Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, dysydent napisał(a):

ale co? mają Ci tu gratulować czy zazdro

a to czy musi być konieczność budowy takiego akurat systemu odbioru śmieci czy np rozliczeń ilościowych gdzie klient miał by bezpośredni interes w generowaniu jak najmniejszych tych śmieci ilości, samodzielnego recyklingu (już ten sławetny absurd osobnych kompostowników w gospodarstwach rolnych czy ogólnie - tam gdzie istnieje możliwość biodegradowalnych odpadów wykorzystania jako nawóz czy to na trawniki czy ... nie wiem ... np plantacyjki bioenegetycznych upraw itp), marudzę przy tym systemie kaucyjnym na opakowania m.in butelki ale to wcale nie najgłupszy kierunek, no dużo dużo jeszcze jest sposobów aby dużo mniej masy odpadów ominęło "śmieciarkę

Jeszcze do segregacji oprócz kompostownika można dodać te które da się spalić , i to można połączyć bo jak ktoś ma kompostownik to piec CO 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, jarecki napisał(a):

Jeszcze do segregacji oprócz kompostownika można dodać te które da się spalić , i to można połączyć bo jak ktoś ma kompostownik to piec CO 

z tym paleniem to inna kwestia bo i tak będą palone zarówno te które można jak i te których nie można spalić o ile spaliny nie zwrócą nosa jakiego "praworządnego sąsiada" "sygnalisty"
i tu będą spalane niezależnie jaki system utylizacji będzie
No ale zmierzamy do wyeliminowania stricte "konsumenckich" pieców c.o tak że dwie pieczenie i to bez ognia ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/to-on-mial-grozic-jerzemu-owsiakowi-mamy-nowe-informacje/nsswq80

po pierwszej linijce artykułu - "... Zatrzymany w sprawie gróźb karalnych wobec Jerzego Owsiaka to mężczyzna w wieku ponad 70 lat" naprawdę miałem odruch w gugla wpisać - "J. Kaczynski - wiek"

kolejny "odruchowy" pomysł to czy by nie zadzwonić do Jurka z pomysłem utworzenia linii tel. z numerem premium i wyreklamowaniem - "tu wnosić groźby karalne tudzież inne wyzwiska..." z info drobnym ale to bardzo drobnym drukiem - wpływy z połączeń na WOŚP ;)

no dobra, dla "nieśmiałych" warto by jeszcze dopisać - "abolicję gwarantuje ... Prezydent RP"

Edytowane przez dysydent
  • Haha 4
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał(a):

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/to-on-mial-grozic-jerzemu-owsiakowi-mamy-nowe-informacje/nsswq80

po pierwszej linijce artykułu - "... Zatrzymany w sprawie gróźb karalnych wobec Jerzego Owsiaka to mężczyzna w wieku ponad 70 lat" naprawdę miałem odruch w gugla wpisać - "J. Kaczyśki - wiek"

kolejny pomysł to czy by nie zadzwonić do Jurka z pomysłem utworzenia linii tel. z numerem premium i wyreklamowaniem - "tu wnosić groźby karalne tudzież inne wyzwiska..." z info drobnym ale to bardzo drobnym drukiem - wpływy z połączeń na WOŚP ;)

Starym dziadom oglądającym republika i inne prawicowe ścieki wszystko można wmówić i taka jest prawda

Opublikowano
hubertuss napisał:

Robi z synami. Hydrauliki nie ogarniam ale już mi kilka rzeczy robił jestem zadowolony. On miał życiowy zakręt ja na niego już raz czekałem bardzo mi wtedy za to dziękował. teraz jest ok nie spieszy mi się już poczekam. A na budowie dużo rzeczy robię sam z znajomym mi pomaga już kilkadziesiąt tys na majstrach zaoszczędzone.

Yyyy zasilanie punktów w wodę to albo uciekaj od pexa albo rób rozdzielaczowo....

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał(a):

akurat ani Policja ani Wojsko nie urosły od 1989 roku, nawet można powiedzieć, że zmalały, natomiast rak urzędniczy panoszy się na dobre, jak jemioła duai swojego żywiciela

Nie urosły może stanem osobowym ale pensje im urosły. Poza tym wydatki na sprzęt zwłaszcza wojsko ostatnio to grube sumy. Poza tym jak wojsko siedzi w koszarach to mniej kosztuje jak siedzi w lesie przy granicy to kosztuje dużo dużo więcej.

Godzinę temu, dysydent napisał(a):

ale koszt utrzymania się zwielokrotnił bo płace wzrosły

samo utrzymanie to pikuś, gorzej ze sfinansowaniem zbędnych durnot jakie te urzędasy wymyślają że jeszcze o pokryciu szkód bezkarnymi rynkowo przecież decyzjami wspomnę na przykładzie tego czegoś
https://www.bankier.pl/wiadomosc/ORLEN-S-A-Strategia-Grupy-ORLEN-do-2035-roku-z-nowa-polityka-dywidendowa-8871443.html

przecież to jest przepis na bankructwo gdzie "dekarbonizację" "elektryfikację (w domyśle - głównie transportu)" stawia się za cel sam w sobie w oderwaniu od oceny czysto biznesowej  nie jako wyliczony potencjał zysku a na zasadzie - "bo tak"

publikacja tego czegoś ma na celu podniesienie wyceny akcji czy wystraszenie obecnych akcjonariuszy aby się pozbyli?
że wzrost dywidendy nominalny? no właśnie - nominalny a nie jako funkcja wskaźnika inflacji i wyceny samej akcji
ciekawe? prawda?

może przegapiłem ale nie natrafiłem tam na cokolwiek o nakładach na badania naukowe

jeszcze "ciekawsze"

z daleka widać że ten bełkot pisał jakiś urzędas ignorant w temacie, nominat partyjny bo zalatuje mi ten bełkot wypisz wymaluj ... kiedyś były takie plany pięcioletnie co se komuchy pisały na swoich plenumach
no wypisz wymaluj

ogólniki i banały a i to z durnotami demaskującymi ignorancję autora-ów

Jak pisałem wszędzie biurokracja rośnie ci ludzie coś muszą robić. Pół biedy jak wymyślają se raporty i statystyki które jedni robią a drudzy analizują i na ich podstawie robią kolejne. Gorzej jak wymyślają jakieś zmiany bot o różnie wychodzi.

Godzinę temu, jarecki napisał(a):

MOŻĘ trzeba się cieszyć żę jest komu te smieci odbierac bo nie wszędziej jest tak dobrze 🤣 . Z drugiej strony dzis przy zarobku 4 tys netto to jest wegetacja .   Zgodziłem fachowców na remont łazienki 10 m 15 tys zł 

CHŁOPAKI NA SERWISACH jak mają robote to ładne wypłaty mają , pewnie sie lepiej odemnie orientujesz ale jest chyba podstawa + % od wypracowanego zysku ? 

Pewnie zależy od serwisu. Muszą zobaczyć fakturę z serwisu jd z sierpnia. Tam chyba było rbh coś poniżej 300.

39 minut temu, racyl napisał(a):

O Nowogrodzkim to się pewnie jeszcze ciekawych rzeczy dowiemy co on tam wyrabiał w tym IPN. Teraz znowu ma problem bo mu znaleźli, że dalej kampanie prowadzi korzystając z auta i kierowcy z IPN.

Teraz, dysydent napisał(a):

po pierwszej linijce artykułu - "... Zatrzymany w sprawie gróźb karalnych wobec Jerzego Owsiaka to mężczyzna w wieku ponad 70 lat" naprawdę miałem odruch w gugla wpisać - "J. Kaczyśki - wiek"

kolejny pomysł to czy by nie zadzwonić do Jurka z pomysłem utworzenia linii tel. z numerem premium i wyreklamowaniem - "tu wnosić groźby karalne tudzież inne wyzwiska..." z info drobnym ale to bardzo drobnym drukiem - wpływy z połączeń na WOŚP ;)

Żebyś się nie zdziwił jak by dzwonili i wyrzekali i wyzywali jak by można było tak bezkarnie. Jak ten poseł pis co kawę kupował z Orlenu, że z niej kasa na wośp i wylewał.

A ten zatrzymany stary 70 letni dureń zeznał, ze tv republika go poszczuła i zadzwonił. Głupek narobił se problemów więcej niż to warte.

Opublikowano
jacus napisał:

Zahaczyłeś o CPK?

hubertuss napisał:

Godzinę temu, jahooo napisał(a):

Najdroższe elementy gospodarki śmieciami są te same, co w przypadku jakichkolwiek gałęzi gospodarki, czyli opłaty dla urzędników, podatki i koszty nośników energii

państwo samo kręci bat na siebie, podwyższając co roku wszelkie opłaty za śmieci - składowanie, koszty administracyjne, wymogi itp, nicsobie nie robiąc z tego, że opłaty te rosną niewspółmiernie do zarobków obywateli

Tak tak tak a weź znajdź ludków co śmieciarą będą jeździć jak kierowca z prawkiem C zechce tak jak na międzynarodówce bo powie, że może na tira iść. Tych co kosze ładują na śmieciarę też za pół darmo nie znajdziesz. Bo nawet oni się cenią. Zawieziesz śmieci na wysypisko część przebrali mieszkańcy ale zmieszane też się przebiera część maszynowo część musza ludzie znajdź do przebierania śmieci i myślisz za pół darmo znajdziesz jak kiedyś?

Jak już ktoś w te śmieciarki zainwestuje w tych ludzi co to ich na zus trzeba bo na śmieciówce mało kto chce robić. To co nie chce na tym dobrze zarobić Czyn społeczny już dawno się skończył.  Jak mówiłem ceny winduje i przewartościowuje rosnący popyt na usługi i rosnące wymagania płacowe pracownika. Co takiego robi przez godzinę pracownik aso BMW by wziął serwis za to 1 tys zł? Pracownik z tego może 100 zł dostanie brutto a i tak będzie dobrze zarobiony. Jeśli weźmiemy godziny etatowe. Jest klient serwis kasuje.

To jest na 8% VAT a i chłopaki też lubią dorobić. Kiedyś mi zabrali 3 żerdzie energetyczne. Jak to połamali? Nie interesowałem się...

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Za śmieci to akurat płacisz do samorządu a tam rządzą i jedni i drudzy. Oczywiście jako pracownik etatowy przekraczający 2 próg podatkowy znam ten bó

dziwisz się ze żadna cię nie chce ? 

Opublikowano

tak czy inaczej to dobrze że to tylko

2 minuty temu, hubertuss napisał(a):

stary 70 letni dureń

a nie jakiś wyznawca "Mistrza Yody"
"..nie ma dzwonienia rób albo nie..."

chm
nawet nie wiem jak zostaną odebrane przez Was przedostatnie dwie linijki; czy jeszcze przed czy już po za granicą "dopuszczalnej teorii wypowiedzianej"?

Opublikowano
11 minut temu, racyl napisał(a):

Starym dziadom oglądającym republika i inne prawicowe ścieki wszystko można wmówić i taka jest prawda

a teraz porównaj to z tvn 🙄 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Roman176 napisał(a):

a teraz porównaj to z tvn 🙄 

Czy ktoś oglądający TVN wydzwania do Caritasu i składa groźby karalne ?? 

Dziadek naoglądał się tego szamba Sakiewicza i narobił sobie problemów ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Czy ktoś oglądający TVN wydzwania do Caritasu i składa groźby karalne ?? 

Dziadek naoglądał się tego szamba Sakiewicza i narobił sobie problemów ...

jebie się w głowa  jesteście tacy sami powybijajcie sie bd spokój

image.png.3ecdf0063526c91e4285208d63513733.png

• Haha 3
Opublikowano

472559489_1076077390956046_8695908790105240441_n.jpg.727840b111f5f6041281736eac4ef98f.jpg

Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Skoro to prawda to już na policję i do prokuratury ...

A co tam w tych jego mediach jest prawdziwe ?😄

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Skoro to prawda to już na policję i do prokuratury ...

wojnę nie zaczął pis tylko raper ujawnił jak auta licytował Owsiak TEDE wklejałem to  

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Roman176 napisał(a):

wojnę nie zaczął pis tylko raper ujawnił jak auta licytował Owsiak TEDE wklejałem to  

Tak, tak, TEDE zaczął wojnę PiSu z Owsiakiem xD I szczucie przez 8 lat w TVP xD Danuśka chyba w 2013 dziękowała Owsiakowi, że dzięki sprzętowi kupionemu przez WOŚP jej dziecko żyje, a w 2017 już pluła i zamazywała serduszka xD 

• Like 2
  • Haha 1