Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam traktor MTZ 82 TS w którym przerabiam hydraulikę. Przeróbka polega na opróżnieniu trakotra z całej oryginalnej hydrauliki i pozostawieniu tylko oryginalnej pompy hydrauliki oraz siłownika tylnego TUZa. Rozdzielacz jaki zakładam to produkjca Bułgarska, czyli rozdzielacz Badestnost.

Wszysktie podłączenia mam zaplanowane, jednak zastanawia mnie gdzie podłączyć spływ oleju z tego rozdzielacza. Z tego co się zorintowałem to spływ powinien być w okolicach filtra oleju hydraulicznego.

Prosiłbym o wskazanie właściwego miejca, podłączenia spływu oleju rozdzielacza Badestnost, gdzie wyjście z rozdzielacza ma rozmiar 3/4".

Kolejna sprawa to chciałbym poznać zasadę działania zaworu sterującego blokadą tylnego mostu. Niedawno odkryłem tą opcję i jak włączyłem tą blokadę to olej wyciekł z tego mechanizu blokady przy lewym tylnym kole. Do tego zaworu biegną 4 wężyki. Jeden od orbitrola, drugi grubym wężykiem do dołu zbiornika hydraulicznego, trzeci do mechanizmu blokady, a czawrty o mniejszej średnicy do góry zbiornika hydraulicznego(zaznaczyłem na zdjęciu). Zapewne będę musiał wymienić membranę w tym mechaniźmie, ale może jeszcze na coś warto zwrócić uwagę?

Z góry dzięki za wszelką pomoc :D Pozdrawiam :D 

Zdjęcie 2.png

Opublikowano

nie masz wyjścia musisz podłączyć tam gdzie idzie z oryginalnego bo pozostałem są za małe na powrót z rozdzielacza 80l (bo wiesz że musisz dać rozdzielacz 80l przepływu). dodatkowo będzie powrót przez filtr, bo powinien tam być filtr pod tymi śrubami od góry. 

Opublikowano (edytowane)

Śruba podpisana jako zaślepiona nie podłączona nigdzie to jest odpowietrznik zbiornika. Przelew najlepiej w oryginalne miejsce gdzie największy przekrój. Gdzie planujesz montować ten rozdzielacz?

Blokada jest zasilana z powrotu oleju orbitrola.

Edytowane przez pawel86lhr
Opublikowano

Dzięki Panowie za odpowiedzi :)

@olkosio dokładnie tak, mam kupiony rozdzielacz 80l/min. W sumie to podobno za duży do pompy nsz32, ale chyba lepszy za duży niż za mały bo słyszałem że przy rozdzielaczu 40l/min mógłby się grzać olej bo pompa ma podobno 60l/min. I tak jak mówisz, pod tym dekielkiem jest filtr oleju.

@pawel86lhr faktycznie w tej zaślepionej śrubie są dziurki. Rozdzielacz mam zamontowany pod kierownicą. Zrobiłem płytę mocującą i jak wstępnie przypasowywałem obudowy to nic nie kolidowało, aczkolwiek trochę tych węży jest w jednym skupisku. Rozdzielacz ma przyłącza proste i węże mają zakucia kątowe, bo przyłącza kątowe bezpośrednio przy rozdzielaczu na sekcjach byłyby niemożliwe do przykręcenia bo by o siebie kolidowały przy przykręcaniu, ale zakucia kątowe nawet dobrze pasują bo można lepiej ułożyć te węże. Myślałem o przyłączach prostych, a do nich przykręcone złącza kątowe, a do złączy węże z zakuciem prostym, ale to też by dużo miejsca zajmowało. 

Co chodzi o tą blokadę mostu to dlaczego są dwa powroty do zbiornika? Jeden u góry, a drugi na dole? Czy jak zdemontowałem regulator siłowy i tym samym powrót tym cienkim przewodem, który zaznaczyłem na zdjęciu, nie będzie to miało wpływu na działanie tej blokady?

Opublikowano (edytowane)

A nie szkoda pozbywać się funkcjonalności podnośnika? Tracić regulacje siłową i pozycyjną? 

Może w akceptowalnej cenie jest jakaś przystawka do elektrycznego sterowania podnośnikiem? 

Taki pogrzebany podnośnik jakbym miał kupić od kogoś taki używany traktor, to dla mnie ogromny minus.

Edytowane przez Alchemik
Opublikowano

Ten oryginalna to i tak lejąca padaka, której chyba nikt nie używa. Elektryczna fajny pomysł, ale sam rozdzielacz tylko do podnośnika min 2tys plus sterownik, a pewnie i tak bedzie chciał mieć wyjścia dodatkowe. Góra dół starczy, byle by miał opcje pływającą.

Opublikowano

@Alchemik powiem tak, nie lubię za dużo przerabiać, lubię jak wszystko jest w oryginale, ale tak jak powiedział @Dastan oryginalna hydraulika ciągle leje. U mnie rozdzielacz pod kierownicą leje, regulator siłowy, poprzedni właściciel odłączył bo też leciał. Za same rozdzielcze musiałbym zapłacić 2,5 tyś. Rozdzielacz i wszystkie węże, eurozłącza i wszystko co było mi potrzebne też wyszło 2,5 tyś, ale tu chyba będę miał pewność że trochę pojeździ bez wycieków i rozdzielacz będzie działał płynnie.

Rozdzielacz który kupiłem jest 3 sekcyjny, wszystkie sekcje pływające i jest na linki. Dźwignie będą przy siedzeniu więc do TUZa to wygoda, bo wcześniej miałem przy kierownicy, ponieważ regulator siłowy nie działał

Wracając do oryginalnego rozdzielacza pod kierownicą to nie był on najgorszy bo miał zatrzask który umożliwiał podnoszenie maszyny bez trzymania ręką, a jak ciśnienie wzrosło po podniesieniu to dźwignia odbijała. Niestety ale po rozgrzaniu oleju dźwignia juz sama nie chciała odbijać. 

Tak więc jak by mi nie przeszkadzało sterowanie przy kierownicy to bym założył nowy oryginalny rozdzielacz pod kierownicą, bo regulator siłowy to nawet nowy potrafi przeciekać 😀

Opublikowano

Też zrobiłem podobną przeróbkę w swoim mtz-cie kilka lat temu. Pomimo, że zastosowałem rozdzielacz 80 l/min to w trakcie sianokosów olej w bardzo gorące dni mocno się nagrzewa, ale bez wpływu na funkcjonalność hydrauliki. Przy innych pracach polowych szczególnie w chłodniejsze pory roku w ogóle nie ma z tym problemu.

Spływ oleju rozwiązałem przez dospawanie odpowiedniego gwintu do oryginalnej rurki powrotu i po kłopocie.

Opublikowano

Witam wszystkich. Tak jak inni użytkownicy MTZ'a chcę wyrzucić większość z oryginalnej hydrauliki zostawiając tylko pompę. Rozdzielacz będzie dwu sekcyjny, 80l, z jedną sekcją pływającą. W traktorze założony jest tur. Rozdzielacz do niego jest o przepływie 40l. Jak to połączyć żeby było dobrze?? Nowy rozdzielacz bezpośrednio do pompy, z nowego rozdzielacza przez tuleję ciśnieniową to rozdzielacza tura?? Czy jeszcze coś pomiędzy ?? Z góry dziękuję za odpowiedź