Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, 6465 napisał(a):

Nie mam. Kiedyś myślałem coś kupić takie z dmc 15t. I świadczyć usługi. Ale czy by robota na to była🤔

Trudno. 

Na autolawetę zawsze jest zapotrzebowanie.

Lokalni laweciarze na brak roboty nie narzekają. 

Opublikowano
51 minut temu, pedro2 napisał(a):

Prędzej z Pakistanu 😁 

Radziu teraz powiedz jak ściągnąć to łożysko żeby nie zniszczyć bo kolejne 150 pójdzie 🙆

IMG_20250122_171140_6.jpg

po staremu ,przecinak i młotek ,raz z jednej ,raz z drugiej

Opublikowano

Kaziu nie ma gdzie, od razu za łożyskiem uszczelniacz, jeden dołek i możesz uszczelniacze za miliony dawać i tak będzie się lało 

49 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Tzn chcesz je ściągnąć tak żeby go nie zniszczyć?

Bo jeżeli chodzinonsame śxiągnięcie to może takim czymś https://allegro.pl/oferta/sciagacz-do-lozysk-odklejacz-zestaw-sciagaczy-16598465401

Muszę sobie sprawić trochę tych ściągaczy, zawsze szkoda $$ 

Poszło. Ale palnik na ostro. Bez grzania nie ma szans 

Dobra. Jedziem po części i do tokarza 

IMG_20250122_180328_8.jpg

Opublikowano
36 minut temu, PRIMO napisał(a):

Trudno. 

Na autolawetę zawsze jest zapotrzebowanie.

Lokalni laweciarze na brak roboty nie narzekają. 

Coś w tym jest. Znajomy ma jedną większą, niedawno dokupił mniejszą na kat. B. Wożenia ma sporo, sam trochę handluje i wozi okolicznym handlarzom. Często ma problem bo jest co zawieźć a nie ma kierowcy.

Opublikowano
Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Widzę, że się nakręcacie jak jeden u mnie w robocie. 

Pioter ja się nie nakręcam pisze tylko że Stanowski nie chce być prezydentem on wystartuje po to żeby ośmieszać resztę kandydatów i pokazać jak to wygląda od środka 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Prędzej z Pakistanu 😁 

Radziu teraz powiedz jak ściągnąć to łożysko żeby nie zniszczyć bo kolejne 150 pójdzie 🙆

IMG_20250122_171140_6.jpg

Ściągacz dobrać/dorobić lekko nagrzać i pójdzie bez problemu 

Widzę że już ogarnęłes

3 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

jaki szefo? piec zagazowujący? to kupa pieniędzy i bufor 

Pewnie tak, oglądałem takie coś. Ale stary kopciuch ma te metry uciągnąć więc dołożyłem bufor i zobaczymy. Jak nie ogarnie to się wymieni 

14 minut temu, Łolek napisał(a):

Pioter ja się nie nakręcam pisze tylko że Stanowski nie chce być prezydentem on wystartuje po to żeby ośmieszać resztę kandydatów i pokazać jak to wygląda od środka 

Głosów tym kocurom zabierze trochę 

Edytowane przez szymon09875
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Uziu92 napisał(a):

Powtórka z któregoś roku co tylko raz było -6 stopni najzimniej i śnieg raz poruszył troszkę, nie pamiętam w którym to roku było ale z 4-5 lat temu, ten rok to samo właściwie, -7 było najzimniej. 

2020 był ciepły luty , styczeń też bez śniegu i mrozu 

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Zrób zdjęcie czy już ten śmietnik na środku podwórka posprzątałeś xD 

zaprosilbym cie zebys zobaczly-ale wilki sie pojawily w okolicy a one na rogacze poluja.

3 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Koniecznie...tak żeby podwórko było widać....😋

przyjedz na zapiekanki to zobaczysz

https://www.se.pl/krakow/polska-stolica-zapiekanek-ksiazulo-powiedzial-slowo-i-ludzie-ruszyli-do-limanowej-aa-KbVT-SHw9-gRHB.html?fbclid=IwY2xjawH-FulleHRuA2FlbQIxMAABHb3QMOy3QwwKRNr96BXkSDz0FZJXXZi-IzL7a74lRGgfaf4TXRd2b4jH2w_aem_aPIxQGP8D6EaIgYDYe-GhQ#google_vignette

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, jacus napisał(a):

zaprosilbym cie zebys zobaczly-ale wilki sie pojawily w okolicy a one na rogacze poluja.

A po co mi na żywo oglądać jakieś małopolskie gówno na środku podwórka otoczone złomem xD Starego Zetora z jeszcze starszą talerzówką też już kiedyś widziałem xD 

@Rolnik1973 weź doczytaj, bo w tych hybrydowych piecach podobno nie można palić samym drewnem sosnowym, a na twoich piaskownicach pewnie sama sosna ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A po co mi na żywo oglądać jakieś małopolskie gówno na środku podwórka otoczone złomem xD Starego Zetora z jeszcze starszą talerzówką też już kiedyś widziałem xD 

@Rolnik1973 weź doczytaj, bo w tych hybrydowych piecach podobno nie można palić samym drewnem sosnowym, a na twoich piaskownicach pewnie sama sosna ...

Oglądaľem na jutubach

Palą wszystkim aby suche

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
Teraz, Rolnik1973 napisał(a):

Oglądaľem na jutubach

Palą wszystkim aby suche

Podobno sosna za bardzo osmala ... I że trzeba mieszać pół na pół z liściastym.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
51 minut temu, jacor73 napisał(a):

Od jakiej wartości?

Niecałe 1600 od 52, z assistace bez limitu i auto non stop

Od 34...też wszystko full łącznie z auto szybami, dowożeniami paliwa i innymi pierdołami 

• Like 1
  • Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v