Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na TVP analizy 

Blondynki analiza na temat wyborców konfy

Przyciągnąć wyborców ma aborcja, mieszkania i praca dla młodych

A w drugim zdaniu blondi zauważyła że jak Sławek aborcji zakazywał to tracił poparcie 

Skąd ich biorą🤣

Opublikowano
15 minut temu, jacor73 napisał(a):

Sam jesteś dzban, obecnie większość etatów, wymagających niskich kwalifikacji i słabo opłacanych, obsadzone są przez przybyszy  z kierunków wschodnich, a ta tendencja będzie się tylko pogłębiać. Młode pokolenie nie jest skore do pracy a nie mówiąc już o ciężkiej fizycznej i do tego słabo opłacanej. Tak się dzieje na całym świecie, ale trzeba się ruszyć z zadupia żeby takie coś zauważyć

Gdybyś był kiedy za granicą w różnych krajach to zobaczył byś tych pracujących emigrantów.

Ci co pracują to zostaną w tych krajach a ci co do niczego się nie nadają zostaną odesłani do Polski. Na tym właśnine polega pakt migracyjny. Nie na nowych, którzy przybędą tylko na relokacje tych co są ale większość tego nie rozumie. I tu jest chyba podstawowy problem w braku rozumienia problemu.

Po drugie korporacje i duze firmy właśnie chą pracowników z Bangladeszu i innych gównokrajów po to żeby obniżyć koszty pracy i nie płacić polakom. Też tego ludzie nie ogarniają.

Oczywiście jak już naprawde nie ma komu robić to trzeba wziąć obcych ale tylko tyle ile trzeba i naprade takich co będą pracować.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Oczywiście jak już naprawde nie ma komu robić to trzeba wziąć obcych ale tylko tyle ile trzeba i naprade takich co będą pracować.

U mnie Ukrainki pracują, dzisiaj nie ma rwania to poszły pielic bób ;) Polaków do tej roboty w okolicy nie znajdziesz, a ktoś musi robić przy tych warzywach i owocach ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

nie płacić polakom.

Jakim Polakom ? jest dramat ze znalezieniem pracownika kazdy kto chce pracować to pracuje , kazda firma ma wolne etaty w okolicy to jest około 100 osób w promieniu 5 km a mieszkam na wiosce juz nawet urząd miasta ma wakaty i tu jest dalej najlepsze że żeby wiecej płacić pracownikom trzeba podniesc ceny produktu końcowego 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Gdybyś był kiedy za granicą w różnych krajach to zobaczył byś tych pracujących emigrantów.

Ci co pracują to zostaną w tych krajach a ci co do niczego się nie nadają zostaną odesłani do Polski. Na tym właśnine polega pakt migracyjny. Nie na nowych, którzy przybędą tylko na relokacje tych co są ale większość tego nie rozumie. I tu jest chyba podstawowy problem w braku rozumienia problemu.

Po drugie korporacje i duze firmy właśnie chą pracowników z Bangladeszu i innych gównokrajów po to żeby obniżyć koszty pracy i nie płacić polakom. Też tego ludzie nie ogarniają.

Jedź gdziekolwiek za granicę, to zobaczysz kto pracuje na kasach w marketach, w firmach sprzątających, jako kierowcy autobusów, czy nawet jako obsługa na lotniskach. Wszędzie emigranci, nawet Polacy, tubylca można szukać ze świeczką.

A co do relokacji, to chyba za bardzo przesiąkłeś narracją wielkiego wodza.

Firmy na całym świecie walczą z kosztami, nie tylko w Polsce, a wiesz dlaczego? Bo akcjonariusze cały czas chcą zwiększania zysków🤫

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

Jakim Polakom ? jest dramat ze znalezieniem pracownika kazdy kto chce pracować to pracuje , kazda firma ma wolne etaty w okolicy to jest około 100 osób w promieniu 5 km a mieszkam na wiosce juz nawet urząd miasta ma wakaty 

A u mnie w firmie za płotem pozwalniał Polskich kierowców i zatrudnił ukraińców co robią za najniższą krajową a reszta na czarno. O takiej patologii pisze. Wyjdzie mu to bokiem ale sam musi się przekonać.

Teraz, jacor73 napisał(a):

Jedź gdziekolwiek za granicę, to zobaczysz kto pracuje na kasach w marketach, w firmach sprzątających, jako kierowcy autobusów, czy nawet jako obsługa na lotniskach. Wszędzie emigranci, nawet Polacy, tubylca można szukać ze świeczką.

A co do relokacji, to chyba za bardzo przesiąkłeś narracją wielkiego wodza.

Firmy na całym świecie walczą z kosztami, nie tylko w Polsce, a wiesz dlaczego? Bo akcjonariusze cały czas chcą zwiększania zysków🤫

Nie martw się o moje podróże.

Zwiedzilem wiecej miejsc niż galicyjski krezus z termosem.

Tydzień temu byłem swiadkiem odesłania 2 smolastych samolotem do Polski. Stewardesa powiedziala, że praktycznie każdym lotem Grecy wysyłaja 2-3 nielegalów do Polski.

Opublikowano
52 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Rusz d*pę z tej pod radomskiej wioski, to zobaczysz kto pracuje w firmach sprzątających, w marketach, kto pod Grójcem zrywa truskawki czy jabłka, albo ilu obcojęzycznych kierowców jeździ ciężarówkami. O budowach nie będę wspominał.

image.png

Tych pracujących to jest tylko odsetek i to jeszcze z jakimi wymaganiami że w głowie się nie mieści a reszta socjal na nasz koszt. 

Opublikowano
2 minuty temu, PRIMO napisał(a):

Tych pracujących to jest tylko odsetek i to jeszcze z jakimi wymaganiami że w głowie się nie mieści a reszta socjal na nasz koszt. 

Wszystkie sortownie owoców, magazyny, centra logistyczne są pełne Ukraińców, nasi nie chcą tam pracować ...

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Wszystkie sortownie owoców, magazyny, centra logistyczne są pełne Ukraińców, nasi nie chcą tam pracować ...

Nie chcą czy raczej nie chcą płacić tyle naszym?🤨

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, PRIMO napisał(a):

A po co mają płacić więcej jak jest pracownik za mniej ?? Mi nikt nie chce płacić więcej za truskawki, od 15 lat ta sama cena ...

PiS mi obiecywał jakiś holding który będzie płacił uczciwie za polskie owoce i warzywa, skończy z monopolem niemieckich przetwórni, gdzie to wszystko jest ??

• Confused 1
Opublikowano
5 minut temu, PRIMO napisał(a):

Jaki odsetek, prawie 10% opłacających ZUS to są emigranci, drugie tyle zapewne robi na czarno. Odsetek to jest tych niepracujących, na naszym socjalu raczej się nie utrzymają, jadą tam gdzie jest lepiej, czyli na zachód

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

europa zachodnia , usa i wszystkie kraje rozwinięte juz dawno tak mają żę prace mało płatne wykonują emigranci 

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

A po co mają płacić więcej jak jest pracownik za mniej ?? 

to tak nie działa , ja pójdziesz pracować do przetwórni to zabraknie kogoś na szwalni itd , jak nie będzie emigrantów to rozsypie się  budownictwo bo dla kogo budować , remontować 

Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał(a):

To tak nie działa , ja pójdziesz pracować do przetwórni to zabraknie kogoś na szwalni itd , jak nie będzie emigrantów to rozsypie się  budownictwo bo dla kogo budować , remontować 

To też, ludzie by chcieli tanie jedzenie, ubrania, ale żeby w miejscach gdzie to się produkuje dużo zarabiać, tak się nie da ...

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

europa zachodnia , usa i wszystkie kraje rozwinięte juz dawno tak mają żę prace mało płatne wykonują emigranci 

Ty wiesz, ja wiem, inni wiedzą o tym, a część wyborców naczelnego wodza twierdzi, że to są brednie i tylko w Polsce będą emigranci

Opublikowano
Teraz, jacor73 napisał(a):

Ty wiesz, ja wiem, inni wiedzą o tym, a część wyborców naczelnego wodza twierdzi, że to są brednie i tylko w Polsce będą emigranci

Przecież to za czasów małego wodza z Żoliborza zrobił się taki boom na pracowników z Ukrainy, wcześniej to było głównie rolnictwo, a teraz są w magazynach, fabrykach ...

Opublikowano
Łolek napisał:

Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Lepszy byle jaki niż alfons i gangus z Nowogrodzkiej.

Powiedz którego wybrać Alfonsa czy gościa który finansuje człowieka skazanego za pedofilię czy robiącego czystki w kamienicach z HGW bo ani jeden ani drugi nie są moimi wybrańcami 

Bo oceniasz tylko jedna stronę a o drugiej milczysz 

👍👍👍👏👏👏🤝

Łolek napisał:

6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Bardziej nie popieram PiSu i Nowogródzkiego, jak mam kogoś z tych dwóch co się dostali do drugiej tury wybrać, to jednak wybieram Trzaska ... To jest po prostu głosowanie na mniejsze zło, a nie na to co popieram ...

Do Sejmu głosowałem na PSL, na chłopaka którego znam od X lat. Jego ojciec pochodzi z okolicy w której mieszkam, kilka razy z tym posłem zamieniłem zdanie to mamy bardzo podobne poglądy na wiele spraw. Głosowałem na człowieka, nie na partię ... Na szczęście się dostał, i jak patrzę na wyniki głosowań sobie nieraz, to głosuje bardzo podobnie z moimi poglądami ...

Mam podobnie tylko odwrotnie bo jak można oddać głos na gościa który jest chorągiewką i gada to co aktualnie pasuje i wypiera sie swoich poglądów z przed miesiąca czy pół roku 

Jak przyjdzie konieczność to pewnie powie że jest przede wszystkim europejczykiem nie Polakiem bo polskość to nienormalność wg ich środowiska ,ale jeśli zgadzasz się z nimi masz takie prawo 

A w ogóle to pochmurno i chłodno 

👍👍👍

soltys48 napisał:

jeszcze jednego brakuje każdy by ciągnął za swojego cyca 😀😀😀😀

Opublikowano

Nie ma co drżeć kotów na forum. Niech każdy głosuje na swojego kandydata a wygra ten kogo wybierze większość. Ważne żeby ten wybór zaakceptować. 

• Like 1
Opublikowano

Ja tylko nieśmiało wtrącę, że w Animexie to pracują tylko polscy emeryci i renciści oraz Ci, którzy mają po 50+ lat oraz Gruzini, Białorusini, Czeczeñcy a nawet Syryjczycy i nie wiadomo kto jeszcze...Ukraińcow i Białorusinów zatrudniają na czarno lub sezonowo te grube farmery, co to bez wyciągania pieniędzy z ARiMR gospodarzyć nie potrafią i też jest tego sporo, bo trzech takich zatrudnia w okolicy około 100 Ukraińców, a o tych co u nich pracuje od 1 do 5 obcokrajowców to nawet nie wspominam.

Faktem jest, że się nasi młodzi rodacy rozbisurmanili i do roboty mają lewe ręce. Pokończyli uczelnie typu SKRC ( skrócony kurs rwania czereśni ) i przecież nie będą się kalać pracą fizyczną bo mają licencjata lub magistra...od spraw zbędnych. A weź znajdź wśród nich takiego, co potrafi koparkę uruchomić🤦. Reasumując nie ma się co dziwić, że firmy zatrudniają obcokrajowców, bo nasi to tak średnio się do zatrudnienia nadają. Jeszcze chłopaki czy dziewczyny ze wsi coś potrafią, ale miastowe to dramat. Rurki, komórka, niuchnąć coś do nosa i macho pełną gębą...

4 minuty temu, 6465 napisał(a):

Ważne żeby ten wybór zaakceptować

To jest najważniejsze. Bez tego potem połowa nie szanuje wybranych, zaczyna się mowa nienawiści i obchodzenie zasad funkcjonowania państwa 

• Like 1
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

3 minuty temu, PRIMO napisał(a):

A po co mają płacić więcej jak jest pracownik za mniej ?? Mi nikt nie chce płacić więcej za truskawki, od 15 lat ta sama cena ...

PiS mi obiecywał jakiś holding który będzie płacił uczciwie za polskie owoce i warzywa, skończy z monopolem niemieckich przetwórni, gdzie to wszystko jest ??

napisze taka sytuacje może nie z naszej branży rolniczej ale ze spożywczej branży rybnej jeden z dużych niemieckich koncernów rybnych chciał przejąć polska firmę rybna przez ostatnie 3 lata PiS bronił takich przejec nawet stworzył ustawę żeby nie były wyprzedawane i przejmowane polskie firmy przez inny kapitał. do przejęcie Jedak doszło na przełomie 24/25 jak do władzy doszła obecna i zmieniła ta ustawę i duży koncern Niemiec przejął polska firmę Wiem że PiS nie jest idealny i też mial aferę Eskimosa i pewnie parę innych nie śledziłem za bardzo kampani prezydenckiej ale czy Trzaskowski czy Holownia (który ma koalicję z PSL) wspomnieli coś o polskim rolnictwie i polskim rolniku chodziaz 3 zdania bi ja nie słyszałem. chyba Szenyszyn na debacie jako pierwsza wspomniała coś o rolnictwie a później Nawrocki coś powiedział

6465 napisał:

Nie ma co drżeć kotów na forum. Niech każdy głosuje na swojego kandydata a wygra ten kogo wybierze większość. Ważne żeby ten wybór zaakceptować. 

jam tam oranżada z komuni ?😀😀😀😀😀

Qwazi napisał:

Ja tylko nieśmiało wtrącę, że w Animexie to pracują tylko polscy emeryci i renciści oraz Ci, którzy mają po 50+ lat oraz Gruzini, Białorusini, Czeczeñcy a nawet Syryjczycy i nie wiadomo kto jeszcze...Ukraińcow i Białorusinów zatrudniają na czarno lub sezonowo te grube farmery, co to bez wyciągania pieniędzy z ARiMR gospodarzyć nie potrafią i też jest tego sporo, bo trzech takich zatrudnia w okolicy około 100 Ukraińców, a o tych co u nich pracuje od 1 do 5 obcokrajowców to nawet nie wspominam.

Faktem jest, że się nasi młodzi rodacy rozbisurmanili i do roboty mają lewe ręce. Pokończyli uczelnie typu SKRC ( skrócony kurs rwania czereśni ) i przecież nie będą się kalać pracą fizyczną bo mają licencjata lub magistra...od spraw zbędnych. A weź znajdź wśród nich takiego, co potrafi koparkę uruchomić🤦. Reasumując nie ma się co dziwić, że firmy zatrudniają obcokrajowców, bo nasi to tak średnio się do zatrudnienia nadają. Jeszcze chłopaki czy dziewczyny ze wsi coś potrafią, ale miastowe to dramat. Rurki, komórka, niuchnąć coś do nosa i macho pełną gębą...

4 minuty temu, 6465 napisał(a):

Ważne żeby ten wybór zaakceptować

To jest najważniejsze. Bez tego potem połowa nie szanuje wybranych, zaczyna się mowa nienawiści i obchodzenie zasad funkcjonowania państwa 

mądrego to i warto poczytać 👍👍👍👍

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, marulekk napisał(a):

Rysiek powiedz mi kto tam u was głosował na tęczę , ten screen jest z gminy rossosz

Screenshot_2025-05-19-08-48-56-844_com.facebook.orca.jpg

Drelów lepiej

Screenshot_2025-05-19-08-47-35-758_com.facebook.orca.jpg

Pewno dawna gimbaza co chcą ruchać bez kinsekwencji

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Qwazi napisał(a):

U mnie na wsi są tylko dwie osoby co chodzą do prac sezonowych. Dwie kobietki blisko wieku emerytalnego, innych chętnych nie ma ...

Miastowe dzieciaki po maturze raz miałem na truskawkach, zebrali po 20 koszyków przez 6 godzin, gdzie Ukrainki w tym czasie miały po 60-80 ...

Opublikowano
3 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Fajne podejście...

Chodźmy i nie róbmy nic, by coś zmienić...

A co ty chcesz zmienić? Kogo by nie wybrali to nic się nie zmieni. To wszystko marionetki sterowane wyżej... Znacznie wyżej... Tu potrzebne profilaktyczne bombardowanie Brukseli, Ameryki i jeszcze wielu miejsc, może wtedy się coś zmieni...