Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O ile z balikami to była dla mnie ciężka praca i skakanie z ciągnika do owijarki tak z pryzma samodzielnie tego nie ogarnę, 3 pokosy, plus kukurydza. A jeszcze mnie robienie pryzm trochę stresuje. To zajmuje dużo miejsca. A u mnie to jak na poligonie, taka ziemia. Baliki poupychalem w rogu pod drzewem i nawet nie wiedział człowiek ze cos tam stoi. Maszyna ogromną. Nigdzie tego nie schowasz. Kolejny sprzęt do dbania

Opublikowano

Pryzma fajna sprawa jak przyjedzie firma i zrobi lub jest komu pomagać. Druga sprawa jak większe gospodarstwo to jedna przyczepa to za mało i tak trzeba szukać kogoś do pomocy. Moim zdaniem pierwszy drugi pokos jak jest towaru to usługa sieczkarnią a kolejne jak mało to można swoją prasoowijarką.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, kampl napisał(a):

O ile z balikami to była dla mnie ciężka praca i skakanie z ciągnika do owijarki tak z pryzma samodzielnie tego nie ogarnę, 3 pokosy, plus kukurydza. A jeszcze mnie robienie pryzm trochę stresuje. To zajmuje dużo miejsca. A u mnie to jak na poligonie, taka ziemia. Baliki poupychalem w rogu pod drzewem i nawet nie wiedział człowiek ze cos tam stoi. Maszyna ogromną. Nigdzie tego nie schowasz. Kolejny sprzęt do dbania

A usług niema w okolicy 🤔

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Marcin133 napisał(a):

Jesteś spory dostawca czemu nie pryzma tylko chcesz się bawic w belki?

Pryzma fajna jak masz jednakowe łąki, u mnie słabo by się zdała bo np na gruntach trawę trzeba kosić, na torfach jeszcze spokojnie może z tydzień postać a miejscami jeszcze woda stoi przy pierwszym pokosie i czasem 2-3 działki trzeba później kosić więc jaki sens dzielić na 3 pryzmy.

W Łapach chyba upadłość będzie, podobno  radni się ewakuowali  do konkurencji

Edytowane przez Rrolniik
Opublikowano
13 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

Co w zamian bierzesz , fusiona czy na przyczepę przechodzisz .

Goweil

2 godziny temu, alfa napisał(a):

Ja tylko pierwszy w pryzme reszta prasoowijarka 

Ile odrzutu z pryzmy? Bo każdy chwali ale nikt nie pisze ile jest strat.

Opublikowano
8 godzin temu, MKrajes napisał(a):

Pryzma fajna sprawa jak przyjedzie firma i zrobi lub jest komu pomagać. Druga sprawa jak większe gospodarstwo to jedna przyczepa to za mało i tak trzeba szukać kogoś do pomocy. Moim zdaniem pierwszy drugi pokos jak jest towaru to usługa sieczkarnią a kolejne jak mało to można swoją prasoowijarką.

Robiłem trzy lata sieczkarnia i za każdym razem był coś nie tak z pryzma. 

13 godzin temu, Marcin133 napisał(a):

Jesteś spory dostawca czemu nie pryzma tylko chcesz się bawic w belki?

Odchodzę od pryzmy z powodu strat jakie są w kiszonce. 

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, czareczek85 napisał(a):

Goweil

Na bogato. Ile goweil wyszedł ? Oglądałem na bednarach. Solidna maszyna. Rotor potężny 

Opublikowano
3 minuty temu, czareczek85 napisał(a):

Robiłem trzy lata sieczkarnia i za każdym razem był coś nie tak z pryzma. 

Co to ,,coś,, 🤔 może trzeba spojrzeć co się samemu spierniczyło 🤔

Opublikowano

Zależy co komu potrzebne i co mu odpowiada. Sławek do 10 ha na pokos najmuje usługę i ogarnia to jednego dnia. A ja 15 ha z ojcem ogarniamy jednego dnia prasoowijarka. Laki masz różne bo i GO, torfy niższe i torfy wyższe więc te niecałe 50 ha ogarniamy w 3 podejściach 

Opublikowano

Przedostatnio jak miałem same trawy w pryzmie 0 straty. ostatnio zrobiłem wszystko w 1 ( lucerna na przekładkę z trawami tak mi doradzono) i to samo co u @czareczek85. Pas lucerny spoko a pomiędzy lucernami trawa różnie, raz w porządku raz się psuje. Tylko ja będę kładł 1 pokos same trawy w pryzmę lucerna pójdzie w bele. Mam jeszcze 3 pokos takiego kebaba ciekawe co tam będzie 

Opublikowano
20 minut temu, czareczek85 napisał(a):

Goweil

Można wiedzieć jaka cena , oglądałem ją w ubiegłym roku na targach w Kielcach , maszyna można powiedzieć pancerna , rotor to można drut 12mm ciąć a nie sianokiszonkę czy siano .

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Rrolniik napisał(a):

W Łapach chyba upadłość będzie, podobno  radni się ewakuowali  do konkurencji

Chłopy nic się nie uczą na doświadczeniach z przeszłości. Zamknęli im kiedyś cukrownie i nie potrafili utrzymać majątku we własnych rękach. Ci co przyczynili się do zatopienia uciekają pierwsi. Dlaczego to nikogo nie dziwi. I kto na tym teraz zarobi? Syndyk i księgowa. 

O inowrocławiu też cisza nikt nic nie napisze.  

Edytowane przez grzesiu
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2026.
      Mlekpol cena za styczeń 2026 1,8871 przy białku 3,4 i tłuszczu 4,1
    • Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
  • Dodaj nową pozycję...
v