Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, jacus napisał(a):

wiedzialem ze to idiota ale ze az tak jest glupi ??

on usunal fundacje tvn z wykazu darczyncow.....

typowi pis-uar ..

https://zoz.wodzislaw.pl/_old/szpital/darczyncy/

• Fundacja JSW S.A. – wsparcie finansowe w kwocie 350 tys. zł,
  • Eko Okna S.A. – wsparcie finansowe w kwocie 500 tys. zł,
  • Fundacja TVN Nie jesteś sam – wsparcie finansowe w kwocie 150 tys. zł,
  • Barosz-Gwimet Sp. z o.o. – wsparcie finansowe w kwocie 5 tys. zł,
  • MOZ NSZZ Solidarność Pracowników Oświaty i Wychowania – wsparcie finansowe w kwocie 1,1 tys. zł,

masz racje nie wiem jak  , ja umiem przyznać się do błędu zapomniałem o tvn  

Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał(a):

Ja zawszę próbuję ludzi zrozumieć . Niby dobrze a pracownik za drogi w branży która jest dochodowa .

Więc co mają dopiero  zrobić rolnicy czy sadownicy

Nie chce mi się już tak tyrać ileż można. Też jestem rolnikiem, 

Muszą kombinować 

Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nic nie dajesz.

Pracodawca za ciebie płaci.

Więc taki rolnik na KRUS sporo więcej da niż ty...

serio taki tępy jesteś ?  to niech pracodawca sobie sam zapracuje na swoje utrzymanie . niech sam buduje niech sam jeździ to jest umowa wykonuje określoną prace a on mi za to płaci i zarabia na mnie nie traci

a jaką ty masz umowę nie musisz nic dzięki za  uwagę patole też sobie sami płacą zapomogi 

Teraz, Siedzacybyk napisał(a):

undacje to akurat instytucje służące do robienia kasy, a nie pomagania. kiedys czytalem ,ze najwiekszy procent przekazanych pieniedzy w stosunku do zbieranych ma Caritas!

bo to nie firma a tvn polsaty kulczyki i reszta robią to dal podatków 

Opublikowano
7 minut temu, Wpaw napisał(a):

Muszą kombinować 

Kasa wieksza a szanujący się pracownicy z twojej branży potrafią pracować do 8h

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

fundacje to akurat instytucje służące do robienia kasy, a nie pomagania. kiedys czytalem ,ze najwiekszy procent przekazanych pieniedzy w stosunku do zbieranych ma Caritas!

To zakładaj fundację
😄

Edytowane przez racyl
Opublikowano
9 minut temu, Wpaw napisał(a):

Muszą kombinować 

wypalenie zawodowe 

Teraz, racyl napisał(a):

Nie mów tego głośno bo żaden popierający pis nie uwierzy w to😄

przeczytaj jeszcze raz dobrze 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Ulman napisał(a):

W sumie ma rację  Przez sztuczne podwyższanie minimalnej pracownik zrobił się za drogi. Ot patologia pisocjalizmu - chcieli dobrze a wyszło jak zawsze. 

w Polsce podstawą prawną płacy minimalnej jest ustawa z 10 paźdź. 2002r z czasu rządu L Millera

tak tylko dla chronologii ale i czysto pokomunistycznej genezy samej idei

ciekawie wygląda Wikipedia pod tym hasłem i przeliczniki na złoto przeciętnych wynagrodzeń sięgająca Historią  czasy przed drugą wojną

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, racyl napisał(a):

Kasa wieksza a szanujący się pracownicy z twojej branży potrafią pracować do 8h

W dużych firmach jest to możliwe. Na dużych robotach, inne ceny. Co ja ci będę tłumaczył. 

11 minut temu, Roman176 napisał(a):

wypalenie zawodowe 

Nie, lubię dłubać wykończenia, ale pole, byki. Po co się tak zabijać.

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano

Wojsko zgubiło 200 min przeciwczołgowych. Przez blisko dwa tygodnie krążyły po Polsce w wagonie PKP. Po rozładunku stały, w drewnianych skrzyniach pięć dni na dworze. Sprawę ukrywano przez pół roku.

gdzie są dymisje odpowiedzialnych? peowska banda skrajnych nieudaczników

kolejna afera, którą próbowano ukryć, teraz wiadomo dlaczego tusk chce cenzury w internecie i likwidacji republiki

niewiele zabrakło żeby wydarzyła się tragedia

Opublikowano

dysydent napisał:

uczynienie z pracodawcy przez państwo poborcy haraczy fiskalnych od jego własnych pracowników to jak na dziś jak dla mnie za obszerny i wqrwiający temat tak że może kiedy indziej bardziej z rana bo dziś już po dwudziestej trzeciej i chciałbym spokojnie zasnąć 

Nie wszyscy (jak zauważyłem) ogarniają ten system to skorzystałem z okazji...

Opublikowano (edytowane)

7 godzin temu, Roman176 napisał(a):

Posłuchaj do końca całej rozmowy  z nim . Wiek emerytalny dla niego nie jest oczywisty.

Według niego moźna sobie pracę zmieniać w wieku 60lat 😄

Koleś nie wie co mówi, różna płaca minimalna 😄

Edytowane przez racyl
Opublikowano
racyl napisał:

10 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

fundacje to akurat instytucje służące do robienia kasy, a nie pomagania. kiedys czytalem ,ze najwiekszy procent przekazanych pieniedzy w stosunku do zbieranych ma Caritas!

To zakładaj fundację
😄

wszystko fajnie, ale fundacja to taki odlam mafijny. tak jak bym mogl od tak zaczac handel np .marycha 😃 nie wpuszcza cie ma rynek, a jesli nawet zalegaalizowalbym to i tak mi kasy nie dadza. nie swoim sie nie daje. nie kazdy moze byc don corleone 😎

Opublikowano

Jakby nie różnorakie fundacje to np leczenie dzieci których koszty są bardzo wysokie nie byłoby możliwe.

Fundacje uzupełniają/wyręczają państwo

Opublikowano
9 godzin temu, dysydent napisał(a):

żydów może i nie ale Polaków by się zdało bo olał przytłaczające oceny opinii publicznej i to razem z Dudą wbrew większości z nas a w jakiej kwestii to kilka stron ostatnich forum aż nadto za wyjaśnienie
inna sprawa to czy ktoś Mu tu w Polsce uwierzy?

no kolejna sprawa spaprana i @nie miałby rację

tyle że dla całego świata Polska takim wycierusem jest już od dawna i tu akurat Tusk wiele nie zmienił co może nawet i dobrze ale to odrębny temat

Dla całego świata? Dla połowy tego forum co to do powiedzenia mają dużo a w razie konfliktu zbrojnego pierwsi by uciekali. A do tego liczą że to Amerykanie za nich będą walczyć. Wszędzie są takie mendy 

Opublikowano

Życie ma się jedno a żyć można wszędzie.

Ktoś bierze pensję jako wojskowy a potem dostaje wcześniejszą emeryturę i znacznie większą więc dlaczego ja mam służyć za mięsa armatnie ?

Opublikowano
Godzinę temu, racyl napisał(a):

Ktoś bierze pensję jako wojskowy a potem dostaje wcześniejszą emeryturę i znacznie większą więc dlaczego ja mam służyć za mięsa armatnie ?

Bo ten i tak zginie a Ty jesteś następny w kolejce. Przy pełnoskalowym konflikcie nie ma znaczenia. No chyba tylko dla tych co zdążą uciec.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Ulman napisał(a):

W sumie ma rację  Przez sztuczne podwyższanie minimalnej pracownik zrobił się za drogi. Ot patologia pisocjalizmu - chcieli dobrze a wyszło jak zawsze. 

Nie ty stanowisz prawo w Unii .

Polska musi wypełnić kamienie milowe i podnieść. Standard Życia . Polska musi jeszcze podnieść o 400 zł płacę minimalną . By spełnić  kamienie milowe .

Obecnie to jest , najniższa krajowa 4666 zł. Nowa płaca minimalna brutto .

Cytat .

Jak państwa UE mają ustalać wysokość najniższej krajowej?

W dyrektywie pojawiły się pewne ogólne wskazania dotyczące zasad ustalania godnego poziomu życia i co za tym idzie kwoty płacy minimalnej.

W przypadku zasad ustalania poziomu zapewniającego godny poziom życia, ustawodawca wskazuje, że istotne znaczenie dla określenia kosztów utrzymania w celu zapewnienia godnego poziomu życia może mieć, oprócz innych narzędzi, określony na poziomie krajowym koszyk towarów i usług po cenach rzeczywistych. Oprócz potrzeb materialnych, takich jak żywność, odzież i mieszkanie, można również uwzględnić potrzebę udziału w wydarzeniach kulturalnych, w działaniach edukacyjnych i społecznych. Należy rozważyć ustalanie i aktualizowanie ustawowych wynagrodzeń minimalnych w oddzieleniu od mechanizmów wsparcia dochodu.

Natomiast do oceny adekwatności ustawowych wynagrodzeń minimalnych państwa członkowskie powinny wykorzystywać wskaźniki i powiązane wartości referencyjne. Państwa członkowskie mogą je wybierać spośród wskaźników powszechnie stosowanych na poziomie międzynarodowym lub wskaźników stosowanych na poziomie krajowym. Ocena ta może opierać się na wartościach referencyjnych powszechnie stosowanych na poziomie międzynarodowym, takich jak relacja minimalnego wynagrodzenia brutto do 60% mediany wynagrodzeń brutto czy relacja minimalnego wynagrodzenia brutto do 50% przeciętnego wynagrodzenia brutto, których to wartości wciąż nie osiągają wszystkie państwa członkowskie, lub relacja minimalnego wynagrodzenia netto do 50% lub 60% przeciętnego wynagrodzenia netto.

Ocena adekwatności ustawowych wynagrodzeń minimalnych - jak wskazuje unijny ustawodawca - może również opierać się na wartościach referencyjnych powiązanych ze wskaźnikami stosowanymi na poziomie krajowym, takimi jak porównanie minimalnego wynagrodzenia netto z progiem ubóstwa i siłą nabywczą wynagrodzeń minimalnych.

Zmiany najniższej krajowej w Polsce z roku na rok

W ostatnich latach płaca minimalna wzrastała w Polsce regularnie. Oto jak kształtowała się z biegiem czasu:

Rok  Wynagrodzenie od 1 stycznia Wynagrodzenie od 1 lipca
2025 r.  4666 zł brutto  
2024 r.  4242 zł brutto  
2023 r.  3490 zł brutto  
2022 r.  3010 zł brutto  
2021 r.  2800 zł brutto  
2020 r.  2600 zł brutto  
2019 r.  2250 zł brutto  
2018 r.  2100 zł brutto  
2017 r.  2000 zł brutto  
2016 r.  1850 zł brutto  
2015 r.  1750 zł brutto ZA TUSKA    
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v