Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Celownik07 napisał(a):

To w tym tempie do końca jakieś 5200 wniosków, gdzie na każdy średnio ponad 181 000 zł wg dostępnej puli. Nawet jak pod koniec tempo się zwiększy to i tak na ten moment wygląda bardzo dobrze :D

Ciekaw jestem ile ostatecznie wyjdzie, może się jeszcze okaże że to tylko nagonka żeby jak najwięcej maszyn na punkty brać, tak samo jak to niby gigantyczne zainteresowanie tym działaniem u doradców :D

Edytowane przez Roxer
Opublikowano

Ja powiem tak, że sporo wnioskow odpadnie.

Chodzi o zapis w regulaminie dotyczący dzierżaw krótkoterminowych, ustnych.

Jesli są zgłoszone do doplat w 2024 lub 2023 to się liczą przy określenie powierzchni gosp na dzień składania wniosków. Trzeba utrzymać 85% i to 5 lat od wypłaty pomocy. Umowy najwcześniej w czerwiec 2025, zanim maszyny dojadą to mamy styczeń 2026. Wypłata niech będzie marzec 2026 i trzeba trzymać 85% gruntów do 2031 roku.

Wielu z nas ma.dzierzawy które się kończą albo np za 1 lu 2 lata. Właściciel podejmie decyzję zazwyczaj kilka dni przed końcem umowy. 

Ja mam kończącą się dzierżawę w marzec 2025, to łąka. Poruszyłem ten temat na Facebooku w grupie " dotacje z arimr". Pani Danuta twierdzi że nie powinna się liczyć. Druga Pani twierdzi, że regulamin wyraźnie wskazuje, że trzeba wpisać. Czytam i jednak wyraźnie pisze.

Natomiast w umowie która bedziemy podpisywac jest trochę inny zapis..wstawię zdjęcie i przeczytajcie to co jest w ramce. Mowi, że zobowiązaniem beneficjent jest utrzymanie 85% UR jeżeli maszyny są dofinansowane i będą użytkowane wlasnie w tych UR więc odchodzące dzierżawy nie powinny sie liczyć.

Screenshot_20241030_115534_OneDrive.jpg

Opublikowano

problemy będą na pewno jezeli ktos będzie sobie sam utrudniał jak ty . wiesz ze dane działki już nie będziesz uprawiał w 2025 r to jej nie wykazujesz. umowę wypowiadasz wcześniej / rozwiązujesz . ale jezeli ktoś chce być świętszy od papieża i wstawia taka działkę nie wiadomo po co , to faktycznie problem będzie miał . sytuacja jak masz ty to żaden problem tylko na sile szukanie problemu przez wnioskodawcę 

problem jest wtedy kiedy dziś mam działkę , będę ja miał jeszcze przez 2-3 lata i koniec . to jest problem a nie taki ze w 2024 była działka a w 2025 i dalej jej nke będzie 

2 godziny temu, Roxer napisał(a):

To w tym tempie do końca jakieś 5200 wniosków, gdzie na każdy średnio ponad 181 000 zł wg dostępnej puli. Nawet jak pod koniec tempo się zwiększy to i tak na ten moment wygląda bardzo dobrze :D

Ciekaw jestem ile ostatecznie wyjdzie, może się jeszcze okaże że to tylko nagonka żeby jak najwięcej maszyn na punkty brać, tak samo jak to niby gigantyczne zainteresowanie tym działaniem u doradców :D

max 15 000 na pewno nie 90 000 jak podawał farmer nie wiadomo skąd 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Roxer napisał(a):

Zainteresowanie było ogromne. Dziś z doradcą rozmawiałem to po razy oko mówił o 30 osobach. I na dzień dzisiejszy tylko ja i jeszcze jedna osoba składa i kto przyjdzie z chętnych to mówią że rezygnują. Nawet przy mnie dziś był facet przynosił jakieś papiery i powiedział że składać nie będzie 😛

Opublikowano

Tylko weźcie pod uwagę fakt że na tamtą modernizację składało dużo osób bo po pierwsze można było kupić ciągnik czy ładowarkę . A na tych maszynach najbardziej ludziom zależy. A drugi ważny aspekt jest taki że wtedy jak się składało wnioski to ludzie mieli dużo kasy. Zboża, bydło czy mleko bardzo dobrze płaciło przed okresem składania wniosków lub jeszcze chwilę w trakcie składania i stąd duże zainteresowanie. Praktycznie każdy miał kasę to chciał ją wykorzystać , a jak jeszcze zwracali połowę to wogole dobrą inwestycja. Dodatkowo gadki dealerów że tanio to już było i będzie tylko drożej. I trzeba szybko zamawiać maszyny żeby nie podrożały itd. Teraz sytuacja jest dużo gorsza bo i zarobek na rolnictwie jest mniejszy to i chętnych tak dużo nie będzie żeby inwestować w rolnictwo. Zwłaszcza że Unia walczy z rolnictwem. Pożyjemy zobaczymy. Ale moim zdaniem nie będzie jakiegoś dużego zainteresowania 

• Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, Roxer napisał(a):

Ja kończę prace polowe i po świętach idę do fachowca robić wniosek ( na grupę z naturą  2000  )

• Like 1
Opublikowano

Jeszcze mnie taka myśl naszła że cała rzesza tych doradców też robi niezłą nagonkę żeby składac wnioski . Ostatnimi czasy nie mieli za dużo co do roboty to i kasy nie było. To teraz namawiają na siłę aby na sztukę więcej było. Bo od każdego wniosku kasa wpływa. Nawet w tym temacie przewija się tylko kilka czy kilkanaście osób zainteresowanych. Gdzie zazwyczaj w temacie od modernizacji przewijało się kilkadziesiąt. No i też trzeba dodać że znaczna część nie składa na pełną pulę tylko na to co potrzebne plus najtańsze maszyny dla zdobycia punktów. Czyli też zamiast tych 5000 wniosków na pełna pulę może  załapać się z 7 czy 8 tys albo i więcej z dużo mniejszymi kwotami. Wcześniej jak można było złożyć na ciągnik czy ładowarkę to praktycznie każdy składał na max bo jak ciągnik kosztował 300-400 netto plus jakaś maszyna dla punktów to te 200 netto zwrotu nie stanowiło w wielu przypadkach nawet połowy kosztów 

Opublikowano

Z tymi tanimi maszynami to różnie bywa 🤔

unia rcw 45-110netto

vredo 2,5m 115netto

zgrabiarka 2 gwiazdowa do boku samasz 100 netto

chwastownik dla punktów ale 6m a nie 3 jak niektórzy żeby tylko zaliczyli też coś ponad 15netto

Tak na prawdę to tylko zgrabiarkę bym wolał kupić i jeszcze kosiarkę czołową, ale jak patrzę na ceny usług i ich dostępność to jednak wolę zainwestować w własny sprzęt i ewentualnie jak jest czas to odrobić w usługach. 

Opublikowano
14 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Jeszcze mnie taka myśl naszła że cała rzesza tych doradców też robi niezłą nagonkę żeby składac wnioski . Ostatnimi czasy nie mieli za dużo co do roboty to i kasy nie było. To teraz namawiają na siłę aby na sztukę więcej było. Bo od każdego wniosku kasa wpływa. Nawet w tym temacie przewija się tylko kilka czy kilkanaście osób zainteresowanych. Gdzie zazwyczaj w temacie od modernizacji przewijało się kilkadziesiąt. No i też trzeba dodać że znaczna część nie składa na pełną pulę tylko na to co potrzebne plus najtańsze maszyny dla zdobycia punktów. Czyli też zamiast tych 5000 wniosków na pełna pulę może  załapać się z 7 czy 8 tys albo i więcej z dużo mniejszymi kwotami. Wcześniej jak można było złożyć na ciągnik czy ładowarkę to praktycznie każdy składał na max bo jak ciągnik kosztował 300-400 netto plus jakaś maszyna dla punktów to te 200 netto zwrotu nie stanowiło w wielu przypadkach nawet połowy kosztów 

Danuta twierdzi w swojej reklamie że ten nabór to jedyna opcja kupna traktora

• Confused 1
Opublikowano
15 minut temu, karol091193 napisał(a):

unia rcw 45-110netto

vredo 2,5m 115netto

chwastownik dla punktów ale 6m a nie 3 jak niektórzy żeby tylko zaliczyli też coś ponad 15netto

Tak na prawdę to tylko zgrabiarkę bym wolał kupić i jeszcze kosiarkę czołową, ale jak patrzę na ceny usług i ich dostępność to jednak wolę zainwestować w własny sprzęt i ewentualnie jak jest czas to odrobić w usługach. 

Jaka szerokość zgrabiarki? Z fendta czy maseya pewnie by była poniżej 80 tys. I te vredo to też cena konkretna. U nas już nikt z tego nie korzysta. Nie ma praktycznie efektów. Jedynie jak są puste place to cos tam rośnie. Lepiej sprawdzają się guttlery czy polskie Agromasze 

Opublikowano

@Marl jak piszesz umowy na krotko lub na gebe to musisz byc swiadom ze moze Ci sie wysypac w kazdym momencie, nawet jak juz puscisz wniosek o doplate. Jak sie wysypie to szukasz zastepstwa i tyle

Jedno jest pewne, na tym szumie to juz zarobili doradcy. Ciekawe czy wyjdzie wiecej zarobku jak z ha wg gus

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Jaka szerokość zgrabiarki? Z fendta czy maseya pewnie by była poniżej 80 tys. I te vredo to też cena konkretna. U nas już nikt z tego nie korzysta. Nie ma praktycznie efektów. Jedynie jak są puste place to cos tam rośnie. Lepiej sprawdzają się guttlery czy polskie Agromasze 

Niewiem, chyba 7,3. Mi Zależy na bocznym odkładaniu pokosu. Z środkowym na pewno jest tańsza. Mi lepiej podoba się vredo. Mam siewnik do poplonów apv. Siałem nim trawę i mimo że się udaje, ale to nie to czego oczekuję. I dla tego jeszcze biorę chwastownik. Do podsiewu łąk 2x na krzyż aby trochę zniszczyć trawę i wtedy wjazd z vredo. Ale co by nie było to musi być wilgoć. Bez tego nic nie ma sensu 

Edytowane przez karol091193
Opublikowano
3 minuty temu, karol091193 napisał(a):

Niewiem, chyba 7,3. Mi Zależy na bocznym odkładaniu pokosu. Z środkowym na pewno jest tańsza. Mi lepiej podoba się vredo. Mam siewnik do poplonów apv. Siałem nim trawę i mimo że się udaje, ale to nie to czego oczekuję 

To z massey będzie mniejsza bo około 6 m do boku. Ale cena myślę że dużo niższa . Chyba że tak mocno podrożały. Ja za swoją zapłaciłem 62 netto gdy np Krone czy kverneland kosztował po 85-90 netto . Credo już ktoś ci robił usługę ? 

Opublikowano
6 minut temu, krzychu121 napisał(a):

To z massey będzie mniejsza bo około 6 m do boku. Ale cena myślę że dużo niższa . Chyba że tak mocno podrożały. Ja za swoją zapłaciłem 62 netto gdy np Krone czy kverneland kosztował po 85-90 netto . Credo już ktoś ci robił usługę ? 

Nie wiem jak inne marki. Styczeń/luty będę biegał za wozem asenizacyjnym to sobie wycenie zgrabiarkę masseya a może i coś innego jeszcze. Tak, robili mi usługi vredo. Nawet 2tyg temu wsiewali mi trawę w lucernę i zaczyna wschodzić 

Opublikowano
35 minut temu, karol091193 napisał(a):

unia rcw 45-110netto

vredo 2,5m 115netto

Po co 6 metrowy , tak nie będzie uzywany