Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

o cholera; pierwsze słyszę

i co? gdzie te pieniądze wpływają? do banku czy po przez operatora sieci jakoś...?

no nic, se wyszukam

co z tego że w necie można znaleźć większość informacji jeśli się nie wie czego szukać?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

i co? gdzie te pieniądze wpływają? do banku czy po przez operatora sieci jakoś...?

Na konto któremu to się ...przelewa..

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

no tak - tym co się nie przelewa komornik czy inny poborca zabierze zanim zaksięgują na tym koncie

choćby dla takich koniecznym jest jednak utrzymania gotówki jako równoprawnej formy płatniczej a już mamy ją dyskryminowaną czyli - idzie w złym kierunku

aparat takich państw jest do zniszczenia a Natura sama już sposób znajdzie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Na konto któremu to się ...przelewa..

Łooooo matko. A co to za konto które się przelewa? W życiu takiego mi nie założyli. A jak się przelewa to może wiadro obok postawić?

Edytowane przez mirro
Opublikowano
9 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Bo Polak Polakowi Poakiem jest. W spółdzielniach jak któryś baor dostaje się do zarządy czyli koryta to ciągnie tylko do siebie i leje na mniejszych dostawców delikatnie mówiąc. W innych tego typu instytucjach jest podobnie. Spójrz na polityków itp. Najpierw biega krzyczy: złodzieje, oszuści itp jak się gdzieś dostanie do koryta to morda w kubeł i liczy tylko kase.

masz na myśli byłego wiceministra rolnictwa ?

Opublikowano
„Średnio na Ziemi wykonuje się 100 000 lotów komercyjnych dziennie.
19 czerwca 2025 r. padł rekord zarejestrowany przez serwis Flight Radar wtedy w tym samym momencie w powietrzu znajdowało się ponad 24 000 lotów komercyjnych...Typowy samolot pasażerski zużywa średnio 6 tyś. litrów paliwa na godzinę. To jest jakieś 2 000 litrów/ na 100 km”
Na szczęście mamy papierowe słomki i nakrętki przymocowane do butelek i dzięki temu jesteśmy uratowani.

image.jpeg.bbe0290485cc3f46c8717bbaaafd8284.jpeg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, dysydent napisał(a):

no nic, se wyszukam

co z tego że w necie można znaleźć większość informacji jeśli się nie wie czego szukać?

Przecież to już kilka lat takie coś jest ;)

Tylko trzeba uważać co zapisują w tytule przelewu ;)

Podpinasz nr telefonu pod nr konta bankowego i na to konto ktoś może Ci wykonać przelew wpisując Twój numer telefonu.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Przecież to już kilka lat takie coś jest ;)

a gdzieś jakoś nie miałem okazji/potrzeby się dowiedzieć

no w krajach gdzie przynajmniej teoretycznie jest konieczność imiennego rejestrowania każdego nr tel ma to sens

...
teoretyczny ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Cytujać klasyka "jak ktoś jest uczciwy, nie ma się czego obawiać"

Korzystam  z wszelkich form cyfrowej egzystencji - z rozsądkiem. Nikt nie przegląda przelewów po 100-200zł, chyba, że wykonasz ich 50 w ciągu miesiąca do tej samej osoby - od tego są algorytmy AI w UKS. Wtedy wezwą cię na rozmowę smutni panowie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, dysydent napisał(a):

a gdzieś jakoś nie miałem okazji/potrzeby się dowiedzieć

no w krajach gdzie przynajmniej teoretycznie jest konieczność imiennego rejestrowania każdego nr tel ma to sens

...
teoretyczny ;)

To akurat będzie Polski wynalazek, bo to pod BLIKa jest podpięte ;) aż sprawdziłem z ciekawości od kiedy to działa, to już prawie 10 lat będzie bo od jesieni 2015 ;)

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jahooo napisał(a):

Cytujać klasyka "jak ktoś jest uczciwy, nie ma się czego obawiać"

tym klasykiem jest każdy drapieżnik który w ten sposób; tą sentencją otumania swoje ew ofiary

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, jarecki napisał(a):

no chyba że żona ma dostęp do konta.........

Znam sytuację, że żona wyczyściła mężowi konto a połapał się dopiero przy wizycie w banku. Od tamtej pory tylko on ma dostęp do konta.

41 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jeżeli pieniądze są legalne to fiskusowi nic do tego. A chyba tylko ktoś niespełna rozumu wpłaca do banku pieniądze na które nie ma "kwitów" ...

To był tylko przykład. Może być też sytuacja, że ktoś robi duże zakupy na fakturę za gotówkę. I już jest "okazja" do kontroli.

38 minut temu, mirro napisał(a):

Fiskus sam w sobie nie nie jest ciekawski ponieważ jest aparatem opresji, czyli permanentnego nadzoru. Poustawiane alarmy wysokości transakcji i tyle. Ciekawskie może być np ABW a ci już wnioski se wyciągną jakie im się spodoba.

To inaczej. Masz w internecie na stronach ciastka które masz zaakceptować. To się tak ładnie nazywa. Personalizacja chyba. Chyba to Polko mówił, że jeżeli chcesz pozostać anonimowy to musisz się odciąć od internetu, telefonu czy kart płatniczych. Inaczej łatwo cię namierzyć, sprawdzić co cię interesuje, co kupujesz.

28 minut temu, mirro napisał(a):

Łooooo matko. A co to za konto które się przelewa? W życiu takiego mi nie założyli. A jak się przelewa to może wiadro obok postawić?

To prościej chyba drugie puste konto podpiąć pod to które się przelewa :ph34r:.

Opublikowano
Teraz, dsbh napisał(a):

Znam sytuację, że żona wyczyściła mężowi konto a połapał się dopiero przy wizycie w banku. Od tamtej pory tylko on ma dostęp do konta.

Sąsiadka koleżanki sprzedawała ubrania dzieci na zalando czy tam innym gównie. Dostała linka do kuriera i pozbyła się 70 tys ze wspólnego konta 😉.

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, dsbh napisał(a):

To prościej chyba drugie puste konto podpiąć pod to które się przelewa 

Yyyyyyy ale ja lubię mieć kasę z takiego wiadra. Nikt o nic nie pyta. A taka gotówka to podstawa .

4 minuty temu, dsbh napisał(a):

Chyba to Polko mówił, że jeżeli chcesz pozostać anonimowy

Anonimowy? A to zależy dla kogo. 

Opublikowano
W dniu 25.07.2025 o 09:19, Ulman napisał(a):

może i 4 razy ale pewnie miałeś ciągi po kilka tygodni😂

chciałbyś prostaku, twoim paciuloku tak sie pije ? policja tylko odświętnie  

Opublikowano
W dniu 25.07.2025 o 14:55, Takeda napisał(a):

ale teraz to się żalisz czy chwalisz? bo nie wiem

nie żale odpowiadam prostakowi , który zabija czas alkoholem .... mam lepsze zajęcia   

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Sąsiadka koleżanki sprzedawała ubrania dzieci na zalando czy tam innym gównie. Dostała linka do kuriera i pozbyła się 70 tys ze wspólnego konta 😉.

Widzisz, i z tego m.in powodu do płatności internetowych czy karta mam osobny rachunek na którym trzymam 2-3 tys złotych. Jak się kończą pieniążki na tym koncie to przelewam z innego.

Rodzicom którzy są mniej świadomi w internecie z racji swojego wieku zrobiłem podobnie, wiadomo, 2 czy 3 tys też szkoda, ale mniej niż większych oszczędności 

Opublikowano
11 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

ja miałem podobnie gdy sprzedawałem felgi z oponami  na olx tylko nie kliknąłem tego linka