Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@jaco512 no na razie nikt nie podważył moich argumentów oprócz Twojego linku z szybami, ktore znając zycie nie wiadomo czy bedą pasowac. Po prostu boję się akurat SAME, jeszcze jakby faktycznie była polowa ceny ale kupic wynalazek za 46tys a potem płacz? nie daleko mnie gość miał centurio i jak coś w skrzyni pierdolnelo to sprzedał za 1/3 ceny co go kupił, pojechał  rozebrany w kawałkach, czyli wolał stracić jak zrobić albo części za drogie. Sprzedawał 2 lata aż ktoś się zlitował i zabrał mu to z podwórka. I nie to że nie chciałbym zagranicznego bo mam np renault (w ubiegłym roku czekałem na linkę do blokady mostu tydzień, jechała z Francji i kosztowała 850netto) tylko pytanie czy do mało znanego ciągnika 50letniego będą graty. Ja wiem ze to nie musi się od razu zepsuć ale jak się to stanie? @Janeczko nie dawno kupił ciagnik i juz cos pierdykneło. I co?  Dalej czekam na podobnej wielkości ciągnik za połowę ceny. https://www.olx.pl/d/oferta/zetor-5245-stan-bdb-CID757-ID14xeyG.html

Opublikowano

A to myślisz że jak kupisz Zetora to nic nie pierdyknie jak to ująłeś? Używany zawsze się popsuje a nowy może czy jakoś tak @daron64 pisał kiedyś. Po prostu powyżej pisali że w cenie Zetora ma się coś innego

Chcesz Zetora to kup Zetora i tyle

Opublikowano

Ja sam nie rozumiem mitu Zetora. Mam 5211 i trzymam go tylko za duża kabinę bo jak jadę do lasu to 2 pomocników, 2 Piły i całą resztą spokojnie się mieści . A dodatkowo to po ojcu od nowości. Ale jakbym miał kupić Zetora z przodkiem to bym patrzył na inne marki a Zetora odpuścił. To tak samo jak mi wszyscy mówią że Claas z kombajnów taki super a ja jakoś go omijam i twierdzę że inne mu dorównają a są tańsze.

Opublikowano

Zetor i Ursus mają swoich fanatyków bo części są w sklepie za rogiem a jak nie ma to Pan Wiesław zamowi i za dwa dni będzie. Oprócz rzeczy typu uszczelniacze ( i to nie wszystko dostanę od ręki) zamawiam z internetu bo jest po prostu taniej a z paczkomaty dwa dni i mam

Opublikowano
Godzinę temu, migacz napisał(a):

Ja sam nie rozumiem mitu Zetora. Mam 5211 i trzymam go tylko za duża kabinę bo jak jadę do lasu to 2 pomocników, 2 Piły i całą resztą spokojnie się mieści . A dodatkowo to po ojcu od nowości. Ale jakbym miał kupić Zetora z przodkiem to bym patrzył na inne marki a Zetora odpuścił. To tak samo jak mi wszyscy mówią że Claas z kombajnów taki super a ja jakoś go omijam i twierdzę że inne mu dorównają a są tańsze.

Nie porównuj starego, pancernego zetora 5211 do tych dzisiejszych wytworów zetora

Opublikowano
15 godzin temu, Grzechooo napisał(a):

O a propos ciągników... ostatnio mam głupie myśli zakupu następnego ciągnika. Co polecacie moc 50-60KM, koniecznie 4x4 nie za miliony. Zawsze chciałem mieć Zetora taki np 5245 chętnie bym przygarnął, a co jeszcze w tym przedziale można szukać?

5245 to jest za mały pierdek, bierz 62 lub 72

Opublikowano

Odpaliłem dziś ten kompresor tagred jedno tłokowy 50 litrów to szału nie ma, taki typowy chińczyk, jakoś tam idzie przedmuchać chłodnicę albo kabinę. Plus działa na długim przedłużaczu i lekki do ciągania 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

5245 to jest za mały pierdek, bierz 62 lub 72

Poważnie, Ty radzisz komuś, żeby bral większy ciągnik? Chichot histori forumowych poszukiwań ciągnika 😁

2 godziny temu, raven18 napisał(a):

Odpaliłem dziś ten kompresor tagred jedno tłokowy 50 litrów to szału nie ma, taki typowy chińczyk, jakoś tam idzie przedmuchać chłodnicę albo kabinę. Plus działa na długim przedłużaczu i lekki do ciągania 

Ale czego oczekiwałes od takiego kompresora? Jak mam dwutłokowy i jest naprawdę spoko. Używam sporadycznie, szybko nabija ciśnienie, nie spiernicza nigdzie. Nie miałem zadnych wymagań i ten spełnia je elegancko 😅

1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

Jakie opinie o głęboszu kvernelanda na resorze

Nie wiem jak z gleboszem, ale pług i ścierniskowce na resorze są spoko, jak masz lekkie gleby/jak nie jest sucho. U mnie, jak nie ma dobrych warunków, jeśli chodzi o wilgotność gleby, to potrafi pług bardzo mocno wypłacać. Za to jak warunki są ok, to bajka - jeśli się ma kamienie, bo jak nie, to raczej bez sensu.

Edytowane przez daron64
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał(a):

Tooooo zależy co chcesz osiągnąć.🤣

Normalne rycie gleby na 45cm.

Na tą chwilę bardzo suchej

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Agrest napisał(a):

Jakie opinie o głęboszu kvernelanda na resorze?

Wygląda dość ułomnie, ale może daje radę?

https://www.olx.pl/d/oferta/glebosz-kverneland-na-resorach-CID757-ID16yGFS.html

Części widać że takie same zastosowane jak przy moim pługu zagonowym na resorze :) Nawet wierzyczka taka jak przy pługu. Myślę, że spoko sprzęt

Edytowane przez maroko
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Normalne rycie gleby na 45cm.

Na tą chwilę bardzo suchej

Jak na gleboszowanie to ta redlica taka trochę wąska ... Bardziej przypomina redlice bezorkowca niż głębosza .

Opublikowano
11 godzin temu, Grzechooo napisał(a):

@jaco512 no na razie nikt nie podważył moich argumentów oprócz Twojego linku z szybami, ktore znając zycie nie wiadomo czy bedą pasowac. Po prostu boję się akurat SAME, jeszcze jakby faktycznie była polowa ceny ale kupic wynalazek za 46tys a potem płacz? nie daleko mnie gość miał centurio i jak coś w skrzyni pierdolnelo to sprzedał za 1/3 ceny co go kupił, pojechał  rozebrany w kawałkach, czyli wolał stracić jak zrobić albo części za drogie. Sprzedawał 2 lata aż ktoś się zlitował i zabrał mu to z podwórka. I nie to że nie chciałbym zagranicznego bo mam np renault (w ubiegłym roku czekałem na linkę do blokady mostu tydzień, jechała z Francji i kosztowała 850netto) tylko pytanie czy do mało znanego ciągnika 50letniego będą graty. Ja wiem ze to nie musi się od razu zepsuć ale jak się to stanie? @Janeczko nie dawno kupił ciagnik i juz cos pierdykneło. I co?  Dalej czekam na podobnej wielkości ciągnik za połowę ceny. https://www.olx.pl/d/oferta/zetor-5245-stan-bdb-CID757-ID14xeyG.html

Może nie za połowę ceny Zetora ale tańszy i lepszy niż Zetor.

https://m.olx.pl/d/oferta/international-685-xl-4x4-ih-case-CID757-ID15V0l5.html

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Pany, pytałem ale bez odzewu, kupował ktoś w tej firmie elementy robocze, ewentualnie inne propozycje na sprawdzone dłuta, które wytrzymają więcej niż 20 ha. Dłuta "Frank original" nie spełniają moich oczekiwań

https://www.harder-parts.com/czesci-do-pluga-frost/

Naspawaj na długo resora i masz dużo większą żywotność. Na złomie za grosze kupisz 

Edytowane przez Janeczko
  • Thanks 1
Opublikowano
32 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Pany, pytałem ale bez odzewu, kupował ktoś w tej firmie elementy robocze, ewentualnie inne propozycje na sprawdzone dłuta, które wytrzymają więcej niż 20 ha. Dłuta "Frank original" nie spełniają moich oczekiwań

https://www.harder-parts.com/czesci-do-pluga-frost/

Stankiewicz. Różne są opinie. Generalnie taki średniak. Na pewno nie są takie super jak reklamują. Brałem od nich pare razy lemiesze czy dzioby do overuma i dawały rade. Od mojej pracy do ich zakładu mam może 100m.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v