Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 minut temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Toteż właśnie trzeba się przebranżowić. Bo świnia ma być tania i mieć dużo E-...

Za komuny zawsze ceny były urzędowe tak jak teraz.

Za komunę była tania świnia?

Opublikowano
45 minut temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Toteż właśnie trzeba się przebranżowić. Bo świnia ma być tania i mieć dużo E-...

Za komuny zawsze ceny były urzędowe tak jak teraz.

Raczej nie pamietasz jak było za komuny,więc może lepiej o tym nie pisać ?

Opublikowano

no właśnie myślę że nie jesteś stary to raczej nie pamiętasz,już trochę lat minęło od komuny

a praca za prawdziwą komunę była wszędzie,szedłeś do zakładu ze chcesz tu pracować i Cię przyjmowali

pracy nie było jak zaczęła komuna zdychać i jak zdechła

• Like 1
Opublikowano
55 minut temu, kopin napisał(a):

no właśnie myślę że nie jesteś stary to raczej nie pamiętasz,już trochę lat minęło od komuny

a praca za prawdziwą komunę była wszędzie,szedłeś do zakładu ze chcesz tu pracować i Cię przyjmowali

Dokładnie tak. Za komunę mając 50 świń było więcej kasy niż dziś z 500. 

• Like 1
Opublikowano

różnica była taka że teraz ile kasy byś nie dostał jesteś w stanie  to wydać tyle jest towaru ,natomiast wtedy miałes kasę i brak towaru

• Thanks 2
Opublikowano

Zależy też co potrzebowałeś i w jakim rejonie. Ojciec hodował 1/10 tego, co ja obecnie. Był w stanie wybudować dom, chlewnie, kupować stopniowo nowe maszyny , w tym nowego bizona. Wiadomo były kartki, przydziały i inne cuda,na wiele rzeczy trzeba było czekać,na niektóre posmarować, żeby dostać przydział. z kolei inne brał bez namysłu, bo akurat rzucili na składnicę. Mnie dziś za uja nie stać na nowy kombajn, nawet ruskiego rostela. 

• Thanks 1
Opublikowano
45 minut temu, kopin napisał(a):

różnica była taka że teraz ile kasy byś nie dostał jesteś w stanie  to wydać tyle jest towaru ,natomiast wtedy miałes kasę i brak towaru

Ale przydział na węgiel dostawałeś do odstawy świń, a jego mogłeś z kimś zamienić. Tu gdzie mieszkam w latach 70 była duża chlewnia to gdzie nie grzebane koło budynków to węgiel znajduje😉

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mareckii2006 napisał(a):

Zależy też co potrzebowałeś i w jakim rejonie. Ojciec hodował 1/10 tego, co ja obecnie. Był w stanie wybudować dom, chlewnie, kupować stopniowo nowe maszyny , w tym nowego bizona. Wiadomo były kartki, przydziały i inne cuda,na wiele rzeczy trzeba było czekać,na niektóre posmarować, żeby dostać przydział. z kolei inne brał bez namysłu, bo akurat rzucili na składnicę. Mnie dziś za uja nie stać na nowy kombajn, nawet ruskiego rostela. 

Może zacznij filmiki robić na YTubie, tam świń nie hodują, a kombajny kupują.  😜 

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

ws71 zobacz sobie ile dziś jest sztuk na stronie i czy ta liczba zgadza się z tą która była tydzień temu. Podpowiem- nie zgadza się :D

Opublikowano

Spokojnie, zaraz nas uratują:D

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/izby-rolnicze/100-zl-do-prosiaka-200-zl-do-tucznika-doplaty-pomoga-rolnikom-2526746

Opublikowano
5 godzin temu, kopin napisał(a):

Ale ty rozumiesz co o piszesz? Praca była płacona a z budżetu państwa, niezależnie czy tobie czy komuś kto tyczył świnie. Miał przeżyć. Kasę dostać z budżetu i koniec. Ci nie rozumiesz? Państwo było skonstruowane żeby zostawała ci kasa. A że pułki były puste to każdy miał pieniądze.  Jeszcze pamiętam. Był przydział był towar.

Byłeś w partii to kupić można było ciągnik za 40 warchlaków na przydział z partii. 

Mogę wytłumaczyć coś czego nie rozumiesz.

Tu ..k robi to co za komuny było. Jeżeli się nie zgadzasz to z czym? Napisz.

Opublikowano
33 minuty temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Ale ty rozumiesz co o piszesz? Praca była płacona a z budżetu państwa, niezależnie czy tobie czy komuś kto tyczył świnie. Miał przeżyć. Kasę dostać z budżetu i koniec. Ci nie rozumiesz? Państwo było skonstruowane żeby zostawała ci kasa. A że pułki były puste to każdy miał pieniądze.  Jeszcze pamiętam. Był przydział był towar.

Byłeś w partii to kupić można było ciągnik za 40 warchlaków na przydział z partii. 

Mogę wytłumaczyć coś czego nie rozumiesz.

Tu ..k robi to co za komuny było. Jeżeli się nie zgadzasz to z czym? Napisz.

Z niczym się nie zgadzam bo bzdury opowiadasz. Kasę miał ten, kto robił. Kto nie robił - nie miał , proste. Stał pod budką  piwem i wszem i wobec powielał brednie, że „pulki” są puste i nic nie ma. No i niestety co niektórym te brednie zostały w głowach. A kto ci ich naopowiadał - nie wnikam. 

• Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, mareckii2006 napisał(a):

niczym się nie zgadzam bo bzdury opowiadasz. Kasę miał ten, kto robił. Kto nie robił - nie miał , proste. Stał pod budką  piwem i wszem i wobec powielał brednie, że „pulki” są puste i nic nie ma. No i niestety co niektórym te brednie zostały w głowach. A kto ci ich naopowiadał - nie

Niektórzy to pamiętają...