Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dostałem i ja pismo ,  26pkt

Ale treść inna Obsługa wniosku o przyznanie pomocy – wyznaczenie nowego terminu rozpatrzenia do 20.05.2025 ze względu na skomplikowany charakter sprawy itd...

Opublikowano
W dniu 18.04.2025 o 22:53, zetorr6441 napisał(a):

Dostałem i ja pismo ,  26pkt

Ale treść inna Obsługa wniosku o przyznanie pomocy – wyznaczenie nowego terminu rozpatrzenia do 20.05.2025 ze względu na skomplikowany charakter sprawy itd...

A ja wczoraj poprawki . I dziś te same pismo i też 26 punktów 

Opublikowano

w poradniku rolniczym jest artykuł wypowiada się ktoś z ministerstwa wolnostojące zbiorniki na wodę bez pozwolenia i zgłoszenia już sami nie wiedzą co mają robić

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, sad95 napisał(a):

A ja wczoraj poprawki . I dziś te same pismo i też 26 punktów 

Takie pismo to standard.

W innym naborze tak było ale zakończono podpisaniem umowy.

Edytowane przez Sadek
Edycja
Opublikowano
11 godzin temu, d4rek napisał(a):

Komu przeszedl wniosek ze swimera dzis dostałem 

w sensie Prezesi swimera napisali do MRiT pismo i to jest ich  odpowiedz?

Ich (MRiT) interpretacją choć właściwą logiczna i oczywistą nie da sie podeprzeć w PINB i sami o tym wspominają :

Cytat

Jednocześnie należy podkreślić, że minister kierujący działem administracji rządowej:
budownictwo, planowanie i zagospodarowanie przestrzenne oraz mieszkalnictwo,
tj. aktualnie Minister Rozwoju i Technologii nie jest zarówno organem administracji
architektoniczno-budowlanej jak również organem nadzoru budowlanego w rozumieniu
ustawy Pb. Z kolei Ministerstwo Rozwoju i Technologii nie jest urzędem uprawnionym
i zobowiązanym do wydawania wiążących interpretacji przepisów prawa powszechnie
obowiązującego.
W konkretnej sprawie administracyjnej obowiązek należytego i wyczerpującego
informowania stron o okolicznościach faktycznych i prawnych, które mogą mieć wpływ na
ustalenie ich praw i obowiązków, spoczywa na organie właściwym do załatwienia sprawy
administracyjnej. W odniesieniu do przepisów regulujących proces budowlany, powyższy
obowiązek polega także na udzieleniu przez właściwy organ administracji
architektoniczno-budowlanej (starostę/prezydenta miasta na prawach powiatu lub
wojewodę) lub nadzoru budowlanego (powiatowego inspektora nadzoru budowlanego
lub wojewódzkiego inspektora nadzoru budowlanego) stosownych informacji
w przedmiotowym zakresie.

Choć jest światełko w tunelu i  w sumie dobrze że nasze wnioski trafiły do "zamrażarki", do tego czasu może coś sie wyklaruje:

Cytat

Jednocześnie informuje, że w związku z przedmiotowym postulatem popartym przez
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ww. projekcie ustawy zaproponowano zwolnienie
z pozwolenia na budowę i umożliwienie budowy na podstawie zgłoszenia
bezodpływowych zbiorników na wody opadowe lub roztopowe o pojemności nie większej
niż 30 m3 w ramach obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną
i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej.
Ww. projekt ustawy, z uwagi na zakres wprowadzonych zmian, w najbliższym czasie
zostanie skierowany do ponownych uzgodnień międzyresortowych, konsultacji
publicznych i opiniowania, a informacja w tym zakresie zostanie zamieszczona na stronie
podmiotowej Rządowego Centrum Legislacji, w serwisie „Rządowy Proces Legislacyjny”

Opublikowano

A co to pierwszy raz agencja tak robi? 

A co powiesz osobom co na 4.0 nie złożyły bo miało być tylko dla 800 rolników kasa. Miała być zaawansowana technologia a na koniec wyszło że można było ciągnik wziąć. 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 24.04.2025 o 10:14, wilkołak napisał(a):

Ja nie dodałem zbiornika  ze wzglęu na pozwolenie, zmieniać zasady w trakcie to nie fer

ja pisałem jak był nabór prawo się ma zmienić że zbiorniki będą na zgłoszenie 

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, suffeks napisał(a):

ja pisałem jak był nabór prawo się ma zmienić że zbiorniki będą na zgłoszenie 

U mnie w starostwie nawet zgłoszenia na zbiornik nie chcą ..

Opublikowano
3 minuty temu, krzychu1833 napisał(a):

Witam, za uprawę roślin ogrodniczych i za wiek poniżej 40lat też powinny być punkty prawda? A ja mam naliczone tylko za maszyny. Wypełniający wniosek popełnił błąd?

nie ma punktów za wiek 

Opublikowano

Przyszło pismo na PUE, że wniosek otrzymał minimalną wymaganą ilość punktów, ale nie mieści się w limicie środków. Nie ma informacji ile tych punktów było. Też tak macie czy dają info ile było punktów ? Poprawek ani żadnych wezwań nie było. Jedynie pismo o jednostce rozpatrującej. 23 punkty wyliczone w momencie składania wniosku

Opublikowano
5 godzin temu, rolnik9 napisał(a):

Przyszło pismo na PUE, że wniosek otrzymał minimalną wymaganą ilość punktów, ale nie mieści się w limicie środków. Nie ma informacji ile tych punktów było. Też tak macie czy dają info ile było punktów ? Poprawek ani żadnych wezwań nie było. Jedynie pismo o jednostce rozpatrującej. 23 punkty wyliczone w momencie składania wniosku

Muszę cię zmartwić, nie zostałeś potraktowany jakoś wyjątkowo. Ogólnie wszyscy takie pismo otrzymali, także cierpliwości i czekać na kolejne pisma na pue. Pozdrawiam 

Opublikowano
W dniu 23.04.2025 o 22:12, d4rek napisał(a):

Ciekawe czy ARiMR interesuje takie pismo i argumentowanie.

Dostałem wezwanie do poprawek i w związku z zbiornikiem na deszczówkę (3000 litrów), muszę:

- dostarczyć zgłoszenie budowy lub wykonywania innych robót budowlanych,

- zaświadczenie wydane przez właściwy organ, że nie wniósł sprzeciwu wobec zgłoszonego zamiaru wykonania robót budowlanych.

"Istnieje również możliwość przedstawienia stanowiska starostwa, że w przypadku ww. inwestycji nie jest wymagane uzyskanie stosownych pozwoleń" - ale takie stanowiska ma być w odpowiedzi na moje zgłoszenie robót, a nie w odpowiedzi na ogólne zapytanie :D

Według ARiMR, mauzer na palecie na deszczówkę jest czymś trwale związanym z nieruchomością, więc muszę być właścicielem tej nieruchomości lub być w posiadaniu wieczystym. 

Dodatkowo jeszcze szkice budynków itd. gdzie ma stać mauzer i inne informacje. 

Głównie najwięcej problemów przez ten zbiornik, reszta to jakieś pierdoły.

Opublikowano

Zostało użyte pojęcie "budowy". Czy postawienie zbiornika wolnostojącego na rodzimym gruncie, który nie jest zbudowany z materiałów budowlanych (plastikowy) łapie się pod pojęcie budowy/obiektu budowlanego?
Podziemne na pewno podlegają pod pozwolenie na budowę.

Opublikowano

taaa, bo teraz są wszyscy równo traktowani, jeden zadzwoni do starostwa i nic nie trzeba a drugiemu każą robić pozwolenie na budowe, a jeszcze innemu tylko zgłoszenie. sprawiedliwe w .uj .urwo  XD

image.png.00e86ad2e12bbff82ec2f804ef423f40.png

• Like 2
  • Sad 1