Skocz do zawartości
  • 14

Ceny pszenicy 2026

Pytanie

4144 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, ahten napisał(a):

Ale cieplo przynajmniej u Was, dawaj na wschod

od 2 tygodni najcieplej bylo -5:)

dzisiaj -10 ale wiatr 5m/s, wiec odczuwalna powyzej 20

pszenica paszowa 730 netto

po ile zyto macie?

u kogo po tyle?

• 0
Opublikowano
52 minuty temu, przybyslawice5211 napisał(a):

U mnie w Małopolsce czwartek piątek było na + z 2 stopnie w dzień a dziś rano -9 trochę śnieg przy topniał ale zostało jeszcze z 15 cm  

U mnie w zaciszu przy oknie -11, też małopolska

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ahten napisał(a):

po ile zyto macie?

Żyto po 580zł tona netto. Wolałbym przymrozek bo narazie błoto wszędzie a za tydzień zapowiadają ponad -10 a odczuwalna -17 i bez śniegu. 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, przybyslawice5211 napisał(a):

U mnie w Małopolsce czwartek piątek było na + z 2 stopnie w dzień a dziś rano -9 trochę śnieg przy topniał ale zostało jeszcze z 15 cm  

Myślę, że raczej pszenice kaput i rekordów nie będzie, pogoda swoje robi i zrobi.

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, ahten napisał(a):

po ile zyto macie?

Gdzie po tyle paszowa u nas 700 bruto LUB

• 0
Opublikowano
W dniu 16.01.2026 o 21:07, przybyslawice5211 napisał(a):

Zrobiłem próbę i wyszło ze moja pszenica ma 12 % białka i zaproponowano mi 700 zł brutto 

W żniwa rozmawiałem z dziewczynami w skupie co robią próby i mówiły w żniwa ze pszenice w tym roku przy nawet wysokim plonie ma słabe białko i u mnie to samo się sprawdziło      

Nic w tym dziwnego, ja w tym roku miałem bialko ponad 15% tyle, że plon 6,5t z braku deszczu , a i tak poszła jako poszówka.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ja mam średnie i słabsze gleby, o rekordowych plonach można zapomnieć o dlatego nawożenie też rozsądne. Pszenica prawie każdego roku łapała parametry na młyn. W tym roku średnia super bo 9t z ha, gęstość też super bo takiej wagi na przyczepie jeszcze nie miałem 

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, Bartek933 napisał(a):

Ja mam średnie i słabsze gleby, o rekordowych plonach można zapomnieć o dlatego nawożenie też rozsądne. Pszenica prawie każdego roku łapała parametry na młyn. W tym roku średnia super bo 9t z ha, gęstość też super bo takiej wagi na przyczepie jeszcze nie miałem 

w tym roku mam na przyczepie 10 tonowej 11,800kg przy gęstości 70,rok temu 76-77 i tez 11,800

• 0
Opublikowano

Mazowieckie Powiat Łosicki Pszenżyto 650 brutto Pszenica 750 brutto Firma Wereszczyński Firma MirPasz z okolic Miedzyrzeca Podlaskiego Pszenżyto 590 netto Pszenica 660 netto Jęczmień 660 netto plus 7% VAT cenny z odbiorem pompą.. Odbiór na koniec Lutego chyba.. Informacje zeszłego tygodnia..

• 0
Opublikowano
20 minut temu, hubertus1990 napisał(a):

Mazowieckie Powiat Łosicki Pszenżyto 650 brutto Pszenica 750 brutto Firma Wereszczyński Firma MirPasz z okolic Miedzyrzeca Podlaskiego Pszenżyto 590 netto Pszenica 660 netto Jęczmień 660 netto plus 7% VAT cenny z odbiorem pompą.. Odbiór na koniec Lutego chyba.. Informacje zeszłego tygodnia..

Mirpasz tak tragedia ceny? 

• 0
Opublikowano

Mirpasz podobno ograniczył zakupy z powodu zamknięcia hodowli drobiu, nie wiadomo jak długo zakaz potrwa wstępnie było 6-8 tygodni chyba ale ostatnio w TV było że odkryto kolejne ognisko choroby.. Na ościenne powiaty ma być założony opszar zapowietrzony czy jakoś tak.. Info z plotek..

Boferm pszenżyto 600 brutto pszenica 700 brutto z odbiorem Sporo odliczają jak chcesz z odbiorem Mirpasz tak samo 40 zł od tony za odbiór Także jak by nie patrzył wszędzie podbnie czyli bida z nędzą

• 0
Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

A to koniecznie musisz mieć odbiór z pompą?

Ciekawe jak tam Wipasz Międzyrzec 

Wygoda kosztuję niestety .. Załaduj 8 ton przyczepę zawieść około 25 km i wróć jak pusta waga zdarzysz wrócić i załadować na następny dzień przy dobrych wiatrach 2 razy dziennie obrócisz w sumie dzień krótki teraz to się nie uda.. Czas paliwo itp.. a tak pompą ponad 20 ton na raz zabierze

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.