Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Michal2399 napisał(a):

Teraz to uprawa zboża na dzierżawach jest nieopłacalna chyba że płaci się poniżej 1000 i jest gdzie słome sprzedać z pola  

Zależy jak ziemia  na piachu to fakt nie popada to plecy ale na dobrych glebach przy 1000 dzierżawy wykręcisz zysk 🙂

Opublikowano
8 minut temu, Miki7211 napisał(a):

Zależy jak ziemia  na piachu to fakt nie popada to plecy ale na dobrych glebach przy 1000 dzierżawy wykręcisz zysk 🙂

Zawsze powtarzam zależy co masz na myśli mówiąc dobra gleba, moze być 2 klasa ale jak pole nie widziało wapna 30 lat a nawóz to tylko po 100kg amofoski to wtedy piach w dobrej kulturze lepszy plon zrobi 

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, jahooo napisał(a):

W każdej pracy trzeba się wykazywać rozsądkiem, nie każdemu jest to dane.

Dokładnie, dodałbym bycie sobą i trzymanie się własnych zasad. Jak ludzie zobaczą, że nie jesteś chorągiewką to i szanować będą. Ale tego też trzeba się nauczyć, na "kolegach" przejechać. 

Opublikowano
27 minut temu, Miki7211 napisał(a):

Większość dzierżaw mam za free. Ale i na gębę. 

@GRZES1545 ryjówki złapane, nie spodziewałem się dwóch sztuk. 

• Like 1
Opublikowano
57 minut temu, Baks00 napisał(a):

Panie @Qwazi chylę czoło,jako gospodarz podszedł Pan profesjonalnie do wyzbierania starej gwardi.👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Cieszy mnie, że zechcieli przyjść 😊

51 minut temu, jahooo napisał(a):

Bo trzeba mówić wprost - nie pomogę, bo nie mogę, nie umiem, nie znam się, nie mam możliwości. Tej sprawy nie rusze.

Wbrew pozorom, mimo, że ludzie nie lubią wprost ,jak się im mówi prawdę, ale z biegiemczasu większość to takich informacji dojrzewa.

U mnie emerytowany policjant chciał startować na wójta.  Ztego, co go pamiętam, nie dawałem mu większych szans, bo był kawał ch.... na służbie. Ten się jednak na siłę pchał. Miał coś koło 5% poparcia, w sumie się dziwiłem, ze aż tyle, bo ludzie go pamiętali, jak bez mrugnięcia okiem walił mandaty za byle co, że nawet jego koledzy się krzywili i komandant posterunku. W każdej pracy trzeba się wykazywać rozsądkiem, nie każdemu jest to dane.

Trafnie napisane👌

Mnie namówili na kandydowanie do Rady Gminy. Opierałem się trochę, ale w końcu się zgodziłem. No i się okazało, że nie tylko namówili, ale też wybrali. Teraz pewne rzeczy się dzieją. Sygnały od ludzi odbieram raczej pozytywne. Ci co próbują pluć w moim kierunku to plują raczej pod wiatr...ale co ja tu sam siebie będę oceniał 🤦

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, tommy66692 napisał(a):

Zawsze powtarzam zależy co masz na myśli mówiąc dobra gleba, moze być 2 klasa ale jak pole nie widziało wapna 30 lat a nawóz to tylko po 100kg amofoski to wtedy piach w dobrej kulturze lepszy plon 

Pojęcie względne. Zazwyczaj  jak bierzemy dzierżawę to widzimy co jak rosło tam wcześnie więc sami możemy albo nawet musimy określić czy to jest dla nas dobra ziemia   czy ten tysiąc dam nam zysk czy nie. Bo to co  dla mnie będzie dobra gleba nie koniecznie musi być dla ciebie 😉 A jak w ciemno  to albo sie uda albo i nie.

21 minut temu, Popier96 napisał(a):

Większość dzierżaw mam za free. Ale i na gębę. 

@GRZES1545 ryjówki złapane, nie spodziewałem się dwóch sztuk. 

Ja dzierżaw mam  tylko trochę bo u nas ceny są poza jakim kolwiek sensem ekonomiczny. 

Edytowane przez Miki7211
Opublikowano
19 minut temu, lukasz20 napisał(a):

Dokładnie, dodałbym bycie sobą i trzymanie się własnych zasad. Jak ludzie zobaczą, że nie jesteś chorągiewką to i szanować będą. Ale tego też trzeba się nauczyć, na "kolegach" przejechać. 

Trzeba pamiętać o tym że niestety wszystko zależy od atmosfery w pracy. Bo niestety bycie soba nie zawsze popłaca. I najlepiej nie mieć przyjaciół ani kolegów w pracy bo nigdy nic nie wiadomo. 

• Sad 1
Opublikowano
3 minuty temu, Miki7211 napisał(a):

Ja dzierżaw mam  tylko trochę bo u nas ceny są poza jakim kolwiek sensem ekonomiczny. 

On z podobnego rejonu co ja - bardzo duże rozdrobnienie, niejednokrotnie ciężki teren do uprawy dla małych (pagórki, glina), często ciężki dojazd do pól większymi maszynami, kombajnami. Jeszcze koło 20 lat temu średnia wielkość gospodarstwa to było koło 3-4ha.

Opublikowano
11 minut temu, Patrycja2 napisał(a):
36 minut temu, lukasz20 napisał(a):

Trzeba pamiętać o tym że niestety wszystko zależy od atmosfery w pracy. Bo niestety bycie soba nie zawsze popłaca. I najlepiej nie mieć przyjaciół ani kolegów w pracy bo nigdy nic nie wiadomo. 

Ja miałem różnie jeśli chodzi o atmosferę, bo różnych miałem przełożonych. Byli konkretni ludzie, z którymi nie było problemu z niczym, ale byli też tacy, których drugim imieniem był "problem"...wszędzie, również tam, gdzie tego problemu nie było...ale ZAWSZE miałem z tyłu głowy, że jeśli policjant się boi zrobić tego, co powinien i jak powinien, to ch...j z niego nie policjant. Całą służbę robiłem swoje, tak jak potrafiłem najlepiej i tak, jak uważałem że powinienem. Różne w związku z tym bywały sytuacje z przełożonymi, ale od początku do końca swojego podejścia nie zmieniłem. Kto miał dostać po uszach dostał, kto miał być wybroniony był. To jest zawód szczególny. Każdy dobry pies musi mieć świadomość ciężaru swojego fachu. Tego, że często trzyma w swoich rękach los drugiego człowieka i od jego profesjonalizmu i człowieczeństwa zależy, czy ten człowiek będzie miał pod górkę, jak bardzo i czy słusznie...

• Like 3
Opublikowano
10 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

On z podobnego rejonu co ja - bardzo duże rozdrobnienie, niejednokrotnie ciężki teren do uprawy dla małych (pagórki, glina), często ciężki dojazd do pól większymi maszynami, kombajnami. Jeszcze koło 20 lat temu średnia wielkość gospodarstwa to było koło 3-4ha.

To się wcale nie dziwię ze stawki u was takie są 🙂 

Opublikowano
4 minuty temu, Miki7211 napisał(a):

Pojęcie względne. Zazwyczaj  jak bierzemy dzierżawę to widzimy co jak rosło tam wcześnie więc sami możemy albo nawet musimy określić czy to jest dla nas dobra ziemia   czy ten tysiąc dam nam zysk czy nie. Bo to co  dla mnie będzie dobra gleba nie koniecznie musi być dla ciebie 😉 A jak w ciemno  to albo sie uda albo i nie.

Też mam dzierżawy "na gębę"3 łata temu oddałem 5ha  doprowadzone do użytku z ugoru.... płaciłem podatek i oddawałem dopłaty.....

Też uważam że trzeba zawsze być sobą i mieć swój honor... Ale jeśli masz miękkie serce to musisz mieć twardą d....e...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Miki7211 napisał(a):

To się wcale nie dziwię ze stawki u was takie są 🙂 

Mi swego czasu proponował gość jakoś ponad 3ha "ugoru" - od 13 lat raz w roku orze i przeważnie nawet nie sieje nic - aby tylko dopłaty były. Chciał dalej brać dopłaty i żeby mu jeszcze 1000 do hektara dopłacić. To ja dziękuję, wolę swoje 1,20.

Opublikowano
12 godzin temu, Wiesio80 napisał(a):

Też mam dzierżawy "na gębę"3 łata temu oddałem 5ha  doprowadzone do użytku z ugoru.... płaciłem podatek i oddawałem dopłaty.....

Też uważam że trzeba zawsze być sobą i mieć swój honor... Ale jeśli masz miękkie serce to musisz mieć twardą d....e...

Jakie ceny ziemi u was 120k już?

Opublikowano
12 godzin temu, radekz200 napisał(a):

jakoś się żyje ale co to za życie 😂

image.png.a248a96266c6b0c4e883cd8bdd191020.png

Opublikowano
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Mi swego czasu proponował gość jakoś ponad 3ha "ugoru" - od 13 lat raz w roku orze i przeważnie nawet nie sieje nic - aby tylko dopłaty były. Chciał dalej brać dopłaty i żeby mu jeszcze 1000 do hektara dopłacić. To ja dziękuję, wolę swoje 1,20.

U nas jest taki region że by się o to podbijali . Dużo małych rodzinnych gospodarstw z produkcją zwierzęcą z chęcią rozwoju do tego jeszcze zagłębie pomidora