Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.06.2025 o 11:21, krzysiek277 napisał(a):

@marulekk A daleko masz do arimr ? Może lepiej wjechać

Już wszędzie piszą że mercosur w ciągu miesiąca wejdzie

Jak sie zakrecisz to import juz jest dozwolony.

Wejdzie na 100% tylko ogloszenie bedzie kiedy bedzie to akceptowalne spolecznie.

A oficjalny powod to szybujace ceny wolowiny przy braku dostepnych ilości.

Aby chronic europejskiego konsumenta przed spekulacja cenowa trzeba zwiększyć podaz.

Narazie kwoty importowe to 200 tys ton.

Ja zrobilem narazie przez Hiszpanskiego partnera. Mam 100 ton, 46 importuje w tym miesiacu.

Wystapilem juz w polsce o import 500 ton + kolejne 500 w Hiszpanii 

Edytowane przez Karol8885
Opublikowano (edytowane)

Normalne prawo rynku.

Polska jest za droga , kupujesz gdzie indziej.

Mysle, ze jak cielak jest za drogi w Polsce, to tez rozgladacie sie za Slowacja czy Wegrami czy inna Litwa. Jakos wtedy rolnik patryjota nie slychac??

Polskiego miesa nie da sie sprzedac w oplacalny sposob, jest za drogie.

Oczywiscie nadal mozna powtarzac: mieso musi byc drogie niech placa.

A rynek na to ok....

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
28 minut temu, Karol8885 napisał(a):

Normalne prawo rynku.

Polska jest za droga , kupujesz gdzie indziej.

Mysle, ze jak cielak jest za drogi w Polsce, to tez rozgladacie sie za Slowacja czy Wegrami czy inna Litwa. Jakos wtedy rolnik patryjota nie slychac??

Polskiego miesa nie da sie sprzedac w oplacalny sposob, jest za drogie.

Oczywiscie nadal mozna powtarzac: mieso musi byc drogie niech placa.

A rynek na to ok....

Nie no, niezły ten wolny rynek, gdzie nie ma żadnych norm dotyczących antybiotyków itp. 

Widzę, że z Ciebie to jest siewca Apokalipsy, przed świętami jak dobrze pamiętam też wypisywałeś, że cena yebnie, później jakoś 2-3 tygodnie Cię nie było 🫢

Ja, i pewnie nie tylko ja, w życiu nie miałem w oborze żadnego Słowaka, Austriaka czy litwina, choć co ze mnie za hodowca jak tylko 28 sztuk stoi 

A takich handlarzyków jak Ty, śmiało można porównywać do tych, co ciągnęli zgniłą kukurydzę od ukrow 

Dziękuję, nie pozdrawiam 

• Like 2
Opublikowano
24 minuty temu, lexiflexi napisał(a):

Nie no, niezły ten wolny rynek, gdzie nie ma żadnych norm dotyczących antybiotyków itp. 

Widzę, że z Ciebie to jest siewca Apokalipsy, przed świętami jak dobrze pamiętam też wypisywałeś, że cena yebnie, później jakoś 2-3 tygodnie Cię nie było 🫢

Ja, i pewnie nie tylko ja, w życiu nie miałem w oborze żadnego Słowaka, Austriaka czy litwina, choć co ze mnie za hodowca jak tylko 28 sztuk stoi 

A takich handlarzyków jak Ty, śmiało można porównywać do tych, co ciągnęli zgniłą kukurydzę od ukrow 

Dziękuję, nie pozdrawiam 

Generalnie nie wypowiadam sie zbyt czesto.

Mozesz to uznać za herezje, mozesz miec to w d*pie. Ja nie twierdze ze mam racje.

Powtarzam enty raz, wypowiadam sie abyscie sami wyciagneli wnioski. Nie jestem dobry /zly. Wy chcecie przetrwac ja chce przetrwac w swoim biznesie.

I dzis mowie tak... Nie chcecie sprzedawac,    spoko..... Kupie gdzie indziej.

Otworzyly sie mozliwosci, korzystam z mozliwosci.

Opublikowano
2 godziny temu, klose30 napisał(a):

Panowie szybkie pytanie. Przykładowo byk na ubojni na wadze miał 750 kg, waga mięsa 400kg. Tylko od tych wartości liczę wybicie?

40000/750 dobrze liczę? Czy jeszcze od wagi coś potrącają?

Pytam bo mam wątpliwości co do rozliczenia i może w tej ubojni inaczej coś jest

Mało która ubojnia waży pojedynczego byka i nic z tym nie zrobisz. Rolnicy będą się kłócić na drogach o pietruszkę, ale wagi żywca na ubojni, systemu obróbki półtuszy i kladyfikacji nikt nie rusza, mimo że do tego już wszystko praktycznie od lat gotowe.

Cała branża na krętactwie stoi 

• Like 2
Opublikowano
W dniu 15.06.2025 o 07:57, Karol8885 napisał(a):

Jesli bedzie nadal tak jak jest, to pare ubojnu padnie.

Nie chodzi o cene miesa tylko o dostepna ilosc

Jesli miales zaplanowany biznes przy pelnej lini ubojowej na powiedzmy 3% zysku, to jak permanentnie od 5 miesiecy brakuje Ci 40 % uboju to jestes baaaaaardzo w plecy. Bo ludzi kazdy trzyma tylu ile przy pelnej lini bylo, zywcowki ktore zwozily powiedzmy 25 sztuk sreddnoo na trase teraz przywoza 16. A paliwo kierowca serwisy itd, no cena nie spadla.

Z tego tez wynika przerzucanie sie zakladow o cene zywca. Bo jak maja stracic powiedzmy 20 000 dziennie przez brak sztuk do uboju, to doplaca 50gr i straca dziennie 10 000 ale beda miec pelna lub pelniejsza linie ubojowa.

Tylko wydaje mi sie, ze teraz juz nawet to odpuszczaja i zaczynaja spuszczac cene w dol... Bo mimo ,ze nie maja to dokladac tez juz sie nie da, bo... Nie da sie po tyle sprzedac.

Oczywiscie towaru iles sie sprzedaje ale mimo braku ilosci, nie sprzedaje sie wszystko.

U mnie spadek sprzedazy rok do roku jest ogromny. Przez ostatnie 3-4 tygodnie wysylam tylko 2-3 samochody tygodniowo.

Mnie akurat to nie boli jakos wybitnie bo ja mam niskie koszty, nie mam zakladu, stalych oplat itd. najwyzej nie zarobie pare miesiecy.

Ta cena to jest dobra tylko w sumie dla tych co koncza dzialalnosc hodowlana. Bo jak musisz dokupic cielaka to ni ch*ja nie odzyskasz za 18 miesiecy pieniądze z placenia za nie wiem 270 kg odsadka po 23?? Pln.

Krowa w Polsce jest najdrozsza w europie

Byk ma cene europejska, tz jesli np nie ma wzrostu zapotrzebowania w Hiszpanii, a nie ma bo jest za drogo, to oni swoje maja taniej niz nasz z dostawa

Byk polska O 6,4 euro= z dostawa do hiszpanii 6,70

Hiszpanski 6,60. Nie ma argumentu za imprtem.

Jalowka, wlosi tez juz kucneli.

Zobaczymy co sie wydarzy. Najwyzej 3 miesiące wakacji w tym roku.

Jesli tylko pokaze sie towar, to obnizka bedzie nie 40 groszy a 3 zlote. Ale czy i kiedy sie to stanie to nikt nie wie.

Widzę że coś wiesz na temat rynku wołowiny. Może ty wieszając się wzięły tak wysokie ceny wołowiny? W jakimś kraju wybili połowę pogłowia czy w  innym nagle przerzucili się tylko na wołowinę ? 

Zaraz się okaże że umowa z mercosur ustabilizuje nam rynek. Cielaki będą po 400, byk po 12 i wszyscy będą szcześliwi ;)

Opublikowano (edytowane)

Wysokie ceny wziely sie z tego, ze wywieziono np z polski okolo 300 000 zacielonych jalowek w ciagu 1,5 roku. Glownie do Kazachstanu. Z innych krajow tez. A zeby uzmyslowic jaka to jest ilosc to w polsce oficjalnie jest 6 milionow sztuk, z czego 2 to krowy mleczne 2m byka i 2m jaloewk mniej wiecej.

Czyli pozamiatano 15% bazy matek w Polsce.

To jest odpowiedz dlaczego cielak tyle.kosztuje (razem z cena byka obecnie)

Wziely sie ze sprzedazy zywych sztuk do Libanu, z okolo miliona sztuk ktore wyjechaly z hiszpanii wloch i francji do Algierii i Marocco w tamtym roku( z polski pojechalo relatywnie malo)

Wziely sie z kontraktow tureckich w Polsce/Austrii/Niemczech/Slowacji.

Jednoczesnie, te zmniejszajace podaz towaru dzialania napotkaly na wzrost ogromny liczby muzulmanow na kontynecie europejskim, a co za tym idzie wzrost spożycia wolowiny.

Popularnosc kebabow, burgerow winduje ceny trymingow, ktore obecnie sa 80% drozsze niz rok temu, a to przeklada sie na cene przodow z krowy, byka , jalowki.

Przod z byka obecnie kosztuje 5,70euro gdzie rok temu kosztowal 3,70euro.

Z krowy kosztowal 3,20 przy obecnym 5,00

Czyli 60% wiecej w ciagu roku.

Przod stanowi 55% sztuki calej wiec podwyzka przeklada sie na ~~1,10-1,15e przy calym byku

A caly byk jest drozszy o 1,5-1,6e.

Byk 4,75 vs obecne ~~6,35

Wiec moge uznac ze prawie calosc podwyzki wynika z trymmingu.

Wystarczy, ze europa zaimportuje trymming do produkcji przemyslowej, ktory kosztuje obecnie w Brazylii okolo 6e+7,5%cla+ transport do eu = okolo 6,45

Mam nadzieje ze pomoglem. Pozdrawiam

• Like 3
Opublikowano
53 minuty temu, Karol8885 napisał(a):

Wystarczy, ze europa zaimportuje trymming do produkcji przemyslowej, ktory kosztuje obecnie w Brazylii okolo 6e+7,5%cla+ transport do eu = okolo 6,45

To też nie jest jakoś bardzo tanio, nawet odliczając cło

Opublikowano

Nie jest, ale ludzie przeciez wiedza jaka jest sytuacja w europie i tez podniesli ceny dla europejskich kontrahentow. 

Na poczatku roku 85/15 z brazylii kosztowal 4,7.

6,45 z brazylii a 85/15 w europie to obecnie okolo 7,5-7,7

Opublikowano
2 minuty temu, raven18 napisał(a):

To też nie jest jakoś bardzo tanio, nawet odliczając cło

Nikt głupi nie jest żeby im tu za darmo dawać a te Janusze dla paru złotych są gotowi przez morza jedzenie wozić...

• Like 1
Opublikowano
58 minut temu, Karol8885 napisał(a):

Wysokie ceny wziely sie z tego, ze wywieziono np z polski okolo 300 000 zacielonych jalowek w ciagu 1,5 roku. Glownie do Kazachstanu. Z innych krajow tez. A zeby uzmyslowic jaka to jest ilosc to w polsce oficjalnie jest 6 milionow sztuk, z czego 2 to krowy mleczne 2m byka i 2m jaloewk mniej wiecej.

Wziely sie ze sprzedazy zywych sztuk do Libanu, z okolo miliona sztuk ktore wyjechaly z hiszpanii wloch i francji do Algierii i Marocco w tamtym roku( z polski pojechalo relatywnie malo)

Jednoczesnie, te zmniejszajace podaz towaru dzialania napotkaly na wzrost ogromny liczby muzulmanow na kontynecie europejskim, a co za tym idzie wzrost spożycia wolowiny.

Popularnosc kebabow, burgerow winduje ceny trymingow, ktore obecnie sa 80% drozsze niz rok temu, a to przeklada sie na cene przodow z krowy, byka , jalowki.

Przod stanowi 55% sztuki calej wiec podwyzka przeklada sie na ~~1,10-1,15e przy calym byku

Czyli z za granicy powinniśmy,, importować" muzułmanów 🤔

😂😂😂

Opublikowano
Godzinę temu, Karol8885 napisał(a):

Dodałbym jeszcze wysokie koszty utrzymania zakładów, w sensie energia, pracownik itp, to akurat się przekłada na cenę w sklepach.

Transport w tym obliczeniu wychodzi Ci darmowy ?

Opublikowano (edytowane)

Jie no przeciez z samego wyliczenia brakuje 30-40c do obecnej ceny byka , za co odpowiadaja inne zmienne, jak np koszty wzrostu mininalnej krajowej a co za tym idzie podstawy zusu/skladki emerytalnej, transport oczywiscie tez zdrozal, energia elektryczna itd.

Za czesc wzrostu wolowiny odpowiada inflacja itd co jest naturalne z tym nie ma problemu. Ale ten najwiekszy bum wygenerowaly miesa drobne.

Ciagnik siodlowy + naczepa hakowa w ciagu 3 lat najpoerw wzrosly z 150tys euro netto do w szczycie zaplacilem 190tys euro rok temu.

Gorka sie jednak przelala i w tym roku za sklad zaplacilem 171tys euro

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

Przyjdą sami gorzej jak wezmą swoje rakiety i bomby🤫

Coś mi się wydaje analizując przebieg ataku na Iran przez izrael to oni  tych bomb i rakiet nie mają 

10 minut temu, Karol8885 napisał(a):

Za czesc wzrostu wolowiny odpowiada inflacja itd co jest naturalne z tym nie ma problemu

a jak Ty to widzisz , jaka cena za byka w klasie U powinna być żęby zaspokoić wszystkich rolników i konsumentów ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Na te chwile aby byl mozliwy nornalny handel, wg mnie cena powinna spasc o 20-25c/kg mininum.

Przy utrzymujacej sie cenie  6,60 na glownym dla polski rynku wloskim i hiszpanskim musimy byc tansi z dostawa niz oni maja swoje aby import byl oplacalny.

Czyli max 6,50 u nich 

30c transport

5 c mininum posrednik musi miec

6,15 O exw polska max obecnie aby byl mozliwy handel

Edit: to jakies -1,20 pln za WBC od obecnej ceny

Ps: U klasa to w Polsce nadal rynek nazwijmy niszowy, okolo 10-15% calego rynku Byka. Jego trxeba porownywac do Niemiec i Belgii a tam U kosztuje obecnie 7-7,10euro.

Transport 15c

Znowu zarobienie przez kogos 5 i okolo 10-15 c roznicy aby importowali

U powinien kosztowac max ~~6,5/6,6e to masz jakies 28max za U

Oczywiscie jakies tam centy na inne rzeczy.

Uczciwie zaklad powinien zaplacic aby mu sie spinalo

27,50 wbc za U

26,50 za R

25,50 za O

Opublikowano

Siał może ktoś kukurydzę o tej porze może mam hektar trawy 4 rok leci jej bym chciał zebrać 2 pokos w przyszłym tygodniu zatalerzowac bezorkowcem uprawić lub zaorać i zasiać qq z Fao 180 czy to może się udać czy nie bardzo po sianokiszonki mam i tak opór z lucerny a tu z 3 Pokosu trawy i tak dużo już nie uleci

Opublikowano
32 minuty temu, Samcik03 napisał(a):

Siał może ktoś kukurydzę o tej porze może mam hektar trawy 4 rok leci jej bym chciał zebrać 2 pokos w przyszłym tygodniu zatalerzowac bezorkowcem uprawić lub zaorać i zasiać qq z Fao 180 czy to może się udać czy nie bardzo po sianokiszonki mam i tak opór z lucerny a tu z 3 Pokosu trawy i tak dużo już nie uleci

Zdjęcie z 17.06.  W tamtym roku siałem 15tego i udała się ładnie 

IMG_20250617_150501_3.jpg

Opublikowano

@karol091193

Tylko po co te wszystkie wyliczenia? Jednak koszty sie uwzglednia i to wplywa na cene? To dlaczego nikt nie uwzglednia kosztow rolnika jak cena leci na pysk? Wtedy magicznie cena moze byc nizsza niz koszty.

Wiec teraz nie plakac tylko kupowac u konkurencji, a jak niema jednak gdzie kupic taniej to plakac i placic i troche dolozyc do interesu.

• Like 1