Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jacus chyba abstynent....

wczoraj na urodzinach znajomej pochlalem- jedno piwo i po rowach chodzilem .

kurna ,romus to nie ma zadnej refleksji nad soba..

ten prima aprilis byl fajny 😂

sluza jest za mala na takie statki..

9 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Może od dobrobytu...

dokaldnie..

Opublikowano
mirro napisał:

5 minut temu, jarecki napisał(a):

rosja zostaje z niczym ? 

Rosja se weźmie ile zdąży.

Jak kiedyś jeszcze się interesowałem to ruskie mieli jeden praktycznie scenariusz. Pierwszy rzut i wsparcie wchodzi, drugi rzut umacnia trzeci rzut pacyfikuje środkami wszelakimi przy czym jak wlezie w czasie gdy jeszcze swoje zaplecze nie może ruszyć dalej to mamy taką Buczę właśnie. Trzeci rzut wkleja swego wędrownego namiestnika a ten zajmuje się także np. wskrzeszaniem ducha walki u własnych żołnierzy, u których on zanikł. Ostatnim zadaniem namiestnika jest przekazanie kluczy do miasta nowej, z góry upatrzonej administracji i nowym mieszkańcom. Także z góry upatrzonym. Tu jest pewien kłopot bo utrzymanie zdobyczy miało odbywać się już automatycznie a obecnie ostatnie elementy łańcuszka jakby nie za bardzo mają pomysł jak te stosy gruzu zagospodarować.

mirro napisał:

3 minuty temu, saszeta napisał(a):

Mniejsza produkcja i handel to i mniej opakowań ( makulatury). 

A idż Pan w p.zdu z ta makulaturą. Teraz to trza jeszcze dopłacić żeby kto odebrał. Jak się kupuje pudełka od producenta to trza od razu płacić za wprowadzenie do obrotu.  A potem jeszcze za odbiór. Z folia jeszcze gorzej.

hyhy a Ty masz malowaną folię... Przerąbane to już czas jakiś jest.

hubertuss napisał:

wiesz ile transport kosztuje masz mózg

Ja mam. Na lorę kiedyś upchaliśmy jedenascie aut. Aygów i C1. Dla beki. Ale miałem telefon z rozładunku, że jednak dowiózł... Osiem na luzaku wejdzie. To ile, romek, ten transport kosztuje? Trochę jest drożej za km niż pod plandeką ale pod plandekę osiem nie wejdzie nawet w częściach.

saszeta napisał:

Ja tam nie narzekam. Ostatnio po 65 groszy sprzedawałem. A po pandemii 1,1zl.

Jak masz PSZOKa to se później pohandlujesz. Wg przepisów to odpad i tak w moim regionie jest traktowany.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.01.2025 o 16:09, mirro napisał(a):

W skrócie, to goście przeglądnęli program i znaleźli w nich parę fajnych rzeczy jak choćby koordynaty GPS konkurencyjnych serwisów , warunkowość nieruszania składu przez 10 dni z tych miejsc i furtkę do odblokowania jazdy, NEWAG Twierdzi że nic takiego nie instalował a wogóle to ich pozywa za kradzież włąsności jakim jest program, Ci zaś tłumaczą się że niczeho nie kradli, tylko analizowali a uruchomili bo furtka już tam była.

powrócę do wątku zakładając że może Ciebie a być moze i innych interesować

w linku chłopak zapewne nie powie na czym szwindel newagu polegał bo są w trakcie procesu i musi ostrożnie sobie poczynać zatem ja muszę
firma od softu pisze sterowniki pozorujące awarie w określonych *w sterowniku) datach zmuszające klienta do korzystania z (odpłatnego) serwisu a dodatkowo dopisuje kolejną "funkcjonalność" jeśliby klient zdecydował się wszelkie inne serwisy zlecać konkurencji tej firmy to w placówkach innych niz tej firmy automatycznie generowane są awarie (blokady) nie tylko wg "harmonogramu ze "sterownika" ale i po czujniku GPS

no sqrwysyństwo w najczystszej postaci

dodatkowo w materiale sugeruję zwrócić uwagę na bezczynność urzędasów ze służb państwowych jednoznacznie pokazujące powiazania korupcyjne newagu z tymi urzędasami

ciekawe czy i za ten film prawnicze kanalie nie przyczepia się do chłopaka o narrację sugerującą korupcję i tutaj newag będzie miał wsparcie od tych służb z oczywistych względów i bardzo prawdopodobne że za odkrycie prawdy i naprawdę dobra robotę Ci tzw "hakerzy" zostaną zgnojeni jak Żydostwo za niemieckiej okupacji

konkluzja i zalecenie ode mnie
w razie kiedyś Polskę podbije jakiś okupant i będzie polował na urzędników obecnego syfu zwanego państwem polskim to nie miejcie żadnych obiekcji przed wydawaniem w ręce okupanta nikogo kto jest obecnie w tych tzw "służbach" czy na tzw "stołkach państwowych" o ile mój czarny scenariusz się potwierdzi a już broń Boże takich ukrywać przed okupantem bo nie będzie to "sprawiedliwość wśród narodów świata" a zwyczajna głupota

p.s
pisząc powyższe obejrzałem film do trzydziestej minuty i to co do tego czasu zob... usłyszałem upoważniło mnie do takich konkluzji a że może coś jeszcze jest w tym materiale dalej to już polecam samodzielnej ocenie ew widza jak też ocenie czy moje wnioski i sugestie nie są jak najbardziej uzasadnione i słuszne

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, dysydent napisał(a):

p.s
pisząc powyższe obejrzałem film do trzydziestej minuty i to co do tego czasu zob... usłyszałem upoważniło mnie do takich konkluzji a że może coś jeszcze jest w tym materiale dalej to już polecam samodzielnej ocenie ew widza jak też ocenie czy moje wnioski i sugestie nie są jak najbardziej uzasadnione i słuszne

kiedyś zadałem sobie trud posiedzieć trochę nad tym tematem i powiem tak  - w normalnym państwie za takie robienie w ch... spółki skarbu państwa do każdej firmy weszłyby służby i po prostu z kilka dni przeczesały wszytsko łącznie ze skuciem płytek na ścianach

jeśli tego nie ma - to znaczy, że firma ma wysokie koneksje i się niczego nie obawia

natomiast echem tej sprawy jest to, że Newag stracił bardzo wielu klientów za granica, a zapewne jeszcze straci, ponieważ żadna poważna firma nie pozwoli sobie na oprogramowanie z dziurami

tutaj te dziury wykorzystuje sam producent do unieruchamiania pociągów, a co by było, gdyby zdalnie weszli hakerzy ?

jesli Newag jest w stanie zdalnie wgrać nowe funkcje do oprogramowania zespołu trakcyjnego, to są to tez w stanie zrobić hakerzy, i kto wówczas odpowie za błędy w oprogramowaniu, które do tego dopuszczają ?

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

z jednym się zgodzę bo jedyne co potrafi śmieć państwowy nawet ten zatrudniony w cyberbezpieczeństwie to potrafi się skutecznie zająć z cybernetyki to

28 minut temu, jahooo napisał(a):

skuciem płytek na ścianach

xD

z tym się z kolei nie zgodzę jakoby ów soft miał jakieś tzw

dziury

bo akurat ten akurat działa dokładnie tak jak zlecono programiście aby napisał i napisał bezbłędnie
no bo przecież czyż soft nie broni interesu newagu? przecież zatrzymuje te pociągi i napędza fejkowe zlecenia serwisowe tak że może odczep się od programisty? co? ;)

esli Newag jest w stanie zdalnie wgrać nowe funkcje do oprogramowania zespołu trakcyjnego, to są to tez w stanie zrobić hakerzy, i kto wówczas odpowie za błędy w oprogramowaniu, które do tego dopuszczają ?

zatem to żadne błędy

inna sprawa że za takie coś newag powinien dostać zakaz dostępu nawet do kalkulatorów typu "jacek" (późna komuna takie klepała :P  ) a tym bardziej do rynku usług cokolwiek mających wspólnego z informatyką

z filmu też wynika że natychmiast trzeba wstrzymać finasowanie a najlepiej od razu rozegnać to coś co się nazywa "CERT"

co ja bym się nie ograniczał i skasował całe NASK a cyberbezpieczeństwo powierzył firmom prywatnym na wolnym rynku czyli takim gdzie wzajem by siebie też mogły kontrolować

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Polska firma weszła level wyżej niż sztuczne postarzanie produktu, zaczęli sami wywoływać awarie a tym nie pasuje xD Zrobiliśmy coś na miarę Applea i ich "awaryjnych" baterii i też źle, to mamy doganiać tą Amerykę czy nie ?? xD

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, dysydent napisał(a):

z filmu też wynika że natychmiast trzeba wstrzymać finasowanie a najlepiej od razu rozegnać to coś co się nazywa "CERT"

co ja bym się nie ograniczał i skasował całe NASK a cyberbezpieczeństwo powierzył firmom prywatnym na wolnym rynku czyli takim gdzie wzajem by siebie też mogły kontrolować

CERT widzi tylko te dziury, które ma widzieć, na resztę jest ślepy, i tak ma być.

Opublikowano (edytowane)

Sikorski powiedział co wiedział . Zacytował tak .

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/radoslaw-sikorski-skomentowal-dzialania-donalda-trumpa-zacytowal-slynnego-ekonomiste/fz6yq56

Radosław Sikorski skomentował działania Donalda Trumpa. Zacytował słynnego ekonomistę

Sikorski .

Tak mówił Adam Smith na temat handlu: „Za pomocą szkieł, inkubatorów i gorących ścian można w Szkocji wyhodować bardzo dobre winogrona i zrobić z nich bardzo dobre wino, kosztem około trzydziestokrotnie większym niż koszt, za jaki można sprowadzić co najmniej równie dobre wino z zagranicy. Czy rozsądnym prawem byłoby zakazanie importu wszystkich win zagranicznych jedynie po to, aby zachęcić do produkcji bordo i burgunda w Szkocji? […] Dopóki jeden kraj ma te zalety, a drugi ich [nie ma], dla tego drugiego zawsze będzie korzystniej kupować niż produkować”. TO SĄ BARDZO MĄDRE SŁOWA PO CO PRODUKOWAĆ COŚ DROGO JAK MOŻNA TANIO KUPIĆ DLA PRZYKŁADU  POLSKI . MOŻE WIELE KUPIĆ  Z UKRAINY  .

Oryginalny tekst .

Thus spoke Adam Smith on trade: "By means of glasses, hotbeds, and hotwalls, very good grapes can be raised in Scotland, and very good wine too can be made of them at about thirty times the expense for which at least equally good can be brought from foreign countries. Would it be a reasonable law to prohibit the importation of all foreign wines, merely to encourage the making of claret and burgundy in Scotland? …As long as the one country has those advantages, and the other wants [lacks] them, it will always be more advantageous for the latter, rather to buy of the former than to make."

Unii marzy się Kanada jako członek wspólnoty Handlowej .

Zaś Amerykanom jako 51 Stan . 

Kto wygra ?.

Unia czy Ameryka ?.

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, dysydent napisał(a):

obie przegrają bo to dwa półdupki tej samej cywilizacji która mózg utraciwszy we łbie szuka go ... no właśnie tam

Taka odpowiedź   .

Zaś moja taka będzie UNIA przegra wojnę GOSPODARCZĄ  z Ameryką . Najbardziej ucierpi POLSKA GOSPODARKA .

Trump nie zatrzyma się. Zapowiada decyzję: To co robi nam Unia Europejska jest okrucieństwem .

https://wmeritum.pl/trump-donald-cla-ue/420955

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano

to czy

6 minut temu, galan99 napisał(a):

ucierpi POLSKA GOSPODARKA .

bardziej zależy co zrobią kacapy niż co jankesy

xujnia powoli przechodzi do Historii niezależnie od kogokolwiek i tu ona sama jest winowajcą a nie ktokolwiek z zewnątrz

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, dysydent napisał(a):

to czy

bardziej zależy co zrobią kacapy niż co jankesy

xujnia powoli przechodzi do Historii niezależnie od kogokolwiek i tu ona sama jest winowajcą a nie ktokolwiek z zewnątrz

Nazwa tak do Historii jako UNIA . NIEMCY I KACAPY .

A NIEMCY TO UNIA . Też przejdą do Historii jako gospodarka ?.

Pozwolą Polsce decydować o sobie gospodarczo ?.  jak myślisz ?.

Będzie to piękny 2025 rok .

Zapowiedź Donalda Trumpa dotycząca nałożenia wysokich ceł nie tylko na Chiny, ale też na głównych partnerów handlowych USA, czyli Kanadę i Meksyk, wywołała zawieruchę na rynkach. Notowania walut również zareagowały. Widać dużą awersję do ryzyka, na czym traci złoty. Zdaniem ekspertów jastrzębie stanowisko NBP może nie uchronić naszej waluty przed spadkiem notowań.

https://businessinsider.com.pl/gielda/kursy-walut/rynek-walut-reaguje-na-polityke-celna-donalda-trumpa-decyzja-nbp-nie-pomoze-zlotemu/xjsb42r

MAMY TUSKA OCHRONI .

"Jest się czym przejmować, ale nie ma się czego bać .

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1017105863797509&set=a.604987421676024

image.png

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, galan99 napisał(a):

A NIEMCY TO UNIA . Też przejdą do Historii jako gospodarka ?.

Pozwolą Polsce decydować o sobie gospodarczo ?.  jak myślisz ?.

osłabiona gospodarka wcale nie oznacza że nią być przestaje a czy bez Niemiec Polska miała by jakąś cokolwiek znaczącą gospodarkę?  Niemcy i Polska są za małe aby samodzielnie decydować o własnych gospodarkach i czy to się komu podoba czy nie to druga część Twojego pytania ma jedną tylko odpowiedź - nawet gdyby Niemcy nie chciały współdecydować o polskiej gospodarce to Polska sama o to poprosi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, dysydent napisał(a):

osłabiona gospodarka wcale nie oznacza że nią być przestaje a czy bez Niemiec Polska miała by jakąś cokolwiek znaczącą gospodarkę?  Niemcy i Polska są za małe aby samodzielnie decydować o własnych gospodarkach i czy to się komu podoba czy nie to druga część Twojego pytania ma jedną tylko odpowiedź - nawet gdyby Niemcy nie chciały współdecydować o polskiej gospodarce to Polska sama o to poprosi

Taniej będzie kupić od sąsiada jak Ukraina bo tam ma NIEMIEC uprawy dla przykładu Cukrownie tani cukier i nie tylko 90 % płodów .

TO SĄ BARDZO MĄDRE SŁOWA PO CO PRODUKOWAĆ COŚ DROGO JAK MOŻNA TANIO KUPIĆ DLA PRZYKŁADU  POLSKI . MOŻE WIELE KUPIĆ  Z UKRAINY  .

Radosław Sikorski skomentował działania Donalda Trumpa. Zacytował słynnego ekonomistę

Sikorski . @dysydent TANIEJ KUPIĆ JEST LEPSZYM ROZWIĄZANIEM NIŻ DROGO PRODUKOWAĆ .

Tak mówił Adam Smith na temat handlu: „Za pomocą szkieł, inkubatorów i gorących ścian można w Szkocji wyhodować bardzo dobre winogrona i zrobić z nich bardzo dobre wino, kosztem około trzydziestokrotnie większym niż koszt, za jaki można sprowadzić co najmniej równie dobre wino z zagranicy. Czy rozsądnym prawem byłoby zakazanie importu wszystkich win zagranicznych jedynie po to, aby zachęcić do produkcji bordo i burgunda w Szkocji? […] Dopóki jeden kraj ma te zalety, a drugi ich [nie ma], dla tego drugiego zawsze będzie korzystniej kupować niż produkować”.                              TO SĄ BARDZO MĄDRE SŁOWA PO CO PRODUKOWAĆ COŚ DROGO JAK MOŻNA TANIO KUPIĆ DLA PRZYKŁADU  POLSKI . MOŻE WIELE KUPIĆ  Z UKRAINY  .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Karty w sprawie tzw. neosędziów odkryte. Ministerstwo Sprawiedliwości przedstawia plan reformy

https://www.rp.pl/sady-i-trybunaly/art41759521-karty-w-sprawie-tzw-neosedziow-odkryte-ministerstwo-sprawiedliwosci-przedstawia-plan-reformy

Łukasz Warzecha
Oba projekty to przepis na rozwalenie systemu, a ten pierwszy - szczególnie. To też przepis na totalny paraliż wymiaru sprawiedliwości. Obywatele będą na pewno szczęśliwi, że dla zaspokojenia kasty paleosędziów będą musieli czekać na wyroki kolejne lata.

Przede wszystkim to projekty jawnie antykonstytucyjne. Kasta zajmuje się sobą zamiast pracą nad usprawnieniem działania sądów. Oczywiście przekonuje, że robi to „dla dobra nas wszystkich” 😂

image.png.0459b684f802224553ae12e65c7f3214.png

bardzo nieliczna mafia w togach, chce doprowadzić do totalnego chaosu w polsce

dodatkowo

Na dzisiejszej konferencji MS zapowiedziano całkowite zniesienie skargi nadzwyczajnej.

Edytowane przez nie
  • Haha 1
Opublikowano
50 minut temu, galan99 napisał(a):

Zdaniem ekspertów jastrzębie stanowisko NBP może nie uchronić naszej waluty przed spadkiem notowań.

Łooooo panie. Te jaszczembie z NBP już pokazały swoje pazury i bystre oko że inflacja nas z kopytami połknęła.

25 minut temu, nie napisał(a):

Przede wszystkim to projekty jawnie antykonstytucyjne. Kasta zajmuje się sobą zamiast pracą nad usprawnieniem działania sądów. Oczywiście przekonuje, że robi to „dla dobra nas wszystkich” 😂

Tamci też robili to dla dobra nas wszystkich i usprawniali działanie sądów. Ino chyba teraz jest gorzej niż było. A przecież jesteśmy świeżo po ich reformach.

Opublikowano

"Prokuratura Rejonowa Kielce-Zachód w Kielcach prowadzi postępowanie w sprawie nieprawidłowości przy rozliczaniu kosztów funkcjonowania biura poselskiego i rozliczaniu wyjazdów służbowych, tzw. kilometrówek, jednego z posłów na Sejm RP w toku IX i X kadencji, tj. od listopada 2019 roku" - poinformowali kieleccy śledczy.

Prokuratura w komunikacie nie precyzuje, o którego posła chodzi. Z informacji Wirtualnej Polski wynika, że to sprawa obecnego wiceszefa Ministerstwa Spraw Zagranicznych - Andrzeja Szejny.

Według naszych ustaleń Andrzej Szejna w ramach tzw. kilometrówek otrzymał w latach 2019-2023 wspomnianą kwotę - 122 tys. zł. Paweł Figurski i Patryk Słowik.

wymyślone tylko po to, żeby doić państwo, tyle lat i bez zmian, ale jak nie ma kary to nie ma strachu

8 minut temu, mirro napisał(a):

Ino chyba teraz jest gorzej niż było. A przecież jesteśmy świeżo po ich reformach.

to co zmienili to działa lepiej, ale wąska kasta sędziowska do spółki z po niszczy zasady państwa prawa, zaczęli w 2015 łamiąc prawo przy wyborze nadwymiarowych sędziów do tk, uznali, że albo wymiar sprawiedliwości będzie taki jak oni chcą albo zniszczą wszystko, albo polska będzie ich albo może jej nie być wcale

• Like 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v