Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

U mnie zmniejszyli wielkość opadów...no ale ma padać też.

Niech pada, bo potrzebny. Dzisiaj uległem sraczce i zaśmiałem ⅓ planowanego areału owsa. Ale widzi mi się, że to jest jeszcze nieco za wcześnie. No ale dobrze, że na to poleciało trochę wody

1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

ta i pewnie pobudka o 5 

O 22 kończyłem zmianę, o 23 byłem na łące, kosiłem do 2, potem szedłem spać. Pobudka na obrządek o 6, po obrządku przetrzasałem i na 14 szedłem do roboty🤷...

Opublikowano

kolega sial w lesie na piasku to sie kurzylo a przedwczoraj padalo.

Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ale wiesz ile było zabawy, żeby to wszystko miało co żreć? Kozę się pasało w zielsku w ziemniakach przed wykopkami. Rwanie buraków przeciągało się w nieskończoność żeby wszystkie liście nadążyć spasać. Siano to już w ogóle była zabawa... Dziadek potrafił nie siadać do obiadu tylko stać z talerzem w jednej ręce, w drugiej łyżka czy widelec i tylko zerkał na niebo. Po wykopkach - brony, zbieranie, kultywator, zbieranie, orka pod pszenicę - zbieranie i jeszcze babka chodziła po siewie i czasem coś znalazła. Gnoja było dużo, ziemi mało, nawozów niewiele stosowali. Oprysk to tylko kółko przyjeżdżało w maju z Chwastoxem i tyle. No i plecakowym ziemniaki na stonkę. 

zmeinkia sie kopalo kopaczka i od razu pszenice przygrzebywalo.

po zniwach sie chodzilo po scierni i kazde zdzieblo zbieralo.krowy paslo nad wisla .

po zniwach rzepe siali ,po wyrwaniu krowy pasli na roli.

u nas we dworze za trawe ludzie sadzonki wikliny plewili.gdybys sierpem ucial to od karbowego po plecach laga..

nadawalbym sie -on tez  kulawy byl ..

35 minut temu, Qwazi napisał(a):

A to gmina ma pola🤔

u nas ma ponad 100 ha . z tego ponad polowa w naszej wsi. ludzie oddali spolke pastwiskowa gminie .

Opublikowano
7 minut temu, jacus napisał(a):

zniwach sie chodzilo po scierni i kazde zdzieblo zbieralo.krowy paslo nad wisla .

u nas we dworze za trawe ludzie sadzonki wikliny plewili.gdybys sierpem ucial to od karbowego po plecach laga..

...na bogato...

• Haha 3
Opublikowano
8 minut temu, jacus napisał(a):

Ja nawóz rozsiewałem na zimowej orce i się kurzyło 🤷

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jacus napisał(a):

kurna u nas ludzie wyjezdzali z biedy, a teraz przyjezdzaja dla pieniedzy..

Raczej obejrzeć te kupki gnoju na środku podwórka, u nas widok niespotykany xD I te wasze wielkie pola, na których więcej się zawraca niż jedzie xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, jacus napisał(a):

co pozniej u was sie stalo ?? czemu staneliscie w miejscu ?? 

czemu wasze dzieci do nas wyjezdzaja ?

kurna u nas ludzie wyjezdzali z biedy, a teraz przyjezdzaja dla pieniedzy..

Dałbyś już spokój. Rolnictwo u Was jest słabe, bo słabe do tego możliwości. Kultura i sztuka to w Krakowie i okolicach na wysokim poziomie i intelektualistów dużo, którzy mają wysoką samoocenę. A ile w tym mniemaniu obiektywnej prawdy, to już insza inszość. Nauka małopolska nie wyprzedza innych regionów. Przemysł pewnie też podobny. Zatem tak trochę słabo uprawnione te Twoje przytyki i kreowanie Małopolski na lepszą. Aczkolwiek poziom patriotyzmu lokalnego rozumiem🤷

• Like 4
Opublikowano

@jacus, jak się czyta te Twoje pierdoły o Polsce A i jej wyższości, w tym Twojej, nad innymi regionami, i ich mieszkańcami, a do tego niczego innego, czym mógłbyś się pochwalić, w sensie osobistego sukcesu, to można odnieść wrażenie, że jedyne co w życiu osiągnąłeś, to to, że przyszedłeś na świat w jakiejś podkrakowskiej miejscowości. Niby znasz historię, niby świat poznajesz, niby w rolnictwie zdrowie straciłeś, a tak na prawdę, nic ciekawego do powiedzenia na tematy z tym związane nie masz. No ale skoro musisz siebie chwalić, bo nikt inny za co nie ma, to i dodawaj sobie ile chcesz, tylko wiedz, że jak dawniej nawet trochę zabawne to było, tak teraz, żałosne tylko. 

• Like 5
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, jacus napisał(a):

czemu staneliscie w miejscu

Rozejrzyj się najpierw u siebie.

Już mówiłem...😆🙋

32 minuty temu, bezbarwny napisał(a):

@jacus, jak się czyta te Twoje pierdoły o Polsce A i jej wyższości, w tym Twojej, nad innymi regionami, i ich mieszkańcami, a do tego niczego innego, czym mógłbyś się pochwalić, w sensie osobistego sukcesu, to można odnieść wrażenie, że jedyne co w życiu osiągnąłeś, to to, że przyszedłeś na świat w jakiejś podkrakowskiej miejscowości. Niby znasz historię, niby świat poznajesz, niby w rolnictwie zdrowie straciłeś, a tak na prawdę, nic ciekawego do powiedzenia na tematy z tym związane nie masz. No ale skoro musisz siebie chwalić, bo nikt inny za co nie ma, to i dodawaj sobie ile chcesz, tylko wiedz, że jak dawniej nawet trochę zabawne to było, tak teraz, żałosne tylko. 

Całkiem podobnie pisałem.

Ciągle opowiada o tym co gdzieś tam w pobliżu...

Tylko co chce udowodnić nie wiem.

Póki co to nie ma czym zaimponować innym.

Godzinę temu, jacus napisał(a):

czemu wasze dzieci do nas wyjezdzaja ?

Nie znam żadnej osoby od nas w tamtych stronach. 

@jacus nawet smok wawelski nie jest wasz...🤭 

https://slaskie.eska.pl/jak-archeozaur-z-lipia-slaskiego-stal-sie-smokiem-wawelskim-historia-legendy-krakowa-na-nowo-aa-vyFU-axzs-7ru1.html

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Już? Mój małżonek dopiero orze na raty po pracy.

To nie męża szukałaś tylko parobka 🤔

@Chłoporobotnik masz swoją kobiecą wersję. W stolicy pada deszcz. Ciekawe jak u mnie 🤔

• Haha 1
Opublikowano

🤝 🙋‍♂️

☁️ 

🕯️______✝️ ______🕯️ 

😣 ⚒️ 🔨 ⛏️ T i T i UvdL i tych co P0 głosowali na P0wstanie uśmiechniętych koalicjantów i tych wyborców co nie P0szli a mogli przeciw uśmiechniętym koalicjantom 

Opublikowano
7 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Dałbyś już spokój. Rolnictwo u Was jest słabe, bo słabe do tego możliwości. Kultura i sztuka to w Krakowie i okolicach na wysokim poziomie i intelektualistów dużo, którzy mają wysoką samoocenę. A ile w tym mniemaniu obiektywnej prawdy, to już insza inszość. Nauka małopolska nie wyprzedza innych regionów. Przemysł pewnie też podobny. Zatem tak trochę słabo uprawnione te Twoje przytyki i kreowanie Małopolski na lepszą. Aczkolwiek poziom patriotyzmu lokalnego rozumiem🤷

Pieprzy głupoty trzy po trzy galicyjski papadruk. Brakuje jeszcze lokatowego krezusa i pacjenta szpitala z Choroszczy to będzie komplet. Powinni założyć swój temat i spijać sobie z ust śmietane.

Opublikowano
8 godzin temu, jacus napisał(a):

zmeinkia sie kopalo kopaczka i od razu pszenice przygrzebywalo.

po zniwach sie chodzilo po scierni i kazde zdzieblo zbieralo.krowy paslo nad wisla .

nadawalbym sie -on tez  kulawy byl ..

u nas ma ponad 100 ha . z tego ponad polowa w naszej wsi. ludzie oddali spolke pastwiskowa gminie .

U nas rzek nie ma. Rowy bardziej. Po żniwach to korpiele. Świniom się to głównie dawało a wiosną po tym orka i jęczmień albo owies. Na resztówce po dworze, przed powstaniem RSP władanie miała Akademia Rolnicza, jak była koniczyna to ściernionkę ludzie sobie mogli wypasać i zbierać do woli. Dziadek był etatowym elektrykiem a co dodatkowo robił na gospodarstwie po byłym dworze to dostawał prócz zapłaty słomę bo tego brakowało.

7 godzin temu, PAN88 napisał(a):

To nie męża szukałaś tylko parobka 🤔

@Chłoporobotnik masz swoją kobiecą wersję. W stolicy pada deszcz. Ciekawe jak u mnie 🤔

Ja nie szukam.

6 godzin temu, konteno napisał(a):

wiesz co to znaczy ? 

Opie*dalać się. 

11 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Pieprzy głupoty trzy po trzy galicyjski papadruk. Brakuje jeszcze lokatowego krezusa i pacjenta szpitala z Choroszczy to będzie komplet. Powinni założyć swój temat i spijać sobie z ust śmietane.

Nikt nie jest zdrowy - są tylko nie przebadani. Jeśli tak nie uważasz to jesteś po prostu z tych nieprzebadanych. Mnie nie muszą badać bo i tak wiem, że jestem pie*dolnięty.

Coś zaczyna kropić, ciepło.

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Nikt nie jest zdrowy - są tylko nie przebadani. Jeśli tak nie uważasz to jesteś po prostu z tych nieprzebadanych. Mnie nie muszą badać bo i tak wiem, że jestem pie*dolnięty.

Każdy na swój sposób jest tyle że jedni mniej lub w stopniu umiarkowanym a drudzy bardziej i chcą jeszcze zarazić swoim pierdolcem innych. Z takimi to ciężko się dyskutuje bo najpierw sprowadzają rozmowe do swojego poziomu a następnie pokonują doświadczeniem.

Opublikowano

Dzień dobry...6°...nie pada, ale telefon grozi, że zacznie od 7...

17 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Daleki jestem od tego, żeby komuś nawtykać, ale czasem trzeba jakieś słowo czy dwa powiedzieć lub napisać. Moje odczucie jest takie, że Kraków o okolice uważane są za stolicę kultury, sztuki i kuźnię intelekt. Pewnie stąd takie pisanie, które daje dokładnie odwrotny efekt, czyli świadczy, że to uważanie jest błędne. Bo człowiek kultury czy intelektualista raczej nie będzie się w takim tonie wypowiadał...

• Like 1
Opublikowano

Jacuś to koło napędowe tego forum. Idę spać czytam o jacusiu Galicji i Krakowie, wstaje to samo na tapecie. Powinien jakieś profity dostawać w związku z tym. 

• Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, Rolnik1973 napisał(a):

🤝 🙋‍♂️

☁️ 

🕯️______✝️ ______🕯️ 

😣 ⚒️ 🔨 ⛏️ T i T i UvdL i tych co P0 głosowali na P0wstanie uśmiechniętych koalicjantów i tych wyborców co nie P0szli a mogli przeciw uśmiechniętym koalicjantom 

O co ty tak rano 🤔

8 godzin temu, Qwazi napisał(a):

On To pewnie studiuje kulturę i sztukę...😜

• Haha 1