Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ostatno Strzelczyk reklamował paczki mięsne to taki tucznik kapitalizuje sie na 2-3 tys za sztukę 

3 minuty temu, Stach123 napisał(a):

wtedy zarobisz jeszcze wincy

Opublikowano
W dniu 4.07.2025 o 22:20, galan99 napisał(a):

W Niemczech taniej jak w Polsce wiec doucz się gdzie taniej .

Jak byś wyjechał dalej po za Lublin to byś wiedział więcej .

w Niemczech. Można kupić  kiełbasa podwawelska Olewnik jest dostępna  w sklepach z polską żywnością oraz w niektórych większych marketach, które oferują szeroki wybór produktów spożywczych z różnych krajów. Bardzo smaczna kiełbasa . Foto z 2024 roku .

e8aa7a18-3afe-439c-b5a8-2ccac6c811be.jpg

d13ef0e8-ccfd-401c-bd27-8f619aeac473.jpg

No widać jaka smaczna więcej E niż szynki to że jest napisane 80% mięsa to nie mylić z tym że ,80% szynki mięso wieprzowe to tzw I II III wieprzowa .

Opublikowano
W dniu 7.07.2025 o 22:15, donweter1989 napisał(a):

Od 200 do 250 zł za sztukę w moich okolicach 

Jaka strefa i jak z zainteresowaniem ze strony kupujących? Dwa tygodnie temu za 9 tygodniowe płaciłem jeszcze 300.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Animex 7.8 hak. Sokołów podobnie.Jadą po nas nieźle. 

Lepiej na kontrakt iść po 25 zł.

Jak masz spłacone budynki na 10000 tucznika to tak. Za ostatnie tuczniki masz bajlando, a resztę 5 ludzi obrobi i czystą amortyzacja😁 ja mam 1000 stanowisk i na taki kontrakt nie pójdę bo pracownicy w budowlance u mnie mają podobną stawkę na rękę jaka by mi została z takiego kontraktu.

Edytowane przez Grzesiu90209
Opublikowano

Miał ktoś już kontrolę z inspekcji środowiska dotyczącą płyty obornika? Od tego roku każdy kto posiada zwierzęta gospodarskie niby powinien mieć. Jak taka kontrola wygląda w praktyce?

Znam masę rolników którzy trzymają bardzo małe ilości zwierząt i żadnych płyt nie mają 

Opublikowano

Sam osobiście nie miałem takiej kontroli, ale słyszałem że  gospodarz który miał 10sztuk krów mlecznych albo stawia płytę albo zakaz sprzedaży mleka. I tak oto pozbawili go głównego źródła dochodu chłop krowy sprzedał. 

Opublikowano

Ja szczerze mówiąc mam inny problem - sam mam już niewiele świń, płytę posiadam ale zbudował ją mój śp. tata. Wymogi to ona może i spełnia ale była wykonana dawno beż pozwoleń i atestów. Jak do tego teraz podejść. Czekać na ewentualną kontrolę? Coś tam niby teraz do ministerstwa rolnictwa będzie można składać jak ktoś nie spełnia warunków.  

Gadałem ze znajomym inspektorem budowlanym to mówił że czekać na kontrolę i niech zbadają parametry czy spełnia wymogi. Ale z drugiej strony - przyjadą, dostanę mandat 4400 zł to też nie za ciekawie

Opublikowano

Przy tej cenie zboża to jeszcze nie tragedia, kiedyś gdy jeszcze sie tym zajmowałem bywało ze tucznik kosztował 3.50 a zboże 700 wtedy to był ból, co nie zmienia faktu, ze za nic w życiu już nie wrócę do hodowli, pozdrawiam wytrwałych. 

Opublikowano
46 minut temu, thefarmer napisał(a):

Przy tej cenie zboża to jeszcze nie tragedia, kiedyś gdy jeszcze sie tym zajmowałem bywało ze tucznik kosztował 3.50 a zboże 700 wtedy to był ból, co nie zmienia faktu, ze za nic w życiu już nie wrócę do hodowli, pozdrawiam wytrwałych. 

Weź zobacz ile teraz ludzie na etacie zarabiają, w '97 mój ojciec sprzedawał świnie po 5 zł 

Opublikowano
4 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Weź zobacz ile teraz ludzie na etacie zarabiają, w '97 mój ojciec sprzedawał świnie po 5 zł 

ale jaka wydajność w rolnictwie teraz. wtedy 1 osoba to mogła wyhodować 100 sztuk rocznie. teraz 1000 i nie ma zbytnio co robić 

Opublikowano
18 minut temu, krilan06 napisał(a):

poważnie takie ceny były? wtedy 5 zł to jak dzisiaj może 15-20zł

Opublikowano
23 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

ale jaka wydajność w rolnictwie teraz. wtedy 1 osoba to mogła wyhodować 100 sztuk rocznie. teraz 1000 i nie ma zbytnio co robić 

Rozumiem ale nie zmienia to faktu że cena jest dno i dwa metry mułu 

11 minut temu, GABBER85 napisał(a):

poważnie takie ceny były? wtedy 5 zł to jak dzisiaj może 15-20zł

Były ale wahania cen też były duże