Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

W życiu nie spodziewałbym się, że usługi lejkiem się trafią, a jednak

Chaaa, pewno że się da.

Jak to liczysz?

20 godzin temu, jacus napisał(a):

rozwalone palety za garazem to na co trzymasz ?? przyjechac ci pociac ??

Nie we wejściu...nie tam...

Opublikowano
19 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Na SOR w Sochaczewie czy Łowiczu wszystko jest możliwe xD 

To pomyśl co się odpierdala w galicji.

22 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Druga dawka rozsiana. Zboże trochę mokre miejscami ale może nie przypali. 

W życiu nie spodziewałbym się, że usługi lejkiem się trafią, a jednak. 150kg rozsiane u dwóch. Rozsiewacz umyty, wyschnie to wysmarować i do kąta. 

W nocy spadło 3,5mm, marzec 5mm.

Pioter Ty to jednak jesteś rolnik- biznesmen. Chapeau bas.

Opublikowano
19 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Chaaa, pewno że się da.

Jak to liczysz?

U jednego 25kg saletrzaku i 50kg Polifoski, u drugiego 50kg Polifoski i 25kg saletry. Po 30zł od każdego. Seniora nie liczę bo u niego i tak i tak rozsiewam a dziś u niego 25kg saletry na drugą dawkę i 50kg mieszanki Polifoski z saletrzakiem pod ziemniaki. 

7 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Pioter Ty to jednak jesteś rolnik- biznesmen. Chapeau bas.

Nie jestem ani rolnikiem ani biznesmenem. 

Opublikowano
35 minut temu, Strongman napisał(a):

Od kąd to ginekolog rękę bada.

31 minut temu, malaczarna napisał(a):

Tylko rękę? 

Tylko dłoń. Dla niedowiarków. 

IMG_20250311_185958.jpg

Opublikowano
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

U jednego 25kg saletrzaku i 50kg Polifoski, u drugiego 50kg Polifoski i 25kg saletry. Po 30zł od każdego. Seniora nie liczę bo u niego i tak i tak rozsiewam a dziś u niego 25kg saletry na drugą dawkę i 50kg mieszanki Polifoski z saletrzakiem pod ziemniaki. 

Nie jestem ani rolnikiem ani biznesmenem. 

Więcej nawozu używasz niż ja na swoje piachy

Opublikowano

No, 15 drzewek owocowych posadzonych, jutro przyciąć i opryskać brzoskwinię. Ciekawe ile się przyjmie. W nocy popadało, a do niedzieli i pod 30litrów podają, idealnie pod 1 dawkę nawozu. 

Opublikowano
11 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

jednego 25kg saletrzaku i 50kg Polifoski, u drugiego 50kg Polifoski i 25kg saletry. Po 30zł od każdego. Seniora nie liczę bo u niego i tak i tak rozsiewam a dziś u niego 25kg saletry na drugą dawkę i 50kg mieszanki Polifoski z saletrzakiem pod ziemniaki. 

O kurna..

Jak to nawet takim lejkiem.

...chyba bym wolał ręcznie takie ilości...

Opublikowano

Kto się w Łowiczu leczył to w cyrku się nie śmieje. 

Kazał mi acacetem posmarować i bandażem zawinąć.

Sam się opatrzyłem szkoda było tylko straconego  czasu. Ale bałem się czy nie złamane.

17417166021566502456098542561976.jpg

Opublikowano
16 minut temu, radekz200 napisał(a):

pożyczyć ci rozrzutnika ?

A gdzie tam

Porwę Ci tą plastelinę i się nie wypłacę 🙈 

Już końcówka. Z 15 na jutro zostało 

Opublikowano
10 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

O kurna..

Jakbym musiał specjalnie jechać to nie wiem czy mi by się chciało... Ale przy okazji. A już zamówienie na specjalne pryskanie w maju owsa. U jednego 30a a u drugiego ... całe 6-7. Ja już wtedy u siebie i tych co mają ozime na pewno skończę psiukanie. Ale trudno, pojedzie się.

Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał(a):

Auto w automacie, ręczny elektroniczny da się jechać. Tylko chodzi o kontrol jak Niemce, francuzy czy Hiszpany zobaczą że kierowca z ręką w gipsie to żeby jakich jajec nie było 🫢

jechalem nad morze z takim dziadkiem .reka cala zabandazowana,wyglad -jak 3 dni przed smiercia.a jechal pewnie ..

Godzinę temu, 6465 napisał(a):

Kuźwa. 4 godziny czekałem żeby mi ginekolog rękę zbadał. Ja pier**le. Takie rzeczy tylko w Łowiczu.

tylko 4 ?? to nie byles na prawdziwym sor-ze.

tego z tv - "szpital" sie to nazywa zaatakowali hakerzy .

pozamykali oddzialy. wszystko na papierze pisza. 

https://www.rynekzdrowia.pl/E-zdrowie/Szpital-w-Krakowie-padl-ofiara-hakerow-Dyrektor-moglo-dojsc-do-wycieku-danych,269082,7.html

i to szpital wojskowy..

47 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Chaaa, pewno że się da.

Jak to liczysz?

Nie we wejściu...nie tam...

a co to ma znaczenie ?? zamiast siedziec na af to mogles je sprzatnac.pociac ,pozbijac .. a tak  to smieci trzymasz ..

karma wraca..

12 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

O kurna..

ja lejka juz dawno wywalilem .nawet zbiornik na wystawke wzieli. 

jak to masz ustawione ??  siejesz na jedna strone ?? tyle hektarow ?? 🤣

9 minut temu, 6465 napisał(a):

Kto się w Łowiczu leczył to w cyrku się nie śmieje. 

Kazał mi acacetem posmarować i bandażem zawinąć.

Sam się opatrzyłem szkoda było tylko straconego  czasu. Ale bałem się czy nie złamane.

17417166021566502456098542561976.jpg

przeswietlili ci chociaz ??

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał(a):

jak to masz ustawione ??  siejesz na jedna strone ?? tyle hektarow ?? 🤣

Nie wiem na co narzekać - mam na 4 łopatki, wszystkie ustawione tak samo i na 10m spokojnie dolatuje jak się obrotów na 1600 da... Do tyłu też leci...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v