Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, karol091193 napisał(a):

I dobrze że jest panika. W dwa tygodnie wyprzedają się sztuki 550+ i za dwa miesiące cena powędruje +5zł bo nie będzie czego bić 😁

A gnoju codzień przybywa 😁

Opublikowano
43 minuty temu, nikolas29 napisał(a):

Się w głowę 

A nie? Zawsze jak cena podskoczy mocniej w górę, to rolnik wstrzymuje sprzedaż. Jedna obniżka 40/50gr i od razu pełne samochody przez 2tygodnie. Teraz wiadomość o niebieskim języku, mała obniżka plus teraz żniwa, bo kasa potrzebna i od razu sprzedaż wzrośnie i to sporo, bo będą sprzedawać nawet takie sztuki które wybiją się od 250/300kg mięsa w górę 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, karol091193 napisał(a):

A nie? Zawsze jak cena podskoczy mocniej w górę, to rolnik wstrzymuje sprzedaż. Jedna obniżka 40/50gr i od razu pełne samochody przez 2tygodnie. Teraz wiadomość o niebieskim języku, mała obniżka plus teraz żniwa, bo kasa potrzebna i od razu sprzedaż wzrośnie i to sporo, bo będą sprzedawać nawet takie sztuki które wybiją się od 250/300kg mięsa w górę 

Zejdź na ziemię i przestań gwiazdorzyc,to nie kurczak ze tak szybko rośnie chłopy się wyprzedali za ery  domniemanej pryszczycy 80%rolnikow wtedy spanikowała i poszli z kundlami na sprzedaż.Bydła nie ma i nie będzie aż do jesieni 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, wojak1986 napisał(a):

Jeszcze Irlandia ale Filipiny to jaka...

nie mam pojęcia ale takie miało oznakowanie i opis o ile irlandia jest to wiadomo ale filipiny ? Być możę jakis reeksport ? A możę pomyłka restauracji , jedno wiem jest tanio raczej z polskiej hodowli ceny nie realne  , STRONKA LOKALU https://www.stekzakopane.pl/

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Są braki bydła spowodowane dobrymi cenami zbòż i kuku kilka lat wstecz. Przynajmniej u nas w okolicy dużo osób zrezygnowało z hodowli bo jak kuku była po 90 zł zboże po 150 a bydło było bez rewelacji.A że to nie kurczak nie urośnie w 6tyg i mamy to co jest. Jak długo tego nikt nie wie też mam parę sztuk młodych w wadze ok 650-700 i jak by wiadomo że mają spaść to mogły by już pojechać bo robić przy tym też się już nie chce za bardzo🤷

Opublikowano
16 minut temu, Marcin133 napisał(a):

Są braki bydła spowodowane dobrymi cenami zbòż i kuku kilka lat wstecz. Przynajmniej u nas w okolicy dużo osób zrezygnowało z hodowli bo jak kuku była po 90 zł zboże po 150 a bydło było bez rewelacji.A że to nie kurczak nie urośnie w 6tyg i mamy to co jest. Jak długo tego nikt nie wie też mam parę sztuk młodych w wadze ok 650-700 i jak by wiadomo że mają spaść to mogły by już pojechać bo robić przy tym też się już nie chce za bardzo🤷

Długo już nie wywołali paniki więc może jest na to dobry moment. Sprzedaż etapami zawsze rozkłada ryzyko. Najważniejsze pytanie ile osób z tych co zrezygnowało wróciło do hodowli?

Opublikowano

Ja znam co wrócił do krów i teraz powiększa stado na koniec roku ma mieć 50 dojnych i takiego co wrócił do opasów ale na chwilę bo stwierdził że jednak za dużo z tym roboty 😃 

Opublikowano
14 godzin temu, Miłypan napisał(a):

Zejdź na ziemię i przestań gwiazdorzyc,to nie kurczak ze tak szybko rośnie chłopy się wyprzedali za ery  domniemanej pryszczycy 80%rolnikow wtedy spanikowała i poszli z kundlami na sprzedaż.Bydła nie ma i nie będzie aż do jesieni 

Bez przesady nawet jak byk 500kg w grudniu sprzedany to przy slabym przyroście 1 kg na dzień to w lipcu 700 kg 

Opublikowano
16 godzin temu, Miłypan napisał(a):

Jest .i to bez paniki. U mnie w regionie już mało który mleczarz cielaki sprzedaję. Zwiększenia produkcji do prowow wszystko opasem robią. Odpajalnia była do jalowek to i byczki odchowa, a paszowoz co krowom kręci rano to popołudniu i opasom zamiesza 3 i 4 pokosu oraz resztek od krów. 

Z cenami zawsze byliśmy w ogonku europy, a raptem wyszliśmy na lidera, coś mi się wydaje że tu jakiś sztuczny doping 🤔

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Wg statystyk poglowie bydla spadlo w polsce o 0,3% rok do roku.

Przez pierwsze 6 miesiecy 2025 ubilismy 76% tego co w 2024.

Wiec jesli nie wyjechalo zywe to bydlo jest i ktoregos dnia wyplynie do uboju

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, kazik6 napisał(a):

Bez przesady nawet jak byk 500kg w grudniu sprzedany to przy slabym przyroście 1 kg na dzień to w lipcu 700 kg 

Wysyp był w kwietniu bydła  jak wybuchła przyszczyca u Madziarów i na Słowacji,sprzedawali po 500kg byki za te pieniądze dziś mogą kupić odsadka może i nie wystarczyć kasy

Edytowane przez Miłypan
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v