Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, jacor73 napisał(a):

Pany, po ile chodzi u Was chodzi słoma z pokosu, ewentualnie ile jedna bela 120?

U nas po 100zl gotowa bela 120 zgniot 70%

11 godzin temu, konteno napisał(a):

masz pomysł czym takie zielone taśmy kleić/ łączyć ? trzeba spinki jak do pasów belarek ?

W paszowozie mam gotowa taśmę.

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, JarekBazydlo napisał(a):

Nie ważyłem ale myślę że tak 200-250kg

U mnie w okolicy brak hodowli, to oferta na gotową 300 zł za tonę, druga z pokosu 30 zł za belę. Jedna i druga według mnie bez rewelacji. 

Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał(a):

słomy w tym roku nie zabraknie , oziminy w słomę obrodziły 

Tam gdzie jest dużo hodowli to słomy mało bo wszyscy sieją QQ i trawy. U mnie kolega ma trochę więcej krów to rocznie 3000bel słomy potrzebuje a takich jest u nas kilkunastu w obrębie 15km

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał(a):

słomy w tym roku nie zabraknie , oziminy w słomę obrodziły 

e tam ,i tak będzie głód. znajomy mając oborę na rusztach na dojne to dla byków ,cielaków i jałówek od wiosny dokupował w okolicy bo swego mało a za usługi niewiele nazbierał w okolicy. Przestał zboża skracać bo lepiej zebrać więcej słomy którą logistycznie trudniej zwieźć i zmagazynować aniżeli ziarno.

1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał(a):

Tam gdzie jest dużo hodowli to słomy mało bo wszyscy sieją QQ i trawy. U mnie kolega ma trochę więcej krów to rocznie 3000bel słomy potrzebuje a takich jest u nas kilkunastu w obrębie 15km

krowy  na ściółce ?

5 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

W paszowozie mam gotowa taśmę.

tak ale dość krótka i szeroka , znajomemu się zużyła i porwała w wozie to zmienił a myśałem że ze starej udałoby mi się zrobić przenośnik jak do rębaków ale chciałbym rozciąć wzdłuż i zrobić węższy a dłuższy 

Opublikowano

U nas w większości na ściółce niektórzy system mieszany mają. A co do tego pasa to najszybciej na jakieś spinki może by go złączył ale nigdy tak nie robiłem więc trudno mi się wypowiedzieć na ten temat. Kiedyś mogłem kupić za grosze taki podajnik z 3m do ziemniaków i głupi nie kupiłem bo po co mi takie cos...😞

A było wszystko silnik reduktor prędkości taśmy i to nie tak daleko do transportu... Ehhh

Opublikowano

Ja w paszowozie mam dwa kątowniki skręcone _||_ w tym co stoi pionowo jest wsadzona taśma i skręcona śrubami, można by też zastosować spinki od pasów, tylko ciekawe czy by nie rwało taśmy

Opublikowano

Ile można dać za d734? Wywrot na 3 strony, tył na kulach, nowe koła hamulce światła itp. wszystko jak trzeba jedynie w niedługim czasie podłoga do roboty. Ogólnie przyczepa z pewnych rąk, ale jak to jedyna wywrotka w gospodarstwie lekko nie miała 

Opublikowano

Pany, starego zetorka chciałem odpalić i kurcze jak odkręciłem przewody, to połamałem plastik na włączniku na rozruszniku. No i teraz jak patrzę, to na internetach jedne są pooznaczane r11a, a niektóre we11a. To to samo?

Opublikowano
10 godzin temu, daron64 napisał(a):

Pany, starego zetorka chciałem odpalić i kurcze jak odkręciłem przewody, to połamałem plastik na włączniku na rozruszniku. No i teraz jak patrzę, to na internetach jedne są pooznaczane r11a, a niektóre we11a. To to samo?

Chcesz kupić cały elektrowłącznik czy tylko pokrywę ze stykami?

Paręnaście lat temu też uszkodziłem ten "plastik" i kupiłem cały elektromagnes. Nie wiedziałem że można kupić samą "kopułkę".

https://allegro.pl/oferta/kopulka-elektromagnesu-rozrusznika-magneton-zetor-17554370193?reco_id=6dbccf32-5ee4-11f0-aa83-f66c7a57bb17&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, wlamaj1 napisał(a):

Nie wiedziałem że można kupić samą "kopułkę".

Kurcze też nie wiedziałem. Az zadzwonię zaraz do sklepu czy mają same kopułki. Bo na internecie jak wpisuje to konkretnie do r11 nie widzę. To będzie raczej pasować? Dopiero po niedzieli wykrece stary. 

W ogóle zetorek jak wcześniej tam go przepalalem dosłownie z raz - dwa w roku, to wsio bez problemu, a teraz stał kurcze z półtorej roku na dworze, to tak wszystkie styki zaśniedziały, tak się rdza wszędzie rzuciła, że coś strasznego. Chyba trzeba będzie w końcu się zebrać i się z nim rozstać. Ale z moim zbieraniem się do czegokolwiek, to jeszcze to sporo potrwa

Opublikowano (edytowane)

Pokrywa powinna pasować - sprawdzałem numer w katalogu i jest ten sam, tylko że mam katalog do serii 52xx-77xx. 

Co do zetorka: jak nie masz go gdzie schować to rzeczywiście rozstanie z nim to dobry pomysł - chociaż niełatwy jeśli był od nowości w gospodarstwie. Ja też się przywiązuję do rzeczy...

Dopiero teraz do mnie dotarło: Ty chyba nie masz oryginalnego rozrusznika skoro piszesz o R11 - w takim razie nie potrafię powiedzieć czy będzie pokrywa pasowała. Gdzieś w recenzjach na Allegro ktoś pisał że trzeba ją stoczyć, przetoczyć żeby pasowała do rozrusznika od C-360...

Edytowane przez wlamaj1
Opublikowano

@daron64 jak on stoi kilka, kilkanaście lat na dworze odpalany raz na rok albo i nie to po cholerę go trzymasz? Teraz jeszcze weźmiesz za niego jakaś konkretną kasę, w końcu to Zetor. Postoi jeszcze kilka lat i wywalisz na złom  jak resztę swoich skarbów. 

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, wlamaj1 napisał(a):

Dopiero teraz do mnie dotarło: Ty chyba nie masz oryginalnego rozrusznika skoro piszesz o R11 - w takim razie nie potrafię powiedzieć czy będzie pokrywa pasowała. Gdzieś w recenzjach na Allegro ktoś pisał że trzeba ją stoczyć, przetoczyć żeby pasowała do rozrusznika od C-360...

Mam elmotu założony. Miałem jeszcze 60, to tam te rozruszniki z jednego do drugiego były przekładane. Eeeee jak przetaczać, to już kupię całość.

51 minut temu, wlamaj1 napisał(a):

Co do zetorka: jak nie masz go gdzie schować to rzeczywiście rozstanie z nim to dobry pomysł - chociaż niełatwy jeśli był od nowości w gospodarstwie. Ja też się przywiązuję do rzeczy...

Kawałek dachu się znajdzie, problemem była awaria.

49 minut temu, ZetorMisio napisał(a):

on stoi kilka, kilkanaście lat na dworze odpalany raz na rok albo i nie to po cholerę go trzymasz

Nie no on do 2012 zapierdalal jako główny. Już dobity był fest, ojciec chciał go nie robić, a sprzedać. Ale ojcu się zmarło, ja z początku zamiast od razu kupić większy, to temu zrobilo się skrzynie, silnik, tylni most przejrzało, opony nowe. Został do zrobienia przód (ze wspomaganiem) + blacharka. No i tak z początku nim robiłem, potem się okazało, że coś w skrzyni było ch*jowo złożone. Ale wtedy kupiłem już dużego zetorka, to ten chwilę stał. Zebrałem się i ze znajomym (mechanikiem) zrobiliśmy jeszcze raz te skrzynie. No i tam jakieś drobne rzeczy robił - koszenie, grabienie etc. Ale się okazało, że drugi fachowiec co składał skrzynie, to źle złożył przekładnie kierownicza (ta nakrętkę) no i w efekcie zablokowało mi układ kierowniczy. Stać tak długo to stał teraz. Poprzednio, to na żniwa wyjeżdżałem z nim z garażu, a po sprzedaży zboża wjeżdżałem znowu. Tak to zimę zawsze pod dachem, a dopóki układ kierowniczy działał, to i poza zima pod dachem. Tak naprawdę że całkowicie jest nieużywany, to myślę, że chyba 3 lata gdzieś będzie - tylko przepalany. Chciałem orbitrol założyć i się to przeciągało, bo zawsze te 3k gdzieś indziej są bardziej potrzebne. Dałem sobie na spokój narazie ze wspomaganiem, kupiłem druga nakrętkę z wałkiem, złożyłem i chce go wstawić pod dach i powoli sobie grzebać. 

Niby coś tam wart, ale z drugiej strony chyba wartość sentymentalna ma większą - ojciec kupił nówkę. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, superfarmer02 napisał(a):

Ile można dać za d734? Wywrot na 3 strony, tył na kulach, nowe koła hamulce światła itp. wszystko jak trzeba jedynie w niedługim czasie podłoga do roboty. Ogólnie przyczepa z pewnych rąk, ale jak to jedyna wywrotka w gospodarstwie lekko nie miała 

Czy aby na pewno to d734 ? Wywrto na 2 strony one miały 

Edit. D732 miały na dwie pomyliłem się 🤦

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano
54 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Czy aby na pewno to d734 ? Wywrto na 2 strony one miały 

Edit. D732 miały na dwie pomyliłem się 🤦

No właśnie, mało jest tego modelu i ciężko złapać jakieś rozeznanie