Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Rrolniik napisał(a):

Strefy asf latami trzymali mimo braku nowych przypadków

Jak latami sprowadzano choroby z za granicy to nic nikomu nie przeszkadzało i się śmieli z takich jak ja że kupuje u gospodarza z sąsiedniej wioski zamiast zagraniczne to u tych co z zagranicy kupowali syf zrobić zakaz a ja jak chcę kupić od sąsiada 1km dalej to se kupię i guzik komu do tego.

Jak latami sprowadzano choroby z za granicy to nic nikomu nie przeszkadzało i się śmieli z takich jak ja że kupuje u gospodarza z sąsiedniej wioski zamiast zagraniczne to u tych co z zagranicy kupowali syf zrobić zakaz a ja jak chcę kupić od sąsiada 1km dalej to se kupię i guzik komu do tego.

Dobrze gadasz , ten co kupuje to jakoś sobie poradzi ale ci co sprzedają jałówki wysokocielne to co mają niby z nimi zrobić , znam takiego co ma 190 krów i 370 jałówek bo wszystko idzie nasienie sexowane  praktycznie .

Opublikowano
5 minut temu, arosaw100 napisał(a):

W moim powiecie jedno gospodarstwo jest na kwarantanje . Zostały wszystkie sztuki przebadane i pobrana próbki i czekają na wynik . Gostyniński 

A z jakiej przyczyny kwarantanna,  zakupili coś z krajów gdzie panuje pryszczyca?

44 minuty temu, Supersebusiek napisał(a):

Dobrze gadasz , ten co kupuje to jakoś sobie poradzi ale ci co sprzedają jałówki wysokocielne to co mają niby z nimi zrobić , znam takiego co ma 190 krów i 370 jałówek bo wszystko idzie nasienie sexowane  praktycznie .

Będzie miał 560 krów 🤭

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

A z jakiej przyczyny kwarantanna,  zakupili coś z krajów gdzie panuje pryszczyca?

Będzie miał 560 krów 🤭

Zakupił bydło z Słowacji 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Supersebusiek napisał(a):

znam takiego co ma 190 krów i 370 jałówek bo wszystko idzie nasienie sexowane  praktycznie .

to tylko złożyc gratulacje , zdrowotnosci stada , bo wynika że krowa przynajmniej raz w roku daje cielaka [ zaciela się w 3 pierwszych miesiącach ] brak upadków cieląt itd ..nawet w stadach mięsnych gdzie kryje byk w stadzie wynik nie osiagalny   

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
31 minut temu, arosaw100 napisał(a):

W moim powiecie jedno gospodarstwo jest na kwarantanje . Zostały wszystkie sztuki przebadane i pobrana próbki i czekają na wynik . Gostyniński 

Gostyń czy Gostynin? 

Opublikowano

Osm łowicz wysyła SMS  z ostrzeżeniem o pryszczycy . Żeby zachować wszelkie środki  ostrożności szczególnie żeby nie kupować bydła z Słowacji i Węgier 

Opublikowano

u nie wiele powiecie też są krowy na kwarantannie. Na pasku w telewizji regionalnej pisało że kupił 12 krów ze stada tego w której wykryli pryszczycę, ale zakup byl 4 tygodnie wczesniej

semos napisał:

u mnie w powiecie też są krowy na kwarantannie. Na pasku w telewizji regionalnej pisało że kupił 12 krów ze stada tego w której wykryli pryszczycę, ale zakup byl 4 tygodnie wczesniej

Opublikowano

To teraz panie i panowie wszyscy na kolana i się modlić do Boga ,Allacha ,yahwe,światowida czy istoty wyrzszei i w co tam jeszcze kto wierzy. Żeby nie było u nas pryszczycy . Bo mleczarnie w kontraktach exportowych mają zapis że Polska jest wolna od pryszczycy .

Opublikowano

A Mercosur w kontraktach eksportowych też ma że jest wolny od pryszczycy? 

Byłby przypał sprowadzać z Brazylii skoro tam pryszczyca, no ale skoro i u nas jest to nie ma problemu

• Like 3
Opublikowano
5 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Będzie miał 560 krów 🤭

A na następny rok 1000. Niech może wyczaruje sexowane żeby same byki byly

Opublikowano

Już dawno powinien być całkowity zakaz importu cielaków z krajów z przypadkami... Weź teraz krowę sprzedaj jak byle handlarz może na butach to gówno przenieść jak stanie w filmach w tmr na paszowym 

Opublikowano
W dniu 2.04.2025 o 18:24, slawek74 napisał(a):

tylko co za dureń to bierze...🤦 nie było by popytu to i towar nie potrzebny🤷‍♂️

Durni nie brakuje. Jak coś się trafi to handlarzyny wezmą z pocałowaniem ręki oby dało się 50zł zrobić. A potem rozniosą po wszystkich. Co dzień pielgrzymki jak do Lichenia za byczkami ,gonisz cwaniaczków to ci i tak lezie na siłę do budynków.

Ci przedstawiciele naganiacze nie lepsi włażą wszędzie jak do siebie. Dzisiaj mnie gówniarz z MlikyGenu czy jakiegoś takiego tworu zagotował włazi sobie do obory do jałownika bo on musi gospodarzowi katalog zostawić. Tępota ludzka nie zna granic 

• Like 2
Opublikowano
45 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

Ja już mam jednorazowe nakładki na buty kto obcy wchodzi ma zakładać jak się nie podoba to do widzenia i nie mamy o czym rozmawiać . 

O czym mowa jak tylko w poniedziałek na rannym udoju było 8 za cielakami mówisz kulturalnie nie ma do widzenia to ci się siłą do obory pcha i pewnie z krowy by wydarł tego cielaka by tylko zarobić. 

Pryszczycę rozniesie ten pęd za cielakami bo jeżdżą te handlarzyny z podwórka na podwórko wieś po wsi gmina po gminie 

Teraz, robert1226 napisał(a):

U mnie od zawsze nikt obcy nie wchodzi do obory , jak przyjeżdża po cielaki to czeka aż mu wyprowadzę przed budynek , to samo że sprzedażą krów. 

O to chodzi że teraz są tacy nachalni że na siłę sie pchają bo może ktoś chowa przed nimi