Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał(a):

czy może stała za tym inspiracja państw trzecich ?

Raczej kilku ludzi. WSK czy lokomotywownia w Lublinie to były swoiste miejsca. Kościół też robił awoje. Ale wszystko i tak wiązało się z emigracją czy to francuską czy do USA. 

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał(a):

Raczej kilku ludzi. WSK czy lokomotywownia w Lublinie to były swoiste miejsca. Kościół też robił awoje. Ale wszystko i tak wiązało się z emigracją czy to francuską czy do USA. 

poprzez emigrację i działania kościoła z zewnątrz sterowano robotnikami w Polsce, kreśląc przed nimi wicję świetlanej przyszłości w kapitaliźmie

90% z nich obudziło się w 1990 roku z ręką w nocniku, ale najpierw poszli tłumnie zgłosować za kapitalizmem, czyli jak zwykle - motłoch w swej ciemnocie wybrał najgorsze rozwiązanie, grubą kreskę gospodarczą

trochę bardziej świadomi kacykowie partyjni zabezpieczyli się przed grubą kreską w polityce i uwłaszczyli na państwowym mieniu

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał(a):

90% z nich obudziło się w 1990 roku z ręką w nocniku, ale najpierw poszli tłumnie zgłosować za kapitalizmem, czyli jak zwykle - motłoch w swej ciemnocie wybrał najgorsze rozwiązanie, grubą kreskę gospodarczą

Nocnik był pewny. Polska była Państwem bez kapitału. Technologicznie bez zaplecza badawczo rozwojowego, czyli zostało siać pszenicę i czekać aż zdrożeje.

4 minuty temu, jahooo napisał(a):

poprzez emigrację i działania kościoła z zewnątrz sterowano robotnikami w Polsce, kreśląc przed nimi wicję świetlanej przyszłości w kapitaliźmie

Kościół tez nie zdawał sobie sprawy iz kiedy społeczeństwo będzie bardziej syte, to powoli zacznie odchodzić od niego. Czyli właczył swój program autodestrukcji.

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, mirro napisał(a):

Kościół tez nie zdawał sobie sprawy iz kiedy społeczeństwo będzie bardziej syte, to powoli zacznie odchodzić od niego. Czyli właczył swój program autodestrukcji.

Kościół pewnie zdawał sobie sprawę, że społeczeństwo dotknięte kapitalizmem może zrobi woltę, jak na zachodzie, tylko zapewne liczył, że to potrwa o wiele dłużej i da się ciemnym ludem dłużej sterować. Tymczasem okazało się, że z powodu krwawych cięż Balcerowicza miliony obywateli wyjechały na zachód a wraz z pieniędzmi, które przywozili, przyjechała też tamta kultura i mierny, ale odmienny od naszego, system wartości. Robotnicy tam zobaczyli, że wcale nie trzeba przymusowo płacić haraczu kościołowi, latać co niedziela się spowiadać i słuchać plebana. Teraz Kościół zbiera owoce tego, że pozwolił liberałom rzucić gospodarkę na żywioł. Zresztą - sam na tym przeciez się nachcpał, jest po Skarbie Państwa drugim posiadaczem siemskim w kraju, dlatego przez nasz parlament nie mogą przejśc żadne ustawy, które by zmieniły opodatkowanie gruntów albo niedaj Boże, budynkór kościelnych. 

• Like 1
Opublikowano

jasiu ile ty masz lat ??  

pamietasz jak wygladal prl i jego gospodarka ?? 

nie na zadupiu polski wschodniej tylko miedzy kominami hut a szybami kopaln ??

jak wygladala codziennosc fabryk ?? sluchales wspomnien wielkoprzemyslowej klasy robotniczej ??

bastek zmarl bo bym go zapytal jak wygladalo to w wsk .

az dziw ze adrian byl czlonkiem uni wolnosci balcerowicza...

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

zasiłków

W przyszłym roku będziemy płacić zasiłek czarnym taki jak w Niemieckim reichu to będziesz się cieszył.

2 godziny temu, Ulman napisał(a):

beżowym

Przestana dawać naszym by starczyło dla beżowych 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

o chlopie jak ty porownujesz nas do Grecji to nie ma sensu ta dyskusja. poczytaj sobie czym jest dług we własnej walucie a czym w obcej( Grecja) w końcu zrozumiesz 

20250719_113256.jpg

Możesz rozPISać te twoje złote myśli własnymi słowami?  Zasłąnianie sie wykresami o krórych nie masz pojęcia i memami jakoś mnie nie przekonuje.

Opublikowano
21 minut temu, witejus napisał(a):

W przyszłym roku będziemy płacić zasiłek czarnym taki jak w Niemieckim reichu to będziesz się cieszył.

Tym czarnym co to ich PiS nasprowadzał ??

Sprawdź sobie statystykę gwałtów spowodowanych przez inżynierów w Polsce, a zobaczysz za której władzy był rzeczywiście problem. Chociaz ty tak zapatrzony w PiSde że wątpię że zrozumiesz co jest zapisane w tych tabelkach ...

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, witejus napisał(a):

Ciebie ktoś chyba w głowę zgwalcił, tylko pispispispis i nic więcej?

No tak, niewygodne że za Tuska to były takie 2-3 przypadki rocznie a za PiSuaru 50 ?? Ale to Tusek inżynierów nasprowadzał ... Bo tak Kurski w TVPropaganda powiedział ...

Rekordowy rok pod tym względem to jak do tej pory 2021 albo 2022 nie pamiętam już dokładnie, no jak nic wina Tuska 😂

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

No tak, niewygodne że za Tuska to były takie 2-3 przypadki rocznie a za PiSuaru 50 ?? Ale to Tusek inżynierów nasprowadzał ... Bo tak Kurski w TVPropaganda powiedział ...

Rekordowy rok pod tym względem to jak do tej pory 2021 albo 2022 nie pamiętam już dokładnie, no jak nic wina Tuska 😂

to sprawdź dane a nie "nie pamiętam dokładnie" liczba wiz pracowniczych wydanych do krajów trzecich w 2023 340tys, za Tuska w 2024 342 tys o taka dyskusja 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mirro napisał(a):

I tu Cię zaskoczę. Mam odpowiedź.

trochę bez związku ta odpowiedź (a "trochę" to tylko przez grzeczność napisałem) ale suchar sam w sobie nooo niczego...  właśnie tylko - sobie

po co nam gotowce tzw "suchary" w krainie śmiechu?
https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-incydent-na-pikiecie-konfederacji-babcia-kasia-wyniesiona-pr,nId,22166920

"Babcia Kasia ma też długą listę własnych zatargów z prawem. Została skazana m.in. za naruszenie nietykalności cielesnej policjanta (uderzenie drzewcem flagi), żołnierza (ciągnięcie za pas i wyzwiska) czy działacza pro-life, którego - jak ustalono - uderzyła i pogryzła" "

xD

śmiech śmiechem ale warto by szczepić przeciwko wściekliźnie wszystkich co po manifach się szlajają; nieważne z jakiej opcji
a przynajmniej wymagać świadectwa szczepienia zanim zostaną wpuszczeni :P
no chyba że są w czymś takim lub podobnym

il_1140xN.6189245601_44xg.jpg

chmm; chociaż też nie - to że nie pogryziesz to i tak możesz zostać pogryziony i ...

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
jahooo napisał:

1 minutę temu, Ulman napisał(a):

Matematyka nie jest najbardziej  potrzebna. Wystarczy logika i podstawy ekonomii.

aby poznac podtsawy ekonomii, trzeba znac chociaz podstawy matematyki, to isę jedno z drugim łączy

Tylko temu co ekonomia kojarzy się z liczeniem pieniędzy.

Roman176 napisał:

zawsze byliśmy nawet za komuny napisz coś sensem czasami 🤣

Co napisałem bez sensu? Zobacz ile jest połączeń WN w kierunku wschodnim. Tych włączonych i tych z których mój region kraju może czerpać bez zawrotki z centralnej Polski. Wydaje Ci się, że coś odkryłeś - jak dotąd niewiem co.

Takeda napisał:

Należy też przypomnieć, że gdyby nie Ukraina to w czerwcu czy maju skończylibyśmy jak Hiszpania, a niemcy zimą gdyby nie my i skandynawowie to mieliby jeszcze gorzej nie da się uzyskać stabilnego systemu na wiatrakach i fotowoltaice w dającej się przewidzieć przyszłości. Dlatego chińczycy kombinują z tymi elektrowniami solno-solarnymi by prąd był produkowany 24h

Solno dolarne oparte na fotovoltaice? Jest to możliwe ale są prostsze metody. Roman nie napisał o co mu chodziło. Napewno o to?

Opublikowano
jarecki napisał:

jeszcze wezscie pod uwagę godziny import-eksport , w godzinach szczytu gdy energia jest tania to mamy sporą nadwyżkę a wieczorem musimy importować drogą , zastąpienie węgla gazem który takżę musimy kupić jest głupotą według mnie topuki nie bedzie elektrowni atomowej to min. 10 MW powinno pochodzić z węgla , treszta gaz , wiatr i słońce

Jak na moje oko - mało. Węgiel też się potrafi spier..lić ponadto poto myślą jak tu w Bełchatowie wkleić elektrownię atomową bo transport węgla ze złoża jest od dawna problemem. Wam się wydaje, że to takie paleniska jak u Was w kaflakach... Same remonty bloków to kasa wrzucona w błoto bo nie zmieniają ich wydajności. Modernizacje to znów na tyle zaebiste koszty, które nie wytrzymują z budową nowych mocy. Dodaj do tego jeszcze brak możliwości odbicia w czasie gdy energia kosztuje tyle co powinna bo rynek jest wypłaszczony. Gdybyśmy mieli węgiel kamienny z odkrywki jak w Australii czy w Chinach temat byłby prosty. My zaś planujemy taki rozwój, ze niema gdzie tych elektrowni chłodzić. W mojej opinii w pierwszej kolejności należy wybudować moce z elektrowni jądrowych, w drugiej zaplanować i wykonać moce i połączenia rezerwowe za nie. Szwedzi mają pokrycie w oleju napędowym (nie fizlu). Czy ma sens budować to z węgla? Jeszcze do tego kamiennego? Niestety nie. Choćby dlatego iż część węgla należy importować. Ale papier przyjmie wszystko i od tego są politycy.

Ulman napisał:

czyli jeden ch.... kto rządzi bo robią to samo. 

są jeszcze inne wizy od pracowniczych.

dysydent napisał:

4 godziny temu, DTaras napisał(a):

No nie tylko... W każdym razie gdyby przyjąć to o czym myślę a Ty wypowiedziałeś to Rafako ma szansę na reinkarnację po tym jak wierzyciele przyjmą ów złom jako tę masę. Kumasz? Może jaki Polimex Mostostal przejmie kompetencje... Może i naiwnym.

tak naprawdę to rafako nie wykończył ani PiS ani KO a chińska dominacja gospodarcza w większości sektorów tej gospodarki i politycy nie zrobili i nie zrobią nic aby kolejne fabryki, sektory gospodarki xujni padały ofiarą tego ... tej dominacji. Podniosą cła na chińskie to produkty tylko jeszcze bardziej w xujni podrożeją i tym bardziej high tech będzie po za zasięgiem jeszcze resztek biznesu z dawnej siły zachodu a otworzą się na Chiny czy ogólnie Azję to z kolei konkurencja cenowa biznes xujni dobije i rafako - w.g tego co wiem - padło ofiarą tej drugiej ewentualności i jaka różnica czy złom użytkowy przejmie ta czy inna firma europejska jeśli w warunkach xujni ... no warunki biznesowe są nomen omen xujowe bo teraz już Azja ma nie tańszego robola a wdrożoną technologię która tego robola zastępuje gdy tutaj ... wcale sensowny wydaje się pomysł zamiany rafako w skansen technolgii antycznych dla azjatyckich turystów

no to jest i śmieszne i smutne jednocześnie zależnie od punktu widzenia czy tych turystów czy *kustoszy/ów skansenu

*a nie wiem czy się kustoszy czy kustoszów pisze to se "wybierz właściwe"

Tego co budowało rafako nie za bardzo można przywieźć. Pisałem - złom użytkowy se mogą śmiało szarpać a następca rafako (szczególnie bez tzw związków) jest tak samo uprawniony do zatrudniania Azjatów jak inne firmy. Niema zakładu a o ile firma ma coś do zaoferowania to może być dla niej szansa.

mirro napisał:

1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

ciekawe skąd w Polsce w zeszłym roku więcej zarejestrowanych Porsche

Zzzzzzzz leasingu?🤣

Że zarejestrowane... ważne na czyim asfalcie gume z kół gubi.

Opublikowano
6 godzin temu, Ulman napisał(a):

Ot domniemanie z niemocy argumentów. Stać cie na więcej.

Przeca Bąkiewicz sam się przyznał, że stary baran dwie lewe ręce i rodzice utrzymują

Opublikowano
W dniu 18.07.2025 o 17:48, DTaras napisał(a):

Kuchciński jak pamiętam tak zabrał ze sobą że sam nie leciał. Natomiast wycena tego lotu na zasadzie rentowności linii czy czarteru to lekki wielbłąd. Jako, że niewiem to no niech będzie pół baniaka. Skoro Prezydent się może pier...nąć na dziesięć minut do USA to można polecieć po przestrzeniokosmicznonautę.

Tylko widzisz prezydent czy premier sprawują jakieś funkcje w państwie a taki kosmonauta ? Poza tym nie oszukujmy się. Z tej wycieczki w kosmos jest właśnie zadowolony tylko kosmonauta. Ktoś mu to sfinansował, poleciał, pooglądał i wrócił. 

23 godziny temu, witejus napisał(a):

Synuś tatusia jenerała.

Czyli w MON ie tak jak w służbie zdrowia i w sądach. Rodzinnie :ph34r:.

23 godziny temu, jahooo napisał(a):

To się wszysko trzyma na klej i trytytki, transport energii na tysiace kilometrów kosztuje, i to niemało. Dlatego bazowanie na międzypaństwowych liniach przesyłowych to balansowanie na granicy wpadki. Hiszpania też miała takie zaplecze - i co ? A bez prądu w mieście panika, nawet chleba nie kupisz, bo w markecie nikt na zeszyt nie da. Płać albo zdychaj. W przypadku dłuższego blackoutu w miastach będzie armageddon. Ale co to polityków obchodzi. Sprywatyzowac wszystko i mieć pozorne oszczędności.

A to super i hiper markety nie mają swojego źródła zasilania ? 

22 godziny temu, mirro napisał(a):

Wszystkie Bieńki w MON ie to rodzina . Ojciec już poza słuzbą a tych dwu, to bracia i jego synowie zarazem.

Czyli tak jak wyżej pisałem. Z drugiej strony skoro doszedł do pułkownika to albo po znajomościach albo coś jednak umie. Swego czasu to Patalong szybko robił karierę. Jest jeszcze w armii czy na emeryturze bo cisza o nim.

Opublikowano
5 minut temu, dsbh napisał(a):

Czyli w MON ie tak jak w służbie zdrowia i w sądach. Rodzinnie :ph34r:.

A to super i hiper markety nie mają swojego źródła zasilania ? 

Widziałeś kiedys to źródło zasilania ? podtrzymuje alarmy, światła awaryjne i lodówki

Opublikowano

Właśnie o lodówki mi chodziło. A tak na marginesie czemu na dużych sklepach, urzędach państwowych, szpitalach czy szkołach nie wymusza się stosowania fotowoltaiki, gdzie prądu idzie dużo tylko na osobach prywatnych ? 

Opublikowano
3 godziny temu, dsbh napisał(a):

poleciał, pooglądał i wrócił. 

Podobno eksperymentował z drożdzami...

Rodzinnie

Wojskowa wersja, rodzina na swoim.

Opublikowano
dsbh napisał:

Właśnie o lodówki mi chodziło. A tak na marginesie czemu na dużych sklepach, urzędach państwowych, szpitalach czy szkołach nie wymusza się stosowania fotowoltaiki, gdzie prądu idzie dużo tylko na osobach prywatnych ? 

Szpitali jest do wuja z kolektorami. Fotowoltaika była by bardziej wszechstronna.

witejus napisał:

poleciał, pooglądał i wrócił. 

Podobno eksperymentował z drożdzami...

Rodzinnie

Wojskowa wersja, rodzina na swoim.

Wino robił. Pewnie, że miał zaprojektowane badania.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v