Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
32 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No co masz z tego? Dopłat nie biorę, zapłacić musisz. Jeździj do tego i w każdej chwili ci zabiorą bo jesienią ci powiedzą, że ostatni rok obsiewasz i odbierają. Takie to jak ze swojego. Jak mam robić na czyimś to lepiej wcale nie robić.

Jakoś mi przybywa a nie ubywa.. i perspektywy na dalszy rozwój ...

Godzinę temu, jacus napisał(a):

Do lekarza nie chodzi i nie zapisuję się dzieci w domu i nigdzie się nie wybierają .. 

21 minut temu, Qwazi napisał(a):

Bo zabrzmiało, jakbyś szpanował, że masz takie duże podwórko 🤷...

A jak krowy trzymasz w oborze i jest ich sporo, to żebyś se nawet tą oborę oddalił od domu i 200 m to i tak będzie capić w obejściu 🤷...jedyny ratunek, żeby nie czuć bydła w podwórku to wypas...

Mylisz się...

Opublikowano
Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

co to jest kokosiak? bimber z podlasia

Kurze gó... ,ale czujesz temat ponoć jak doda się do ,,chodzącego'' wina to lepiej w łeb bierze  . Ponoć tak robiły   ,,babki na metach'' za komuny jak wóda była na kartki . Mnie to ,,szczęście'' nie dopadło ,gdyż jak zacząłem łykać to gorzała była od trzynastej .        Chłoporobotnik ,zborze w rynny syp ,raz i na dole ;)

Opublikowano
1 minutę temu, kizak napisał(a):

Kurze gó... ,ale czujesz temat ponoć jak doda się do ,,chodzącego'' wina to lepiej w łeb bierze  . Ponoć tak robiły   ,,babki na metach'' za komuny jak wóda była na kartki . Mnie to ,,szczęście'' nie dopadło ,gdyż jak zacząłem łykać to gorzała była od trzynastej .        Chłoporobotnik ,zborze w rynny syp ,raz i na dole ;)

Tyle co piotyr zużywa to w kieszeniach by zniósł 😁 a wydarzenie 🙆‍♂️🤦

Opublikowano
41 minut temu, Qwazi napisał(a):

Bo zabrzmiało, jakbyś szpanował, że masz takie duże podwórko 🤷...

A jak krowy trzymasz w oborze i jest ich sporo, to żebyś se nawet tą oborę oddalił od domu i 200 m to i tak będzie capić w obejściu 🤷...jedyny ratunek, żeby nie czuć bydła w podwórku to wypas...

Jest jeszcze jeden sposób 

Opublikowano
30 minut temu, slawek74 napisał(a):

Jesteś za tępy na zrozumienie pewnych zależności. Dla kogoś takiego jak ty odebrania powiedzmy hektara dzierżawy nic nie zmieni. Dla kogoś jak ja spowoduje, że nie byłoby czym zwierzyny wykarmić. O handlu ziarnem nie mówię, bo to nawet nie wchodzi w rachubę.

A żebyś się nie zdziwił za jakiś czas, że zamiast rozwoju będzie stagnacja albo i cofanie się bo się trend odwróci. Ja się nie muszę tym przejmować ty - tak.

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jesteś za tępy na zrozumienie pewnych zależności. Dla kogoś takiego jak ty odebrania powiedzmy hektara dzierżawy nic nie zmieni. Dla kogoś jak ja spowoduje, że nie byłoby czym zwierzyny wykarmić. O handlu ziarnem nie mówię, bo to nawet nie wchodzi w rachubę.

A żebyś się nie zdziwił za jakiś czas, że zamiast rozwoju będzie stagnacja albo i cofanie się bo się trend odwróci. Ja się nie muszę tym przejmować ty - tak.

mąke mógłbyś robić z ziarna i wypieki jak nie chcesz handlować ziarnem

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

30 minut temu, slawek74 napisał(a):

tobie tłumaczyć to jak gadka z dvpą w nocy 🤣🤣🤣

Chłoporobotnik napisał:

1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

mąke mógłbyś robić z ziarna i wypieki jak nie chcesz handlować ziarnem

Ta, za chwilę przylezie sanepid, kontrole, rejestracja. Jak najdalej od nich i od dzierżaw.

zjedzą cię 🤔🤭🤣🤣

Strongman napisał:

Się rozpadało,równy deszcz pada.

potrzebny jak zdrowie...🙋‍♂️

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, PAN88 napisał(a):

Jest jeszcze jeden sposób 

Skasować 🤷

Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Do lekarza nie chodzi i nie zapisuję się dzieci w domu i nigdzie się nie wybierają .. 

Mylisz się...

Taaaa...jakbym bydła nie miał i na wsi nie mieszkał...krowy na pastwisku w dzień mam, a jak rano wstanę i wiatr od zachodu zawieje, to czuć, że w oborze nocowały. A nie mam tyle co Ty 🤷 

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano

Dostałem pismo od zarządu dróg powiatowych o nakazie usunięcia drzewa suchego przy mojej działce. Drzewo rosnie 1,5m od krawędzi jezdni wiec jest w pasie drogowym.  Muszę sam to wycinać , czy chca zwalic na mnie robotę? 

Opublikowano
17 minut temu, Qwazi napisał(a):

Skasować 🤷

Taaaa...jakbym bydła nie miał i na wsi nie mieszkał...krowy na pastwisku w dzień mam, a jak rano wstanę i wiatr od zachodu zawieje, to czuć, że w oborze nocowały. A nie mam tyle co Ty 🤷 

Widzisz 😁 bo większość wiatrów wieje od zachodu u mnie obora na południu 🙋‍♂️

22 minuty temu, piotrp88 napisał(a):

Byłbyś chętny? Bo ja chyba tak średnio...

Piotra wypieki to może na muchy dobre 🤭😁 ale nie karmić 🤭

6 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Dostałem pismo od zarządu dróg powiatowych o nakazie usunięcia drzewa suchego przy mojej działce. Drzewo rosnie 1,5m od krawędzi jezdni wiec jest w pasie drogowym.  Muszę sam to wycinać , czy chca zwalic na mnie robotę? 

W piecu się nie zmieści? A na pewno w pasie ? Może za płotem też Twoje ?

Opublikowano
7 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Jak nie jest na twojej działce to wyjebane. Jak jest to musisz.

U mnie było podobnie, tyle że drzewo rosło na miedzy i jebło na droge to nie chcieli usunąć, obcieli tylko gałęzie, żeby na drodze nie leżały i pojechali w pizdu.

Opublikowano
9 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Nie jest tak że jeśli jest to nie twojej działce to nie twój biznes tylko gminy lub dróg  To oni muszą  usunąć 

Czy po prostu postawiłeś płot dalej niż granica działki to wtedy po twojej stronie usunięcie drzewa. 

Ja bym zobaczyła mapę granic jeśli nie pamiętasz gdzie jest umiejscowione drzewo czy bardziej i ciebie czy na terenie należącym do gminy lub do dróg 

Opublikowano
13 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Jeśli drzewo nie jest na twojej działce - nic nie robisz, piszesz pismo zwrotne, że nie podejmiesz działań, ponieważ nie jesteś właścicielem tego drzewa, niech się zwrócą do właściciela

Teraz taka spychologia

Popatrz sobie na geoportalu, czy to napewno pas drogowy

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Powiem tak 90% rad które otrzymałam od ludzi to tylko po to aby mnie do czegoś zniechęcić. 9%, rady były ale trzeba było jeszcze je podzielić przez dwa lub trzy. 

1% to są rady które warte były czegoś. 

Zawsze mówię jeśli nie możesz liczyć na nikogo licz na siebie. 

Jeśli ty popełnisz błąd to i tak za niego czym prędzej czy później odpowiesz. Ale jeśli będziesz mądry wyciągniesz z tego wnioski ale jeśli głupi to będziesz dalej je powielał. 

Ludzie uczą samolubstwa nikt inny. 

Nie zgodzę się. Zależy od kogo te rady. Np pan Kwasi @Qwazi ostatnio mi dał radę żebym się w coś nie pchał bo sobie problemów narobię. A mógł chwalić i klepać po plecach że dobry wybór 🤷

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, slawek74 napisał(a):

Widzisz 😁 bo większość wiatrów wieje od zachodu u mnie obora na południu 🙋‍♂️

Piotra wypieki to może na muchy dobre 🤭😁 ale nie karmić 🤭

W piecu się nie zmieści? A na pewno w pasie ? Może za płotem też Twoje ?

Oj zmieści się...Ale mam drewna dużo a to przy drodze to i kłopotliwe ściąć, topola osika wielkiej wartości nie ma też.  To nowa działka moja nie zabudowana.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Nie jest tak że jeśli jest to nie twojej działce to nie twój biznes tylko gminy lub dróg  To oni muszą  usunąć 

Czy po prostu postawiłeś płot dalej niż granica działki to wtedy po twojej stronie usunięcie drzewa. 

Ja bym zobaczyła mapę granic jeśli nie pamiętasz gdzie jest umiejscowione drzewo czy bardziej i ciebie czy na terenie należącym do gminy lub do dróg 

Tam nie ma płota, działka rolna przy drodze powiatowej, pasa drogowego niby jest 20m. Drzewo rosnie na poboczu którego przecież zostawia się nie uprawiane. Jeździli wiosną obcinali gałęzie i rebakiem mielili, widzieli że suche mogli to ogarnąć...szkoda z nie pogadałem z nimi żeby to ścieli.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
7 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Oj zmieści się...Ale mam drewna dużo a to przy drodze to i kłopotliwe ściąć, topola osika wielkiej wartości nie ma też.  To nowa działka moja nie zabudowana.

Oglos za parę zł...

Ktoś się trafi...

Tylko pozwolenia na wycinkę nie zapomnij...

• Thanks 2
Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał(a):

Zwariowałeś? Ileż tych kur tam pomieścisz... To tyle co moje dwa chlewki, reasumując na 80 sztuk max... Prądu tam nie ma, nie ocieplone... Głupota, roboty i kosztów więcej żeby to przystosować niż zapłacanie za przeróbkę na pomieszczenie sąsieka w stodole o powierzchni ponad 2x większej... I docelowo idealnie na te około 200 sztuk, które by tam miały być...

• Haha 1