Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

...u nas tak nie ma.

Mus być jakiś wyjątek. 

A może dlatego że to Polska A B C D... jak to jacuś ma w zwyczaju pisać. 🤷‍♂️

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

No może u nas bieda, i temu przepychu nie widać...🤔

Widać za to religijność na pokaz. Ja tam to dostrzegam. 

Opublikowano
Godzinę temu, DTaras napisał(a):

Chyba Ciebie...

Ooo co to się stanęło?

Opublikowano
7 minut temu, andrzej78 napisał(a):

No .. bo kościół to księdza własność jest ...🫣

Kiedyś była u nas kaplica do 2010r i była kobitka do sprzątania a teraz jak parafia i jeszcze jedna wioska doszła to ludzie sami sprzątają .

To nie jest tak że się nie da wynająć sprzątaczki na 4 soboty w miesiącu i normalnie jej zapłacić

Popatrz na to w ten sposób, że w miastach ludzie nie sprzątają kościoła z kolejki tylko jest do tego sprzątaczka.

Tak samo nie ubierają choinki, robią grobu czy innych rzeczy jak to jest na wsi.

Opublikowano (edytowane)

Koszty utrzymania to jeszcze kasa dla organisty, kościelnego  , prąd, ogrzewanie ,ubezpieczenie itd. To wszystko jest finansowane z tacy , a sprzątanie to jeszcze środki czystości i wystrój ( kwiaty ) Nie wszystkie " tace " zostają w parafii , dlatego wiele zależy od ogólnego budżetu.

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano

u nas to tylko na I komunie jeszcze sprzataja rodzice..ale coraz mniej chetnych.

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Coś jak Golicyjskiej bogactwo w postaci kupy gnoju na środku podwórka i płota z powiązanych sznurkiem palet ??

taki sznurek to wiecej wytrzyma jak twoj swiety zwiazek malzenski 🤣

ty juz wtedy byles impotentem ?? 

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ale ty cierpisz...😢

meczennikiem zostane.

1 godzinę temu, witejus napisał(a):

Niby dlaczego mam tam mieszkać?

Pokaż no zdjęcia tych nędznych chałup z suwalszczyzny

Dlaczego mam się wstydzić? miejscowość jakich tysiące w Polsce

juz zapomnalies co pisales pare lat temu ??

nawet u was nie ma takiej pustki i ruin jak tam..

Godzinę temu, MariuszDe napisał(a):

Z nim jest gorzej niż wszyscy myślą- chłop spojrzy przez okno zobaczy swoje nieszczęsne zmarnowane życie później spojrzy na sasiada-zobaczy jak ludzie żyją, opuści ,,łeb,, do samej podłogi i idzie pisać w necie jaki to on jest obywatel Polski A..współczuję...

a ty co widzisz przez okno ?? w jakiej gminie mieszkasz-tez chcialbym te piekne widoki podziwiac.

i na tym dyskusja sie konczy-nawet nazwy gminy wstydza sie takie asy podac 😂

Godzinę temu, racyl napisał(a):

Wystarczy w niedzielę odwiedzić kilka kościołów w mieście czy nawet przejeżdżać samochodem koło kościołów to wszędzie są ludzie.

Nie ma tak w niedzielę że podczas Mszy Św jest zajęte 3-4 ławki a reszta pustki

Kto nie chcę to nie chodzi regularnie jak np ja ale zdecydowana większość chodzi i to widać co niedzielę

dziecko sprawdz statystyki koscielne- co roku w pazdzierniku licza wiernych.. spadek z pandemii nadal sie poglebia..jest mniejszy ale 1 % z 800 to co juz  innego niz 1 % z 1000 ....

rownia pochyla do 5-10 % za pare lat.zupelnie jak na zachodzie .

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

No tu się zgadzam w pełni z Tobą...

Nic dodać...

tylko wasze dzieci sadza inaczej..

Godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Gdzie ty takie coś widziałeś bo też chciał bym zerknąć?

Słyszałem że mieli je montować w parkach itp ale są bardzo drogie.

poczytaj forum . z wczoraj .

49 minut temu, mirro napisał(a):

Łooooo za tydzień nasza kolej na sprzątanie kościoła. Chyba se pojadę z Kercherem, to i schody umyją.

wez l-4 😂

na litwie  wielkie koscioly puste,zrujnowane, nawet polowa nie jest czynna. katedra pusta a turysci z polski w liczbie 3 autokarow sie gniota w 1 kosciele i kaplicy. wiecej niz 100 oosb nie wejdzie ,reszta stoi w przedsionku i na schodach a piekne swiatynie stoja puste. troche dziwne ze nie przeniosa obrazow pare krokow dalej.

Opublikowano
44 minuty temu, witejus napisał(a):

Już pisałem o tym w święta, a ty siejesz hejt i nienawiść.

Aleś ty przewrażliwiony.🙆‍♂️

Z resztą co ja się dziwię jak Ty radykalny pisior. 😥

Opublikowano
W dniu 22.04.2025 o 06:45, jacus napisał(a):

ja pare razy zmienialem swoje zycie diametralnie a ty ?? masz jakies mozliwosci ?? 

Muszę się poważnie zastanowić nad swoim życiem jak widzę :ph34r:. A te twoje zmiany to w którym kierunku poszły tak z ciekawości ? Rok czasu czekasz aby za darmo wejść na basen i siedzieć tam cały dzień. Na Podlasie nie pojedziesz bo nie ma bonu turystycznego. Na targ czekasz aby się zabrać ze znajomym. Wypraw zagranicznych nie będę komentował bo pewnie za pół darmo i dłużej tam jedziesz niż zwiedzasz. Ile wydałeś na tą ostatnią wycieczkę ?

W dniu 23.04.2025 o 08:39, jacus napisał(a):

ja ma tez swoje ily i ze mam wiecej rozumu niz ty oram raz na pare lat a wiekszosc to laki..

pokaz swoja pajacu ..kielecki scyzoryk co w gebie tylko mocny..na jarmark sie umawiamy ?? jak znajomy po golebie pojedzie to sie spotkamy ??  🤣😂

juz z wenecja sie osmieszyles i dalej brniesz piwniczaku..

Po pierwsze w tej Polsce A jest straszne zacofanie jeżeli chodzi o edukację. Widać to na twoim przykładzie jak szkoła kuleje. Chyba że do szkoły miałeś pod górę 🤣. Po drugie nie potrafisz sam jechać tylko czekasz na darmowy przejazd ? Po trzecie, ile w tej Wenecji byłeś godzin a ile tam jechałeś ?

W dniu 23.04.2025 o 19:20, jacus napisał(a):

no jestes wiekszym.. tchorzem to na pewno 🤣 masz jakis problem, zeby w ktoras niedziele sie spotkac i pogadac ??

Jakbyś zapomniał to ci przypomnę, że tu ktoś chciał się z tobą spotkać w Krakowie. Jakoś nie byłeś taki odważny.

W dniu 25.04.2025 o 20:09, 12Pafnucy napisał(a):

...coś @jacus zdjęć nie wstawia

..jakaś bidna wycieczka.

Pewno w depresję popadł....bo Znowu w kupkę gnoju powraca...

Życie lekkie nie jest...

Dobrze że nawet na minutę może zapomnieć kim jest naprawdę...

Więcej fotek daj @jacus...

Lubię się pośmiać...

A ile myślisz że ta wycieczka trwała, tydzień ? Kilka godzin i do domu.

5 godzin temu, mirro napisał(a):

No i git. To jest tylko i wyłącznie zasługa PiSowskiego podejścia do zakupów broni oraz wymiksowanie się z europejskich programów rozwoju uzbrojenia. W kraju mamy to samo, ale za to mamy zajebistą PGZ i jej podejście do tematu.

Przypomnę że Pis już od dawna nie rządzi i tu mam pytanie do Ciebie. Jakie osiągnięcia ma Kosiniak jako minister ? Chyba można go już rozliczać.

2 godziny temu, MariuszDe napisał(a):

Niech wybiorą najlepszego😁podobno czarnoskóry ma być teraz bo koniec świata się zbliża🤫

Z tego co mówił Mazurek ostatnio to Afryka powoli wysuwa się do przodu jeżeli chodzi o wiarę. Także za kilka lat zamiast misjonarze z Europy do Afryki to będę jeździć odwrotnie. Z Afryki do Europy 🙃.

Godzinę temu, thor1984 napisał(a):

Lewactwo lewactwem ale konserwatywny a nawet ultra konserwatywny proboszcz dorzuca swoje 3 grosze

Ciekawe kiedy papieżem zostanie kobieta 😄

Nigdy. Bardziej ciekawe kiedy kobieta zostanie prezydentem USA czy w PL.

50 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Akurat mieszkam na brzegu wsi i w niedzielę przed południem doskonale widać kto jedzie do kościoła, i za wiele to tych samochodów nie jedzie, nie wiem czy połowa tego co jeszcze 20 lat temu ...

Byłem kilka razy w kościołach w dużym mieście i pustek nie było. Nawet na tygodniu. Również inna mentalność ludzi jest. U mnie osoba jest do ławki przyspawana i za nic się z niej nie ruszy a tam ludzie robią miejsce aby można było sobie usiąść.

33 minuty temu, racyl napisał(a):

Sprzątanie to akurat powinien sobie ksiądz sam zorganozwać zatrudniając pracownika.

I zapłaci z ? U mnie sprzątanie kościoła przez wsie jest od dawna.

4 minuty temu, andrzej78 napisał(a):

Koszty utrzymania to jeszcze kasa dla organisty, kościelnego  , prąd, ogrzewanie ,ubezpieczenie itd. To wszystko jest finansowane z tacy , a sprzątanie to jeszcze środki czystości i wystrój ( kwiaty ) Nie wszystkie " tace " zostają w parafii , dlatego wiele zależy od ogólnego budżetu.

Taca tego nie obejmie. Za mało a jeszcze dolę z tacy dostaje biskup.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał(a):

dziecko sprawdz statystyki koscielne- co roku w pazdzierniku licza wiernych.. spadek z pandemii nadal sie poglebia..jest mniejszy ale 1 % z 800 to co juz  innego niz 1 % z 1000 ....

rownia pochyla do 5-10 % za pare lat.zupelnie jak na zachodzie .

To że kogoś nie policzyli to nie oznacza że odciął się od kościoła i wiary . Ludzie słuchają tego straszenia od dłuższego czasu i nic sobie z tego nie robią. Straszą a żaden kościół nie świeci pustkami w niedzielę ani nie zbankrutował/

Możesz sobie wsadzić te statyski obok obietnic tuska 😄

6 minut temu, dsbh napisał(a):

To nie jest jakieś astronomiczne koszty. 4 soboty w miesiącu .

Za 200-300zł za jedną sobotę spokojnie ktoś mógłby posprzątać . Nie mów że takich pieniędzy nie ma w kościele

Opublikowano
7 minut temu, racyl napisał(a):

Za 200-300zł za jedną sobotę spokojnie ktoś mógłby posprzątać . Nie mów że takich pieniędzy nie ma w kościele

to jedna z opcji

ale przecież ksiądz odprawia jedną mszę dziennie i to wszystko, trochę chyba za mało na dzisiejsze czasy, więc powinien sam sprzątać, albo powiedzieć jutro sprzątam, koszę trawę lub coś innego i jak ktoś jest chętny do pomocy to zapraszam

Opublikowano
20 minut temu, dsbh napisał(a):

Bardziej ciekawe kiedy kobieta zostanie prezydentem w PL.

W najbliższych wyborach jest szansa. 😂😂😂😂😂🤪🤪🤪🤪🤪

image.jpeg.a2d9d4c97f632bab53dbf239a97c25ca.jpeg

Opublikowano
27 minut temu, jacus napisał(a):

juz zapomnalies co pisales pare lat temu ??

Co?

27 minut temu, PRIMO napisał(a):

Aleś ty przewrażliwiony.

Nie cierpię jak ktoś zmyśla głupoty.Może u was jest rewia mody zamiast mszy, driftują furami na parkingu?Jakimi autami na pokazy przyjeżdżają pod kościół?Szlag cię trafia że ludzie przychodzą do kościoła ubrani jak ludzie, a nie jak  jacuś do Wenecji w drelichu i kurtce z ceraty.

Opublikowano

konwencja nawrockiego jest mega, fachowo przygotowana, przypomina się rok 2015

bardzo dobre (ostatnio było z tym kiepsko) wystąpienie dudy

jest moc i siła na dobry finisz

• Haha 2
Opublikowano
51 minut temu, dsbh napisał(a):

Przypomnę że Pis już od dawna nie rządzi i tu mam pytanie do Ciebie. Jakie osiągnięcia ma Kosiniak jako minister ? Chyba można go już rozliczać.

Przypomnę Ci tylko że o tym iż wszystko idzie w p.zdu pisałem od dawna. Jakie osiągnięcia może mieć MON w kwestii strategi produkcji uzbrojenia? Ano takie jakie zamówienia pójdą do producentów. A ilu to mamy producentów w tym kraju? A tylu na ilu pozwoliła strategia PiS w kwestii kontraktowania zakupów. Odjebali numer z zastopowaniem sektora prywatnego i tylko WB Electronic jakoś przetrzymało (inna sprawa ze można by zapytać czemu tylko oni, ale to już sprawa dla prokuratury a potem uciąć łapy kilku PiSowcom).

27 minut temu, nie napisał(a):

jest moc i siła na dobry finisz

Pewnie szczytowanie będzie potężne.

Opublikowano
7 godzin temu, mirro napisał(a):

No i git. To jest tylko i wyłącznie zasługa PiSowskiego podejścia do zakupów broni oraz wymiksowanie się z europejskich programów rozwoju uzbrojenia. W kraju mamy to samo, ale za to mamy zajebistą PGZ i jej podejście do tematu.

po pierwsze to niemcy i francuzi nie chcieli nikogo dopuścić, polacy, włosi i inni się dobijali ale niemcy były przeciwne (o czym wielokrotnie mówili przedstawiciele rządu i generałowie np. gen. andrzejczak)

po drugie to eu nigdy nic nie zbuduje, bo zamiast współpracować to tylko patrzą jak innych wydymać (właśnie głownie niemcy i francuzi), ile już lat mówią o wspólnym czołgu czy myśliwcu?

po trzecie nie ma w eu mocy produkcyjnych, dlatego polska zamawiała w usa i korei

4 godziny temu, mirro napisał(a):

Program Borsuk poszedł sie walić, czyli nawet trochę do tyłu.

program cały czas jest realizowany, właśnie na dniach podpisano kontrakt na 111 borsuków dla wp

albo kłamiesz albo nie masz pojęcia co się dzieje

Opublikowano
12 minut temu, nie napisał(a):

właśnie na dniach podpisano kontrakt na 111 borsuków dla wp

albo kłamiesz albo nie masz pojęcia co się dzieje

Kiedy miały wejść Borsuki na wyposażenie WP? Ano w 2023. Czyli sukces z dwuletnią obsuwą. Ile będą produkować te 116 egzemplarzy bo przy możliwościach HSW podobno 100 szt rocznie ale WB Electronic może wyprodukować tylko 5 wież automatycznych miesięcznie. To se policz i zastanów się dlaczego pierwsze zamówienie ma być realizowane do 2029 roku.

Może kłamię, może nie wiem ale przynajmniej sobie wyobrażam jak to wszystko wygląda. 

A do tego teraz pasowałoby aby wrócić do wersji Borsuka cięższej, bo wojna na Ukrainie pokazała że tamta jednak mogła być całkiem trafionym wariantem

Opublikowano
MariuszDe napisał:

6 minut temu, DTaras napisał(a):

Mocno dwuznaczne takie. Żonce pokażę...

Ale ze niby już nie dajesz rady bo żonie chcesz pokazać żeby nie  męczyła😂

image.jpeg.ff323661d7a27aa1e05c41cbbd94e39e.jpeg

Może tak a może blef aby zwiększyła zaangażowanie...

Wpaw napisał:

Godzinę temu, DTaras napisał(a):

Chyba Ciebie...

Ooo co to się stanęło?

Właśnie nic. Mnie byle kto dzielił nie będzie.

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, mirro napisał(a):

wierzę w długofalowe efekty działań, albo zaniechania takich działań. Jak widać sprawy obronności należą do tematów długofalowych a nie obietnic wyborczych, czy rojeń Antoniego Macierewicza. W d*pie mam wyborców KO, PO, PiS i innych ideolo świrów. Przyroda i tak ich wyprostuje, tyl;ko pewnie i tak nie zrozumieją że właśnie są prostowani.

no ale w tej kwestii to jak długofalowo to nie tylko 8 lat pisiorów, ale też poprzednie 8 lat PO z tymi strategiami było biednie z resztą za SLD to samo

1 godzinę temu, mirro napisał(a):

Przypomnę Ci tylko że o tym iż wszystko idzie w p.zdu pisałem od dawna. Jakie osiągnięcia może mieć MON w kwestii strategi produkcji uzbrojenia? Ano takie jakie zamówienia pójdą do producentów. A ilu to mamy producentów w tym kraju? A tylu na ilu pozwoliła strategia PiS w kwestii kontraktowania zakupów. Odjebali numer z zastopowaniem sektora prywatnego i tylko WB Electronic jakoś przetrzymało (inna sprawa ze można by zapytać czemu tylko oni, ale to już sprawa dla prokuratury a potem uciąć łapy kilku PiSowcom).

spokojnie za to teraz po udupieniu Rafako, rząd przejmie pod produkcję zbrojeniową i znowu synekury będą do rozdania, kasa do wyciągnięcia i pewnie kolejne łapy do obcięcia

46 minut temu, mirro napisał(a):

Kiedy miały wejść Borsuki na wyposażenie WP? Ano w 2023. Czyli sukces z dwuletnią obsuwą. Ile będą produkować te 116 egzemplarzy bo przy możliwościach HSW podobno 100 szt rocznie ale WB Electronic może wyprodukować tylko 5 wież automatycznych miesięcznie. To se policz i zastanów się dlaczego pierwsze zamówienie ma być realizowane do 2029 roku.

Może kłamię, może nie wiem ale przynajmniej sobie wyobrażam jak to wszystko wygląda. 

A do tego teraz pasowałoby aby wrócić do wersji Borsuka cięższej, bo wojna na Ukrainie pokazała że tamta jednak mogła być całkiem trafionym wariantem

Bo nikomu w tym kraju nie starczyło wyobraźni by wprowadzić zmodyfikowany japoński system budowy przemysłu z przed ponad 100 lat. Przecież, za te pożyczone pieniądze na zakup sprzętu z zagramanicy można było włożyć w kraju na rozkręcenie własnej produkcji. A jeszcze jak chińczyucy, inżyniera wsteczna i kopiujemy i modyfikujemy i na koniec eksportujemy.

Opublikowano
3 godziny temu, dsbh napisał(a):

Muszę się poważnie zastanowić nad swoim życiem jak widzę :ph34r:. A te twoje zmiany to w którym kierunku poszły tak z ciekawości ? Rok czasu czekasz aby za darmo wejść na basen i siedzieć tam cały dzień. Na Podlasie nie pojedziesz bo nie ma bonu turystycznego. Na targ czekasz aby się zabrać ze znajomym. Wypraw zagranicznych nie będę komentował bo pewnie za pół darmo i dłużej tam jedziesz niż zwiedzasz. Ile wydałeś na tą ostatnią wycieczkę ?

Po pierwsze w tej Polsce A jest straszne zacofanie jeżeli chodzi o edukację. Widać to na twoim przykładzie jak szkoła kuleje. Chyba że do szkoły miałeś pod górę 🤣. Po drugie nie potrafisz sam jechać tylko czekasz na darmowy przejazd ? Po trzecie, ile w tej Wenecji byłeś godzin a ile tam jechałeś ?

Jakbyś zapomniał to ci przypomnę, że tu ktoś chciał się z tobą spotkać w Krakowie. Jakoś nie byłeś taki odważny.

A ile myślisz że ta wycieczka trwała, tydzień ? Kilka godzin i do domu.

Z tego co mówił Mazurek ostatnio to Afryka powoli wysuwa się do przodu jeżeli chodzi o wiarę. Także za kilka lat zamiast misjonarze z Europy do Afryki to będę jeździć odwrotnie. Z Afryki do Europy 🙃.

Nigdy. Bardziej ciekawe kiedy kobieta zostanie prezydentem USA czy w PL.

Byłem kilka razy w kościołach w dużym mieście i pustek nie było. Nawet na tygodniu. Również inna mentalność ludzi jest. U mnie osoba jest do ławki przyspawana i za nic się z niej nie ruszy a tam ludzie robią miejsce aby można było sobie usiąść.

Taca tego nie obejmie. Za mało a jeszcze dolę z tacy dostaje biskup.

Kiedyś przeczytałem bardzo dobry komentarz, nie przytoczę go dokładnie ale sens był taki, że obecny kościół rozumiany w sensie instytucjonalnym czyli szeroko rozumiany kler staje się w większości tym z czym Pan Jezus starał się walczyć a wiec pycha, kłamstwo i tak dalej. I niestety w wielu przypadkach tak jest . 

• Like 1