Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, karol091193 napisał(a):

Nie wiem jak inne marki. Styczeń/luty będę biegał za wozem asenizacyjnym to sobie wycenie zgrabiarkę masseya a może i coś innego jeszcze. Tak, robili mi usługi vredo. Nawet 2tyg temu wsiewali mi trawę w lucernę i zaczyna wschodzić 

To spoko jak się sprawdza. U nas na torfach nie zdał egzaminu.  
Jakiej beczki szukasz ? 

Opublikowano
11 minut temu, krzychu121 napisał(a):

To spoko jak się sprawdza. U nas na torfach nie zdał egzaminu.  
Jakiej beczki szukasz ? 

Myślę, że jest ok. Na polnych łąkach zmorą są małe kamienie. Jak trafi między talerze i je podrzuci to potrafi przyblokować talerze. Ale to wyjątkowo tak jak w tym roku, gdzie latem była zasiana na polu lucerna(również vredo) i przez suszę część albo uschła albo nie wzeszła. Dla tego właśnie teraz wsiewałem trawę aby ratować wiosenny pierwszy plon. Beczka 18-20tys L, ale to dopiero po nowym roku 

Opublikowano
5 godzin temu, masa24 napisał(a):

problemy będą na pewno jezeli ktos będzie sobie sam utrudniał jak ty . wiesz ze dane działki już nie będziesz uprawiał w 2025 r to jej nie wykazujesz. umowę wypowiadasz wcześniej / rozwiązujesz . ale jezeli ktoś chce być świętszy od papieża i wstawia taka działkę nie wiadomo po co , to faktycznie problem będzie miał . sytuacja jak masz ty to żaden problem tylko na sile szukanie problemu przez wnioskodawcę.

U mnie to jest bardziej skomplikowane.

Tu chodzi, że jest to łąka i do 15 marca 2025 jest na niej program rolnosrodowiskowy. I to jest termin zakończenia działalności. Stąd mam.umowe do marca. Gdybym tak jak Pan poleca wypowiedział umowę i ktos narobił jakiegoś bałaganu np: wyciął obszar niekoszony i zgłosili do amimr to grozu utrata czesci doplaty za 2024 rok.

@

Opublikowano
20 minut temu, wilkołak napisał(a):

Po co 6 metrowy , tak nie będzie uzywany

Wiosną w zbożach obowiązkowo, i jeszcze myślałem nad 7,5m bo ścieżki są na 15 metrów. A jeszcze przy okazji na wiosnę po łąkach zamiast włóki 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Jeszcze mnie taka myśl naszła że cała rzesza tych doradców też robi niezłą nagonkę żeby składac wnioski . Ostatnimi czasy nie mieli za dużo co do roboty to i kasy nie było. To teraz namawiają na siłę aby na sztukę więcej było. Bo od każdego wniosku kasa wpływa. Nawet w tym temacie przewija się tylko kilka czy kilkanaście osób zainteresowanych. Gdzie zazwyczaj w temacie od modernizacji przewijało się kilkadziesiąt. No i też trzeba dodać że znaczna część nie składa na pełną pulę tylko na to co potrzebne plus najtańsze maszyny dla zdobycia punktów. Czyli też zamiast tych 5000 wniosków na pełna pulę może  załapać się z 7 czy 8 tys albo i więcej z dużo mniejszymi kwotami. Wcześniej jak można było złożyć na ciągnik czy ładowarkę to praktycznie każdy składał na max bo jak ciągnik kosztował 300-400 netto plus jakaś maszyna dla punktów to te 200 netto zwrotu nie stanowiło w wielu przypadkach nawet połowy kosztów 

Moje oba wnioski jak i wszystkich znajomych jak zawsze na max 

Przy 4.0 co niektórzy twierdzili ze nie warto że dostanie jeden na gminę itp. 

dziwaczny program dwa dni naboru a ponad 10tys wniosków było.

Tym czasem na jeden wniosek mam umowę od maja a drugi w trakcie uzupełnień.  Znajomi też podpisali bądź w trakcie .

Opublikowano
1 godzinę temu, Matey napisał(a):

@Marl jak piszesz umowy na krotko lub na gebe to musisz byc swiadom ze moze Ci sie wysypac w kazdym momencie, nawet jak juz puscisz wniosek o doplate. Jak sie wysypie to szukasz zastepstwa i tyle

Jedno jest pewne, na tym szumie to juz zarobili doradcy. Ciekawe czy wyjdzie wiecej zarobku jak z ha wg gus

O to chyba chodzi,  szum wielki jakie to super pomoce i programy, pytanie jeszcze ile wniosków w trakcie weryfikacji odleci. Przydał by się jeszcze taki program ale z możliwością finansowania dudowlanki .

Opublikowano

Dużo ludzi rezygnuje jak pozna wielkość rozsiewaczy czy opryskiwaczy na swój areał. Sam mam dylemat. Umówiłem się z doradcą, że po weekendzie podejmę decyzję, bo mi mniejsze maszyny jakbym chciał przysluguja

• Sad 1
Opublikowano
28 minut temu, zetorr6441 napisał(a):

Rozsiewacz możesz nadbudować gorzej z innymi maszynami aczkolwiek w większości podstawowym kryterium jest minimalne wykorzystanie a nie liczba ha a te można nieźle ponaginac 

Gdzie mogę znaleźć wytyczne jaki rozsiewacz na ile ha itd? Jakieś tabele są? Proszę o link

Opublikowano
3 godziny temu, Matey napisał(a):

@Marl jak piszesz umowy na krotko lub na gebe to musisz byc swiadom ze moze Ci sie wysypac w kazdym momencie, nawet jak juz puscisz wniosek o doplate. Jak sie wysypie to szukasz zastepstwa i tyle

Jedno jest pewne, na tym szumie to juz zarobili doradcy. Ciekawe czy wyjdzie wiecej zarobku jak z ha wg gus

Czyli przez 5 lat mam utrzymać 85% ogólnego areału czy konkretnych działek? Mam sporo dzierżaw krótkotrwałych na gębe. Jak jakaś działka mi wypadnie za np. 3 lata to mogę ja zastąpić inna czy muszą być cały czas te same działki przez 5 lat?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, zetorr6441 napisał(a):

Moje oba wnioski jak i wszystkich znajomych jak zawsze na max 

Przy 4.0 co niektórzy twierdzili ze nie warto że dostanie jeden na gminę itp. 

dziwaczny program dwa dni naboru a ponad 10tys wniosków było.

Tym czasem na jeden wniosek mam umowę od maja a drugi w trakcie uzupełnień.  Znajomi też podpisali bądź w trakcie .

Czyli ile masz punktów ? 
A co do to rolnictwa 4.0 to tam chyba można było wziąć ciągnik z nawigacją ? Czy się mylę ? 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano
8 godzin temu, dexter1908 napisał(a):

Czyli przez 5 lat mam utrzymać 85% ogólnego areału czy konkretnych działek? Mam sporo dzierżaw krótkotrwałych na gębe. Jak jakaś działka mi wypadnie za np. 3 lata to mogę ja zastąpić inna czy muszą być cały czas te same działki przez 5 lat?

Jak masz na gębę to i tak nic z nich 

Opublikowano
8 godzin temu, dexter1908 napisał(a):

Na gębę to można paliwa se wziąść, tylko notarialne. 

Opublikowano
12 godzin temu, karol091193 napisał(a):

Wiosną w zbożach obowiązkowo, i jeszcze myślałem nad 7,5m bo ścieżki są na 15 metrów. A jeszcze przy okazji na wiosnę po łąkach zamiast włóki 

Pszenica powinna sie rozkrzewić jesienią ,jak ma sypać, ale jak lubisz palić paliwo

• Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, dexter1908 napisał(a):

Można zastąpić, tylko trzeba miec czym. 

Prosty przykład z mojej okolicy:

Screenshot_20241021_213542_Messenger.jpg

Opublikowano

Masz rok bazowy,ale wchodza wszystkie grunty które zgłosiłeś w 2024 r chyba, że wypowiesz dzierżawę przed złożeniem wniosku. Ale jak wypowiemy dzierżawę to w miedzy czasie ktoś inny weźmie lub podwyżka czynszu...

Opublikowano
14 godzin temu, Wicherek napisał(a):

Czytam pytania i odpowiedzi  i tak myślę kto mógł wymyśleć ze niedopuszczalne jest użyczenie ciągnika  w obrębie  członków  grupy , takie rzeczy pewnie tylko w  Polsce   !

Co Ty za głupoty piszesz. Zapoznaj się z pytaniem 119 i odpowiedzią na ów. 

Opublikowano

@MarlMarlma rację, zapoznaj się z odp. Na pytanie 125

Ale jest to bez sensu np. grupa 3 osób kupuje prasoowijarkę, zgrabiarkę, lawetę do balotów.

I teoretycznie każdy powinien mieć odpowiedni ciągnik do każdej maszyny (albo użyczyć go  ale od kogoś spoza grupy). Do prasoowijarki też - taki min. 100KM

Chociaż logicznym jest, że gdy taka grupa 3 osób jedzie zbierać trawę to jeden jedzie z prasoowijarka, drugi ze zgrabiarka, a trzeci z lawetą 

Opublikowano

Podziwiam tych którzy pchają się w grupę z obcymi ludźmi. Na dzień składania wniosku jest wszystko cacy a później gdy przychodzi czas zbiorów a pogoda nie jest sprzyjająca to się zaczną zgrzyty. Że ten chce pierwszy bo później to ma wyjazd albo nie ma czasu itd. W rodzinie nieraz nie mogą się dogadać gdy do głosu dochodzą bratowe, synowe czy zięciowie a co mowa o obcych osobach i wspólnym sprzęcie. 

• Like 2
Opublikowano
42 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Podziwiam tych którzy pchają się w grupę z obcymi ludźmi. Na dzień składania wniosku jest wszystko cacy a później gdy przychodzi czas zbiorów a pogoda nie jest sprzyjająca to się zaczną zgrzyty. Że ten chce pierwszy bo później to ma wyjazd albo nie ma czasu itd. W rodzinie nieraz nie mogą się dogadać gdy do głosu dochodzą bratowe, synowe czy zięciowie a co mowa o obcych osobach i wspólnym sprzęcie. 

W moim przypadku i tak belujemy ze szwagrem wspólnie ładnych pare lat. Raz u jednego później u drugiego, warunek: niemożna być pierdołą i czepiać się szczegółów- bo łon ma parę bel więcej, a tamten ma pola dalej...

• Like 3