Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
tobago napisał:

Wałowanie po siewie rozwiązuje trochę problem za głębokiego siewu.   

w jaki sposób wałowanie po siewie rozwiązuje problem głębokiego siewu? Napisz bo jestem ciekaw twojego toku rozumowania. Z własnego doświadczenia wiem, że lepiej jak nad ziarniakiem leży powiedzmy 5cm lekkiej pulchnej niczym nie przyklepanej gleby ( ani deszczem ani wałem) niż powiedzmy 4cm ale przygniecionej. Bo w glebie takiej luźniejszej ziarniak od razu wie w którą stronę ma rosnąć , a w przygniecionej/ zbitej jak leży za głęboko to głupieje i potrafi skręcić się w sprężynkę i obumrzeć zamiast wyjść na powierzchnię.

Opublikowano
58 minut temu, nunu85 napisał:

w jaki sposób wałowanie po siewie rozwiązuje problem głębokiego siewu? Napisz bo jestem ciekaw twojego toku rozumowania. Z własnego doświadczenia wiem, że lepiej jak nad ziarniakiem leży powiedzmy 5cm lekkiej pulchnej niczym nie przyklepanej gleby ( ani deszczem ani wałem) niż powiedzmy 4cm ale przygniecionej. Bo w glebie takiej luźniejszej ziarniak od razu wie w którą stronę ma rosnąć , a w przygniecionej/ zbitej jak leży za głęboko to głupieje i potrafi skręcić się w sprężynkę i obumrzeć zamiast wyjść na powierzchnię.

Walowanie jest dobre bo kamieni nie trzeba zbierac🤣🤣🤣. U mnie kilku się wyleczyło juz z wałowania na luźniejszych glebach bo zboże się meczy 

A jeden jak zdobił tak z rzepakiem to przesiewal 30ha

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Jeśli kws tak podaje dla twojego regionu to w czym problem. Mieścisz się najwyżej daj ciut gęściej. Ewentualnie dawka jak normalnie tylko z wiosny jakiś azot szybko przyswajalny by się lepiej do krzewiło jeśli będzie za rzadkie. 

Tak niby piszą na swojej stronie ze u mnie to wlasnie 5 październik koniec optymalnego. 

Tylko tu jest plan to żyto siać F2 i bez nawożenia pk. Stanowiska po pszenicy. Głównie 4 klasa. 
Dlatego tak późno bo mam jakiś czas już poorane ale zająłem się wykopkami by na orce wylazły samosiewy. I faktycznie już się zieleni. Bez tego odczekania miałbym mieszankę. 

Zapytalem bo nawet na tym forum piszą ze żyto z października rosnie tylko w słomę. 

Opublikowano

Jeśli masz termin optymalny do 5października to i na ziarno urośnie. Choć nie wiem czy bez PK. Zależy jaka zasobność ziemi. Możesz przecież w necie poszukać optymalnych terminów dla swego regionu bez kws. Jak f 2 daj około 100 kg na ha i będzie git skoro u was optymalny do 5. U nas na wschodzie optymalny 5 do 15 września i to jest od lat praktykowane nie tylko gdy nastały hybrydy i to się pokrywa z tym co od lat ludzie robili i co zalecają teraz. 

Opublikowano

Ja w zeszlym roku sialem hybryde f2 miedzy 15 a20 pazdziernika. Tez nie dalem nawozu pod korzen tylko 80kg mocznika na wiosne, oprysk na chwasty jesienia i raz na grzyba czyms tanim i skracanie. Plon wyszedl okolo 4 tony z ha bez szalenstwa ale naklad nie wielki....

Opublikowano

Niby długo już sieje żyto ale zawsze było to robione na koniec września, okolice 25. W październiku nigdy nie siałem wiec nie wiem jak takie się zachowuje. Stąd moje tutaj pytanie czy jeszcze jest sens. 
Ale biorąc pod uwagę ze teraz klimat mamy całkiem inny niż gdy ustalano optymalne terminy to wydaje mi się ze to z początku października tez wyjdzie dobrze. 

To ma być uprawa na maxa po kosztach wiec nie chce się pchać w pszenzyto czy pszenice (te jedynie posieje po rzepaku). 

Plon 5-6t takiego zyta mnie spokojnie zadowoli. 

Opublikowano

jak nie jesteś jakiś Białystok czy Suwałki to siej i się nie czaj.

tylko nie utop za głęboko. bo jak nie dość że późno posiane to mialyby być jeszcze problemy z krzewieniem to już słabo.
Opublikowano

Koszalin/Kołobrzeg wiec można powiedzieć ze polnocny zachod. Trza siać. 
W świeżej uprawie, zwłaszcza jak sucho to Amazonka lubi wsiac zbyt głęboko ale albo docisk robie na 0/1 albo całkiem zdejmuje sprężyny z redlic. 
I wlasnie wałowanie tu się sprawdza bo wyraźnie szybciej i lepiej wschodzi a potem się krzewi. No ale to w sytuacjach jak podczas siewu jest ultra sucho. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, logan3512 napisał:

Która odmianę zasiać na piachu 6klasa jest Befado czy jethro?

Mam posiane w tym roku te dwie odmiany. Jedna i druga bardzo dobra. W żniwa będę miał porównanie. Z obserwacji mam wrażenie, że berado ciut wyższe i kłosy dłuższe ale w tym roku jethro zaskoczyło pozytywnie.

• Like 1
Opublikowano

Czy jak jest tak ciepło to razem z odchwaszczaniem dac coś na insekty, czy nie warto? Jeśli tak, to kontaktowo, czy układowo?

Mowa o F1 hybrydzie siana w połowie września. 

Tak na marginesie, wschody tragedia. Gdzie glina nic nie ma. Na dołkach coś tam wylazlo, wody brak. Północny wschód (okolice Suwałk)

Opublikowano

I taka faza jest najlepsza na chwasty gdy dopiero wychodzi zboże. Faza szpilki. Dodać jakiś wspomagacz olejowy i masz 100 % zabieg nawet jak jest sucho. Tylko że najlepiej go wykonywać z rana na rose bądź pod wieczór po zachodzie słońca czyli obecnie około 19.

Opublikowano
23 godziny temu, alandil napisał:

Dawid, a pryskales na chwasta? Wygląda jak poparzenia od chemii 

Nie pryskalem właśnie jeszcze.

Dużo tego nie ma ale niepokoje się trochę żeby coś nie zjadło.

Opublikowano (edytowane)

1.

150g diflufenikan +750g chlorotoruron  koszt ok 105zl/ha  - stosowane w tamtym roku i sprawdzone  w życie i pszenzycie

2.

Jesienny pakiet Pak Mertli+Loop , 94zl/ha nigdy nie stosowałem, 4 substancje i fajna cena 

80g diflufenikan+ 160g flufenacet + 20g bensulfuron metylowy + 1.6g metsulfuron metylowy 

Co myślicie żyto zaczyna się krzewić.

Edytowane przez JAMorales