Skocz do zawartości

Ursus c360 3p 4x4

kamilgr3

Rekomendowane odpowiedzi

Czemu na siłę wszyscy pchają się w podnoszone na TUZ zestawy do takich ciągników? Nie lepiej było zrobić półzawieszany i wtedy nie ogranicza nas tak przy projektowaniu masa i długość zestawu? 

Albo jak mamy przedni TUZ, to powiesić część zestawu na przodzie ciągnika. 

7 godzin temu, andrzej78 napisał:

Gdybyś to przejechał poczciwym agregatem , nawet z jednym czy dwoma wałkami strunowym , to i struktura gleby pod siew byłaby właściwa.   Ma to też przełożenie na skuteczność zabiegów herbicydowych.

To jest ciężka glina , przed siewem całe pole było uprawiane glebogryzarką

• Like 1

1 godzinę temu, kamilgr3 napisał:

Nie wiele więcej? Hahaha inne pola mam lżejsze więc i tego typu agregat daje radę a na jeden kawałek mam robić maszynę półzawieszaną co ujadę parę metrów i muszę zawracać ? Bez sensu 

Jaka półzawieszana, zwykły agregat i siew samym siewnikiem. To bardzo słaby agregat, 

W takiej glebie siew samym siewnikiem, może jeszcze na redlicach stopkowych  🤦‍♀️ a jeszcze do tego zwykły agregat. Kurczę, nie wiem co to zwykły a co cudowny, tu dedykowany by był aktywny tylko nie koniecznie z tak małym traktorkiem.

Poza tym po co założyłeś taki temat, by pokazać fotę?  Do galerii z takimi rzeczami! 

Edytowane przez Pigmei

40 minut temu, akmaly napisał:

Jaka półzawieszana, zwykły agregat i siew samym siewnikiem. To bardzo słaby agregat, 

Przed siewem było robione glebogryzarka więc jakiś agregat by zrobił lepszą robotę? Pozatym za siewnikiem już jest lepsza gleba więc i robota ładnie wygląda a z tej strony jest tylko glina i od drzew nigdy nie wyschnie idealnie i z kawałka brył gównoburza 😂😂

14 minut temu, akmaly napisał:

Zwykły do 60-tki to 3-4 rzędy zębów +1 albo 2 wałki strunowe.

Teraz dobrze, czy jakieś "cudowne" tłumaczenie potrzebne?

Dziadek koniem uprawiał a ojciec 60-tką, a ziemie do lekkich zaliczyć się nie da ( rędziny, borowina ) i jakoś dawali radę. 

No już lepiej z określeniem agregatu, tylko że z bryłą te bierne z pazurkami średnio sobie radzą, dodatkowo bryłki na wierzch wyciągają.

Idź w ślady dziadka jak chcesz i spędzaj całe dnie na  doprawianiu , ja mam wybór i wolę na takie coś  aktywne agregaty.

Kamil, wiemy że 60tka to nie demon mocy, robisz czym masz i nie zamierzam krytykować ale raczej nie masz redlic talerzowych i nasiona na wierzchu leżą lub między bryłkami.

Edytowane przez Pigmei

23 minuty temu, akmaly napisał:

Zwykły do 60-tki to 3-4 rzędy zębów +1 albo 2 wałki strunowe.

To że ma taki agregacik przed siewnikiem to lepiej niż samym siewnikiem, ale niestety jazda czymś takim na raz po orce,  to nieporozumienie zwłaszcza w cięższej ziemi i trzeba pole przygotować wcześniej czy to biernym agregatem uprawowym czy czymś innym.

11 minut temu, Pigmei napisał:

No już lepiej z określeniem agregatu, tylko że z bryłą te bierne z pazurkami średnio sobie radzą, dodatkowo bryłki na wierzch wyciągają.

Idź w ślady dziadka jak chcesz i spędzaj całe dnie za  doprawianiu , ja mam wybór i wolę na takie coś  aktywne agregaty.

Kamil, wiemy że 60tka to nie demon mocy, robisz czym masz i nie zamierzam krytykować ale tak z ciekawości masz chociaż redlice talerzowe w siewniku? mam nadzieje że tak.

Trochę rozbawiłeś mnie z tą pewnością talerzowych redlic, toż to zwykły Poznaniak :P

Nie każdy ma wybór aktywnych agregatów, zwłaszcza jak głównym ciągnikiem jest ciapek czy 60-tka i trzeba sobie radzić, nawet jak to nazywasz spędzaniem dni na doprawianiu, jakoś trzeba to doprawić, bo sieje się raz i sianie w taką grudę i jeszcze rzadko to przy suszy jest poflancowane zboże.

Edytowane przez Desperado

1 minutę temu, akmaly napisał:

60-tka i agregat aktywny :D

Po co takie biadolenie? Dziadeka wspominam, ojca szanuję a 60-tki nie mam.

Siewnik stopkowy czy talerzowy jak są bryły to nie wiele zmieni.

Oj nie wiesz co piszesz ale z czasem zrozumiesz choć bez porządnego deszczu równych wschodów i tak nie będzie.

12 minut temu, akmaly napisał:

Siewnik stopkowy czy talerzowy jak są bryły to nie wiele zmieni.

Talerzowy bardziej schowa nasiona, ale faktycznie między dużymi bryłami jest tak przesuszone że wschodzić nie będzie.

33 minuty temu, kamilgr3 napisał:

Przed siewem było robione glebogryzarka więc jakiś agregat by zrobił lepszą robotę? Pozatym za siewnikiem już jest lepsza gleba więc i robota ładnie wygląda a z tej strony jest tylko glina i od drzew nigdy nie wyschnie idealnie i z kawałka brył gównoburza 😂😂

Jakoś szału nie widzę po tej glebogryzarce w tym przypadku, zresztą coś takiego jak glebogryzarka i jej wydajność, to dobre na same gniazda brył a nie większe kawałki pól. Za siewnikiem nic lepszego za dużo nie może być, bo co niby ma tam rozbić te zeschnięte bryły, wał Pakera z takim czymś też sobie nie bardzo radzi, a co dopiero taki wałeczek.

Edytowane przez Desperado