Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, powoli zbliżają sie żniwa, widzę, ze ludzie juz straszą rolników, ze odegrają sie za strajki dzwonieniem na policję w sprawie nieodpietych hederow, naszło mi takie pytanie, mianowicie na jedno pole dojazd ciągnie się około kilometra przez drogę krajową, na której jest podwójna ciągła, jeżdżę z wózkiem z tyłu, ale bizonek podczas jazdy zachodzi kołem na linię na środku, jak to wygląda w kwestii prawnej?

Opublikowano

Drogi krajowe najczęściej mają jezdnię o szerokości 7 metrów, więc połowa, czyli jeden pas ruchu ma 3,5 metra. Szeroki ten Bizon jak się nie mieści na jednym pasie ruchu. 

Co do przepisów, to nie można zajmować więcej niż jeden pas ruchu. Prawym kołem jedź po poboczu jeśli jest to możliwe.

Po drugie, to pojazdy wolnobieżne (także kombajny) nie mogą przekraczać 3 metrów szerokości. Jak są szersze, to poruszają się po drogach publicznych po uzyskaniu zezwolenia na przejazd pojazdu nienormatywnego kategorii II. Zezwolenie to umożliwia przejazd pojazdu wolnobieżnego, ciągnika rolniczego oraz zespołu pojazdów składających się z ciągnika rolniczego lub pojazdu wolnibieżnegi i przyczepy specjalnej.  Zezwolenie to wydaje starosta właściwy ze względu na siedzibę wnioskodawcy. Zezwolenie wydaje się na okres 12 miesięcy. Zezwolenie to umożliwia jazdę pojazdem nienormatywnym wskazanym w zezwoleniu, po wszystkich drogach publicznych z wyjątkiem autostrad i dróg ekspresowych.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

W przypadku transportu samochodowego pozwolenie kat II ale na pojazdy rolnicze -  wolnobieżne  pozwolenie kat I , szer nie większą niż 3,5 m ,a powyżej 3 m . Reszta jak wyżej. 

Bez pozwolenia nikt łba nie urwie ,choć Bizon ma bodajże nieco ponad 3 m w kołach (koła 26", na kołach 30" mieści się w normie) .Zasada ,aby trzymać się prawej strony ,a jeżeli jest możliwość-  umożliwić innym uczestnikom ruchu manewr wyprzedzenia . Jeżeli będziesz jechał z odczepionym hederem, jesteś "normalnym " uczestnikiem ruch ,bo za heder - mandat nawet do 5tys.

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano

Po polnych...też nie...

2 godziny temu, Kurwer21 napisał:

Witam wszystkich, powoli zbliżają sie żniwa, widzę, ze ludzie juz straszą rolników, ze odegrają sie za strajki dzwonieniem na policję w sprawie nieodpietych hederow, naszło mi takie pytanie, mianowicie na jedno pole dojazd ciągnie się około kilometra przez drogę krajową, na której jest podwójna ciągła, jeżdżę z wózkiem z tyłu, ale bizonek podczas jazdy zachodzi kołem na linię na środku, jak to wygląda w kwestii prawnej?

Masz prawko, bo dziwne pytanie...

Opublikowano
3 godziny temu, Kurwer21 napisał:

Jeżeli jedziesz/zajeżdżasz po linii ciągłej to policja już może dać Ci mandat. Ostatnio się przekonałem, że policja bierze się znikąd :), także radzę uważać.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, robert1226 napisał:

To według tego co piszecie to nie mogę clasem nigdzie jechać bo on ma w kołach 3,9 m to tylko po polnych drogach mogę jechać?

Część dróg polnych (gruntowych) należy do Urzędu Gminy, czyli są to drogi publiczne, więc też nie możesz po nich jeździć. Jedynie po drogach prywatnych.

Zgodnie z przepisami, to demontaż kół w kombajnie i transport zestawem niskopodwoziowym. Koła można odkręcić, więc kombajn o szerokości 3,9m z kołami, nie łapie się pod żadną kategorię zezwolenia na przejazd nienormatywny, gdyż te od kategorii III, dotyczą pojazdów/ładunków niepodzielnych

1 godzinę temu, andrzej78 napisał:

W przypadku transportu samochodowego pozwolenie kat II ale na pojazdy rolnicze -  wolnobieżne  pozwolenie kat I , szer nie większą niż 3,5 m ,a powyżej 3 m . Reszta jak wyżej. 

Nie wprowadzaj ludzi w błąd. 

20240627_231404.jpg

20240627_231413.jpg

Edytowane przez bergman31
Opublikowano
2 godziny temu, andrzej78 napisał:

Bez pozwolenia nikt łba nie urwie ,choć Bizon ma bodajże nieco ponad 3 m w kołach (koła 26", na kołach 30" mieści się w normie) .Zasada ,aby trzymać się prawej strony ,a jeżeli jest możliwość-  umożliwić innym uczestnikom ruchu manewr wyprzedzenia . Jeżeli będziesz jechał z odczepionym hederem, jesteś "normalnym " uczestnikiem ruch ,bo za heder - mandat nawet do 5tys.

podrzucam zdjęcie, na którym dobrze widać, ze zachodzi całym kolem za linię, nawet jakby sie dojechalo maksymalnie do prawej to i tak sporo by wystawał 

@12Pafnucy prawko zdaje, mam ledwo dopiero 18 lat

IMG_20240628_001110.jpg

Opublikowano (edytowane)

Po fotce ciężko określić ,czy jest jechane przy krawędzi,czy wężykiem jak po pijaku🤫😉.A tak na serio mało prawdopodobne aby droga była tak wąska ,bo ciężarówki haczyły by się lusterkami . Proponuję zamontować sobie  dodatkowe lusterko sferyczne aby łapało prawe pobocze do obserwacji toru jazdy ,bo taki styl jazdy jest niedopuszczalny ,że względu na zagrożenie w ruchu. Nie zawsze można w porę zareagować przed nadjeżdżającym innym  pojazdem ,a gwałtowna reakcja ,szczególnie z tylną osią kierowaną i zaczepionych " wózkiem ",może wywołać fatalny skutek. Lepiej zahaczać pobocza, ponadto  obowiązkowo trzeba podnieść schodki .

Edytowane przez andrzej78
  • Like 1
Opublikowano

Dołączę sie do wątku, i posilę sie powyższym zdjęciem i zapytam czy  montaż koguta na zbiorniku zbożowym nie naraża na zahaczenie przez śmigłowce i helikoptery, czy lepiej montować na dachu bo jest wyższy punkt ? prosze o konkretne odpowiedzi

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, bergman31 napisał:

Część dróg polnych (gruntowych) należy do Urzędu Gminy, czyli są to drogi publiczne, więc też nie możesz po nich jeździć. Jedynie po drogach prywatnych.

Zgodnie z przepisami, to demontaż kół w kombajnie i transport zestawem niskopodwoziowym. Koła można odkręcić, więc kombajn o szerokości 3,9m z kołami, nie łapie się pod żadną kategorię zezwolenia na przejazd nienormatywny, gdyż te od kategorii III, dotyczą pojazdów/ładunków niepodzielnych

Nie wprowadzaj ludzi w błąd. 

20240627_231404.jpg

20240627_231413.jpg

Już rano obudziłeś się czy dalej przez sen majaczysz , dla checy napisałem bo cały temat bez sensu , a ten mi wykłady prawi z książką przyleciał łogarnij się. 

Bo i tak mam to wsxydtko kele wuja mam hedera na wózku i jadę gdzie mi potrzeba się to komuś nie podoba to jego problem a ja na pole dojechać i muszę i mam prawo.

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
2 godziny temu, panczo1922 napisał:

Co tu się odpierdala?

Pierwze żniwa będziecie robić czy jak?:)

Pierwsze żniwa ze spodziewaną akcją odwetową ze strony kierowców  pojazdów samochodowych, pójdą w ruch kamerki i aparaty , dlatego warto wiedzieć co i jak .

12 godzin temu, robert1226 napisał:

To według tego co piszecie to nie mogę clasem nigdzie jechać bo on ma w kołach 3,9 m to tylko po polnych drogach mogę jechać?

Teoretycznie tak, pojazd ponad normatywny co do szerokości , a że nie przewiduje się pilotowania przejazdu pojazdu wolnobieżnego to tylko laweta. To teoria,  w praktyce , jeżeli nikt  nie zgłosi lub nie zaistnieje zdarzenie drogowe ( nawet drobna ocierka z innym pojazdem ) będzie można dalej się  " ślizgać ".

Opublikowano

20 lat temu było odwrotnie, policja chwilowo przez wieś zrobiła zakaz parkowania na ulicy bo kombajny z hederami nie mogły przejechać a ja zaparkowałem nieświadomie, to podszedł i straszył mnie mandatem haha pisz mówię, ale puścił mnie to były czasy 

Opublikowano

Tyle tej jazdy po tych ulicach że typowy chujek  będzie stał pod polem i czekał żeby cię podpierdolić.  Wykup ubezpieczenie , kogut na dach, sprawne oświetlenie  i heder na wózek. Nie róbmy sobie jaj, co 3 samochód w polsce przeszedł szkodę całkowitą, silnik się poci albo kapie rdza do kompletu z usuniętymi podzespołami z półki "eko". 

• Like 1
Opublikowano

Takie coś jak opisujecie to może i jest jak ktoś przelotowo jedzie , bo raczej nikt mi nie wmówi że odpina heder i wózkiem ciągnie z pola na pole jeśli np . kończy na jednym polu , a drugie pole jest 100-500 metrów dalej , a do tego jeszcze dochodzi że w cholerę trzeba nagnieść żeby z wózkiem wjechać w pole i się spinać 

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

Takie coś jak opisujecie to może i jest jak ktoś przelotowo jedzie , bo raczej nikt mi nie wmówi że odpina heder i wózkiem ciągnie z pola na pole jeśli np . kończy na jednym polu , a drugie pole jest 100-500 metrów dalej , a do tego jeszcze dochodzi że w cholerę trzeba nagnieść żeby z wózkiem wjechać w pole i się spinać 

Ja nie odpinam czasem jak jest jak piszesz... do 2 km bocznymi aswaltówkami to lece z hederem 5.6m cała szerokość. Jak wąsko  jest to żona autkiem śmiga przede mną i daje znać czy można lecieć czy nie. Dalej to spinam bo to 5 min roboty.

Opublikowano
19 godzin temu, robert1226 napisał:

Według prawa pozwolenie powinno być

Opublikowano
10 godzin temu, panczo1922 napisał:

Cytując klasyka do tego tematu:

"czy tobie Wąski się sufit na głowę nie spadł?"

Co tu się odpierdala?

Pierwze żniwa będziecie robić czy jak?:)

Pierwsze czy kolejne to akurat mało ważne bo znam przypadki, że trzeba się było na policji z pierdół tłumaczyć a i w US również. Zależy co kogo w oczy kole, Na zdjęciu na pierwszy rzut oka kwalifikuje się to pod mandat. I w tym przypadku również jest policja i policja. Jeden zrozumie i pouczy a drugi nadgorliwy dowali mandat.