładki,najgorzej jest z urzędem skarbowym jak ktoś jest na vacie a ktoś na ryczałcie 

Ja pisałem o kwocie za czynsz dzierżawny, a nie o cenie sprzedaży. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v