Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Matmen napisał(a):

W kujawsko- pomorskim pewnie jeszcze taniej i kawałki większe:) tam jeszcze do 30 km można brać a więcej to chyba że pod jakieś inwestycje (bloki ,mieszkania czy magazyny) choć niby z okolic Łomży przyjeżdża gość pod goniąc jednego dnia kosi samolotem później prasoowijarka i na tiry

w kuj-pom ziemia po 100tyś na ha 

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, czareczek85 napisał(a):

Mam mozliwość zakupu działki rolnej 13 ha ładny prostokąt ziemia od III do IV a i b. Cena 580 tys za calość

Przeraża tylko odległość bo ponad 90km 

Jeżeli brakuje Ci paszy i jest to konieczny zakup to warto myśleć ale jeżeli chcesz kupić tylko po to żeby mieć więcej roboty to słaby temat a z tego co sobie przypominam to chyba nie tak dawno pisałeś że trochę trzeba stado zmniejszyć bo nie ma komu robić🤔🤔🤔 a jak kupisz jeszcze ziemię 90 km od domu to żona i dzieci tylko w weekend będą Ciebie widzieć.

Chyba że zakup w 100% za gotówkę i wiesz ze oddasz to w dzierżawę na dobrych warunkach wtedy po takiej cenie to bardzo dobra lokata kapitału. 

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, alfa napisał(a):

Będziesz musiał jeździć przez Grajewo ewentualnie od Szczuczyna na kanały ale i tak nie ominiesz Mazur a u nas od maja do września niekiedy ciągnikiem się przeprawic to nie mały problem. Od Ełku do poło mu masakrycznie zawalona droga w sezonie i pelno zakrętów zazwyczaj 20 kmh 30 maks się tam jedzie. Ełku w teorii nie ominiesz będziesz musiał przez centrum jechać a tam też masakra ewentualnie przemysłowa. Jeśli o tej działce myślisz. Realnie na ciągnik 115 km będziesz miał bo ekspresowka nie pojedziesz. Fakt na sajzach i piaskach piękne widoki 

No akurat cały ełk zostaje z boku nie trzeba jechać przez miasto. gmina Kalinowo. Kolejnym wielkim plusem jest to że mam w tej miejscowości rodzinę co mają duże gospodarstwo tak więc nawet nie musiał bym swoich gratów ciągnąć tam

i ziemia taka że co zasiejesz to bedzie może z lucerno byłby problem bo teren niski

Opublikowano
2 minuty temu, czareczek85 napisał(a):

No akurat cały ełk zostaje z boku nie trzeba jechać przez miasto. gmina Kalinowo. Kolejnym wielkim plusem jest to że mam w tej miejscowości rodzinę co mają duże gospodarstwo tak więc nawet nie musiał bym swoich gratów ciągnąć tam

i ziemia taka że co zasiejesz to bedzie może z lucerno byłby problem bo teren niski

jak kupisz to działkę to możesz już tam rodziny nie mieć 😂

• Haha 8
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, vodz napisał(a):

W 3 h fentem dojedziesz?

trzeba go najpierw posiadać 

Teraz, radekz200 napisał(a):

jak kupisz to działkę to możesz już tam rodziny nie mieć 😂

sami mi to postręczyli. tam ziemi można kupić ile dusza zapragnie i działki najmniejsze to okolice 10ha

Edytowane przez czareczek85
Opublikowano
13 minut temu, czareczek85 napisał(a):

trzeba go najpierw posiadac

Myślałem że ci z Piątnicy to tylko fenty mają... No to czy traktorem który masz dojedziesz tam w 3 h? 

Opublikowano
3 godziny temu, leszek1000 napisał(a):

w kuj-pom ziemia po 100tyś na ha 

Zachodnio pomorskie miało być tam chyba ziemia najtańsza, w sumie jakby tak sprzedać te 50 ha po 200 tyś i kupić prawie 200 na mazurach to by nie było głupie tylko czy Piątnica by tam dojechała nawet samemu można im przywozić towar. 

• Like 1
Opublikowano

To może trzeba by i zaryzykować ja mam niedaleko do Białegostoku to ładna działka budowlana ostatnio poszła po 200zl za metr żeby ktoś jeszcze za łąki zapłacił po 200to chyba bym w to poszedł 

Opublikowano
1 godzinę temu, czareczek85 napisał(a):

Mam tam 4x bliżej i dla mnie zdecydowanie za daleko :ph34r:

• Like 2
Opublikowano

Ja to Państwu powiem tak. W ostatnim czasie jeździłem na różne wykłady spotkania itd.

Wszędzie firmy związane z mleczarstwem ciągną jeden kit że mleka brakuje i będzie brakować.

Przypominają mi się czasy mojego ojca gdzie jeszcze nie tak dawno temu cena spadła do 0.8 

I wtedy On również przed tym  jeździł i takich bredni słuchał. 

Jakoś mam przeczucie że cena mleka jebnie.... I nie tylko że przyjdzie czas gdzie ludzie będą sprzedawać gospodarstwa a nie po 200 gnać ziemię . Zobaczymy co będzie w tym roku ale na chwilę obecną nie wiem skąd np. na roślinnej wychodzą na swoje .... 

Na mleku puki co jeszcze zostaje i to nieźle . 

Ale to jebnie bo musi jebnac bo się ludziom w d*pach przewróciło . Ogólnie żywność w całej UE ma być tania a obecnie najdroższe jeśli patrząc na wzrosty cen jest mleko . 

• Like 1
Opublikowano

A ja mam odmienne zdanie . Nikt nie chce przy krowach robić i nie będzie aż tyle mleka . Ile osób starszych do emerytury a następców do dojenia brak.  Można iść w  roboty ale i tak ktoś na miejscu musi być , a ludzie są wygodni  ma być lekko i przyjemnie co by 2 razy do roku na jakieś wczasy jechać . Duże gospodarstwa  też mają problemy z pracownikami . Niedaleko mnie stadnina koni miała stawiać oborę już 2019 na 400 szt dojnych  i co dalej nie ruszone bo na istniejących obiektach nie mają dojarzy.  Aktualny dojarz zapowiedział że 2 lata do emerytury i odchodzi zastępstwa nie ma . Na mleku pieniądze są i raczej będą mniejsze lub większe ale na plusie .

Gdyby nagle jebnelo na 1.5 zł to połowę gospodarstw zamknęłoby produkcję  . Te które przetrwają będą mieć w przyszłość i powyzej 3

• Like 2
Opublikowano

90km jeździć to naprawdę czysta głupota, jak działka za Ełkiem, to tym bardziej w koło na Grajewo będziesz musiał jeździć bo od Szczuczyna tylko eska jest, to wyjdzie pewnie ponad 90km, a drogi też tam nie ciekawe, w sezonie zawalone samochodami, przejazd przez Grajewo, Prostki czy Ełk to męczarnia ciągnikiem

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, lamboEVO100 napisał(a):

Mam do 20 km działki i to już jest daleko przy krowach, jakaś awaria albo na gospodarstwo trzeba wrócić i już dzień z głowy bo na 3 h nie będziesz jechać jak uprawy na cały dzień 

Dokładnie tak. A przy takiej odległości i uprawie trawy czy lucerny to nawet pojechać zobaczyć czy już można kosić czy nie to pół dnia zejdzie na podróż. Jeszcze dobrze jak maszyny nowe i jest jakaś pewność że zajedziesz i wrócisz bez przygód ale nawet koło czy jakiś przewód od oleju może walnąć i już stoisz i czekasz aż ktoś przyjedzie a z trawy robi się siano. 

Ja najdalej mam 11 km, 15 ha w kawałku  i to w tej samej gminie co czareczek będzie oglądał i czasem jak coś się dzieje z maszyna i czekam na żonę 10 min zanim przyjedzie to już wychodzę z siebie a przy takiej odległości do domu to wiadro nerwosolu że sobą. 

• Like 3
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2026.
      Mlekpol cena za styczeń 2026 1,8871 przy białku 3,4 i tłuszczu 4,1
    • Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
  • Dodaj nową pozycję...
v