Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tzn 70 tys ale jak komplet opon na Dzień dobry do wymiany to też mniej, itd. ogólnie jak każdy jak naj mniej. Tylko podkreślam to na razie głośne rozmyślanie bo bije się z myślami i portfelem nad ekonomicznym uzasadnieniem tego zakupu

Opublikowano (edytowane)

Dwa ciągniki to nie jeden. Jak ci sie jeden zesra w samym środku sezonu to wsiadasz w drugi i masz większe szanse dokończyć robotę.

Ja mam teraz ten ból. Najpierw stara kosiarka dyskowa mi sie rozleciała w połowie sezonu, tydzień czasu w największy upał ślęczałem nad nią, rozbierałem i składałem po kilka razy nie mogąc dojść do przyczyny awarii, straciłem kilka dni na oczekiwania na wysyłkę kolejnych potrzebnych części a potem zaczęła się pora deszczowa która trwa do dziś. Stwierdziłem że dosyć użerania się ze starym trupem i zamówiłem nową kosiarkę. Worek pieniędzy kosztuje ale z drugiej strony ciężko policzyć ile kasy straciłem nie kosząc trawy w terminie przed deszczem. Traktuje to jako inwestycję w kolejne lata, z nadzieją że chociaż jedna maszyna będzie działać kilka lat niezawodnie i pozwoli wszystko zrobić o czasie.

Ale kosiarka to nie wszystko, teraz z kolei nagle padła turbina w jedynym ciągniku. Co najmniej kolejny tydzień z głowy. Ale niestety na nowy ciągnik już braknie funduszy 😁 Pewnie kupię na szybko jakąś używaną turbinę i założę żeby już dłużej nie mitrężyć bo nie wiadomo jak długo serwis będzie sie bujał z regeneracją mojej.

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

Właśnie i z tą myślą myślę :D nad zakupem drugiego ciągnika choć będzie ciągał maszyny które daje radę 75km ale chcę mieć drugi w wrazie awarii plus zapas dla ewentualnego rozwoju jakby się opłacało 

Opublikowano

Jak wygląda temat z wymianą uszczelki podgłowicowej w ładowarce Manitou MTL z 2009 roku? Silnik Perkins. 

Wywala płyń chłodniczy. 

Ogarnął by to samemu czy raczej bez szans?

Opublikowano
7 minut temu, KlimekPL napisał(a):

Na razie będzie ciągał małe maszyny ale z biegiem czasu stopniowo będziesz wymieniał park

Nie koniecznie bo to nie jest moje główne źródło dochodów więc określam to jako drogie hobby. Ziemie słabe i nie za dużo ich więc bardziej chodzi o oszczędność czasu

Opublikowano
54 minuty temu, Janeczko napisał(a):

Właśnie i z tą myślą myślę :D nad zakupem drugiego ciągnika choć będzie ciągał maszyny które daje radę 75km ale chcę mieć drugi w wrazie awarii plus zapas dla ewentualnego rozwoju jakby się opłacało 

U mnie właśnie taką para była...

Farmtrack i Renia 

Opublikowano

Ale masz produkcję roślinna i zwierzęca. A w tym momencie mam sama roślinna i Farmtrac ciężko ma z 3 skibami obrotowymi i za duzo czasu tracę na orke plus żniwa i przyczepianie przyczep.

Opublikowano
Godzinę temu, Janeczko napisał(a):

Jak ma ciągać maszyny które ciąga ciągnik o 50KM mniejszej mocy i nie zamierzasz ich zmieniać to kup ciągnik mniejszy bo na paliwo nie wyrobisz. Moja Renata np pali sporo.

Opublikowano
33 minuty temu, maroko napisał(a):

Jak wygląda temat z wymianą uszczelki podgłowicowej w ładowarce Manitou MTL z 2009 roku? Silnik Perkins. 

Wywala płyń chłodniczy. 

Ogarnął by to samemu czy raczej bez szans?

Jak masz pojęcie...

Opublikowano
9 godzin temu, Grzechooo napisał(a):

Jak ma ciągać maszyny które ciąga ciągnik o 50KM mniejszej mocy i nie zamierzasz ich zmieniać to kup ciągnik mniejszy bo na paliwo nie wyrobisz. Moja Renata np pali sporo.

Rozumiem pisałem że jeśli będzie sens ekonomiczny to nie ukrywam że zmienię cześć sprzętu na coś większego więc stąd zapas mocy

Opublikowano
9 godzin temu, Grzechooo napisał(a):

Sporo tzn ile? Jaka Renata? jakie maszyny?

Moją kobyłą naprawdę mało paliła 

Opublikowano

20l/ha orki na 25cm zjada, pług 4 obracana rabe, ziemie mozajkowate raczej ciężkie, mtz palił ok 12l. Mam agregat bierny pod mtz 2.7m i nie podczepiam go do Renaty bo nie ma co z nim robić a paliwo idzie.

Opublikowano
12 godzin temu, witejus napisał(a):

Jak masz pojęcie...

Tych nowszych silników, gdzie trzeba rozrząd zdejmować żeby uszczelkę wymienić jeszcze nie robiłem nigdy. Raczej stare konstrukcje z lat 80-90.

Opublikowano
2 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

a te na Cav-Lukas

Moja jest na Cav, a czy mało pali? zależy jak to liczyć i do czego porównać.

6 minut temu, maroko napisał(a):

Tych nowszych silników, gdzie trzeba rozrząd zdejmować żeby uszczelkę wymienić jeszcze nie robiłem nigdy. Raczej stare konstrukcje z lat 80-90.

Tam chyba rozrząd jest na kołach zębatych, nie na pasek czy łańcuch, żeby rozrząd trza było rozbierać, pisałem, jak masz pojęcie o tych rzeczach.

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzechooo napisał(a):

Porównuje do tego co mam. Wg mnie pali dużo.

w porównaniu do MTZ to wszystko pali dużo, to dość lekki i oszczędny traktor, do twojej renaty trzeba agregat ze 4m to wtedy byłoby rozsądnie

ja agregat 3,2m ciągam MTZ-tem bo do fortschritta nie ma co go zaczepiać

• Like 1
Opublikowano

Przy ciężkiej ziemi i orce na 25 cm 20l/ha to jest raczej normalne spalanie. Tak za bardzo nie wierzę w te 12l/ha dla takich samych warunków dla MTZ-a (ale nie neguję). Wszystko zależy od sposobu pomiaru tego zużycia i warunków na polu. Ja nie mam ciężkiej ziemi i dlatego nie orzę głęboko (18 - 23 cm) i mi wychodzi 15 l/ha. Jest to wynik wieloletni ale szacowany (nie mam "instrybutora" na podwórku) i to niezależnie od tego czy orzę ciągnikiem 25 KM (nim to ledwie pamiętam jak orałem ale hektar przez 5godzin razy 3 litry na godzinę tyle daje), czy 50 KM, czy 100 KM. Fakt, że pług dobrany do mocy...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v