Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

U niego to normalne, musi sobie podbudować jakoś ego dziada małopolskiego ... Kiedyś gadał o bogactwie a potem wyszedł złom pod płotem i gówno na  środku podwórka, tyle z jego bogactwa ...

No rozumiem ale bez przesady, gówno na podwórku to nie żona nie ważne że była. Jeszcze na forum publicznym a takiego mądrale struga, podstawy szacunku placus na ulicy dostał byś lepa pewnie 😁🤭

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Stan prawny se ureguluj najpierw...😆

czego ?? 

jesli nie wiesz o czym piszesz to nie pisz a nie wymyslaj..

zaklad o 10 tys ??

masz honor ?

to dawaj .podam ci numery dzialek i ksiag wieczystych..albo przestan bzdury chorych psychicznie powielac ..idziesz sladami ogarka ??? 🤣

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jacus napisał(a):

a ego rogacza jak wyglada ?? 

wpaw-sam pisal ze po roku zona go odeszla.. nawet dzisiaj to nie jest normalne ... 

No i? To jest powód do pisania na forum? To jest raczej delikatna sprawa. 

Nie jego pierwszego odeszła i nie ostatniego, moja co pół roku odchodzi🤭 a już 15lat zeszlo

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
Teraz, Wpaw napisał(a):

Nie jego pierwszego odeszła i nie ostatniego, moja co pół roku odchodzi🤭 a już 15lat zeszlo

Ale niech sobie pisze, skoro mu to humor poprawia, mnie to ani trochę nie rusza xD Jestem szczęśliwy, zadowolony, nie mam powodów do narzekań ;) Tylko placuś ma jakiś z tym problem i próbuje na podstawie tego udowodnić że nie jest aż takim dziadem jakim jest na prawdę ...

Opublikowano
8 minut temu, jacus napisał(a):

a ego rogacza jak wyglada ?? 

wpaw-sam pisal ze po roku zona go odeszla.. nawet dzisiaj to nie jest normalne ... 

Opowiadałem...

Może nie przeczytałeś.

Różne przypadki bywają...

Po prostu nie wyszło.

Czasami lepiej się rozstać, niż męczyć się resztę życia....

Tam u was, w tej bajkowej krainie szczęśliwości....ludzie się nie rozstają?

To naprawdę takie niezwykłe...tam u was...za siedmioma...itd...?

9 minut temu, jacus napisał(a):

dawaj .podam ci numery dzialek i ksiag wieczystych..albo przestan bzdury chorych psychicznie powielac ..idziesz sladami ogarka ??? 🤣

A Vin Zetora? I te 1000 mtg rocznie tyż?😆

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

5 minut temu, jacus napisał(a):

wiagra juz byla kiedy sie rozwodziles ?? 

Nie wiem, nigdy się nie interesowałem tym preparatem bo w przeciwieństwie do Ciebie nie był mi potrzebny xD Moja kobieta nie musi mnie namawiać na jakieś kluby swingersow czy jak to tam się nazywa, nie potrzebne jej to, w przeciwieństwie do twojej xD

Chy chy. Nawet z ciekawości? Jam próbowal...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał(a):

u nas nawet srednia zycia wieksza niz u was.... wielka wam krzywde zrobil napoleon...

po napoleonie nic ze śladów tu nie zostało pod Zamościem pod Biłgorajem już bardziej ale tu nie o tym a większość tu mieszkających nawet nie ma większego pojęcia o jakichkolwiek wpływach na ten region jakiegoś przedpotopowego napoleona. Nie wiem jak przed moim czasem, mojego pokolenia ale tutaj czas płynie inaczej niż na poustriackiej Galicji i - z tego co widzę w Twoim sentymencie do Historii to u nas zdarzenia dzieją się szybciej i nikt tu resentymentów do jakichś prominentnych najeźdźców nie ma.

teraz w innej - normalniejszej konwencji
Przypomniałeś mi o franciszku józefie, austriackim zaborczym wpływie i do dziś widać różnicę gdzie się zabór austriacki zaczynał.
Ze dwa razy rowerem zapuszczałem się na południe Roztocza i gdy się wjedzie na pouastriackie tereny to nie widać tam tego rozmachu, ekspansywności w ludziach, tej samodzielności co zbiorczo nazywają "kreatywność" co po tym cysorzu zostało nic nie pchnęli tambylcy do przodu i nawet z tej xujni wykorzystali jak by mniej niż tu u mnie, rachityczne rolnictwo, rachityczny biznes najczęściej na poustriackich jeszcze ruinach, prymitywizm i taki klimat opuszczenia
Turystycznie ma to urok ale właśnie przez to że ilekroć tam wjadę mam uczucie dziczy i relacji społecznych coś jak z czasów reymontowskich "Chłopów"

przypomniałeś mi ten klimat i pamiętam taki dokument
nota bene facet jest w tej mniejszości na jutubie która tworzy wybitnie wartościowy produkt i kto się koleją bodaj fascynuje zapewne zna Jego kanał. Więcej dla dokumentalizmu w tym i historycznego On jeden na temat kolejnictwa zrobił niż cała ta abonamentowana granda mediów publicznych
Mentalność poaustriackich Polaków jak dla mnie skupia się w tym opisie wycinka dziejów Cieszanowa xD

parę minut od linkowanego choć warto obejrzeć cały ten ... nie wiem; vlog, dokument

zaraz dolinkuję bo coś mi na razie nie pykło
pewnie skrypty mam poblokowane
https://youtu.be/WcC1kNQc6P0?t=1634

no nic, jutub nie pozwala podlinkować i musicie z linka dać się przekierować na yt

z tego co pamiętam w dalszej części tego filmu wątek Cieszanowa chyba jeszcze wraca

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

nie tylko polska jest wschodnia i zachodnia.takze galicja.

pelno jest map ktore pokazuja wyraznie podzial zaborczy..nawet te kolejowe..

lubelsczyzna po III zaborze byla pod okupacja austriacka a mazowsze pruska .dopiero ro***erducha francuzka to zmienila..

516-ale-jak-to-a-wszelkiej-masci-sluzby-mundurowe-spod-znaku.jpg

Opublikowano
38 minut temu, DTaras napisał(a):

Chy chy. Nawet z ciekawości? Jam próbowal...

jeszcze nie potrzebuj😂

54 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Opowiadałem...

Może nie przeczytałeś.

Różne przypadki bywają...

Po prostu nie wyszło.

Czasami lepiej się rozstać, niż męczyć się resztę życia....

Tam u was, w tej bajkowej krainie szczęśliwości....ludzie się nie rozstają?

To naprawdę takie niezwykłe...tam u was...za siedmioma...itd...?

A Vin Zetora? I te 1000 mtg rocznie tyż?😆

ale po roku ?? to elita rozwodnikow.. nawet kurski czekal 25 😂

chlopcze w krotkich spodenkach -1 tys robilem kiedys i to dwoma ciagnikami. ktorego slowa z tego zdania nie rozumiesz ??..to ze ty i inni sa nierobami to nie moj problem.

uslugi ograniczylem prawie do zera wiec teraz nawet do polowy nie dojdzie.

Godzinę temu, Wpaw napisał(a):

No i? To jest powód do pisania na forum? To jest raczej delikatna sprawa. 

moja prawie 30 lat.

musimy do niego na nauke isc 

Godzinę temu, Wpaw napisał(a):

No rozumiem ale bez przesady, gówno na podwórku to nie żona nie ważne że była. Jeszcze na forum publicznym a takiego mądrale struga, podstawy szacunku placus na ulicy dostał byś lepa pewnie 😁🤭

te cwoki mysla ze moja pusta obora to dom 🤣

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał(a):

ale po roku ?? to elita rozwodnikow.. nawet kurski czekal 25 😂

Nie czytałeś?

Nie pamiętam jak długo.

Znali się przed ślubem...

Dość rozsądni ludzie...po ślubie ...nie wiem ile, ale nawet córki się dochowali..

Rozwód kościelny, mają swoje rodziny w których są do tej pory...

To zbyt prywatne by coś oceniać i wymyślać takie teorie jak ty...

Czasami tak lepiej....

...kiedyś i na Galicji może tak się zdarzyć...😆

9 minut temu, jacus napisał(a):

1 tys robilem kiedys i to dwoma ciagnikami. ktorego slowa z

O już na dwie maszyny...

To jeszcze dopisz przez ile sezonów...

Głąbie...fizycznie w stanie nie dał byś rady tyle...

Twoja nibylandja dawno runęła na ziemię...

Można miec ubaw z tego co piszesz, ale dorośli wiedzą że coś co nie styka w tych bajkach...😆

Opublikowano

naprawde 1000 mtg dla czlowieka ktory z tego zyl to malo ?? od poniedzialku do piatku a w sezonie to i w niedziele ?? las ,drzewo,zwir,pasek,wegiel.. 

od nierobstwa zaczynaja ci sie styki przepalac ??

dwa ciagniki mam od lat 90 ..to takie dziwne ??

wicia w proszowicach to chyba tylko kostnica preznie dziala ??

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał(a):

naprawde 1000 mtg dla czlowieka ktory z tego zyl to malo ?? od poniedzialku do piatku a w sezonie to i w niedziele ?? las ,drzewo,zwir,pasek,wegiel.. 

Dzieciom takie bajki...

Rozdrobnienie, zima, zła pogoda...mała gospodarka...

Bujdy i tyle..😆

Opublikowano

w zimie kielbasy nie jesz ?? 20 kubikow na tydzien trzeba bylo na magazyn zawiesc.w zimie nawet wiecej bo wiekszy ruch a przed swietami razy 2 . 

rozdrobnienie-ile trzeba dojazdow do 50 dzialek ??

pier**lisz jak potluczony..tylko po co ?? 

boisz sie zalozyc ?? kasa na stol i wtedy pogadamy...

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, dysydent napisał(a):

On jeden na temat kolejnictwa zrobił niż cała ta abonamentowana granda mediów publicznych

Znam gościa, z ytuba, nieraz oglądam jego filmy.

43 minuty temu, jacus napisał(a):

te cwoki mysla ze moja pusta obora to dom

Taa, obora, a z boku okna domu, chyba że w oborze mieszkasz, to insza inszośc

2 godziny temu, jacus napisał(a):

2ha po 10 tys za ar .. chyba starczy..innych chetny jest zainteresowany..moze nie przeliczy sie z kasa jak poprzedni. mial za miedza 10 domkow stawiac od paru lat ale cos przystopowalo.

Taa, 2ha po mlionie za sztukę a na podwórku stary zetór, kupa gnoju i sterta rupieci.

Napompowali ci cenę a ty głupku cieszysz się gruszkami na wierzbie.

Opublikowano

to sprawdz ceny..tylko nie wpisz czernichowa -wiesz ktorego..

na czym te zdjecia ogladales ?? to ganek slepaku..

pokaz co u ciebie stoi ..masz odwage 

jeden juz pokazal polamane palety a drugi walajaca sie butelke i plot zarosniety chaszczami. kolej na ciebie.

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

W ganku mieszkasz?

Tam gdzie koty myszy ci znoszą?😆

Kurde a mi kocica zginęła na dniach a taka łowna była, może poszła w kawalerkę? W końcu marzec?🤭