Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Z tym że to wszystko przypadek...zgadzasz się?

zgadzam się z tym, że na razie nie znamy mechanizmu, o którym można by powiedzieć, że steruje ewolucją

natomiast świadomi naukowcy nie odrzucają teorii, że ciągły rozwój jak też początek życia niekoniecznie musi być przyadkowy

Opublikowano
9 minut temu, hubertuss napisał(a):

Zwykłego Polaka to tyle obchodzi co rzekomy ruski gaz w autobusach w Warszawie czy rzekome zdejmowanie krzyży.

obchodzi cię tylko kto tańczy na lodzie

dlatego rządzą po-paprańcy

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jahooo napisał(a):

że na razie nie znamy mechanizmu, o którym można by powiedzieć, że steruje ewolucją

No dla mnie ewolucja to głównie przypadek...

Ciekaw byłem czy ktoś widzi to podobnie.

3 minuty temu, nie napisał(a):

obchodzi cię tylko kto tańczy na lodzie

dlatego rządzą po-paprańcy

A co ciebie pobudza?

Sam głównie o Tusku piszesz...więc chyba tym żyjesz...🤭

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, jahooo napisał(a):

niestety, ewolucja nie jest w żaden sposób ukierunkowana, według obecnych badań, to, że jesteśmy tu, gdzie jesteśmy, to dzieło przypadku, dlatego jest ona na pieńku z kreacjonistami

a co do AI - widziałem już wiele cudownych wynalazków, które odeszły szybkciej, niż zdążyły osiagnąć w społeczeństwie jakieś szersze zastosowanie użytkowe

wcale kreacjonizm nie wyklucza ewolucjonizmu a nawet się wzajem uzupełniają bo życie to samodoskonalenie informacji gdzie głupsza przegrywa z mądrzejszą a kłótnia tylko o poziom prymitywu nośnika celu tej prawidłowości
i tutaj bym proponował dać sobie spokój ze zgłębianiem i tego wątku na płaszczyźnie teoretycznej bo popadniemy w najgłupszy obszar wiedzy jaki człowiek wytworzył - filozofię która już niejedną cywilizację o kres przyprawiła

Jeżeli zaś AI będziemy traktowali jako narzędzie to już jest przydatna i zarabia na siebie a że nazwa? to tylko nazwa
jeśli zaś będziemy traktowali jako cel sam w sobie to jesteśmy podwójnymi durniami wszak nie zdefiniowaliśmy jednoznacznie - rzekł bym - "matematycznie" czym jest inteligencja a próbujemy ją stworzyć - o ironio głupoty mapokształtnej istoty - matematycznymi metodami xD

zaczynasz powoli rozumieć dowcip czy jeszcze nie?

Twoje prawo @nie choć ja nie bardzo wywnioskowałem z naszej rozmowy co tak naprawdę "uważasz" ale to już mój .. nawet nie problem a niezaspokojona ciekawość

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Teraz, dysydent napisał(a):

zaczynasz powoli rozumieć dowcip czy jeszcze nie?

dla mnie to nie jest dowcip, u mnie w firmie na siłę próbuje się dla kupionej za ciężkie pieniądze AI znaleźć sensowne zasosowanie i co chwila to d.... a coraz więcej ludzi musi po niej błędy poprawiać

kupuje się narzędzie, które wiemy, ajk zastosować, a nie narzędzie, dla którego szukamy przydatnego zastosowania

to tak jak kupić sportowy samochód i próbować orać nim polu

dla mnie jest to po prostu mało kreatywny system komputerowy operujący na szerokiej bazie wzorców, coś jak malarz, który robi miks z różnych obrazów, nie ma w tym indywidualnej kreatywności

i właśnie tej kreatywności się obawiam, bo pamiętam film "gry wojenne" gdzie komputer sobie coś ubzdurał

Opublikowano
👧🏫 Prace na budowie nowoczesnego, modułowego przedszkola i żłobka w Stroniu Śląskim nabierają tempa! Teren jest niemal gotowy a kontenery modułowe są montowane.
image.png.bdb9b19c1e61c12aed47a5dbac0e59f7.png

Poseł Tomasz Kostuś
Super. Dobra robota. Prezentuje się pięknie. Dzięki, Marcin Kierwiński. 💪

• Ha ha

• Odpowiedz
46

Joanna Wacyk
Poseł Tomasz Kostuś pośle, te kontenery stały u nas jednostce już we wrześniu po powodzi 😱😱😱 jest styczeń a on stawia szkołę 🤣🤣🤣🤣 kogo wy chcecie oszukać

5

Damian Wolczek
Pojeby peowkie kontener postawili od września a mamy styczeń

12

Iwona Barczak
Poseł Tomasz Kostuś Na pana miejscu siedziałabym cicho. Popierac takie coś🙈Wstyd i hanba.Pewnie znowu czyjś szwagier jest producentem tych "toalet".

6

Adrian Mazurek
Poseł Tomasz Kostuś ty też razem z nim pijesz jak dla ciebie jest to dobra robota ale co można się po platformie spodziewać 🤣🤣🤣

4

Odpowiedz Poseł Tomasz Kostuś…

•  
  •  
  •  
  •  

Maciej Bartosiak  · 
Obserwuj

• Lubię to!

• Odpowiedz
64

Wyświetl 1 odpowiedź

Elzbieta Tarka-Koralewska
Prowizorka jak caly ten rzad

82

Wyświetl wszystkie 3 odpowiedzi

Dariusz Kobeszko
RUSKA ONUCA SYNEK UBEKA I MILICJA OBYWATELSKA ZORGANIZOWANA GRUPA PRZESTĘPCZA Z FOLKZDOJCZEM NA CZELE TW.OSKAR RYŻY DONEK I ZAPIJACZONY KURWIŃSKI EKIPA INTELEKTUALISTÓW

143

Wyświetl wszystkie 30 odpowiedzi

Andrzej Mazanowski
Wy macie ludzi za nic.

65

Bogumila Zachara
Tymczasowa prowizorka niech zrobi coś co będzie na stałe

103

Wyświetl wszystkie 2 odpowiedzi

Maria Wasik
Nieudacznicy tfuska .

67

Paweł Siemionek
Tymczasowe mosty i baraki 😂😂😂 ten rząd to sobie jaja z ludzi robi 😡😡😡

• Lubię to!

• Odpowiedz
241

Wyświetl wszystkie 48 odpowiedzi

Tomasz Bochyński
Resortowe dziecko się pojawiło na terenach powodziowych coś mi wydaje że tylko dlatego bo Trzaskowskiemu poparcie leci na dół coś

37

Wyświetl 1 odpowiedź

Aurelia Kwiatek
Co to,toalety przenośne?
Jakaś żenada

43

Wyświetl 1 odpowiedź

Jolanta Gryszpanowicz
Stawianie z tektury na odpierd...

21

Celina Jamróz
Nie wiem czy się śmiać czy płakać Szkoda maluchow

36

Dziadzia Kowal
Pięknie się prezentuje koalicja obywatelska tak samo jak ten barak z sepsą 🤣🤣🤣

23

Katarzyna W. Jańczak
🤣🤣🤣Prowizorka jak ten cały nierząd.

• Lubię to!

• Odpowiedz
138

Wyświetl wszystkie 4 odpowiedzi

Sylwia Kufta
Parę miesięcy po powodzi Wow ale wyczyn 🤦‍♀️

37

Adam Rosak
Żenada

21

Polska Opozycja Patriotyczna  · 
Obserwuj

Co to kontenery na narzędzia ??? 🤣🤣🤣

• Lubię to!

• Odpowiedz
23

Włodzimierz Stelmach  · 
Obserwuj

Czemu dopiero teraz. Czemu nie została właściwie przypilonowana Tama na Morawce. TUSK zapewniał że tama wytrzyma . Gdyby ochroną tamy zajmowali się fachowcy nie nominaci partyjni to tama w całości była by do dzisiaj i nie było potrzeby stawiania tych kontenerów .

• Lubię to!

• Odpowiedz
38

Wyświetl wszystkie 19 odpowiedzi

Krzysztof Skrobisz
Super Marcin Kierwiński!!! Dzięki Tobie, Twojemu zespołowi dokonuje się coś fantastycznego ❗️👍Brawa również dla lokalnych władz 🙂

• Lubię to!

• Odpowiedz
86

Wyświetl wszystkie 7 odpowiedzi

Henryk Wójcicki
Czysta kpina z ludzi ktorych dotknęła ta tragedia. Ciekawe ile kasy to będzie kosztowało czy przebije koszt kibla trzaskowskiego.

13

Wyświetl 1 odpowiedź

Tomasz Borc
Następny piękny wał!

15

image.png

Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał(a):

dla mnie to nie jest dowcip, u mnie w firmie na siłę próbuje się dla kupionej za ciężkie pieniądze AI znaleźć sensowne zasosowanie i co chwila to d.... a coraz więcej ludzi musi po niej błędy poprawiać

kupuje się narzędzie, które wiemy, ajk zastosować, a nie narzędzie, dla którego szukamy przydatnego zastosowania

to tak jak kupić sportowy samochód i próbować orać nim polu

dla mnie jest to po prostu mało kreatywny system komputerowy operujący na szerokiej bazie wzorców, coś jak malarz, który robi miks z różnych obrazów, nie ma w tym indywidualnej kreatywności

i właśnie tej kreatywności się obawiam, bo pamiętam film "gry wojenne" gdzie komputer sobie coś ubzdurał

o widzisz
to Wy tam macie nową religię  (a Nvidia tacę zbiera xD )
jeszcze nic wspólnego z inteligencją nie ma ta "sztuczna inteligencja" a już ludzie wierzą że coś ma
oto jak człowiek potrafi być wyznawcą czegoś/kogoś głupszego
od siebie samego

Opublikowano
Zarząd Orlenu z Ireneuszem Fąfarą na czele w najbliższych miesiącach czekają decyzje dotyczące m.in. spółek zależnych i rozmowy z partnerem w sprawie SMR-ów.

image.png.0c4b3f313a6a5376717d5e8ffc518cec.png
Drew Net
Komu , komu tanio sprzedam.

31

Wyświetl wszystkie 41 odpowiedzi

Damian Lisowski
Komu komu bo idę do domu 😔

18

Krzysztof Telka
Niech Orlen nie pasie "złotego Melona"

13

Dawid Cygan
Biznesmeni z podwórka...

8

Przemek Skwara
Nie wiem czy Polacy pamiętają, patrząc na ostatnie wybory, większość albo cierpi na amnezję albo dali sobie wpoić nienawiść do PiSu. Ci ludzie… którzy dorwali się do władzy swego czasu opierdolili wszystko ci się dało nawet Polskie Koleje Linowe w górach… to jest banda nieudaczników, którzy nie mają pojęcia o sprawowaniu władzy.

14

Wyświetl wszystkie 6 odpowiedzi

Daniel Daniel
Czekać to może na niego papier toaletowy w kiblu…gość dostaje polecenie i robi 🙂

14

Rychu Lechu
Ten temat też rozłożą, jak wszystko do tej pory

12

Tomek Przeorek
Komu sprzedać?

37

Wyświetl wszystkie 11 odpowiedzi

Grzegorz Skiba
Taaa bo on podejmuje jakieś decyzję, a nie dostaje rozkazy...

13

Wyświetl 1 odpowiedź

Marek Ostrycharz
Szacun naprawdę jest dobry w tym co robi. Rozwalić takiego giganta w ciągu roku. Pewnie będzie premia przy sprzedaży

• Lubię to!

• Odpowiedz
2

Slawomir Zadroga
Cienki jest bardzo. Poprzedniemu to może buty czyścić.

11

Wyświetl wszystkie 7 odpowiedzi

Jarek Grodzki
Jest tam starszy doradca ,były prezes.
Już raz Orlen położył na łopatki , ma doświadczenie.
Jedynie co mu wyszło to gigantyczna odprawa .
Jak powiedziała obecna minister zdrowia , musimy złamać monopol Orlenu ".

• Lubię to!

• Odpowiedz
  • Edytowano
3

Brtek King
rozjebali orlen w rok , miejmy nasdzieje ze wszsycy skoncza w wiezieniu

8

Dariusz Kubica
Chłopie tylko KAWY nie sprzedawaj w obce ręce, chyba że Owsiakowi bo to będzie koniec Orlenu.

• Lubię to!

• Odpowiedz

Damian Ossowski
Po co Orlen Polsce sprzedać Niemcom porty i stocznie Uśmiechnięta Monarchia Ryzego spijcie dalej ludzie śpijcie....

• Lubię to!

• Odpowiedz
  • Edytowano
21

Wyświetl 1 odpowiedź

Nowak Bogumiła
Sprzedać Niemcowi nieudaczniki

8

Wyświetl 1 odpowiedź

Ewa Klanowska
PO-wska komuna już kocha Orlen bo może go okradać

7

Adam Leoniak
Biznesmen Fafara pasuje jak do świni siosło

12

Piotr Paweł Pi
Fąfary nie czekają żadne decyzje, ma robić co mu każą i tyle.

16

Robert Rentier Piatek
Głupi naród dalej chce więcej czerwonego … nigdy nie będzie dobrze z takimi głupkami na stołkach.

7

Adam Rosak
Weźcie do współpracy tego norka barcisia bo on u was kawę pije litrami to coś pomoże. TYLKO ZAMKNIJCIE LODÓWKI BO ŻERCZE TO I BRZECHATE ALE WASZ WIELBICIEL

20

Wyświetl 1 odpowiedź

Slawomir Skrzypek
Pomału spokojnie sprzedaż idzie do przodu

9

Wyświetl 1 odpowiedź

Mirosław Mirek
Trzeba przyspieszyć sprzedaż orlenowych cudów, bo rząd nie doczeka końca

8

Wieslaw Koczwara
Obajtek kupował a ten jest rok i zaczyna wyprzedawać wszystko jak menel co mu na wódkę brakuje 😠

5

Jacek Woźniak
Już nikt nie poleci na te ich KŁAMSTWA !!!

• Lubię to!

• Odpowiedz
2

Tomasz Tomek
Stary komuch co będzie lepsze ceny na stacjach ? Na orlenie różnica nawet o 35 groszy o co chodzi ? Internet nie działa czy każdy orze jak moze

• Lubię to!

• Odpowiedz

Piotr Sokołowski
smr możecie pokazać gdzie to wdrożono z powodzeniem i jaki będzie koszt kilowatogodziny?

2

Jan Klus
Rudo Czerwoni fachowcy i specjslisci ile musza sprzedac kaw na Orlenie zeby wyrownac straty za 2024rok ,Czy Ruda menda z Domanskim sie juz doliczyli jakie manko w kasie??🤣🤣

• Lubię to!

• Odpowiedz
3

Sebastian Magiera
Zaczyna się przekazywanie zobowiązań szwabom...

7

Jan Kowalski
Czyli co komu sprzedać i za niewiele

7

Zbigniew Podolak
SMR już miały lokalizację i dogadanych partnerów biznesowych i co? Wszystko od nowa? W imię czego? Bo chyba nie interesu zwykłego konsumenta. Kiedy w końcu rządzący zrozumieją, że opłacani z naszych podatków pracować powinni dla wzrostu naszego dobrobytu a nie wzrostu samozadowolenia kierowników partyjnych.

• Lubię to!

• Odpowiedz

Leszek Sacha
... ludzie za chwilę nie będzie naszego kraju, Polski, rudy volksdojcz ze swoją bandą sprzedadzą za grosze wszystko..
7 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

jakas aferka z gazem z rosji, kupionym przez MPK warszawa , od firmy powiazanej z Rosją :) osobiscie mi to nei przeszkadza, ale w polityce nawet gówno musi pachnieć !

to nie o to chodzi , ten co najgłośniej krzyczał o ruskich okazał się najbardziej ruski ....... wiec dlatego tak 

Opublikowano
10 minut temu, dysydent napisał(a):

Twoje prawo @nie choć ja nie bardzo wywnioskowałem z naszej rozmowy co tak naprawdę "uważasz" ale to już mój .. nawet nie problem a niezaspokojona ciekawość

uważam, że żeby gospodarka się rozwijała musi mieć rynek zbytu na wytworzone przez siebie produkty

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

No dla mnie ewolucja to głównie przypadek...

Ciekaw byłem czy ktoś widzi to podobnie.

jeśli by poznać wszystkie prawa Fizyki Chemii Biochemii itd to może się okazać że nie przypadek
drogą na skróty jest poszukiwanie życia w innych miejscach kosmosu i jeśli by takowe się znalazło to by dowodziło że jednak życie nie jest przypadkiem a niejako celem tych praw nawet jeśli one same o tym nie wiedzą to wytworzyły coś co o nich już wie i stąd wiara człowieka że coś prostego może wytworzyć coś bardziej skomplikowanego od siebie pomimo założenia nauki zwanej Cybernetyką która temu przeczy
Człowiek wymyślając Cybernetykę niejako zaprzeczył swojemu istnieniu a to przecież bzdura
Zatem nie podejmujmy dyskusji na tematy na które nikt z nas nie ma żadnych dowodów bezpośrednich

9 minut temu, nie napisał(a):

uważam, że żeby gospodarka się rozwijała musi mieć rynek zbytu na wytworzone przez siebie produkty

tylko czy to jest rozwój czy tylko przeskalowywanie z dążeniem do nieskończoności?
zależy co nazywamy rozwojem
jeśli ilość to masz rację jeśli jakość to niekoniecznie

a nie wystarczy Ci odpowiedź - "nie wiem ale wiem że też i nikt inny"?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Rudego nie lubią i Rafałek nie ma szans .

Rafałka poprą tęczowi i lewaki co śpiewają Międzynarodówka .

Krótka historia śpiewaka Gawkowskiego, co to, jak cała lewica .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, dysydent napisał(a):

i jeśli by takowe się znalazło to by dowodziło że jednak życie nie jest przypadkiem

.... czyżby?

Człowiek by zrozumieć, stara sobie to wszystko wytłumaczyć, poukładać, zaszufladkować .

W mini skali można tak, ale na większą skalę?.

No mimo że pewne działania,nawet przypadkowe, ciągną lawinę, ale czy wszystko można obliczyć przewidzieć?

Chaos wszędzie działa...tylko jakieś drobne okruchy tego można ... zaplanować...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał(a):

Rudego nie lubią i Rafałek nie ma szans .

Rafałka poprą tęczowi i lewaki co śpiewają Międzynarodówka .

Krótka historia śpiewaka Gawkowskiego, co to, jak cała lewica .

image.png.1d7f9436f5731c80e1ac9c1b7daba872.png

image.png.98f860c8cc06da6750f8680faabc3b55.png

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

.... czyżby?

skoro pytasz w ten sposób znaczy źle wytłumaczyłem znaczenie "przypadek" w jakim tego słowa użyłem
a użyłem w znaczeniu że proste prawa i sama konstrukcja wszechświata ma w sobie wpisane powstawania może tu i ówdzie ale nie samoistnie czy w wyniku jakiejś "ingerencji z zewn." a jako wypadkową tych praw a nie przypadkowe jakieś ich obejście czy zaburzenie; że życie wynika z naturalnej tendencji do samokomplikacji wszechświata i wcześniej czy później jego powstanie w wielu miejscach niezależnie już od czegokolwiek innego jest nieuchronne.
Póki co wiele doświadczeń i obserwacji tę tezę potwierdza choć tylko na poziomie materii nieożywionej bo nie znaleziono żadnych po za ziemskimi form życia nawet na poziomie bakterii
no ale gdzież tak daleko szukano?
czy owo znalezienie tak bez ruszenia tyłka z miejsca nie było by dopiero nieprawdopodobnym przypadkiem?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

czy owo znalezienie tak bez ruszenia tyłka z miejsca nie było by dopiero nieprawdopodobnym przypadkiem?

Chyba ciężko to stwierdzić.

Moim zdaniem człowiek za wszelką cenę stara się to sobie wyjaśnić....w prosty sposób...

Wiedza coraz większą, ale nadal to prosty sposób...

Możliwe że wciąż za mało wiemy...

Kiedyś tłumaczono to sobie prościej, teraz ...inaczej....ale czy teraz, za jakiś czas też śmiesznym nie będzie?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Kiedyś tłumaczono to sobie prościej, teraz ...inaczej....ale czy teraz, za jakiś czas też śmiesznym nie będzie?

poszukiwanie odpowiedzi naukowych, wymiernych, potwierdzalnych nigdy śmieszne nie będzie tak jak z naszego punktu widzenia niczym śmiesznym nie jest dla nas u praprzodka poszukiwanie sposobów samodzielnego rozpalenia ognia
Śmieszni i żałośni dla nas są ci co próbowali innych sposobów np utopienie dziewicy w prośbie do bogów o piorun :D

i co z tego że z tą dziewicą też sprawiało czasem wrażenie skuteczności? xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Łukasz Warzecha
Aha. Czyli pani, która domaga się wywalania ludzi z pracy za "fejkniusy", jednocześnie działa w organizacji zrzeszającej Demagog PL oraz pisała tego totalnego gniota, który wyprodukowała komisja pana Stróżyka. I zarazem kłamała w sprawie kandydata PiS. 
To się składa jak puzzelki dla 5-latków.

------------

a propos raportu stróżyka 

Łukasz Warzecha: Raport komisji Stróżyka, czyli opowieść wariata

Proszę Państwa – stało się. Komisja do spraw badania wpływów rosyjskich i białoruskich na bezpieczeństwo wewnętrzne i interesy Rzeczypospolitej Polskiej w latach 2004–2024, ustanowiona zarządzeniem pana premiera Tuska, wydaliła z siebie pierwszy raport. Jest to raport zespołu do spraw dezinformacji.  

Siadając do pisania tekstu na jego temat jestem w pewnym sensie bezsilny na takiej zasadzie, jak bezsilny jest człowiek świadomy i normalny postawiony naprzeciwko kompletnego wariata. Raport ten – w którym zresztą pojawia się portal PCh24 – jest bowiem trochę jak opowieść z psychiatryka. Wariatowi, jak wiadomo, wszystko się składa w logiczną całość. Jeśli istotą jego iluzji jest, że został porwany przez kosmitów i aktualnie znajduje się na statku kosmicznym w okolicach Alfa Centauri, to każde zdarzenie, osobę, okoliczność będzie sobie wkomponowywał w tę swoją wizję i traktował jako kolejne potwierdzenie swojego złudzenia. Jeśli na ten przykład lekarz będzie go przekonywał, że znajduje się jednak na Ziemi, w Polsce, w placówce medycznej, wariat uzna, że jest to jedynie dowód na niezwykłą technologiczną sprawność kosmitów, którzy są w stanie stworzyć doskonałą iluzję rzeczywistości.

Na tej właśnie zasadzie komisja zbudowała swój raport. Mówiąc w największym skrócie – przejawem rosyjskiej narracji jest w nim wszystko to, co nie mieści się w absolutnym mainstreamie jedynie słusznych poglądów. Zatem rosyjską narrację powielają ci, którzy: krytycznie oceniają stan zachodniej cywilizacji oraz uznają, że odeszła od chrześcijańskich korzeni; uważają, że Rosja nie przegrywa wojny na Ukrainie oraz że Rosji nie da się pokonać; którzy krytykują oderwanie europejskich elit od życia zwykłych ludzi; którzy uważają, że Niemcy mają w UE najwięcej do powiedzenia; nawet ci, którzy po prostu podzielają realistyczną wizję polityki międzynarodowej. Oczywiście również ci, którzy sprzeciwiali się sanitarystycznym restrykcjom, a także ci, którzy nie godzą się na rozwiązania zielonego ładu. Ba, nawet ci, którzy do wyborców i odbiorców przemawiają prostym, zrozumiałym językiem, gdyż – jak czytamy w raporcie – „Wśród ostatnich kampanii wyborczych na świecie, w których można dopatrywać się rosyjskiego wpływu, charakterystyczne jest także wykorzystanie języka łatwego do zrozumienia — język skomplikowany i wyszukany może być odrzucany przez wyborców przyzwyczajonych do coraz krótszych komunikatów w mediach społecznościowych. Prymitywizm języka, w którym określa się emocje i przedstawia racje, nie jest więc przypadkiem, ale starannie dobraną metodą przeciwnika”. Wychodzi więc na to, że jakieś 95 procent agencji piarowych, pracujących na świecie przy wyborach, jest pod rosyjskim wpływem.

Raport stosuje przy tym dość przebiegłą metodę manipulacji, której przeciętny jego czytelnik – jeśli w ogóle po ten materiał sięgnie – może nie zidentyfikować. Zakładam, że metoda ta ma jakąś fachową nazwę w kręgach służb, z których wywodzi się pan generał Jarosław Stróżyk, szef komisji. Ja tej nazwy nie znam, ale nazwałbym to po prostu metodą mieszania. Rządowa propaganda – oczywiście był to wówczas inny rząd, ale metoda ta sama – używała jej zresztą choćby podczas pandemii. Spójrzmy choćby na następujący fragment raportu (s. 19):

Na szczególną uwagę zasługuje narracja o rzekomej powszechnej demoralizacji Zachodu. Ma ona długą historię, sięgającą jeszcze konserwatywnych lęków przed nowoczesnością w XIX w. i wykorzystywanych przez carską Rosję, a potem przez ZSRR. Po części są to reprodukowane tezy propagandy czasów radzieckich dostosowywane do współczesnych warunków. Osią tej multinarracji jest budowanie przekonania, że państwa demokratycznego Zachodu wyzbyły się swojej własnej kultury. W tych narracjach Rosja ma być jedyną „moralną alternatywą” dla społeczeństw europejskich — zgodnie z twierdzeniem, że Moskwa ma pełnić funkcję „trzeciego Rzymu” — nowego globalnego imperium.

W sposób całkowicie nieuprawniony zostają tutaj połączone w jedno dwie opinie o kompletnie odmiennym charakterze. Pierwsza to diagnoza sytuacji cywilizacyjnej Zachodu. Nie trzeba chyba wyjaśniać, że w raporcie w wielu miejscach krytyka wobec cywilizacyjnego czy moralnego upadku Zachodu jest uznawana właśnie za część rosyjskiego przekazu. Tymczasem taka diagnoza jest całkowicie uprawnioną częścią normalnego dyskursu i sporu, który w Europie trwa od jakiegoś czasu. Nawiązują do niej wybitne postaci i autorzy, tacy jak Chantal Delsol w swojej książce „Koniec świata chrześcijańskiego”.

Druga opinia – z tą pierwszą powiązana przez autorów raportu w jedno – to przekonanie, że Rosja jest dla Zachodu alternatywą i obrońcą tradycyjnych wartości. Raport sugeruje w ten sposób, że każdy, kto jest krytyczny wobec obecnego kształtu Zachodu, automatycznie upatruje ratunku w Moskwie. Co jest oczywistym absurdem. Można być skrajnym krytykiem zachodniego upadku, ideologii woke, klimatyzmu (co, nawiasem mówiąc, również świadczy zdaniem autorów raportu o powielaniu rosyjskiej narracji), a jednocześnie uznawać Rosję za wroga wolności, kraj zamordyzmu, korupcji i przeciwnika Polski. Sam niżej podpisany tak właśnie uważa.

Ten zabieg, polegający na mieszaniu opinii uprawnionych i zasadnych z radykalnymi i słabo uzasadnionymi powtarza się w raporcie wielokrotnie. To ten sam zabieg co wrzucenie do jednego worka krytyków pandemicznych restrykcji, odwołujących się do badań oraz metaanaliz, i osób uznających, że w szczepionkach na covid przemycano mikroroboty.

Właściwie można by tego, za przeproszeniem, gniota – naprawdę trudno tutaj użyć innego określenia – zwyczajnie wyśmiać, tak jak wyśmiewamy paranoiczne schematy pana Tomasza Piątka, który za pomocą dziesiątek strzałek dowodzi powiązań całej obecnej opozycji z Władimirem Putinem. Ten dokument jest bowiem na tym samym poziomie.

Problem w tym, że o ile pan Piątek swoje urojenia produkuje jako prywatna osoba i można je samemu oceniać, to tutaj mamy jednak do czynienia z dokumentem wypuszczonym przez państwową komisję. Co prawda powołaną zwykłym zarządzeniem, a nie ustawą, ale niewiele to zmienia. Można się obawiać, że jest to wstęp do podjęcia działań przeciwko każdemu, kogo da się podciągnąć pod „rosyjską narrację” tak jak ją definiuje komisja pana generała Stróżyka. A także działań na rzecz radykalnego ograniczenia wolności słowa, o czym coraz częściej słyszymy.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Wpaw napisał(a):

no teraz już tak
tylko mi obrazek wyskakuje a nie film; czego spodziewałem się po yt
o ten obrazek
1YySVAnlv0eMurwTDxlRAoxxD9OtlOr_PSR9RwWw

a i jeszcze tekst nad obrazkiem
-"🇵🇱👊Szok. Słowa, które przejdą do historii. Inspektor Waldemar Pankowski: Sztandaru nie żegnam, gdyż nie ma słów "Bóg, Honor, Ojczyzna". Ojczyznę kocham, prawo w Polsce nie obowiązuje, jako człowiek honoru nie mogę Panu podać reki."

chm
a dopiero co tam wyżej lajka mi @Pafnucy12 zafasował za posumowanie czegoś czego jeszcze nie znałem podsumowując
"przypadek"?
no tym razem tak

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v