Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wypadek powrotu zimy przyjmuję zamówienia na pszenicę jarą🤭

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jahooo napisał(a):

U mnie na jutro i pojutrze do -5 i śnieg

Idealna pogoda na wyjazd z nawozami azotowymi xD Jak powiat nie jest na żółto to nie będzie widać białej saletry na śniegu xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
58 minut temu, Agrest napisał(a):

No i kiedy liczysz na dostępność azotu z tego mocznika? Ostatnia dekada marca czy pierwsza kwietnia jeśli ciepło będzie?

Kiedy będzie dostępny to pogoda zadecyduje. Ładuje teraz bo wcześniej nie można, a nie chce na nielegalu tego robić.

Opublikowano
50 minut temu, galan99 napisał(a):

Poniedziałek i wtorek posieje saletrę po pszenicach w dzień na plusie po przymrozku zrobi się mokra ziemia saletra się rozpuści . Zanim przemieści się do korzeni będzie po 20 lutym jeśli popada w tym czasie . Wir polarny gwałtownie słabnie będzie ciepło .

🤣🤣🤣  Człowieku... tzw. WIR POLARNY, to masy powietrza kręcące się w okolicy bieguna północnego, BLOKUJĄCE spływ mrożnego arktycznego powietrza, w nasze szerokości geograficzne 🤦 W przypadku osłabiającego się zjawiska, bądź jego całkowitego zaniku (potocznie "rozpadu wiru"), mamy "otwarte wrota" do napływu mas powietrza wprost z Arktyki !

Opublikowano
32 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Z tego artykułu tak naprawdę nic nie wynika. Sami sobie zadają pytanie czy wraca łagodna zima czy siarczysty mróz. Czy do połowy lutego czy nie. 
Nie czytam nic na Wp bo tak właśnie wyglądają te ich artykuły z chwytliwymi tytułami. 
A zdanie ,,nie mają złudzeń”‚jest ich chyba najbardzej ulubionym. Mam jednego maila na ich portalu i praktycznie zawsze co wchodzę na ich stronę żeby się zalogować to na głównej jest taki tytuł 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A co ma się niby stać? Kilka sezonów wstecz rozsiałem N1 przed śniegiem. Leżał potem dobry tydzień. Jak miało działać tak działało. Bo i niby dlaczego miało nie...

Edytowane przez STIG13
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

U mnie co roku tyle samo 80N na oziminy, 70N pod jare i 90N pod kukurydzę ;) 

Bardziej miałem na myśli stosowanie na przestrzeni 20lat w stecz a teraz . 

51 minut temu, Badwolf napisał(a):

Kiedy będzie dostępny to pogoda zadecyduje. Ładuje teraz bo wcześniej nie można, a nie chce na nielegalu tego robić.

I tak robisz to nielegalnien😛

49 minut temu, boogie7 napisał(a):

🤣🤣🤣  Człowieku... tzw. WIR POLARNY, to masy powietrza kręcące się w okolicy bieguna północnego, BLOKUJĄCE spływ mrożnego arktycznego powietrza, w nasze szerokości geograficzne 🤦 W przypadku osłabiającego się zjawiska, bądź jego całkowitego zaniku (potocznie "rozpadu wiru"), mamy "otwarte wrota" do napływu mas powietrza wprost z Arktyki !

To co będziem jeszcze kulik robić czy nie 🤔

Opublikowano
2 godziny temu, Daro20 napisał(a):

Jak jest się w żółtym to można  obornikiem łąki nawozić?

A co za problem żółty kaftan zalożyć i jest sie w żółtym 🤣🤭

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Za mało dyrektorów jest...I za mało ekologi w podatkach. Co by było gdyby zimy do k9nca marca trzymały jak dawniej ? Ludzie co roku więcej kupują, oni więcej sprzedają i raptem bankrut? 

Sojusznik zza oceanu też pewnie kazał wysyłać nawozy do wschodniego kraju ogarniętego wojną. W ramach "pomocy bratniemu krajowi", pewnie za darmo.

To tak jak z uzbrojeniem: oddajcie za darmo stare/zmodernizowane a w zamian dostarczymy Wam nowe. Spoko, pożyczymy Wam kase... 

• Like 3
Opublikowano

Znajomy co jest dowòdcą jednostki powiedział że dzięki wojnie na wschodzie mamy duźo nowocześniejszą armie bo były duże braki... to jest dla nas duży plus...

Niecwiem z czego się hahać 🤔 najpierw trzeba znać temat...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

W "mundurówce" mówisz to, co oficjalnie jest zalecone albo zajmuje się tym rzecznik prasowy. Jestem w OSP, to wiem jak to wygląda "zgodnie z protokołem"...