Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Nie wiem jak Wy tam macie, ale w ubiegłym roku mi przestawiali słup energetyczny, to musiałem podpisać zgodę na wejście na grunt i projekt, że nie wnosze uwag. Dopiero se potem przyjechali. Jak gmina drogę robiła w tym roku, to wykup był robiony dwa lata wcześniej. 

Jeśli się zgodzisz na ich warunki to tak. Przerabiałem to rok temu, warunki nie pasowały i to nie że tylko nam ale praktycznie połowie "zainteresowanych" skończyło się tym że i tak weszli i zrobili jak chcieli tyle że zamiast właściciela zgodę wyraziło starostwo 

6 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Zobacze ile dostane za 4 ary, 50m słupków betonowych i siatki leśnej. Do marca ma być niby kasa. Napisze tutaj.

Nie nawalą... 

Za postawienie słupa wysokiego napięcia, 250m linii wliczając odszkodowanie za zniszczone uprawy, zniszczoną drogę dojazdową, odszkodowanie za zajęcie placu przez 6 mieś, odszkodowanie za pokrycie kosztów rekultywacji i rekompensatę za obniżenie wartości działki nie starczyło by nawet na nową 4,5t przyczepę...

Opublikowano
6 godzin temu, konteno napisał(a):

jakbyś miał jeszcze kiedyś po czyjejś czuprynie tłuc to znalazłem taki młotek

IMG_20250129_141319.jpg

Ryśkowi to by potrzebny był kilof, tak jak na Trockiego... Taki młoteczek to już go nie uleczy...

0 stopni, niebo czyste.

• Confused 1
Opublikowano
31 minut temu, superfarmer02 napisał(a):

Jeśli się zgodzisz na ich warunki to tak. Przerabiałem to rok temu, warunki nie pasowały i to nie że tylko nam ale praktycznie połowie "zainteresowanych" skończyło się tym że i tak weszli i zrobili jak chcieli tyle że zamiast właściciela zgodę wyraziło starostwo 

Nie nawalą... 

Za postawienie słupa wysokiego napięcia, 250m linii wliczając odszkodowanie za zniszczone uprawy, zniszczoną drogę dojazdową, odszkodowanie za zajęcie placu przez 6 mieś, odszkodowanie za pokrycie kosztów rekultywacji i rekompensatę za obniżenie wartości działki nie starczyło by nawet na nową 4,5t przyczepę...

U mnie kilka lat temu wymieniali słupy to za wygniecenie paru metrów zboża dali 700 zł. To chyba dużo zależy od firmy i negocjacji.

Opublikowano

🤝 🙋‍♂️

🌙

🕯️ _____✝️ ______🕯️ 

😣 ⚒️ 🔨 ⛏️ T i T i UvdL i tych co P0 głosowali na P0wstanie uśmiechniętych koalicjantów i tych wyborców co nie P0szli a mogli przeciw uśmiechniętym koalicjantom 

• Confused 1
Opublikowano
11 godzin temu, malaczarna napisał(a):

chłopaki ileczasu  realnie trzymacie te wszystkie papierzyska unijne? Zwariuje na tym l4

Wszelkie decyzje  ,pozwolenia ,wyceny ,opinie ...... całe życie 

Opublikowano
7 godzin temu, 6465 napisał(a):

Wszędzie tymi uchodźcami straszą, a ja jeszcze nigdzie ich nie widziałem. Albo widziałem i nie wiedziałem że to uchodźcy no bo i skąd.

Był ostatnio filmik jak kierowca uczy uchodźców jak się powinno chodzić poboczem, a już myślałem że to Ty😀 

Dzień dobry wszystkim. Piękny dzień się zapowiada,wczoraj udany,trochę popadało. Dzięki Panowie za podpowiedzi, jakoś się udało po kilku próbach,na koniec urwała mi się dźwignia od otwierania jednej strony i musiałem improwizować. Dzień biurowy dzisiaj,tylko dzieci porozwozić jedno do szkoły drugie do przedszkola i można załatwiać sprawy. 

Opublikowano
Godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

U mnie kilka lat temu wymieniali słupy to za wygniecenie paru metrów zboża dali 700 zł. To chyba dużo zależy od firmy i negocjacji.

PGE

Tam negocjacji wielkich nie ma jak ci nie pasuje to przez starostwo przepchniemy

I nie chodziło tu o samą kwotę tylko o warunki 

Opublikowano

Ma ktoś tu przy podłogowce sterowniki pokojowe? 

Facet w sklepie mnie do tego zachęca, twierdzi że tymi ręcznymi zaworami tak się nie wysteruje temperatury i będzie albo zimno albo gorąco. 

Opublikowano
3 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

...w środku nocy..tak..?

W dzień się śpi to w nocy trza robić. 

A teraz ciekawe czy MF odpali. Cza pług czepiać i 🔥 

Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Facet w sklepie mnie do tego zachęca, twierdzi że tymi ręcznymi zaworami tak się nie wysteruje temperatury i będzie albo zimno albo gorąco. 

Ja nie mam i nie mam zamiaru mieć. Im prościej tym lepiej. Może dużo zależy od tego kto robi instalacje w domu. Ja mam jeden termostat mechiniczny na piętro i jest ok. Po uruchomieniu i poerwszym sezonie musiałem tylko w jednym pomieszczeniu dodać kilka żeberek do grzejnika.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

A całą instalację CO masz nową czy łączysz ze starą? Bo jak łączysz ze starą to syf ze starych rur pójdzie (i tak nie wypłukasz do końca) i te elektrozaworki inne elektroniki pozacinają prędzej niż później

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Plan dnia :  jeszcze nie obmyślony  albo wybrać się do lasu 🪓 , albo obornik 💩 na gromadę wozić 

Opublikowano
10 godzin temu, jacor73 napisał(a):

No jak to, przecież wybory wygrała partia najświętszego Jarosława, a że nie potrafili stworzyć rządu, to tylko i wyłącznie ich zasługa.

Taaa, po wyborach mówiliście że to jednak KO wygrała,   xD głosując na ich satelity głosowaliście na KO, bo było od początku wiadomo że chodzi im tylko o stołki i zrobią wszystko co będzie chciała PO, także wasz wybór to był taki, że żaden rząd nie miał po roku tak niskiego poparcia jak wasz teraz.   xD

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano

🤝 Masz rację 🔨⛏️⚒️ też trzeba 

T

Opublikowano
31 minut temu, 6465 napisał(a):

Czytałem tu nie raz że transportowców dużo i nie ma co wozić, frachty słabe. A tu teraz patrzę że to bujdy były. 

A słyszałeś jakiegos biznesmena czy rolnika żeby nie narzekał? 

15 minut temu, Desperado napisał(a):

Taaa, po wyborach mówiliście że to jednak KO wygrała,   xD głosując na ich satelity głosowaliście na KO, bo było od początku wiadomo że chodzi im tylko o stołki i zrobią wszystko co będzie chciała PO, także wasz wybór to był taki, że żaden rząd nie miał po roku tak niskiego poparcia jak wasz teraz.   xD

Ciul tam z poparciem. Po cichu liczyłem na Hołownie i gumofilców a wyszło tak że on pier**li jakieś głupoty jak potłuczony a pslowcy robią to co zawsze - nabijają sobie kabze w spółkach skarbu państwa. Lewica jak to lewica pier**li o lgbt i indoktrynuje dzieci.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ciul tam z poparciem.

Nie ma poparcia, czyli nie umie rządzić,{delikatnie powiedziane} a to już tak nie ciul.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

To większość wie ale do wyborów daleko. 

Wiekszość sondarzy jest robiona pod zamówienie polityczne i w celu pompowania poparcia. Żenującym przykładem są USA gdzie każdy dawał zwycięstwo Kamali.