Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

Ale wnioski to ten pb1 ( wniosek o pnb) i chyba pb5( ze twoja wlasnosc na cele budowlane) czy inne? 

Mam i ja nr do naczelnika i chyba nie zawaham sie go uzyc, z dachami juz mi raz pomogla a jej biurwy robily problem ( jak teraz zreszta)

pb5 i chyba pb2

2 godziny temu, d4rek napisał(a):

Zazdro 😁

jeszcze nie mów hop, mogą sie naradzić i wciąż beda przy pnb obstawiać

2 minuty temu, suffeks napisał(a):

zbiornik na wodę ma być zmiana w prawie na zgłoszenie do 15000l, pewno następny rok. domyślałem się że ewentualne zgłoszenie trzeba załączyć przy wniosku o płatność? 

wcześniej ktoś pisał że odrzucili to w sejmie. Jak dobrze pamietam i nic nie przekrecilem to beda wymagali od Ciebie przy uzupelnieniach zebys mial odpowiedz na pismie ze swojego starostwa. 

Opublikowano

W programie moja woda to chyba było tam oświadczenie że wykonałeś wszystko zgodnie z prawem.
Dzisiaj byłem w ODR, a że Pani prowadząca moją gminę wie że pomagałem w programie RMG to działam na nią jak płachta na byka. Poniżej przedstawiam jej stanowiska. 
Odnośnie kasy na maszyny to ma być wartość zakontraktowana. czyli jeżeli miałem oferty na maszyny za 100tys. netto a po czasie zdrożały to albo rezygnuje z części wyposażenia aby się zmieścić w budżecie albo dokładam dodatkowo z własnej kieszeni. (będę robił oferty na maszyny w Full wypasie aby można było później z czego zrezygnować). Swoją wypowiedź uzasadniała poprzednimi starymi naborami.
Jeżeli chodzi o programy komputerowe to mają być związane z daną maszyną. Tylko raczej nie jest to Rolnictwo 4.0 (???) hmmm ...
Odnośnie pilarek itp. to niby trzeba mieć w wniosku zadrzewienia śródpolne ... hmmm .... Tak samo się dotyczy np. agregatu talerzowego do wymieszania obornika że trzeba mieć wpisany ekoschemat do dopłat bezpośrednich.

A odnośnie zbiorników na zgłoszenie to ten temat już jest wałkowany od dawna i nikomu nie zależy na zmianach przez co lepszej retencji wody. 
U nas w państwie to tylko żeby kasa się zgadzała a plebs niech ziemie gryzie ... mają to głęboko w d...ie

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, masa24 napisał(a):

a tak z ciekawości jakie są najbardziej znane ? papfu i co? agrowe?

Padr, i pojawiają się nowe.

2 godziny temu, aki- napisał(a):

Ceny maszyn i ciągników już tak wywaliło w górę, że sprzedaż drastycznie spadła. Wystarczy spojrzeć na aktualne statystki sprzedaży. Niech dowalą jeszcze więcej dofinansowań to sprzęty będą jeszcze droższe, a już mamy sytuację, gdzie bez dofinansowania mało kto jest w stanie sobie pozwolić na nowy sprzęt. Wszyscy się po drodze nachapią, a oczywiście na końcu rolnik w dupe dostaje jak zawsze i musi najwięcej bulić za to wszystko.

Dofinansowania będą się kończyć,  kasy na WPR jest co raz mniej, patrz co z dopłatami bezpośrednimi i ekoschematy co się dzieje.

1 godzinę temu, XTRO napisał(a):

o co chodzi z tym VATem ?

Chodzi o to że wszyscy rozliczają program w kwocie netto. Nie ważne czy rolnik ryczałtowy czy na vat .

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Matey napisał(a):

Ja dziś dalej drążyłem pnb na zbiornik, tylko dzisiaj trafiłem na naczelniczkę. Długo to nie zajeło, 2 wnioski wypełniłem, załączyłem mapkę, czekam na decyzje starostwa. Jak mi dadzą odpowiedź to się podzielę

Godzinę temu, Matey napisał(a):

pb5 i chyba pb2

Ale czekaj, bo pb2 to jest wniosek zgłoszenia budowy, a pb1 to wniosek pozwolenia na budowę.

Czy może taka była taktyka? Żeby sprawdzić czy nie odpowiedzą po złożeniu wniosku zgłoszenia budowy, że jednak im to nie wystarczy i chcą pozwolenia?

Opublikowano
9 godzin temu, Matey napisał(a):

pb5 i chyba pb2

pb2 to zgloszenie. daj znac czy przejdzie czy nie wezwa cie do "poprawek" - maja chyba 21 dni z tego co pamietam z dachów. No ale jak tak naczelnik ci kazał zrobic....

8 minut temu, SOKAN napisał(a):

Panowie, powiedzcie mi ile jest punktów za ostatnią rubrykę <sprzęt do mycia budynków inwentarskich...>

Jakoś nie mogę znaleźć w instrukcji.

sa to koszty kwalifikowane ale bez punktów. punkty sa do poz.104(włącznie)

11 godzin temu, pedro2 napisał(a):

To ten sepleniok z papfu na Danutę tak nadaje? 🤣

ten to dalej za krowami biega ;) jezeli o tego samego nam chodzi.

9 godzin temu, agrarmrc napisał(a):

czyli jeżeli miałem oferty na maszyny za 100tys. netto a po czasie zdrożały to albo rezygnuje z części wyposażenia aby się zmieścić w budżecie albo dokładam dodatkowo z własnej kieszeni.

a wiesz czy mozna wziac cos innego (inny producent) z podobnym wyposazeniem? Tu niestety zrobilem babola i dalem oferty takie jakie potrzebuje wziac. nie pomyślałem że na wiosne jak przyjdzie do ewentualnych zakupów sprzedawca podniesie cene o x%. mea culpa.

10 godzin temu, agrarmrc napisał(a):

Odnośnie pilarek itp. to niby trzeba mieć w wniosku zadrzewienia śródpolne

ja napisalem  w uzasadnieniu ze bedzie służyć do okrzewienia gałęzi wystających z lasów sąsiadujących z polem

Opublikowano

Mam pytanko gdzie piszecie uzasadnienie ? Bo we wniosku przy zestawieniu maszyn nie ma takiej opcji. Czy na końcu uzasadnienie zakresu rzeczowego operacji w informacji o gospodarstwie ?

Opublikowano
Godzinę temu, SOKAN napisał(a):

Panowie, powiedzcie mi ile jest punktów za ostatnią rubrykę <sprzęt do mycia budynków inwentarskich...>

Jakoś nie mogę znaleźć w instrukcji.

Nic, to nie jest punktowane.

13 godzin temu, d4rek napisał(a):

Jak ktos z podlaskiego i wzial zbiornik modlić sie zeby nie trzeba PnB od Armiru, dzis drażylem temat wWojewodzkim Wydziale wszelakich uprawnien w Łomży (tam podlega nasze starostwo)powiedzial ze musi być i uj u nas.

Bylem w wydziale budownictwa i tez mi powiedzieli ze PnB trzeba a do tego pozwolenie z Wody Polskie na wykorzystanie tej wody zebranej w zbiornik, wiec odpuscilem temat

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Roxer napisał(a):

Ale czekaj, bo pb2 to jest wniosek zgłoszenia budowy, a pb1 to wniosek pozwolenia na budowę.

Czy może taka była taktyka? Żeby sprawdzić czy nie odpowiedzą po złożeniu wniosku zgłoszenia budowy, że jednak im to nie wystarczy i chcą pozwolenia?

Nie wiem. Wiem tylko że mają to sprawdzić w przepisach i sie do tego ustosunkować, cokolwiek to znaczy. W planowanej inwestycji wpisałem zbiornik ok 15000l. Dadzą odpowiedź to Was zawołam

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, kuba001 napisał(a):

Mam pytanko gdzie piszecie uzasadnienie ? Bo we wniosku przy zestawieniu maszyn nie ma takiej opcji. Czy na końcu uzasadnienie zakresu rzeczowego operacji w informacji o gospodarstwie ?

excel- informacje o gospodarstwie, zakładka opis....

Opublikowano
17 minut temu, malorolny121 napisał(a):

Nic, to nie jest punktowane.

Bylem w wydziale budownictwa i tez mi powiedzieli ze PnB trzeba a do tego pozwolenie z Wody Polskie na wykorzystanie tej wody zebranej w zbiornik, wiec odpuscilem temat

możesz wrzucić stronę z punktacją co za ile ?

Opublikowano (edytowane)

takie pytanko rozdrabniazz łecin masz na niebiesko jak wzialem talerzówke to juz punkty nie z sumuja sie ?

ktoś ma ofertę na "Glebogryzarki stosowane do uprawy trwałych użytków zielonych" to zwykła glebogryzarka ?

Edytowane przez d4rek
Opublikowano
1 godzinę temu, zetorr6441 napisał(a):

Pkt fakt głupota ale wyjścia nie ma. Zbieractwo pkt będzie mnie kosztować po ok 17netto 

Wyszło mi 28 i 30 pkt

Plus reszta puli na 5 potrzebnych maszyn na dwa wnioski.

nie dodałeś sobie punktów w ramach tych samych kategorii?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, masa24 napisał(a):

nie dodałeś sobie punktów w ramach tych samych kategorii?

Wydaje mi się że nie 

W każdej grupie coś oprócz ogrodniczych 

Edytowane przez zetorr6441
Opublikowano
36 minut temu, zetorr6441 napisał(a):

Wydaje mi się że nie 

W każdej grupie coś oprócz ogrodniczych 

przelicz jeszcze raz bo solo bez ogrodniczych to nawet max DJP tyle nie podniesie punktacji.

Zastosowanie rozwiązań cyfrowych -2 pkt

Poprawa efektywności wykorzystania nawozów 4pkt

Zmniejszenie zużycia lub poprawa efektywności wykorzystania środków ochrony roślin 6/4pkt

Poprawa gospodarowania wodą 4pkt

Poprawa sekwestracji węgla lub bioróżnorodności gleby 6pkt

(N2000 1pkt)

(grupa 6pkt)

• Like 2