Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, ściągnąłem głowicę i sprawa się tak ma, że przy kanale wodnym wżery są i to one puszczały prawdopodobnie. Dodatkowo jest pęknięcie między otworem wtryskiwacza a zaworem. Głowica oryginalna i  była regenerowana już więc i tak naprawa nie ma sensu. Teraz pytanie jaką głowicę kupić? Najtańsze mają sens? Może z korursa czy jednak dopłacić do ursusa albo chełmna?  

Opublikowano

Jak oglądam te filmiki na YouTube to teraz z tymi głowicami chodzi o te niby lepsze Chełmno czy Ursusa bywają problemy wszystko klepią na ilość a z jakością słabo... o Korursa głowicy nie słyszałem opinii natomiast słyszałem pozytywne o czym takim jak Andoria mot 

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Roki212 napisał:

Widzę, że uszczelkę dają 1.5mm, a mi pasuje kupić 1.2mm. Zobaczę jak nie będą mieli na miejscu czegoś dobrego to zamówię tą :)

Edit:  U nas uzbrojone Chełmno kosztuje 560zł ... Widzę, że odlew pewnie z Indii już bo tylko nadrukowane z boku jest napis, a nie odlany jak dawniej. Zamówię Andorię i zobaczymy co to za wynalazek :) 

Edytowane przez PaweLisowicz
Opublikowano

Odkręciłem kolektor ssący ,a  w nim nagar z olejem, to samo w Głowicach gdzie przychodzi kolektor ssący , nie ma tragedi z tym nagarem i olejem, ale czy to normalne, czy puszcza uszczelka lub zawory?

Opublikowano

witam mam problem z c360. głowice po regeneracji, wymieniłem przy okazji panewki na korbowodach bo już brąz przechodził (ciśnienie było ok) i pierścienie na tłokach, głowice wszystko zrobione gniazda wtrysków zawory prowadnice, nowe uszczelki z stalowym kołnierzem, w sobotę odpaliłem ciśnienie na zimnym 4-4,5 pyrkal sobie na wolnych obrotach. Dziś znów palę żeby po remoncie go trochę opłukać karcherem podjeżdżam i widze że z kolektora leci jakby woda ropa raczej nie wydmuchuje na czarno z niagarem wiadomo, odkręcam bagnet a tam jeden siwy żur, woda poszła do oleju. Pytanie gdzie szukać problemu nic nie zamarzło przez zime, przed remontem wszystko było ok, nie gazowane na wolnych obrotach spokojnie zapalony silnik zalany wody całe życie, chciałem zmienić na płyn ale bałem się żeby mi oringow na tulejach nie wyzarlo i jeszcze jedna sprawa dziś jak chciałem zapalić przed wspomnianym incydentem wogole nie chciał mi silnik obrócić lekko tylko drgnal dopiero za 3 razem odpalił ale bez żadnych problemów proszę o jakieś wskazówki pozdrawiam

dodam tuleje sprawdzane przy okazji wymiany pierścieni wszystko ok, przed tym remontem nie było żadnych problemów
Opublikowano

Czy to jest oznaką że bierze olej i go spala? Na każdym cylindrze gdy założę miernik wydostaje się dym z głowicy ciśnienie 28 na pozostałych 26 ,27,26

Dodam że ubywało płynu i to dość sporo olej półtora centymetra ponad stan pociła się spod uszczelek

Opublikowano
9 godzin temu, Desperado napisał(a):

Jak ubywa płynu,a przybywa oleju, to chyba jasne że płyn dostaje się do oleju.

Nie o to pytałem , chodzi mi o to czemu dymi z głowicy , czy to wina nieszczelnych pierścieni czy resztki paliwa ?

Opublikowano
W dniu 7.09.2025 o 12:09, Desperado napisał(a):

Jak dymi? z którego miejsca wydobywa się ten dym?

Z wydechowego dymi na każdej głowicy gdy dokonuje pomiaru tak jak widać na filmie 

Opublikowano
10 godzin temu, Desperado napisał(a):

Sprężone powietrze zawsze jakaś mgła będzie.

Dzięki za odpowiedź 

Ile powinny wystawać końcówki wtryskiwacza od płaszczyzny głowicy?

Różnie tłumacza piszą... 

Od 2.5 do nawet 4mm 

Jak to powinno wyglądać?