Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No właśnie pole zawsze sobie obrobisz lub oddasz w dzierrzawę, a bydło co jak zachorujesz to kto ci będzie chodował a tu trzeba trzymać,kilka ładne lat i tak go mam za dużo .

Znowu patrz pług kilka lat oglondałem chciałem kupić i wreszcie kupiłem spełniłem jak by marzenie.

A tu takie wszystko na szybko nie wiadomo co nie to o czym każdy marzy tylko co się kwalifikuje.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano

Ja tam się wpisałem tylko z chwastownikiem tym tanim bo fajni rozwiązuje problem z ozimym wiosna i do tego wały posiewne na jare zboże. To pierwsze i tak kupię a drugie zobaczymy 

Opublikowano
13 godzin temu, john_deere7430 napisał(a):

Witam , mam złożone 2 wnioski po 22 punkty ,mam nadzieje ze przyjdą jakieś poprawki tylko oferty na maszyny były zrobione na sztukę na szybko i pytanie czy w razie co na etapie poprawek będzie można zmienić jakaś maszynę (np mam wpisany opryskiwacz amazone a ma być horsch , bezorkowiec miał być 3m a będzie 4m  ) czy potrzebny będzie aneks żeby zmienić te maszyny ?

Opryskiwacz będzie można jeśli będą zachowane parametry, a czy bezorkowca można będzie zmienić z 3 na 4 to nie wiem, bo będą oceniać racjonalność dokonywanych zakupów i np 3 może Ci przysługiwać a 4 np nie. Niech się wypowie jakiś fachowiec.

ps. dlaczego horsch a nie amazone?

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

To co innego. Profil produkcji podobny macie ? 

Macie jakąś maszynę typu MULCZER aby pasowało do tego wniosku I nie miała w specyfikacji nazwy kosiarka bijakowa ? 

Technos.  W nazwie rozdrabniacz polowy

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Strongman napisał(a):

No właśnie pole zawsze sobie obrobisz lub oddasz w dzierrzawę, a bydło co jak zachorujesz to kto ci będzie chodował a tu trzeba trzymać,kilka ładne lat i tak go mam za dużo .

Znowu patrz pług kilka lat oglondałem chciałem kupić i wreszcie kupiłem spełniłem jak by marzenie.

A tu takie wszystko na szybko nie wiadomo co nie to o czym każdy marzy tylko co się kwalifikuje.

Racji masz trochę.  Zwierzęta to nie to samo co roślinna...

@80marcin Dzięki Marcin, nie znałem tej firmy wezmę pod uwagę ją. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

Panowie, nie mogę obejść makr w pliku informacje o gospodarstwie, w ofice 365. Może ktoś pomoże jak to otworzyć?

Problem chyba jest na poziomie że excel nie obsługuje pliku w formacie xlsb tylko w formacie xlsx

Edytowane przez SOKAN
Opublikowano (edytowane)

Czy w informacjach o gospodarstwie mimo, ze zaznaczacie produkcje roslinna macie Zwierzeta_sw ?

Czy budynki i budowle moge zostawic puste, jezeli inwestycja we wniosku jest nietrwale zwiazana z nieruchomoscia ? Wnioskuje tylko o maszyny.

Jezeli wnioskuje np. o opryskiwacz 1200l, to w maszynach posiadanych lepiej wpisac opryskiacz 1000l ciagany czy go pominac i wpisac tylko 400l zawieszany i jako uzasadnienie wlasnie zwiekszenie pojemnosci ? Czy nikt w ten sposob na to nie patrzy ?

@Celownik07

Mozesz sie cos wypowiedziec?

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)

Muszą być wszystkie budynki nawet ich wymiary a nawet maszyny jakie się ma tylko ze to to można wyprowadzić gdzieś na czas kontroli a budynków nie przeniesiesz.

Gorzej jak na vat.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
17 minut temu, Strongman napisał(a):

Muszą być wszystkie budynki nawet ich wymiary a nawet maszyny jakie się ma tylko ze to to można wyprowadzić gdzieś na czas kontroli a budynków nie przeniesiesz.

Gorzej jak na vat.

a wiesz ze rolnik na vat nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji środków trwałych ? 

Opublikowano

Tylko pytanie po co budynki, skoro inwestycja niezwiazana z nieruchomoscia... Co innego jakbys cos budowal, czy chociazby ten zbiornik nieszczesny na pozwolenie stawial... Po co w takim razie jest mozliwosc wyboru czy inwestycja zwiazana czy niezwiazana z nieruchomoscia...

Maszyny to chyba jakies glowne, przeciez im kilku starych agregacikow nie bede pisal, czy 5-ciu rodzajow bron, ktore leza od 20 lat, czy jakis plug podorywkowy...

Co do kontroli, to nikt mi nie broni miec maszyn na placu. Nie musza byc moje, czy moga byc na handel, wiec ten opryskiwacz czy im wpisze czy nie to dla mnie bez roznicy.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, SOKAN napisał(a):

Panowie, nie mogę obejść makr w pliku informacje o gospodarstwie, w ofice 365. Może ktoś pomoże jak to otworzyć?

Problem chyba jest na poziomie że excel nie obsługuje pliku w formacie xlsb tylko w formacie xlsx

Wyrzuć z kompa wszystkie pliki związane z wnioskiem, które pobrałeś  i pobierz tylko jeden. Potem odblokuj makra jak pokazywał kolega celownik. Instrukcja opisana na żółtym polu.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano

Dzięki, wyrzucenie plików zadziałało.

Próbuje zrobić sam wniosek, tylko nie wiem czy dam radę.

Pytanie do ludzi którzy sami robili wniosek, informacja o gospodarstwie pierwszy krok - czerwone pola STAN WYJŚCIOWY-STAN DOCELOWY?

W instrukcji nie pisze o co się rozchodzi

Opublikowano

Zrobić wniosek zrobisz , ale czy dasz rade z poprawkami , znajomy zrobił na 4,0, ale porawki nie jest sam w stanie zrobić dobrze ,żeby przyznali , udało mu sie po trudach znależć kogoś, ale słono teraz za to zapłaci , bo ten nabór na środowisko podbił mocno stawki w góre

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, asus921 napisał(a):

Czy w informacjach o gospodarstwie mimo, ze zaznaczacie produkcje roslinna macie Zwierzeta_sw ?

Czy budynki i budowle moge zostawic puste, jezeli inwestycja we wniosku jest nietrwale zwiazana z nieruchomoscia ? Wnioskuje tylko o maszyny.

Jezeli wnioskuje np. o opryskiwacz 1200l, to w maszynach posiadanych lepiej wpisac opryskiacz 1000l ciagany czy go pominac i wpisac tylko 400l zawieszany i jako uzasadnienie wlasnie zwiekszenie pojemnosci ? Czy nikt w ten sposob na to nie patrzy ?

@Celownik07

Mozesz sie cos wypowiedziec?

Ad1. Jak nie masz zwierzat nic tam nie pisz, pomin ta zakladke.

Ad2. Jezeli nawet nie robisz inwestycji to zakladka budynki jest obowiązkowa- pisz wszystkie obiekty ktore sa uwzględnione w wypisie z rejestru gruntow dla twojej dzialki/siedliska/gospodarstwa- te ktore sa naniesione na geoportalu ( bez mieszkalnych). Napisz ich krotka charakterystyke mur/drewno z czego dach i ilo spadowy , wymiary i ile pomieszczen tyle powinno wystarczyc i tyle ja pisalem- a raczej skopiowalem ze starego RMG bo tam tez byla ta zakladka. 

Ad3 pisz tak zeby cos tam bylo, jak sam wspomniales, w razie kontroli powiesz ze nie twoj a jedynie przechowujesz znajomemu. Wiec w tym przypadku napisz zawieszany 400l jak chcesz wnioskowac o 1200l. Niby maja nie patrzec na inne programy ,co było brane i czy sie powtarza ale jak juz wiemy trafisz na sluzbiste ze swoimi wytycznymi i pozamiatane . Bron konnych  i cepa dziadka tez nie pisz xd. 

• Thanks 1
Opublikowano

Tyle to  ogarniety chłopak prywatnie bierze co u Ciebie Mieciu. Ale już ma grafik pełny 😎

12 minut temu, Strongman napisał(a):

2 brutto cena z państwowej instytucji odr, za poprawki nic i od kwoty nic

Opublikowano
Godzinę temu, SOKAN napisał(a):

Dzięki, wyrzucenie plików zadziałało.

Próbuje zrobić sam wniosek, tylko nie wiem czy dam radę.

Pytanie do ludzi którzy sami robili wniosek, informacja o gospodarstwie pierwszy krok - czerwone pola STAN WYJŚCIOWY-STAN DOCELOWY?

W instrukcji nie pisze o co się rozchodzi

Wyjsciowe 2024 ,docelowy... 2lata od podpisania umowy, kiedy podpiszesz umowe?, wiec daj bezpiecznie 2025 lub 2026. Aha, tam we wniosku była rubryka zeby podac date zakonczenia inwestycji ( nie pamiętam jak to nazywalo dokladnie ale wybieralo sie z kalendarza dd-mm-rrrr) i ten rrrr powiniem byc taki sam jak w tym excelu rok docelowy)

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Ad1. Jak nie masz zwierzat nic tam nie pisz, pomin ta zakladke.

Ad2. Jezeli nawet nie robisz inwestycji to zakladka budynki jest obowiązkowa- pisz wszystkie obiekty ktore sa uwzględnione w wypisie z rejestru gruntow dla twojej dzialki/siedliska/gospodarstwa- te ktore sa naniesione na geoportalu ( bez mieszkalnych). Napisz ich krotka charakterystyke mur/drewno z czego dach i ilo spadowy , wymiary i ile pomieszczen tyle powinno wystarczyc i tyle ja pisalem- a raczej skopiowalem ze starego RMG bo tam tez byla ta zakladka. 

Ad3 pisz tak zeby cos tam bylo, jak sam wspomniales, w razie kontroli powiesz ze nie twoj a jedynie przechowujesz znajomemu. Wiec w tym przypadku napisz zawieszany 400l jak chcesz wnioskowac o 1200l. Niby maja nie patrzec na inne programy ,co było brane i czy sie powtarza ale jak juz wiemy trafisz na sluzbiste ze swoimi wytycznymi i pozamiatane . Bron konnych  i cepa dziadka tez nie pisz xd. 

No a może podpowiesz co wpisać w tej ostatniej zakładce w excelu "opis i uzasadnienie". Co napisac w zakłądce uzasadnienie zakresu rzeczowego operacji??

Edytowane przez jakub2812