Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyszedł ten czas że trzeba kupić jakiś nowszy ciągnik, a że raczej z PROW-u nic się nie wytarga to trzeba używkę. W przyszłym tygodniu wybieram się w rejony Bydgoszczy oglądać kilka sztuk. Co sądzicie o tych handlarzu https://www.otomoto.pl/maszyny-rolnicze/oferta/case-ih-mxu-100-pro-maxxum-mx-t410-case-ih-mxu-100-pro-maxxum-mx-t410-ID6H7Qv4.html . Blisko jest jeszcze też Perstrol https://www.otomoto.pl/maszyny-rolnicze/oferta/claas-axos-330-claas-axos-330-ID6Hcpxy.html . Jakieś opinie osób, które mieszkają w pobliżu lub może  miały styczność i kupowały u nich. Opinie, porady, sugestie mile widziane.

Opublikowano (edytowane)

Napisałem im maila.

Kiedyś na srajbyku coś tam lokalnie ogłaszałem, to pies z kulawą noga się nie zainteresował nawet. Uj tam, napisane, jeszcze gdzie na internet wrzucę, a złom będę woził na urlopie w połowie miesiąca. Jak się kto odezwie, to dobrze. A jak nie, to i tak leżało nieużyteczne pierdylion lat, to bez żalu pojedzie do huty, a kupi się kawałek czegoś potrzebnego w to miejsce.

Edytowane przez daron64
Opublikowano
daron64 napisał:

Komu komu, bo wypierdalam większość do złomu. To już rzeczy, które poprzednio zostawiłem, albo do których nie doszedłem ze sprzątaniem 😅🤦

IMG_20250329_162013329_HDR_copy_918x1632.jpg

IMG_20250329_162021029_HDR_copy_918x1632.jpg

IMG_20250329_162029026_HDR_copy_1632x918.jpg

IMG_20250329_162042907_HDR_copy_1632x918.jpg

IMG_20250329_162128155_HDR_copy_1152x2048.jpg

IMG_20250329_162323969_HDR_copy_2048x1152.jpg

na motobazarze w Łodzi czy Toruniu to zbiłbys majątek

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał(a):

Napisałem im maila.

Kiedyś na srajbyku coś tam lokalnie ogłaszałem, to pies z kulawą noga się nie zainteresował nawet. Uj tam, napisane, jeszcze gdzie na internet wrzucę, a złom będę woził na urlopie w połowie miesiąca. Jak się kto odezwie, to dobrze. A jak nie, to i tak leżało nieużyteczne pierdylion lat, to bez żalu pojedzie do huty, a kupi się kawałek czegoś potrzebnego w to miejsce.

A te odkładnice to od jakiego pługa?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ten krój talerzowy to bym przytulił.

Nie widzę przeciwwskazań. 100 z paczkomatem jak przedpłata?

2 godziny temu, krilan06 napisał(a):

A uj Cię wie. Na oko większe niż od ug3. Dziś już nie idę tam. Jak chcesz, to jutro po południu mogę zmierzyc

Godzinę temu, ZetorMisio napisał(a):

Daron do tych felg 15 czy tam 16 z jakiegoś tarpana/żuka/ nyski/ syrenki masz piasty? Albo choć kapselki do piast?

Ciężko powiedzieć. Przypomnij się jutro po 18, to skoczę zobaczę. Jakieś piasty mam, ale takich małych chyba nie było. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Do tego od byków dziadka też masz blisko.

Szacun bo mieszkasz na większym zadupiu niż ja. Może bliżej do jakiegoś Gdańska ale generalnie psy d*pami tam szczekają. Gdzie ty tam się uchowałeś że twoich przodków tam wywiało- z kresów wschodnich? Tam prawie same pgry a teraz biznesmeni latyfundyści i włości różnych person.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Do tego od byków dziadka też masz blisko.

Też gdzies z 50, nawet lepiej. Dopiero niedawno ktoś powiedział mi, że on właśnie niedaleko mieszka i dopiero sprawdziłem.

Szacun bo mieszkasz na większym zadupiu niż ja. Może bliżej do jakiegoś Gdańska ale generalnie psy d*pami tam szczekają

Do GD z godzinę czasu. A tak naprawdę po studiach jak byłem tam może z 10 razy, to maks.

Gdzie ty tam się uchowałeś że twoich przodków tam wywiało- z kresów wschodnich?

Ta. Podobnie jak spora części społeczeństwa tutaj.

Tam prawie same pgry a teraz biznesmeni latyfundyści i włości różnych person.

W promieniu 8km od domu było chyba 9 PGR. Większość ludzi tu pracowała, a potem jak uj je strzelił, to bezrobocie po ponad 30%. Początek lat 90, to jak ktoś miał gospodarkę, to był gość. Przynajmniej tak to pamiętam - z tych 30ha, utrzymywała się cała 4 pokoleniowa rodzina i na tle ludzi z podstawówki, to niby całkiem dobrze się stało finansowo. Potem już coraz gorzej było oczywiście. 

Ziemia pgr leżała bezpansko tak naprawdę aż do wejścia do unii. Dopiero mniej więcej od tego czasu zaczęła być wykupywana. Teraz jedno gospodarstwo co najmniej 10k ha (rozbite na kilku dzierżawców), drugie ponad 1k ktoś niedawno kupil (wystawione było za 50mln zdaje się), trzecie też coś ponad 1k, ale coś im pozabierali dzierżawy. Kilka kilkuset ha. W tamtym roku rozmawiałem z chłopakami, którzy mieli kupić tutaj pgr i 200ha. Juz niby budynki były kupione i czekali tylko coś z ziemią żeby dopiąć i zmyli się z dnia na dzien.

Kto miał kasę, to kupował kiedys za grosze. A tutaj ludzie myśleli, że chyba zawsze tak będzie za darmo Ziemia do użytkowania. Nawet teraz jeszcze ziemia jest stosunkowo tania na tle kraju.

Edytowane przez daron64
Opublikowano (edytowane)

Tyle że u Ciebie ziemia stosunkowo dobra u mnie ziemia kompleksu sosnowow-ugorowego, brak zakładów pracy i Łukaszenko obok więc zasadniczo lipa. Większość ludzi ratuje się tym że jest SG, MON, policja, pożarna czy idzie na klawisza to chociaż pozwala jakoś utrzymać się no może Ci ostatni to akurat psie pieniądze dostają za swoją robotę ale 1 wypłata i nie trzeba się prosić prywaciarza. A poza tym kto ma znajomości to jakiś urząd miasta, gmina czy starostwo.

Szpital powiatowy która pewnie lada moment padnie z długów i a pielęgniarka zarabia więcej niż komendant placówki SG w tym samym miejscu... 

Edytowane przez Janeczko
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Janeczko napisał(a):

stosunkowo dobra

Na kwicie niby wszystko 3b. Takich fest piachów nie kojarzę nawet w pobliżu.

brak zakładów pracy

To jak i u mnie. Poza sklepami żadnych zakładów. Też mundurowka ratuje. Coraz więcej lokalnych robi.

poza tym kto ma znajomości to jakiś urząd miasta, gmina czy starostwo

Robiłem w urzędzie, moja robi cały czas i powiem tak - miodu nie ma. Są stanowiska, na których nie robisz nic i zarabiasz, a są stanowiska, na których zapierdalasz i zarabiasz grosze. 

zarabia więcej niż komendant placówki SG

Kiedyś jakieś  oświadczenie patrzyłem, to ponad 2stowki w rok taki komendant

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Oczywiście. Nic. Zero. Ubezpieczyciel odezwał się z kilkoma pytaniami żeby coś tam doprecyzować. Odpowiedziałem i na tym koniec. Nawet od ubezpieczalni już żadnego kwitu nie dostałem. 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał(a):

Kiedyś jakieś  oświadczenie patrzyłem, to ponad 2stowki w rok taki komendant

To chyba pierwszej kategorii placówki u nas jak patrzyłem to jakoś 12k miesięcznie 

Opublikowano
15 godzin temu, krilan06 napisał(a):

przypadkiem to nie jakiś PZ1 czy konny, ale wymiarowo powinny być zbliżone do 023

jak zwykle kiedy trafia się coś co by się przydało to nie na ma to $$

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, izydor6280 napisał(a):

A co potrzeba?

21 minut temu, Janeczko napisał(a):

To chyba pierwszej kategorii placówki u nas jak patrzyłem to jakoś 12k miesięcznie 

2 kat. Tak mi się kojarzy, że była 2z przodu. 

Edit

Aż sprawdziłem świeże - 254k

Edytowane przez daron64
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, izydor6280 napisał(a):

przypadkiem to nie jakiś PZ1 czy konny, ale wymiarowo powinny być zbliżone do 023

@krilan06

https://danrol-sklep.pl/plug-rosyjski/2368-odkladnia-pluga-rosyjskiego-1024020040.html?srsltid=AfmBOoqqd4Afk3eIFCFU9GZNJnnQao1CUQNThwMuLobsreP7EpxqDpWD

Edytowane przez mmarcinn001
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v