Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie znam gościa bo malo yt oglądam. Ale zazwyczaj koniec przychodzi gdy młody zostaje sam. Jeszcze bez żony czy jakiejś partnerki. Nie oszukujmy się. Przy produkcji mleka samemu to się nie nawojuje. Idzie się zaorać , dosłownie 

• Like 5
Opublikowano

Coś tam oglądałem go  i tam jak kupiony PGR tak dalej ciągnie jak w pgrze  . Maszyny PRL  budynki PRL i mentalność PRL .  Ja nie twierdzę że musi być wszystko nówka sztuka , ale mieć sporo krów doić w 2-3 oborach na przewodowkach. Gdzie większość szt chodzi na luza .  Jedna obore zaadaptować na halę udojwa  z poczekalnia doić w jakiś normalnych warunkach  . Łatwiej o pracownika jak się zaoferuje ludzkie warunki , a nie latać po oborach kucać 150czy tam 200 razy .  Nie mi oceniać jego gospodarstwa jego warunki ,ale sam osobiście dążyłbym do jakiejkolwiek poprawy warunków. Druga sprawa skoro pewne rozwiązania sprawdzają się wszędzie to dlaczego miałby nie sprawdzać się u niego .Większość robi pryzmy w miarę blisko gospodarstwa -on gdzies tam polach nie przykrywa i takie parujące coś zwozi na placu i to z zapasem na kilka dni . Tu senior nieugięty jest chciał zachodowi prasę coby robota szla senior Unię kupił 😆

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Przy tym areale 230 ha to inwestycja w oborę , silosy to pewno około 5 mln zł i do tego też kilku dobrych ogarniętych  pracowników trzeba dodatkowo , finansowo się zwróci ale cytując prof . Bartoszewskiego ,, nie wszystko co się opłaca warto i nie wszystko co warto się opłaca "

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Oglądałem gościa jakiś czas i tam wygląda to tak jakby oni pojęcia o rolnictwie nie mieli w już napewno nie stary nie oszukujmy się kto miał w tamtych latach dostęp do przejęcia PGRu. Bo wszędzie jedna bajka "nikt tego nie chciał my kupiliśmy żeby ziemia odłogiem nie leżała". Komuniści i ich poplecznicy.

• Like 7
Opublikowano

Otóż to. Cały czas mówię że jakbym zamiast torfów miał chociaż 3 klasę którą można orac i siać różne rzeczy to krów by nie było u mnie. A że są torfy albo sam piachur to dopóki jest komu robić to się robi 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Marcin133 napisał(a):

Jak ktoś nie ma długu to i z 20ha wyżyje bez krów , nie będzie to rozwój ale czy zawsze trzeba pchać się w ten rozwój bez granic....🤷

U mnie gospodarstwo u schyłku, wszyscy pracują po za rolnictwem. Rodzice zostali sami. Z 20ha ciężko sie rozwijać. 

Maszyny już stare, nakłady generują coraz większe. 

Generalnie wszystko jest na granicy stop zwrotu, a nigdy nie wiesz czy coś sie za chwilę nie w*****e

Klasa ziemi 4-5

Opublikowano
Godzinę temu, nikolas29 napisał(a):

Mleko Łazorko..ktoś tam oddaje?? Był u mnie przedstawiciel daje po 2,3

Jaki region, że tyle daje? U mnie w okolicy 2,15 netto znajomym daje z tego co wiem. Ogólnie cena tam dojść uznaniowa, progi ani nic nie obowiązują 

Opublikowano
4 godziny temu, michalcium napisał(a):

Oglądałem gościa jakiś czas i tam wygląda to tak jakby oni pojęcia o rolnictwie nie mieli w już napewno nie stary nie oszukujmy się kto miał w tamtych latach dostęp do przejęcia PGRu. Bo wszędzie jedna bajka "nikt tego nie chciał my kupiliśmy żeby ziemia odłogiem nie leżała". Komuniści i ich poplecznicy.

W 99 roku u nas ile chciałeś mogłeś brać w dzierżawę pgru i ludzie nie chcieli bo po co bo za dużo itp i nie trzeba komunistą było być.  

Opublikowano
43 minuty temu, michalcium napisał(a):

Czy ja mówię o dzierżawie?

Najpierw była dzierżawa później zakup za kilka lat tak jak u mnie.  Były pgr w okolicy to 300 ha brane było za cenę wywoławcza i Ci co wzieli biedę klepali kilka lat A na działki 10 do 30 ha było chętnych i gnali cenę dzierżawy   . 

Opublikowano (edytowane)

gdyby nie dopłaty i współfinansowanie  zakupu maszyn dalej by klepali biede , zresztą zobaczie po sobie co by było gdyby zabrakło dopłat i programów pomocowych i ja wyjątkiem tez bym nie był 

Edytowane przez jarecki