Skocz do zawartości
  • 22

Ceny pszenicy 2026

Pytanie

5965 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Raport USDA

Produkcja pszenicy ozimej spadła o 4% w porównaniu z prognozą z czerwca
Produkcja pszenicy pomarańczowej wzrosła o 3% w porównaniu z prognozą z kwietnia
Prognozuje się produkcję pszenicy ozimej na poziomie 990 milionów buszli, co stanowi spadek o 4% w porównaniu z prognozą z 1 czerwca i o 29% w porównaniu z prognozą z 2025 roku. Na dzień 1 lipca plony w Stanach Zjednoczonych prognozowane są na poziomie 46,7 buszli z akra, co stanowi spadek o 0,1 buszla w porównaniu z poprzednim miesiącem i
o 8,2 buszla w porównaniu ze średnimi plonami z ubiegłego roku wynoszącymi 54,9 buszli z akra. Jeśli prognoza się sprawdzi, plony w Stanach Zjednoczonych będą
najniższe od 2015 roku.
Produkcja pszenicy twardej czerwonej, wynosząca 471 milionów buszli, jest o 5% niższa niż w poprzednim miesiącu. Produkcja pszenicy miękkiej czerwonej, wynosząca
287 milionów buszli, jest o 4% niższa niż w prognozie z czerwca. Produkcja pszenicy białej, wynosząca 232 miliony buszli, jest niższa o niecały
1% w porównaniu z poprzednim miesiącem. Z plonów pszenicy białej ozimej 7,26 mln buszli przypada na twardą białą, a 225 mln buszli na miękką białą.
Prognozuje się produkcję pszenicy durum na poziomie 70,9 mln buszli, co stanowi spadek o 18% w porównaniu z rokiem 2025. Na podstawie warunków z 1 lipca,
oczekuje się, że plony wyniosą średnio 39,9 buszli z akra, co stanowi spadek o 0,7 buszla w porównaniu z rokiem 2025. Przewiduje się, że powierzchnia upraw na ziarno lub
nasiona wyniesie łącznie 1,78 mln akrów, bez zmian w porównaniu z raportem dotyczącym powierzchni upraw opublikowanym 30 czerwca 2026 r., ale
zmniejszy się o 16% w porównaniu z rokiem 2025.
Prognozuje się produkcję pszenicy jarej na ziarno na poziomie 475 mln buszli, co stanowi spadek o 4% w porównaniu z rokiem ubiegłym. Na podstawie
warunków z 1 lipca, oczekuje się, że plony wyniosą średnio 52,3 buszla z zebranego akra, co stanowi wzrost o 0,6 buszla w porównaniu z rokiem 2025. Jeśli się to spełni,
plony w Stanach Zjednoczonych będą drugimi najwyższymi po 2024 roku. Przewiduje się, że powierzchnia upraw zbóż lub nasion wyniesie łącznie
9,08 miliona akrów, bez zmian w porównaniu z raportem o powierzchni upraw opublikowanym 30 czerwca 2026 roku, ale o 6 procent mniej niż w 2025 roku. Z całkowitej
produkcji 436 milionów buszli przypada na pszenicę jarą twardą czerwoną, co stanowi spadek o 5 procent w porównaniu z rokiem 2025.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ładny plon 

4 godziny temu, jahooo napisał(a):

a czemu nie w sierpniu z pola ?  może się okazać, że wcale na półkuli północnej nie jest za bogato ze zbożem

stabilizacja cen za pszenicę oznaczałaby cenę powyżej 1000zł netto, do około 1200zł za tonę. Takie ceny były już przed 2022 rokiem i były raczej normalne, a nie 600zł jak obecnie

Przy tegorocznych plonach cena 1000 zł w żniwa  to nie jest jakaś wygórowana cena 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, galan99 napisał(a):

Skąd  pozyska zboże jak mało kto będzie sprzedawał - będzie młyn raz w miesiącu na jeden dzień uruchamiał ?. Czy będzie sprowadzał od braci ?. 

Da cenę i będzie towar, zawsze tak robił  !

• Like 1
  • 0
Opublikowano
28 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

No nie wiem bo gęstość bardzo dobra wyszła.

No powypalalo pszenicę placami. Była też część pola co dostała mniej. 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, jan88 napisał(a):

Ładny plon 

Przy tegorocznych plonach cena 1000 zł w żniwa  to nie jest jakaś wygórowana cena 

A te 10mln ton to ktos wyeksportowal juz? U mnie pobliskie elewatory zasypane , mieszalnie pasz to samo , to kto i po cobedzie placil w zniwa 1000?

• Like 1
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano

Obecnie pada wszędzie w dwa dni 30 litry napadało zaraz podadzą że zbiory w Polsce pszenicy i rzepaku nie takie złe . Trzeba poczekać do 15 sierpnia 2026 będzie wiadomo .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał(a):

Obecnie pada wszędzie w dwa dni 30 litry napadało zaraz podadzą że zbiory w Polsce pszenicy i rzepaku nie takie złe . Trzeba poczekać do 15 sierpnia 2026 będzie wiadomo .

nie kłam u mnie nie pada

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał(a):

U mnie jak na wiosnę nie padało tak od początku lipca mam 145mm i w dodatku grad wymlocil 75% powierzchni... 

Grad zszedł takim pasem co samo mam pola, wytłukł i dalej praktycznie się skończył...

• Sad 1
  • 0
Opublikowano
37 minut temu, XTRO napisał(a):

U mnie jak na wiosnę nie padało tak od początku lipca mam 145mm i w dodatku grad wymlocil 75% powierzchni... 

Grad zszedł takim pasem co samo mam pola, wytłukł i dalej praktycznie się skończył...

Ubezpieczone masz?

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, XTRO napisał(a):

To jęsli masz ubezpieczone to chyba lepiej na tym wyjdziesz

• 0
Opublikowano

miałem ubezpieczone, ale na pewno na tym nie wyjdę lepiej.  Na części szkód jeszcze nie było rzeczoznawcy a już minęło 10 dni od zgłoszenia...

• 0
Opublikowano

Wincenciak w dzisiejszym wykładzie każe trzymać jakościowa pszenicę  i rzepak, twierdzi że rzepak przebije 2500 zł a jakościowa zdrożeje nawet 150 zł / T

• Like 1
  • Haha 4
  • 0
  • Root Admin
Opublikowano

Niech trzyma. Ja teraz sprzedaje pszenicę po 750 i plan mam sprzedać wszystko prosto z pola i nie jest to związane z brakiem forsy. 

Nawozy już mam kupione, a nasiona i sor to nie jest jakiś wielki koszt

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
22 minuty temu, Wicherek napisał(a):

Wincenciak w dzisiejszym wykładzie każe trzymać jakościowa pszenicę  i rzepak, twierdzi że rzepak przebije 2500 zł a jakościowa zdrożeje nawet 150 zł / T

idź do kasyna z nim z takimi poradami

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
21 minut temu, yacenty napisał(a):

Niech trzyma. Ja teraz sprzedaje pszenicę po 750 i plan mam sprzedać wszystko prosto z pola i nie jest to związane z brakiem forsy. 

Nawozy już mam kupione, a nasiona i sor to nie jest jakiś wielki koszt

Czemu sprzedaż wszystko w żniwa?

• 0
Opublikowano (edytowane)

W nadchodżacym sezonie na bank zarobimy na przechowaniu, chyba że ktoś ma koszty przechowania na poziomie 100 zł albo więcej, są magazyny to się nie sprzedaje , zresztą niema szans prosto od kombajnu sprzedać jak ktoś ma powyżej 50 ha, chyba ze będzie kosił tydzień ten areał , jest pogoda i suche to kosimy ile idzie

Edytowane przez wilkołak
  • Thanks 1