Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Rrolniik napisał(a):

Strefy asf latami trzymali mimo braku nowych przypadków

Jak latami sprowadzano choroby z za granicy to nic nikomu nie przeszkadzało i się śmieli z takich jak ja że kupuje u gospodarza z sąsiedniej wioski zamiast zagraniczne to u tych co z zagranicy kupowali syf zrobić zakaz a ja jak chcę kupić od sąsiada 1km dalej to se kupię i guzik komu do tego.

Jak latami sprowadzano choroby z za granicy to nic nikomu nie przeszkadzało i się śmieli z takich jak ja że kupuje u gospodarza z sąsiedniej wioski zamiast zagraniczne to u tych co z zagranicy kupowali syf zrobić zakaz a ja jak chcę kupić od sąsiada 1km dalej to se kupię i guzik komu do tego.

Dobrze gadasz , ten co kupuje to jakoś sobie poradzi ale ci co sprzedają jałówki wysokocielne to co mają niby z nimi zrobić , znam takiego co ma 190 krów i 370 jałówek bo wszystko idzie nasienie sexowane  praktycznie .

Opublikowano
5 minut temu, arosaw100 napisał(a):

W moim powiecie jedno gospodarstwo jest na kwarantanje . Zostały wszystkie sztuki przebadane i pobrana próbki i czekają na wynik . Gostyniński 

A z jakiej przyczyny kwarantanna,  zakupili coś z krajów gdzie panuje pryszczyca?

44 minuty temu, Supersebusiek napisał(a):

Dobrze gadasz , ten co kupuje to jakoś sobie poradzi ale ci co sprzedają jałówki wysokocielne to co mają niby z nimi zrobić , znam takiego co ma 190 krów i 370 jałówek bo wszystko idzie nasienie sexowane  praktycznie .

Będzie miał 560 krów 🤭

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

A z jakiej przyczyny kwarantanna,  zakupili coś z krajów gdzie panuje pryszczyca?

Będzie miał 560 krów 🤭

Zakupił bydło z Słowacji 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Supersebusiek napisał(a):

znam takiego co ma 190 krów i 370 jałówek bo wszystko idzie nasienie sexowane  praktycznie .

to tylko złożyc gratulacje , zdrowotnosci stada , bo wynika że krowa przynajmniej raz w roku daje cielaka [ zaciela się w 3 pierwszych miesiącach ] brak upadków cieląt itd ..nawet w stadach mięsnych gdzie kryje byk w stadzie wynik nie osiagalny   

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
31 minut temu, arosaw100 napisał(a):

W moim powiecie jedno gospodarstwo jest na kwarantanje . Zostały wszystkie sztuki przebadane i pobrana próbki i czekają na wynik . Gostyniński 

Gostyń czy Gostynin? 

Opublikowano

u nie wiele powiecie też są krowy na kwarantannie. Na pasku w telewizji regionalnej pisało że kupił 12 krów ze stada tego w której wykryli pryszczycę, ale zakup byl 4 tygodnie wczesniej

semos napisał:

u mnie w powiecie też są krowy na kwarantannie. Na pasku w telewizji regionalnej pisało że kupił 12 krów ze stada tego w której wykryli pryszczycę, ale zakup byl 4 tygodnie wczesniej

Opublikowano

To teraz panie i panowie wszyscy na kolana i się modlić do Boga ,Allacha ,yahwe,światowida czy istoty wyrzszei i w co tam jeszcze kto wierzy. Żeby nie było u nas pryszczycy . Bo mleczarnie w kontraktach exportowych mają zapis że Polska jest wolna od pryszczycy .

Opublikowano

A Mercosur w kontraktach eksportowych też ma że jest wolny od pryszczycy? 

Byłby przypał sprowadzać z Brazylii skoro tam pryszczyca, no ale skoro i u nas jest to nie ma problemu

• Like 3
Opublikowano
5 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Będzie miał 560 krów 🤭

A na następny rok 1000. Niech może wyczaruje sexowane żeby same byki byly

Opublikowano

Już dawno powinien być całkowity zakaz importu cielaków z krajów z przypadkami... Weź teraz krowę sprzedaj jak byle handlarz może na butach to gówno przenieść jak stanie w filmach w tmr na paszowym 

Opublikowano
W dniu 2.04.2025 o 18:24, slawek74 napisał(a):

tylko co za dureń to bierze...🤦 nie było by popytu to i towar nie potrzebny🤷‍♂️

Durni nie brakuje. Jak coś się trafi to handlarzyny wezmą z pocałowaniem ręki oby dało się 50zł zrobić. A potem rozniosą po wszystkich. Co dzień pielgrzymki jak do Lichenia za byczkami ,gonisz cwaniaczków to ci i tak lezie na siłę do budynków.

Ci przedstawiciele naganiacze nie lepsi włażą wszędzie jak do siebie. Dzisiaj mnie gówniarz z MlikyGenu czy jakiegoś takiego tworu zagotował włazi sobie do obory do jałownika bo on musi gospodarzowi katalog zostawić. Tępota ludzka nie zna granic 

• Like 2
Opublikowano
45 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

Ja już mam jednorazowe nakładki na buty kto obcy wchodzi ma zakładać jak się nie podoba to do widzenia i nie mamy o czym rozmawiać . 

O czym mowa jak tylko w poniedziałek na rannym udoju było 8 za cielakami mówisz kulturalnie nie ma do widzenia to ci się siłą do obory pcha i pewnie z krowy by wydarł tego cielaka by tylko zarobić. 

Pryszczycę rozniesie ten pęd za cielakami bo jeżdżą te handlarzyny z podwórka na podwórko wieś po wsi gmina po gminie 

Teraz, robert1226 napisał(a):

U mnie od zawsze nikt obcy nie wchodzi do obory , jak przyjeżdża po cielaki to czeka aż mu wyprowadzę przed budynek , to samo że sprzedażą krów. 

O to chodzi że teraz są tacy nachalni że na siłę sie pchają bo może ktoś chowa przed nimi 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2026.
      Mlekpol cena za styczeń 2026 1,8871 przy białku 3,4 i tłuszczu 4,1
    • Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
  • Dodaj nową pozycję...
v