Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Rząd , obligacje rodzinne są finansowane z 800plus , nawet mają chyba wyższe %niz zwykłe i nie zawsze dostępne , chyba akurat są dostępne chwilowo reasumując , rząd wypłaca 800plus a za to można zakupić , lub wymienić bo to jest wymiana a nie zakup obligacje rodzinne

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał(a):

a kto u nas daje obligacje za darmo? 

teraz ty odpowiadasz. ja już się naprodukowałem. 

od początku razem z Tomaszem.

Czy 500+ wygenerowało u nas ta mityczną straszna inflację?

Opublikowano
29 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Jakiejś  strasznej nie zauważyłem ale bez wpływu pewnie nie było. Podanie kasy na rynek zniwelowano jej ściąganiem w kolejnych daninach, podatkach opłatach itp.  

PISałeś ze rozbujała sie gospodarka. Jak to wygląda na tle ostatnich np. 25 lat? Widać jakiś wielki wpływ w PKB?

Opublikowano
4 godziny temu, Ulman napisał(a):

a co ma jedno do drugiego? 

To jest nowa doktryna lewicowa. Dodruk, zadłużanie się ile się chce i kontrola rynku poprzez podatki cła itd. Pieniądz nie ma pokrycia w żadnym surowcu. Kiedyś miał w złocie którego ilość jest dosyć stała. Teraz wszystko jest umowne. To jest coś w rodzaju piramidy finansowej. Tylko na skalę narodową. Czy to walnie? Pewnie tak. Jednak jeszcze może trochę się utrzymać. 

Co do wielkości rynku. Na razie hiperinflację miały miejsce tylko w ograniczonych rynkach demoludów czy krajów trzeciego świata. Zachodnie gospodarki mają trochę większy bufor. 

Opublikowano

mam nadzieje ze wiecie ze zadnych pieniedzy sie nie drukuje masowo .. tylko dopisuje kolejne miliardy do dlugu .

pamietacie co bylo w czasie pandemii ?? kolejki pod bankami i i brak  gotowki .

4 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

przecież inflacja tylko i wyłącznie wynikała z kosmicznych cen gazu po wybuchu wojny i całym zamieszaniem z surowcami co ty wygadujesz. w każdym kraju było podobnie. weźcoe zacznijcie merytorycznie rozmawiać bo gorzej jak pod GS

20251113_164405.jpg

jako pisowska ciota nie wiesz nawet kiedy wprowadzono 500 .. 

moze z urbanem szczescia sprobujesz ??

3 godziny temu, Roman176 napisał(a):

jeśli nie wiesz to się nie odzywaj ... ja wiem ile zarabia się w strukturach ... gdybyś miał minimum logiki i rozumu 

Zarobki dyrektora komunalnej firmy są zróżnicowane i zależą od jej wielkości, lokalizacji i typu działalności; mogą wahać się od kilku tysięcy do nawet ponad 30 tysięcy złotych miesięcznie brutto. Przykładowo, prezesi dużych miejskich spółek komunikacyjnych mogą zarabiać bardzo wysokie kwoty, przekraczające 27 tys. zł brutto miesięcznie,

romus -dzisiaj pojawil sie wiekszego formatu debil niz ty 🤣..

jeszcze raz ..ile to jest 10 razy mniej niz 20 tys ??

i czy ktos na pelnym etacie moze  zarabiac 2 tys ??

2 godziny temu, Roman176 napisał(a):

https://www.portalsamorzadowy.pl/ochrona-srodowiska/nadciaga-fala-bankructw-rzad-nie-zaplacil-w-obiecanym-terminie,632153.html

super 

https://mycompanypolska.pl/artykul/17-proc-wiecej-firm-na-skraju-bankructwa-rekordowa-fala-niewyplacalnosci-a-to-jeszcze-nie-koniec/19214

rozwój

https://26pietro.pl/fala-bankructw-w-polskim-biznesie-dotyczy-wszystkich-sektorow/

zielona wyspa tuska

https://pwrestrukturyzacja.pl/blog/niewyplacalnosc-w-polsce-2025-alarmujacy-wzrost-o-20-w-i-kwartale

dziwne ze zawsze jest dobrze za tuska 

https://businessinsider.com.pl/praca/rekordowa-fala-zwolnien-w-polsce-tysiace-osob-zagrozonych-wzrosty-rok-do-roku-mapy/tbyr3lq

Sytuacja na polskim rynku pracy zaczyna się wyraźnie komplikować. Jak wynika z najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego, 156 dużych przedsiębiorstw zgłosiło do urzędów pracy zamiar zwolnienia ponad 77 tys. osób. Sprawie przyjrzał się reporter RMF FM Krzysztof Berenda.

https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-fala-zwolnien-w-polsce-oto-najbardziej-zagrozone-branze,nId,8028675

to teraz wiecie , jak wygląda tfusskowy mir w p-o LSCE !
cieszycie się ,że odpoczniecie od roboty ??

jeszcze wiecej ale po co pożyteczni idioci to bezmózgi 

masz racje tylko to nie praca dyplomowa nie zrobisz kopij wklej i nie poprosisz sztucznej o źródło  

gdybys przeczytal artykuly z tych linkow do konca to bys stwierdzil ze i autorzy tych tytulow sa wiekszymi debilami niz ty..

tylko tytulow bo tresc jest malo spojna z tytulem.

2 godziny temu, Roman176 napisał(a):

wiem brakuje ich w Bułgarii Rumuni i byś za miskę ryżu pracował 7 dni w tygodniu nie bez powodu biedaki 

myslisz ze nasz forumowy mateusz to ten od miski ryz ???

tam bieda wynika z historii ..

stolice i pare wiekszych miast a tak to bieda nieporownywalna nawet z polska c.

1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

eurostat, teraz możesz się merytorycznie odnieść to tego wykresu. we wszystkich państwach regionu PiS inflację rozbujał? zauważ jeszcze że w 18 i 19 mieliśmy niższa niż inne kraje. weź przyznaj racje i idziemy dalej 

20251113_192256.jpg

porownywanie 95 r z dzisiejszymi czasami swiadczy o debilizmie wiekszym niz u urbana i romana..🤣

Opublikowano
17 minut temu, Ulman napisał(a):

Jakiejś  strasznej nie zauważyłem ale bez wpływu pewnie nie było. Podanie kasy na rynek zniwelowano jej ściąganiem w kolejnych daninach, podatkach opłatach itp.  

PISałeś ze rozbujała sie gospodarka. Jak to wygląda na tle ostatnich np. 25 lat? Widać jakiś wielki wpływ w PKB?

sorry ale z tym przytykiem PIS to nie do mnie tak, do mnie nie. pisałem też że PO teraz drukuje tak samo i robi bardzo dobrze. chociaż gadają odwrotnie, ale nauczyli się w końcu 

Opublikowano (edytowane)

POkaż zatem jaki jest efekt w tym rozbujaniu naszej gospodarki w dłuższej perspektywie czasowej analizując PKB.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Jest efekt i to nawet nie podlega dyskusji i to jest też dziś widoczne , jak grzyby po deszczu powyrastaly zakłady usługowe , te McDonald's i KFC tak samo przybywa , to napędza gospodarkę , nawet dziś GUS podając dane o wzroście PKB w 3 kwartale tego roku poinformował że to usługi napędzają gospodarkę 

Opublikowano
Mateusz1q napisał:

4 minuty temu, Ulman napisał(a):

a kto u nas daje obligacje za darmo? 

Aaaa takie cuś jak siła nabywcza piniondza ma znaczenie - czy nima?

Tomasz0611 napisał:

4 minuty temu, Roman176 napisał(a):

eeeeeeeeeeettttttttaaaaaaaaam   wystarczy drogie paliwo wpuścić Ukraińców zawyżyć kontyngenty z ukr  ....  energie najdroższą w Eu ............   zrobić spec ustawę o przejściach granicznych i pokazać Polakom

No widać twoją mądrość, tak samo były i są mądre związki zawodowe ... Z starymi dziadami na ich czele ...

Mądrość jakaś jest bo lepiej aby obcy zarabiał w Polsce niżby miał zarabiać u siebie

Opublikowano

Policja Obywatelska skasowała wpis-apel o zgłaszanie zdjęć uczestników Marszu Niepodległości, którzy odpalili race 11 listopada.

ciekawe dlaczego? :D 

Opublikowano

PKB to także cena wytworzonych dóbr, jeśli inflacja jest 3% to wzrost PKB o 3,7% może równie dobrze oznaczać, że gospodarka wzrosła realnie o 0,7% a te 3% to po prostu inflacja. Dlatego do oszacowania wzrostu dobrobytu mieszkańców stosuje się zupełnie inne środki , takie jak siła nabywcza minimalnej i średniej pensji netto. PKB o niczym nie mówi. A już podczepianie po informację o PKB rzeczy politycznych z tym nie związanych, to nawet nie chamstwo, tylko kabaret, jak u Urbana

Opublikowano
proponuje się dokształcić w kwestii pkb bo wg tego rozumowania to w 2023 jak pkb wzrósł o niecały 1 proc a inflacja była ponad 10 proc to by wychodziło że realnie gospodarka skurczyła się o 1/10....
Opublikowano (edytowane)

nie da się

42 minuty temu, realy napisał(a):

dokształcić w kwestii pkb

bo nie ma u kogo

naewt nie ma jednoznacznej definicji co jest uniwersalną wartością miernikiem bogactwa; klimatyzacja w domu to żadne bogactwo w takiej powiedzmy Szwecji im bardziej na północ a centralne ogrzewanie na równiku a pieniądzem mierzyć poziom bogactwa jest skrajnym nieporozumieniem bo obecnie pieniądz jest fałszywką o krótkim okresie rozpoznawalności jego fałszywości'

Weźmy te sławetne kartofle i kiedy byliśmy w nie bogatsi? gdy były drogie czy teraz gdy są za bezcen?
nie odpowiem na to pytanie i niech każdy spróbuje odpowiedzieć sobie na nie samodzielnie to może trochę mu pojaśnieje pod czerepem ile są warte te oceny "bogactwa" czy nędzy w tych różnych ekspertowniach; jednych pożal się Boże a drugich - "widzisz Boże a nie grzmisz" jak świadomie łżą pod zlecenia propagandowe

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

to jest miara nędzy mniejszej czy większej
miarą bogactwa jest ile tych makdonaldowych budek sobie mogę kupić razem z personelem za resztę co mi z fajek została (no jak nie palę to tym bardziej) ;)
a jeśli nie kupię żadnej to nie dlatego że mnie nie stać a że mi do niczego niepotrzebne a jeśli już to po to by zawalić i coś pożyteczniejszego na tej lokalizacji sklecić xD

tak apropos
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2025-11-13/ambasador-usa-z-propozycja-dla-polski-padla-tez-przestroga/

jak tak dalej xujnia będzie jankesom podskakiwać to rzeczywiście  - "dyplomata (starotestamentowy ambasador jankeski) przestrzega, że spowoduje on (jakiś program "omnibus") ucieczkę amerykańskich firm ze Starego Kontynentu. "

i wtedy całkiem realna będzie opcja skupu używanych budek po tych pieczonych kurach z kartoflami :P
na budy dla psów toto za duże ale może coś tam się wymyśli na co by się to zdało :D

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
15 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

... PiSowski rozwój polegał na tym samym, na zadłużeniu ... Tylko w najgłupszej formie, na kredytach na rozdawnictwo, na pazury i fryzury dla mamusiek, z których za kilka lat nic nie zostanie ...

ale już KPO rządzących w branżę beauty już tym nie jest? 🤣

15 godzin temu, Mateusz1q napisał(a):

ale z balcerowiczyzmem trzeba ostro 

ostrożnie z tym, bo jeszcze Balcerowicz, ze dwa razy skrytykuje rząd to zostanie na tym forum ogłoszony pisiorem 🤪

15 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

No PiSowski idiota normalnie xD Państwo nie ma swoich pieniędzy, żeby płacić %% od obligacji musi Ci za***ać te pieniądze w podatkach lub dodrukować generując inflację, czyli okraść Cię z oszczędności ... A PiSowski frajer się jeszcze z tego cieszy xD 

Dług państwa to tak na prawdę nasz dług, nie polityków, posłów czy prezydenta albo prezesa NBP ...

i dlatego deficyt budżetu na poziomie 300 mld ci nie przeszkadza? w przyszłym  roku podobnie. Gdzie są te krzyki gdy pisiory miały deficyt po 50 mld? Tylko mi nie pisz o wypychaniu długu poza budżet bo obecna władza też to robi.

Także widzę popaprańscy idioci i frajerzy też mają swoją radość

14 godzin temu, jacus napisał(a):

mam nadzieje ze wiecie ze zadnych pieniedzy sie nie drukuje masowo .. tylko dopisuje kolejne miliardy do dlugu .

pamietacie co bylo w czasie pandemii ?? kolejki pod bankami i i brak  gotowki .

a pod którym kamieniem mieszkasz, że nie wiesz iż tylko 10% pieniędzy jest w formie papierowego szajsu, a reszta to słupki w exelu?

I wszelkie państwa dążą by i tej resztki nie było, następny krok to to co testują chińczycy, pieniądz z datą ważności by zwykły Kowalski został pozbawiony możliwości akumulacji kapitału.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, realy napisał(a):

proponuje się dokształcić w kwestii pkb bo wg tego rozumowania to w 2023 jak pkb wzrósł o niecały 1 proc a inflacja była ponad 10 proc to by wychodziło że realnie gospodarka skurczyła się o 1/10....

a który PKB cytował Tusk ? ten realny czy nominalny ?

pytam, bo politycy lubują się w podawaniu tego, co daje większy wynik

zauważ, że mimo odjęcia inflacji GUS realna inflacja jest nadal wliczona w wynik PKB, także dodatkowe rosnace podatki i opłaty, wzrost kosztów o wzrost minimalnej płacy itp

czyli podniesienie podatków (dochody państwa są wliczane do PKB) plus podniesienie minimalnej krajowej już generuje wzrost PKB, chyba, że nastąpi całkowite załamanie i znaczący wzrost bezrobocia oraz realny spadek produkcji spowodowany masowym upadkiem przedsiębiorstw i usług

Opublikowano
nie napisał:

Policja Obywatelska skasowała wpis-apel o zgłaszanie zdjęć uczestników Marszu Niepodległości, którzy odpalili race 11 listopada.

ciekawe dlaczego? :D 

najwyraźniej już im starczy tych co naprzysyłano.

• Haha 1
Opublikowano

nawrocki obiecal obnizke pradu - jesli rzad bedzie wspolpracowal, donald : 100 obietnic - zrealizowa 0.

pkb to gowniany wskaznik, zarabiamy jako panstwo 100 zł, kazdy po 10 zł , jest nast 10, krzyczymy pkb 150 zł - 8-ro zarobi po 10 zł , a 2 po 35 zł ! i teraz jesli ci dwaj wydadza te pieniadze, to nasza praca, jako przychod pkb bedzie dalej w obrocie. jesli zamroza w postaci złota badz zgromadza na koncie, nasza praca zostanie zamrozona. mozemy wiecej robic a nasza praca w postaci lokat na kontach nie daje nic ludzia, bo jej nie ma. wroce do 500 +, po krzyczalo ze pieniedzy nie ma i nie bedzie! pis wtloczyl do spoleczenstwa 40 miliardow, o dziwo złotówka nie stracila wobec euro i dolara. mozna wysnoc wnioski, ze nasza praca zamrozona w aktywach, nei trafila do ludzi. Po odmrozeniu jakos gospodarka zaczela nabierac tempa. Balcerowicz ma jeden pomysl na wszystko , schladzanie gospodarki, by oplacalo sie oszczedzac, a wiec przetrzymywac pieniadze na lokacie, czyli zamrazac nasza prace, tym samym przerzucajac to co wyprodukujemy na przyszlosc. bledem jest ucieczka podatku handlowgo do rajow podatkowych, handel bezcłowy z krajami z poza unii. Sprzedajemy w marketach ich towar, a my jedynie obracamy pieniedzmi z marzy, a nie z produkcji.