Skocz do zawartości
  • 22

Ceny pszenicy 2026

Pytanie

5942 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
25 minut temu, Wicherek napisał(a):

W Rosji rolnikom brakuje paliwa do zrobienia żniw  !    to pszenica będzie tanieć   ? 

taaa .... 

Nie tak dawno pewien kraj miał miec problem ze zniwami przez spadajace bomby i drony atakujące kombajny. Przypomnieć czym się skończyło ?? A skończyło się to tym że w sumie do dziś dnia nie wiadomo ile tego ziarna którego miało nie dać się zebrać wjechało do nas. Nie wiadomo też ile tego ziarna zostało do dziś. 

• Like 3
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Taka ciekawostka dla przypomnienia . Czy w Polsce tak naprawdę będą kiepskie zbiory jęczmienia - pszenicy ?.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi aktywnie negocjuje wznowienie i rozpoczęcie eksportu polskiej pszenicy do Egiptu ale to daleka droga do tego eksportu .

Rekordowe zbiory pszenicy w Egipcie. Ukraina i Polska mają powody do zmartwienia .

Po raz pierwszy w nowożytnej historii Egipt zebrał ponad 10 milionów ton pszenicy. To o 6,5% więcej niż w ubiegłym roku. A dzięki preferencyjnym stawkom państwo skupiło od rolników 5 mln ton zboża, które pozwoli krajowi zredukować import. To jednak z kolei martwi eksporterów, szczególnie na Ukrainie -  która była dotąd głównym dostawcą Egiptu. Gdzie teraz powędrują nadwyżki eksportowe zboża .

Egipt stawia na niezależność żywnościową i ograniczenie importu

Popyt na pszenicę w Azji i Afryce spadnie. Ukraina ma problem .

https://www.farmer.pl/finanse/podatki-rachunkowosc/rekordowe-zbiory-pszenicy-w-egipcie-ukraina-i-polska-maja-powody-do-zmartwienia,180241.html

W kontekście nacisków Komisji Europejskiej na zniesienie przez Polskę zakazu importu ukraińskiej pszenicy p Tymczasem Departament Rolnictwa USA (USDA) zwiększył właśnie szacunki zbiorów pszenicy na Ukrainie do 24 mln ton .

Nasz kolega Stasiu Barna prosto z kombajnu -  prosto ze żniw jęczmienia ozimego który sypie 6 ton u niego . Jak da się słyszeć że i do 9 ton jak na ter rok sypie bardzo doże .

https://www.facebook.com/reel/1564547151702361

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Wicherek napisał(a):

W Rosji rolnikom brakuje paliwa do zrobienia żniw  !    to pszenica będzie tanieć   ? 

W Rosji brakuje benzyny do samochodów osobowych nie słuchaj propagandy że rolnictwu brakuje  ON .

Wspominałem i już się to dzieje .

Jak będzie wyglądał najbliższy sezon na rynku pasz? Według prognoz przedstawionych przez De Heus Polska branża ma utrzymać trend wzrostowy, choć tempo rozwoju będzie bardziej umiarkowane niż w poprzednich latach. Mimo wcześniejszych obaw o spadek produkcji, ubiegły rok zakończył się dodatnim wynikiem, co daje podstawy do ostrożnego optymizmu przed kolejnym sezonem.

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/rolnictwo-w-polsce/co-czeka-rynek-pasz-de-heus-pokazuje-prognozy-2684683?fbclid=IwY2xjawTA1kBleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBYT1VYUVZXUkFLQ3k2dlJLc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgA

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano

Co do braków paliwa - może trzeba rozmawiać po prostu z rosjanami, ja w weekend pogadałem trochę z ludźmi stamtąd - różowo nie jest. Braki paliwa są ogromne, nawet ichniejsza milicja ma z tym problemy. 

De Heus dla mnie nie jest żadną wyrocznią - to typowe "białe kołnierzyki" które kształtują polityke i statystyki pod swoje potrzeby. Może nie będzie wielkiego spadku - ale rekordów też nie. Dla mnie symptomatyczny był inny artykuł - że rolnicy ograniczyli inwestycje i oglądaja kilka razy każdą wydawaną złotówkę, czy przyniesie zysk. Skończyło się eldorado na rolnictwie i rzucanie cen z kosmosu, bo chłop dostanie parę groszy dotacji i i tak kupi. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, Sumik napisał(a):

Wy się wszyscy zdecydujcie czy Rosja nie ma paliwa czy szykuje się do ataku na dalsze kraje Europy. Bo to jedno z drugim jednak mocno przeciw sobie jest. No chyba że Rosja będzie na naszych stacjach czołgi tankować. Ale to w sumie przy tych cenach to szybko finansowo padnie 

czytałeś kiedyż i Bitwie o Ardeny ?

• 0
Opublikowano

https://www.barchart.com/futures/quotes/XR*0/futures-prices    Będzie tanieć   ?   opłaci się przechowywać   ? 

1 godzinę temu, Mr_WW napisał(a):

https://www.money.pl/polityka/atak-rosji-ukrainski-gigant-rolniczy-wstrzymuje-operacje-7307041226078208a.html

Oho, ciekawe gdzie przepchną nadwyżkę zboża? 

Nie wiem, aczkolwiek się domyślam 😏

przed wyborami nie zniosą zakazu  a po wyborach ....................................................................

• 0
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Wicherek napisał(a):

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/wiesci-rolnicze/pozostale-wiesci-rolnicze/43250-bruksela-szantazuje-polske-i-domaga-sie-otwarcia-na-produkty-rolne-z-ukrainy

Von der Leyen na chwilę obecną głośniej ostrzega -  pier...ie  po łapach - Ministra o Premiera to zmienią zdanie od razu . Urszula odetnie Polskę od pieniędzy i zdanie zmienią tylko co powiedzą ?. 

@Wicherek To kiedy zniosą embargo obecni u władzy wrzesień czy październik a może wcześniej ?.

Urszula zmusi bo potrzebuje rzepaku - oleju rzepakowego czy tylko tego .

Von der Leyen -  zamiast reprezentować interesy państwa członkowskiego -  jakim jest Polska - w pełni staje po stronie państwa spoza UE i szantażem chce na nas wymusić - działanie szkodliwe wobec rolnictwa .

Co zrobi teraz Tusk z Ministrem Rolnictwa .

Eskalacja działań na Morzu Azowskim i Czarnym podbija światowe ceny pszenicy: Rosja ogranicza kluczowy szlak eksportu, a rynek dodatkowo niepokoi susza i fala upałów w USA oraz Europie. Drożeje też ropa przez napięcia w Cieśninie Ormuz.

Ceny kontaktów zbożowych zwyżkują. Winna też susza

Jak zauważa Agrarheute, w wyniku działań w wojnie rosyjsko-ukraińskiej, w piątek ceny pszenicy na rynku kontraktów terminowych w Europie dla kontraktu pszenicy na wrzesień wzrosły o 11,25 euro do 216,25 euro za tonę, a na grudzień były notowane na poziomie 223 euro za tonę z premią 9,25 euro.

https://www.farmer.pl/finanse/podatki-rachunkowosc/swiatowe-ceny-pszenicy-w-gore-skutki-wojny-rosja-ukraina-i-suszy,180336.html?fbclid=IwY2xjawTEKNlleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBYT1VYUVZXUkFLQ3k2dlJLc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIw

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Dzwoniłem w styczniu do agropaszu z kukurydza to mówili że muszą się trzymać cen giełdowych, dzwoniłem dzisiaj z kukurydza to mówił że oni na giełdy nie patrza tak bardzo ,ru właśnie jest polandia

• Like 1
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, tadi77 napisał(a):

Dzwoniłem w styczniu do agropaszu z kukurydza to mówili że muszą się trzymać cen giełdowych, dzwoniłem dzisiaj z kukurydza to mówił że oni na giełdy nie patrza tak bardzo ,ru właśnie jest polandia

Muszą się trzymać wytycznych z Ministerstwa Rolnictwa .

• 0
Opublikowano
Godzinę temu, tadi77 napisał(a):

A pytałeś się czemu się trzymali w styczniu a dziś już nie?

• Haha 2