Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
kizak napisał:

47 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Tylko to pis Cię zaczął okradać 

Podatki 

Daniny 

Opłaty 

Ile w paliwie pis przywłaszczył

Po co z ruskim wojował 

I co to kutwa za kandydat jest, taki sam jak w ostatnich wyborach Małgośka

On nowych to odpycha, on nawet betonowi już przeszkadza

Mastalerka by wypuścili było by lepiej 

I to całe szczekanie jak to teraz kradną 

A oni co robili, byli tak zajęci że zapomnieli pozamykać tych z po

I pieprzenie że 8 lat to za krótko

I że sędziowie, prokuratura i unia Europejska

Kutwa dziadki po 50 pierdaczą głupoty jak pięciolatki w przedszkolu 

Bielmlek

Ja tam ,nie wiem ,PIS zaczął rządzić  to od razu znalazły się pieniądze na 500 plus ,13,14 emerytury , Polskie linie cudownie zaczęły przynosić zyski ,Orlen poszedł do góry ,stocznie cudownie stały się rentowne ,bezrobocie spadło prawie trzykrotnie , Drogi robione na potęgę ,a teraz co tylko te rozdrapane nie idzie dokończyć . A teraz rok rządów i nic się nie opłaci ,dochodowe sektory padają  . Ja tam nie polityczny bo i pis zalazł za skórę rolnikom ,i to dobrze ,no ale ogólnie jakoś szło naprzód .

też mnie to zastanawia czy tak się starali czy jechali na kredytach które kolejne pokolenia będą musiały spłacać a chcieli się pokazać że można tylko jak by tak nabrali kredytów to Ci obecni już by krzyczeli fakt że jak Morawiecki dorwał się do władzy to po tylu latach bardzo zwiększył się deficyt budżetowy

jahooo napisał:

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Pójdę po kredyt do banku to też będę miał nowy ciągnik, kombajn, a za 2 lata przepisze następcy i niech on martwi się spłacaniem ... Ludzie na wsi będą mówić że ja to byłem gospodarz, a ten młody to się nie nadaje ...

Na tej samej zasadzie KO szczyci się, że dostałopieniądze z KPO, nie mowiąc ludziom o tym, że jest to wysokooprocentowana pożyczka, a nie bezzwrotna pomoc

nikt o tym nie mówi że to będzie trzeba kiedyś oddać z odsetami tylko każdy krzyczy o KPO

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał(a):

Ciepło we Francji, u nas ładny słoneczny dzień.

Ciepło 13 stopni i słońce. Wczoraj w Hiszpanii było 23

• Like 1
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

4 minuty temu, kizak napisał(a):

Ja tam ,nie wiem ,PIS zaczął rządzić  to od razu znalazły się pieniądze na 500 plus ,13,14 emerytury 

Pójdę po kredyt do banku to też będę miał nowy ciągnik, kombajn, a za 2 lata przepisze następcy i niech on martwi się spłacaniem ... Ludzie na wsi będą mówić że ja to byłem gospodarz, a ten młody to się nie nadaje ...

dobre porównanie ale jak Tobie piszesz ze dobrze wychodzisz na bobie (porównując do Orlenu) a jak młody przejmie gospodarstwo i nie będzie wychodził dobrze na bobie to coś nie teges jest tak samo jest z wladza za tamtych Orlen tyle zarabiał a teraz lipa

Opublikowano

slonce wyszlo .cieplo sie robi ,trzeba cos podlubac w garazu.

23 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

IMG_20230625_143855.jpg

Tiaa...po to melioracje kiedyś mi zrobili, czyści się rowy...no żeby bober se tera zatykał i zalewał łąki....no brawo ty...😆

nawet nie wiedzialem ze taki istnieje..

sprobuj znalezc dane o opadach w ostatnich dziesiecioleciach  i porownja z obecnymi .

widzisz jakas tendencje ??  myslisz nad tym co bedzie za pare lat ?? 

10 minut temu, mirro napisał(a):

Flaga , fajna rzecz.

flaga na maszt,berlin jest nasz 😂

u was tez nastawiali masztow ??

Opublikowano
22 minuty temu, 6465 napisał(a):

Tak już tu psioczycie na Polskę i Polaków a żaden nie robi nic w temacie żeby coś zmienić albo wyjechać jak tu tak źle. Ja jeszcze bym zawalczył o nią jak by było trzeba. 

nigdy nie było tak dobrze jak w tych czasach, ludziom się od dobrobytu przewraca takie jest moje zdanie 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, wojtal24 napisał(a):

dobre porównanie ale jak Tobie piszesz ze dobrze wychodzisz na bobie (porównując do Orlenu) a jak młody przejmie gospodarstwo i nie będzie wychodził dobrze na bobie to coś nie teges jest tak samo jest z wladza za tamtych Orlen tyle zarabiał a teraz lipa

Może się zmienić koniunktura ... To że coś się teraz opłaca to nie znaczy że za 3 lata będzie tak samo ... Truskawka 2-3-4 lata temu fajnie wychodziła, w 2024 już szału nie było takiego, zarobiło się ale to nie było to ... 

Jakby ktoś teraz przejął jakieś duże chlewnie, to przecież tylko współczuć przy tych cenach ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

nigdy nie było tak dobrze jak w tych czasach, ludziom się od dobrobytu przewraca takie jest moje zdanie 

Dobrobyt nie świadczy ze Ojczyzna ma sie dobrze. A jak się ma  nasze państwo to wczoraj po słowach Ministry Edukacji na temat ,,obozów śmierci w Polsce " można wywnioskować...jeszcze świnie mają czelność mówić że przejęzyczenie 😡

Opublikowano
46 minut temu, 6465 napisał(a):

Karol idąc walczyć to trzeba wierzyć w zwycięstwo. A nie z myślą o przegranej. Tak to ostatni tchórze. 

Ci co wygrali przez śmierć zostali docenieni, bo nie mogli już nic powiedzieć 

Opublikowano
11 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Dobrobyt nie świadczy ze Ojczyzna ma sie dobrze. A jak się ma  nasze państwo to wczoraj po słowach Ministry Edukacji na temat ,,obozów śmierci w Polsce " można wywnioskować...jeszcze świnie mają czelność mówić że przejęzyczenie 😡

Rusek z pod japonii idzie walczyć z biedy i przez zryty łeb przez rządzących ,Polak za pieniądze nie pójdzie ,i ma w ogonie ideologię  . To jeszcze Polak to można zaryzykować że jakaś częsc społeczeństwa by poszła walczyć ,zwłaszcza ci sześcdziesięciolatkowie ,czy przy pięćdziesiątce , Ale francuzik nie pójdzie bo tam niema  Mc donalda ,czy ,,zaprawa'' w czasie meczu ,lub że woda w okopie mokra .. Wojna to walka o wpływy ,a ludzie ,ot tam niech giną za moje . Jutro nowa dostawa .😔

• Like 3
Opublikowano
Godzinę temu, PAN88 napisał(a):

Mliko płaci to szum jest 🤣

Siema kurde że po etacie w pracy jeszcze etat w domu bo śruty nie było kiedy narobić.

Tu preferują mobilne mieszalnie pasz

• Haha 2
Opublikowano
10 minut temu, Qwazi napisał(a):

Też się muszę zabrać za taką robotę, ale mi się...nie chceeeee🤦

Nie marudź tylko łap za fiskarsy i cheja. 🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

I co?

Tamy bobrow uchronią?

Nie pojmie tego. Na działce mu stawu nigdy bobry nie zrobiły. U mnie w od zeszłej wiosny spokój, przeniosły się dalej. Trzy sezony walki ze ścierwem

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, PRIMO napisał(a):

Nie marudź tylko łap za fiskarsy i cheja. 🤭

Nie dzisiaj...proboszcz się zbliża 🤷...chociaż w sumie, może...by pomógł 🤔🤭

Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Nie dzisiaj...proboszcz się zbliża 🤷...chociaż w sumie, może...by pomógł 🤔🤭

Powiedz mu że rzucisz stówkę więcej to może się skusi na taką propozycję. 😁

Opublikowano
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

I co?

Tamy bobrow uchronią?

Te na twoich łąkach raczej nie. 

Jednak to, że można wysuszyć sztucznie całkiem spory obszar, to już udowodnili ruskie za ZSRR, na przykładzie jeziora Aralskiego  

Opublikowano

Dzień dobry, a może praskę chce Pan 

Dziękuję ale już temat ogarnięty

Ale nie szkodzi

Wycenimy

No to 180 netto 

New holand tańszy

A mamy też listwowe, poczeka Pan 

70 netto

Z rotorem 

Tak, poczeka Pan sprawdzę 

A to kiedy Pan zamawiał 

W grudniu 

A na spokojnie ogarniemy, jeszcze sporo zostanie

No i tak czekamy 

W końcu mu miwie że nie zaliczka a przelew za całość poszedł

A to kupił Pan

Ale to można odstąpić od umowy

Panie ale mówiłem że temat ogarnięty

Wieczór dzwoniłem, rano byłem po fv, w południe przelew 

Prasa w garażu stoi

Chłop w szoku był

No i w końcu nie wiem czy prasa ma rotor i noże czy nie ma 

I się pytam czego mi nie sprzedał i prasy, i przewracarki, i rozsiewacza i zgrabiarki, i kosiarki, i wału

Wie Pan życie 

I poco takie handle robić, cena kosmos i a może kredycik, ja to tak nie lubię 

Ale to chyba taki rocznik mój, tak po januszowemu, nie @Qwazi

Opublikowano
8 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

@Karol6130 teściowi trzeba pomóc 🤭

Nieeeeeee😱...znowu będzie chcioł...2 hektary 🙆🤦🤭

7 minut temu, PRIMO napisał(a):

Powiedz mu że rzucisz stówkę więcej to może się skusi na taką propozycję. 😁

Kurde on syn gospodarza i ojcu cały czas pomaga...jakby mu na ambicję wleźć, to gotów sutannę zakasać i gumofilce założyć 😁

7 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Dzień dobry, a może praskę chce Pan 

Dziękuję ale już temat ogarnięty

Ale nie szkodzi

Wycenimy

No to 180 netto 

New holand tańszy

A mamy też listwowe, poczeka Pan 

70 netto

Z rotorem 

Tak, poczeka Pan sprawdzę 

A to kiedy Pan zamawiał 

W grudniu 

A na spokojnie ogarniemy, jeszcze sporo zostanie

No i tak czekamy 

W końcu mu miwie że nie zaliczka a przelew za całość poszedł

A to kupił Pan

Ale to można odstąpić od umowy

Panie ale mówiłem że temat ogarnięty

Wieczór dzwoniłem, rano byłem po fv, w południe przelew 

Prasa w garażu stoi

Chłop w szoku był

No i w końcu nie wiem czy prasa ma rotor i noże czy nie ma 

I się pytam czego mi nie sprzedał i prasy, i przewracarki, i rozsiewacza i zgrabiarki, i kosiarki, i wału

Wie Pan życie 

I poco takie handle robić, cena kosmos i a może kredycik, ja to tak nie lubię 

Ale to chyba taki rocznik mój, tak po januszowemu, nie @Qwazi

To się nie godzi tak...bez kredytu i bez programu żadnego...to Januszex na maksa jest😱

• Like 1