Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Mogą w swoim zakresie. No szukając kontrabandy

No to tak. Przyjaciele z Afryki, fajeczka od saszki albo duchy z puszczy...

Ale chodzi prędkość, pasy czy inne takie drogowe wykroczenia nie mogą?

Opublikowano
42 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Ale chodzi prędkość, pasy czy inne takie drogowe wykroczenia nie mogą?

Nie oni są od tego. To jest kompetencja policji

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Mi to bardziej z tłuczniem, piachem

I nas to podsypka

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

To też ładnie, u Ciebie 2x większa moc jak u mnie 4,5KW . Mam znajomych  co mają podobna moc i połowę nie ma produkcji co u nas tak instalacje gminne ekipy zamontowały. 

Myślę że to bardziej wina jakości sieci/ transformatora niż ekipy montującej. U mnie od momentu postawienia kilku instalacji 10-15 kw działało ok, teraz falownik bardzo często się wylacza- za duże/ małe napięcie w sieci.

Opublikowano

brak poboru z sieci i nie maja komu produkowac .. jak na razie niezdarzylo sie wylaczenie.

listopad-styczen -na minusie ,luty juz na niewielkim plusie.

5 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Placek idź sobie wypij kawke przed domem...

Przy gnojowniku 🤭

w domu wszyscy zdrowi ??

Opublikowano
15 minut temu, szwagier24 napisał(a):

Myślę że to bardziej wina jakości sieci/ transformatora niż ekipy montującej. U mnie od momentu postawienia kilku instalacji 10-15 kw działało ok, teraz falownik bardzo często się wylacza- za duże/ małe napięcie w sieci.

Dokładnie. U mnoe to samo.  Nawsadzali wszyscy pełno paneli plus kilometr dalej 5ha paneli, tylko troche słońca wyjdzie sąsiad się żali że nic sieć nie przyjmuje. Do tego co raz wywala bezpieczniki w transformatorze. ch*j z tej fotowoltaiki jak sieć nie przystosowana i brak odbioru. Fizyki nie oszukasz.

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

ch*j z tej fotowoltaiki jak sieć nie przystosowana i brak odbioru. Fizyki nie oszukasz.

dlatego wiatraki mają swoje stacje transformatorowe i podłączenie w rozdzielniach SN 

te 5ha to też swój trafo powinno mieć i w linię na 15kV ładować 

Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

20250320_122941.jpg

Który to zostawił na łące 🤔

pewnie Pjoter za to co go wysmiewales 

Opublikowano
2 godziny temu, Bananek napisał(a):

@Baks00, oglądałeś serial (4 odcinkowy) Dojrzewanie? Zapowiada się super po pierwszym odcinku. 

Poza treścią, jaką przekazuje, majstersztykiem jest sposób nagrania każdego odcinka. Od początku do końca  nie ma żadnego cięcia. Wszystko jest na raz nagrywane jedną kamerą. Przynajmniej takie się ma wrażenie. 

Że ja? 

Opublikowano
36 minut temu, donweter1989 napisał(a):

Stary się kurde robię. Jeno 5 ha pszenicy obzbierałem z kamieni dzisiaj a nogi bolą że ho ho

To nieurodzaj miałeś, zbierałem ze swoją kobieta kiedyś ponad 6 godzin 2 ha i to też wszystkich nie brałem bo bym nie skończył przez 2 dni. 

• Like 2
Opublikowano
54 minuty temu, donweter1989 napisał(a):

Stary się kurde robię. Jeno 5 ha pszenicy obzbierałem z kamieni dzisiaj a nogi bolą że ho ho

Bo kamieni się nie zbiera tylko kupuje ciężki wał 😁

Z 8ha dzisiaj zebrałem z 10szt. Resztę wał zebrał 

• Like 2
Opublikowano
21 minut temu, Uziu92 napisał(a):

To nieurodzaj miałeś, zbierałem ze swoją kobieta kiedyś ponad 6 godzin 2 ha i to też wszystkich nie brałem bo bym nie skończył przez 2 dni. 

Też kiedyś byłem na takim polu. Kamieni jak ziemniaków 

2 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Bo kamieni się nie zbiera tylko kupuje ciężki wał 😁

Z 8ha dzisiaj zebrałem z 10szt. Resztę wał zebrał 

Jest to jakiś sposób 😁 Jeno maszyn żal 🫤

Opublikowano
8 godzin temu, Baks00 napisał(a):

Że ja? 

No, Ty kiedyś jakieś filmy polecałeś więc się odwdzięczam

O, dziobany przyleciały. Zmarznięte i wymęczone. 

I ja w drogę dziś. Pogrzeb mam w Warszawie. Ależ mi się nie chce jechać.

• Thanks 1
Opublikowano

🤝 🙋‍♂️

☁️ 

Damy dziś P0 staremu

😣 ⚒️ 🔨 ⛏️ T i T i UvdL i tych co P0 głosowali na P0wstanie uśmiechniętych koalicjantów i tych wyborców co nie P0szli a mogli przeciw uśmiechniętym koalicjantom 

Plan dnia weekend

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v