Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, hubertuss napisał(a):

Chyba w twoim świecie urojeń. Ambasadę w Warszawie zamknęli czy tylko ci się uroiło?

To świadczy o debiliźmie tego co powyżej napisał bzdurę i twoim niczym innym więcej. Obaj jesteście onucami  no i tymi co to się właśnie w tym wpisie nazwałeś 

a wypraszam sobie, założyłem że @GRZES1545 pisze prawdę.

jednakże jeśli dla ciebie zamknięcie wszystkich placówek dyplomatycznych Rosji w Polsce gdyby kiedyś nastąpiło jest mądre i dobre toś hmm... niezmiernie tępa ofiara propagandy

BTW amerykanie szykują swoją "operację specjalną" w Wenezueli czy jak zwykle Trumpinio popręży muskuły i się wycofa?

Edytowane przez Takeda
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Takeda napisał(a):

niezmiernie tępa ofiara propagandy

godne powtórzenia i to nie raz i o niejednym

na takich tępakach konstruuje się wojny i tylko jedyna sprawiedliwość że w tych wojnach giną jako pierwsi bo wierzą że to co propagowali ma jakiś sens

Godzinę temu, Takeda napisał(a):

BTW amerykanie szykują swoją "operację specjalną" w Wenezueli czy jak zwykle Trumpinio popręży muskuły i się wycofa?

a no może właśnie tam zatoną dwa jankeskie lotniskowce
dwa żeby nie było że to tylko przypadek a więcej raczej też nie bo pouciekają do macierzystych portów

jankesi latynoamerykę mają już wewn siebie i podpalanie tej beczki prochu jest nie mniej dla nich ryzykowne jak dla tego półgłówka maduro
było nie było Trump wreszcie znalazł równego sobie przeciwnika :P

przecież putin ma i zacofaną i dużą słabszą rosję a wciąga nosem takiego Trumpa co właśnie widać po tych "propozycjach" jankeskich na zakończenie wojny na Ukrainie :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
17 minut temu, dysydent napisał(a):

może właśnie tam zatoną dwa jankeskie lotniskowce
dwa żeby nie było że to tylko przypadek a więcej raczej też nie bo pouciekają do macierzystych

Czym zatopią ? Puki co konflikt z USA nikomu się teraz nieoplaca , a Chiny nic nie udowodniły co te ich zabawki są warte , zresztą historia uczy że taktyki raczej też nie są zdolni ogarnąć 

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, jarecki napisał(a):

a Chiny nic nie udowodniły co te ich zabawki są warte

a gdzie mieli udowodnić? tam gdzie byli by głównym podejrzanym? Właśnie tam wielu będzie podejrzanych a nikt jednoznacznie prawdopodobny i nie chodzi tu nawet o udowadnianie pokazowe a o testy prototypu dla samych siebie ;) 

jeszcze jedno - jeśli ktokolwiek u jankesów przeprowadzi kiedykolwiek rewolucję quasi komunistyczną to jedynymi tam w pełni do tego zdolnymi są Latynosi
Trumpa wysadzającego Wenezuelę może dotknąć syndrom "short fuse" (krótkiego lontu) :D

a niebawem zobaczymy czy jest naprawdę aż tak głupi aby się z tym nie liczył

p.s.
a dlaczego ja "A fistful of dynamite" *garści dynamitu) nie mam w swojej prywatnej filmotece?
na ra.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
9 godzin temu, hubertuss napisał(a):

Dodaj jeszcze Piotrowicza i kilku innych kumpli Kaczora. I będzie grało. 

Piotrowicza i innych kumpli Kaczora w tej spółce niema. 

Juz raz Tusk obalił normalny rząd i wsadził zsl-owca ( przystawka pzpr) na premiera. Teraz wsadził komunistę na drugą osobę w kraju. O czym to świadczy? 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Czekamy na 2 zł . :D Kochany Tusk .

Tucznik po 3 zł za kilogram?   Rolnicy załamani. "Coś jest nie tak "

Kryzys na rynku trzody chlewnej się pogłębia. Producenci świń w zależności od tego, w której strefie prowadzą gospodarstwa i ile sztuk sprzedają na raz, otrzymują różne ceny. Hodowcy apelują do ministra rolnictwa Stefana Krajewskiego. – Niech się pan nie zasłania przepisami unijnymi, tylko zbada, czym jest spowodowany obecny kryzys na rynku trzody chlewnej – mówi Janusz Terka z Solidarności Rolników Piotrków.

Ceny tuczników spadły poniżej 5,00 zł/kg, a w strefach ASF do 3 zł

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/rolnictwo-w-polsce/tucznik-po-3-zl-za-kilogram-rolnicy-zalamani-cos-jest-nie-tak-2554029?fbclid=IwY2xjawONliRleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBxOVVPSGlFSm5jWFlIWWpGc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4O

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał(a):

mimo że nie bardzo wiem jakie, to może publicznie mi nie wyjaśniaj? co?
może sam kiedy się domyślę a jak nie to "i tak bedzie"

nie ma źle bo weźmy dziś; kucharzenie ma z głowy a i ten awaryjnie przymusowy bigos nawet pochwaliła o ktorym byłem wcześniej pisałem jak to dziura w beczce plus śnieżyca mnie za gary zagoniła
a i czas wnuków to już i inaczej na wszystko się patrzy z większym dystansem zwłaszcza do siebie samego no i naturalne zużycie machinerii organizmu preferuje status quo i święty spokój ponad wszystko no i żeby wnuki wyśmiały?
nie wiem czy rozumiesz ale nawet jeśli nie to kiedyś zrozumiesz
żeby za dużo nie napisać

a nie mozesz w jednym prostym zdaniu napisac :

juz dawno kupilem sobie motocykl ..

prosty,jasny ,przekaz ..

2 godziny temu, Takeda napisał(a):

a to świadczy o debiliźmie władz polskich o niczym więcej

gdybys nie byl debilem to bys wiedzial ze chodzi o konsulat 

2 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Chyba w twoim świecie urojeń. Ambasadę w Warszawie zamknęli czy tylko ci się uroiło?

To świadczy o debiliźmie tego co powyżej napisał bzdurę i twoim niczym innym więcej. Obaj jesteście onucami  no i tymi co to się właśnie w tym wpisie nazwałeś 

szury i foliarze zamienily sie w onuce..

wystarczypoczytac temat o s-wirusie 

Opublikowano
5 godzin temu, hubertuss napisał(a):

Kolejny głupek. Dziwić się, ze mu poświadczenia nie dali. Onuce jak widać są wszędzie.

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-kompromitacja-bez-precedensu-zarzuty-wobec-slow-szefa-bbn,nId,22456757

"Sławomir Cenckiewicz rozpowszechnia kłamstwo dotyczące ataku rosyjskich służb pod Życzynem" - oznajmił szef KPRM Jan Grabiec. Działanie Cenckiewicza określił jako "kompromitację bez precedensu". Szef BBN udostępnił w sieci nieprawdziwe informacje o jednym z podejrzanych o akty dywersji na kolei. Po kilku godzinach zamieścił sprostowanie.

W rozmowie z "Radio Zachód" Joanna Senyszyn tak skomentowała przynależność niektórych polityków do PZPR

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „KAPİF G "3,5 MLN POLAKÓW BYŁO w PZPR I Ito BYLI LUDZIE, KTÓRZY CHCIELI CZĘSTO ZMIENIAĆ POLSKĘ NA LEPSZE" LEP JOANNA SENYSZYN, RADIO ZACHÓD”

6 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

...że kto jest niemy🤔?

Dla przypomnienia dla wszystkich bo pamięć to macie krótką .

https://www.facebook.com/reel/1164757978526017

Opublikowano
4 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Jak Ci się coś roi to sie lecz,.ale raczej już za późno  w twoim przypadku 

5 godzin temu, dysydent napisał(a):

@GRZES1545 piszesz o konsulacie w Gdańsku czy o ambasadzie w Warszawie. O tym konsulacie wiem a ambasada jest tą ostatnią i chyba jeszcze jest bo nie natrafiłem na info aby...

Tak

Screenshot_20251121_220439_Chrome.jpg

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jacus napisał(a):

a nie mozesz w jednym prostym zdaniu napisac :

juz dawno kupilem sobie motocykl ..

prosty,jasny ,przekaz ..

gdybym kupił to może i tak bym napisał tylko że nie kupiłem i co? nic mam nie pisać? no może kiedyś; na razie musisz scrollować i ile razy muszę jeszcze pisać że mi zwisa co sądzisz o tym co i ile piszę

no i co sądzić @GRZES1545 o takich władcach gdzie jedni żądają reparacji za wojnę już niemal sprzed wieku od ponad dwukrotnie liczniejszego a wielokrotnie technologicznie silniejszego sąsiada a drudzy zamykają konsulaty drugiego sąsiada który nie dość że wielokrotnie liczniejszy to jeszcze ma ilościowo największy na planecie arsenał nuklearny i jeszcze liczą na sojusznika który kilka razy w Historii już się na Polskę wypiął a to co akurat dopiero cośmy zobaczyli a linkowałem wcześniej to znów portki ściąga i czy z takimi władcami sami się nie prosimy o wpier.ol od wszystkich którzy są w stanie nam go spuścić i to akurat ci którym to łatwiej przyjdzie niż nam im?

na miejscu szkopów i ruskich sam bym się dogadał aby takich popier.oleńców udu.ić raz na zawsze a ew wojny niemiecko ruskie to bez zgody ani zakazu jankesów se już wszczynać lub nie a kraj tych popi.erdoleńców akurat w sam raz na tych wojen poligon..

czy można jeszcze gorzej zarządzać geopolityką własnego kraju jak to robią pospołu i naprzemian popisdzielce?

nie mogę tak na już pisanego artykułu odnaleźć to takie coś w temacie jaki to jankesi sojusznik Polski i jak szczególnie niby to Polskę traktuje jako swojego sojusznika

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, witejus napisał(a):

To tak jak z moim ,,niema"

no dobra; u Ciebie nie powinien podkreślić bo istnieje przymiotnik żeńskoosobowy dla - niemy

gdy u mnie jakim cudem ktoś dopisał do słownika "bąbardować"? o - znów mi nie podkreśliło; czy takie słowo o takiej pisowni figuruje w jakimkolwiek poważnym słowniku?

a sam już nie wiem
takie bzdety jak pisownia to tylko wymysł ludzki a nie jakakolwiek stała fizyczna to i szkoda czasu na dociekanie, język się zmienia i zero w tym sensu to  szkoda czasu na szukanie czegoś czego tak naprawdę przecież nie ma; fizyczna rzeczywistość jest niema i żadnego języka nie używa po za Matematyką, cała reszta to mało istotna symbolika abstrakcyjna

Edytowane przez dysydent
  • Confused 1
Opublikowano
8 godzin temu, dysydent napisał(a):

gdy u mnie jakim cudem ktoś dopisał do słownika "bąbardować"? o - znów mi nie podkreśliło; czy takie słowo o takiej pisowni figuruje w jakimkolwiek poważnym słowniku?

Szukałem, nie znalazłem. Wszędzie jest bombardować

8 godzin temu, dysydent napisał(a):

takie bzdety jak pisownia to tylko wymysł ludzki a nie jakakolwiek stała fizyczna

W sumie racja, dla ścisłego umysłu ta żadna różnica, liczy się sens. Tylko że polski język jest taki że czasem języczek u litery lub przecinek wywraca do góry nogami znaczenie wyrazu lub zdania.

Opublikowano (edytowane)

@dysydent Jak to dobrze że nie uprawiasz tytoniu .

Rząd Polski broni jak by co . :D  . Unia jest cudowna otwiera oczy rolnikom - poco maja tyle pracować .

WEI ostrzega: Bruksela planuje eksperyment, który uderzy w polskich plantatorów tytoniu

Komisja Europejska planuje regulacyjny pakiet, który może doprowadzić do faktycznej likwidacji uprawy tytoniu w Polsce i upadku tysięcy małych gospodarstw rolnych na wschodzie kraju utrzymujących się z takich plantacji – ostrzega think-thank Warsaw Enterprise Institute (WEI).

Chodzi o projekt TED i mechanizm TEDOR – nowe unijne przepisy podatkowo-kontrolne, które mają uderzyć w produkcję tytoniu w Unii Europejskiej, jednocześnie przekierowując miliardy euro do budżetu Brukseli.

Gospodarstwa nie przetrwa

„Reforma Dyrektywy w sprawie Akcyzy od Wyrobów Tytoniowych – TED (Tobacco Excise Directive) ma na celu ujednolicić stawki podatku tytoniowego w całej Unii tak, by paczka papierosów, tytoń do skręcania czy inne wyroby nikotynowe kosztowały tyle samo w każdym kraju członkowskim. Jednocześnie wprowadzi ona surowe kontrole łańcucha dostaw surowca oraz drastyczne podwyżki akcyzy, które - jak ocenia branża - nie pozostawią tym gospodarstwom szans na przetrwanie” – ocenia think-thank.

Akcyza prosto do budżetu UE

Jak dodaje, inną zmianą ma być mechanizm TEDOR (Tobacco Excise Duty as Own Resource – własne zasoby z tytułu akcyzy tytoniowej), który zakłada, że państwa dalej będą pobierały akcyzę od wyrobów tytoniowych, ale część z niej trafiałaby bezpośrednio do budżetu unijnego, a nie krajowego, co miałoby dać dodatkowe 11,2 miliarda euro rocznie.

https://www.agropolska.pl/aktualnosci/polska/wei-ostrzega-bruksela-planuje-eksperyment-ktory-uderzy-w-polskich-plantatorow-tytoniu,19550.html

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, witejus napisał(a):

Tylko że polski język jest taki że czasem języczek u litery lub przecinek wywraca do góry nogami znaczenie wyrazu lub zdania.

nie tylko polski
przynajmniej fonetyczną pisownię mamy i nie ma tak jak u np angoli gdzie tę samą fonetykę można zapisać na tyle sposobów że umiejętność literowania słów tam za całkiem poważną wiedzę uważają

czy sama filozofia konstrukcji języka daje jakieś przewagi? temat raczej nie na tutaj i nawet nie zamierzam go kontynuować w ogóle na af i tylko tak podrzuciłem pytanie bo jednak kwestie językowe to również i polityczna sprawa i to jak

ilu tylko za słowa wymordowano i ilu się wymorduje; tylko za słowa, za abstrakcję
czasem można popaść w pogląd że człowiek to najgłupsza istota spośród żywych a nie najmądrzejsza. Wiedza to nie mądrość ... itd i tyle ode mnie na ten temat

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
17 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Trzymaj się dobrze kupy. Ostatnia placów🤔ka dyplomatyczna Rosyjska zamknięta, czyżby szykował sie nowy front  

12 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Jak Ci się coś roi to sie lecz,.ale raczej już za późno  w twoim przypadku 

Screenshot_20251121_220439_Chrome.jpg

Raz zrobiłeś z siebie idiotę. Ja i inni cię poprawili ale ty dalej chcesz się kompromitować. Gamoniu oprócz konsulatów zostaje ambasada która tez jest palacką dyplomatyczną.

16 godzin temu, Takeda napisał(a):

a wypraszam sobie, założyłem że @GRZES1545 pisze prawdę.

jednakże jeśli dla ciebie zamknięcie wszystkich placówek dyplomatycznych Rosji w Polsce gdyby kiedyś nastąpiło jest mądre i dobre toś hmm... niezmiernie tępa ofiara propagandy

Tępy to jesteś ty bo powtarzasz fejki i dezinformacje innej onucy. Jeszcze raz powtórzę wszystkich palcówek nie zamknięto zostaje ambasada w Warszawie. Dlaczego wy to robicie dlaczego siejecie kłamstwa i nie prawdę? Dlaczego jesteście pożytecznymi idiotami Putina?

Opublikowano

Zawsze te Ruskie . Zło czerwona zaraza .

Największa w historii powojennej Polski i jedna z największych w historii powojennej Europy korekta graniczna. Dotyczyła wymiany terenów o powierzchni 480 km² pomiędzy Polską a Ukrainą (Ukraińska SSR).
Powodem wymiany były złoża węgla kamiennego na Ziemi Sokalskiej i połączenie kolejowe Rawa Ruska – Sokal, za co Polsce przekazano tereny o ubogich glebach i z wyeksploatowanymi złożami ropy naftowej.
Ze strony polskiej wśród argumentów za wymianą terenów miał padać m.in. ten o zamiarze zagospodarowania i dokończenia rozpoczętej przed II wojną światową budowy obiektów zespołu elektrowni Myczkowce-Solina na rzece San, rozdzielonych powojenną granicą polsko-radziecką, co uniemożliwiało po wojnie kontynuację tego przedsięwzięcia przez Polskę.
Strona sowiecka powiadomiła władze polskie o planie wymiany w drugiej połowie 1950 r. Negocjacje zaczęły się w Moskwie w styczniu 1951, na czele polskiej delegacji stanął Aleksander Zawadzki. Strona polska proponowała jako rekompensatę obszary położone wokół miejscowości Niżankowice, Dobromil, Chyrów i Smolnica oraz linię kolejową Przemyśl – Zagórz, na co Sowieci zaproponowali dopłatę 150 mln dolarów, co było nie do realizacji przez stronę polską. Umowa została podpisana 15 lutego 1951, ogłoszona 25 maja 1951, ratyfikowana przez stronę polską 31 maja 1951, a wymiana dokumentów ratyfikacyjnych miała miejsce 6 czerwca 1951.

Może być zdjęciem przedstawiającym mapa i tekst „Chelm Zamość &! Dnister 1951 Poland-USSR Territory Exchange Given to USSR Given to Poland”
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v