Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie , powiedzcie jak to jest z tym żytem ,  jeszcze u mnie stoi na polu bo wilgotność około 14,5 czy chybryda jakoś wolniej oddaje wilgoć , bo miałem też odmianę populacyjna , tak samo uprawiana i dawno wykosilem 

Opublikowano

Nie do konca bo jak bedzie susza to kukurydza moze wcale kolby nie wytworzyć albo miec kilka ziaren... A naklad na kukurydzę jest wyższy...

Do tego cena kukurydzy raczej bedzie okolo 300-350zl bo magazyny zasypane z tamtego roku jeszcze

Opublikowano

mam do wyboru te dwie populacyjne hybryda może za rok nowa dzierżawa gleba słaba i nie chce robić nie wiadomo jakich kosztów nie wiedząc co tam urośnie. ile się wysiewa żyta populacyjnego na hektar? sprzedawane jest tak samo jak hybrydowe na jednostki siewne?

Opublikowano

Dokładnie tak jak kolega wyżej napisał, już dużo lepiej jest kupić tą hybrydę jako F2 niż siać populację, właśnie w tym roku na nowych dzierżawach też ten sam krok będę robił, od szwagra kupuję żyto F2 bo na pszenżyto siane nawet swoim materiałem siewnym to może być w pierwszym roku dość bardzo słaby temat, a znowu owsa to ja już nie chcę na swoich polach widzieć, więc myślę, że ten krok w stronę żyta na tego typu działkach może być dobrym krokiem.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, czaro napisał:

A jak może wyglądać porównanie plonowania F2 topowej odmiany np. z KWS-u z F1 ale polskiej hodowli? Robił ktoś takie porównanie?

F2 kupisz po 800zl za tonę bez problemu czyli już licząc z zaprawa wyjdzie cię stówa na hektar F1 widzę na olx nawet za najpodlejszego tura po 250 za jednostkę wołają więc wyjdzie 500 na hektar. w takim układzie, o ile miałbym pewnego znajomego od którego mogę wziąć F2 bralbym f2.

Tylko żeby to było f2 z topki i to najlepiej od kws. typu jakis igor, vinetto etc.

Polskie f2 jest jeszcze gorsze od polskiego f1 ktore jest mocno średnie.

1 godzinę temu, Marcinkaszub napisał:

Witam z kąd kupujecie chybryde bo jeszcze nie zamówiłem?

Witam z kąd kupujecie chybryde bo jeszcze nie zamówiłem?

toż to praktycznie u każdego dystrybutora zaopatrzenia rolnictwa jest dostępne. gdzie nie pojedziesz gdzie da się kupić opryski, to będzie i materiał siewny hybrydy dostępny.

Edytowane przez nunu85
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, nunu85 napisał:

toż to praktycznie u każdego dystrybutora zaopatrzenia rolnictwa jest dostępne. gdzie nie pojedziesz gdzie da się kupić opryski, to będzie i materiał siewny hybrydy dostępny.

no jest tylko jak komuś obojętne jaką odmianę zasieje bo akurat taką mają na stanie to ok, ale jak już kogoś interesuje konkretna odmiana trzeba poszukać gdzieś dalej 

Opublikowano

bo ja wiem? Igora ma praktycznie każdy (bo to była odmiana ze zdecydowanie największym areałem plantacji nasiennych w pl). I wg mnie Igor jest jedną z najlepszych dostępnych odmian. I przy tym jednocześnie chyba najtańsza z kws, bo da się go wyrwać za nieco tylko ponad 300 netto. więc o ile ktoś nie wybrzydza to go dostanie praktycznie wszędzie. A jak ktoś sobie upatrzył jakąś konkretną jedna czy druga odmianę to może się zdarzyć że trochę będzie musiał podzwonic żeby ją znaleźć, nie zaprzeczam.

Opublikowano
nunu85 napisał:

F2 kupisz po 800zl za tonę bez problemu czyli już licząc z zaprawa wyjdzie cię stówa na hektar F1 widzę na olx nawet za najpodlejszego tura po 250 za jednostkę wołają więc wyjdzie 500 na hektar. w takim układzie, o ile miałbym pewnego znajomego od którego mogę wziąć F2 bralbym f2. Tylko żeby to było f2 z topki i to najlepiej od kws. typu jakis igor, vinetto etc. Polskie f2 jest jeszcze gorsze od polskiego f1 ktore jest mocno średnie.

Czyli wychodzi około 400 zł różnicy w nasionach, to przy dzisiejszych cenach około 800 kg ziarna. I teraz jaka jest zniżka plonu miedzy F1 a F2 w tych topowych odmianach? Czy nadal będzie lepiej sypało niż polska odmiana F1?