Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Siał ktoś SU Perspective? Podobno cyrki ze wschodami

Właśnie byłem na polu zobaczyć bo trochę poczytałem na forum i tym i jest dramat.Rośliny na m² możesz policzyć na palcach

Opublikowano
5 godzin temu, AgroSzymi99 napisał(a):

Właśnie byłem na polu zobaczyć bo trochę poczytałem na forum i tym i jest dramat.Rośliny na m² możesz policzyć na palcach

U mnie jest ok. Równe wschody i obsada wydaje się dobra. Nie liczyłem, bo nie było się do czego przyczepić. 

Opublikowano

Siał Ktoś żyto przewódkowe "elara"? Do 15 lutego trzymają mnie eko schematy i chciałem na wiosnę zasiać (kupiłem ziarno od rolnika i on nie wie ile tego na wiosnę zasiać,bo najlepiej teraz mówi,a na wiosnę to nie wie)

Opublikowano (edytowane)

Dolaro siane 23.września (przedplon zboże), w sumie nie moja ziemia, ja mam tylko usługowo wykonać wszystkie opryski i nawożenie. Uprawa bezorkowa i siew wykonane bardzo drogim sprzętem, zdjęcia w tych gorszych miejscach. Ogólnie całe pole porobiły się takie jaśniejsze i ciemniejsze pasy, te jaśniejsze wydaje mi się w miejscach gdzie leżały pokosy słomy. Tak więc zboże po zbożu, nie przekonuje mnie ta bezorkowa uprawa

20241107_105925.jpg

20241107_105907.jpg

Edytowane przez krilan06
Opublikowano

U mnie też szału nie ma, ale nie jest źle. Żyto po życie, drugi raz bezorkowo, międzyplon z gryki,  uprawiane i siane tym, co mam: talerzówka, gruber, siewnik talerzowy Poznaniak na agregacie uprawowym pazurkowym. Siane 21 września, odmiana KWS SERAFINO. 

IMG_5034.jpeg

Opublikowano
10 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Dolaro siane 23.września (przedplon zboże), w sumie nie moja ziemia, ja mam tylko usługowo wykonać wszystkie opryski i nawożenie. Uprawa bezorkowa i siew wykonane bardzo drogim sprzętem, zdjęcia w tych gorszych miejscach. Ogólnie całe pole porobiły się takie jaśniejsze i ciemniejsze pasy, te jaśniejsze wydaje mi się w miejscach gdzie leżały pokosy słomy. Tak więc zboże po zbożu, nie przekonuje mnie ta bezorkowa uprawa

20241107_105925.jpg

20241107_105907.jpg

3 lata temu , na kawałku 20ha podczas siewu stwierdziłem że pole jest źle uprawione , dużo słomy i samosiewy już zaczęły wychodzić....była uprawa bezorkowa.....po 2ha zrezygnowałem z siewu , i pozostała część pola uprawilem jeszcze raz,  ale te 2ha zostały tak zasiane , wschody na tym kawałku były podobne jak na zdjęciu  pasy  , rzadki siew itp......spadek plonuje w porównaniu do normalnego pola to było jakieś 40%

Opublikowano

No ogólnie przedplonem było tu pszenżyto jare, kombajnista tak skosił że rżysko było na ponad 30cm, jakby nie można było się przyłożyć i skosić niżej zboża które oddało 4t/ha i jeszcze skasował tą moją sąsiadkę tak że szkoda gadać. 

Opublikowano
16 godzin temu, krilan06 napisał(a):

20241107_105925.jpg

20241107_105907.jpg

U mnie aż tak źle nie jest, ale czy to aby nie wina materiału siewnego? mam 3ha zasiane kwalifikatem serafino i gilmor i 1,5ha zasiane f2, uprawa ta sama, talerzówka/agregat/poznaniak i "świeże" wiele gorzej powschodziło niż f2, co może być przyczyną? sucho było przy uprawie ale po siewie padało....

Opublikowano

Na pewno to nie wina materiału siewnego, muszę zrobić zdjęcia z tych lepszych miejsc, tych gorszych jest zdecydowanie mniej

Właścicielem pola jest emerytowana nauczycielka, nie wiem po co ona to trzyma, ale ani tego nie sprzeda ani nie wydzierżawi. Nie chcę jej robić nakładów na full bo przy założeniu że za wszystkie prace musi płacić, to ona nie wyjdzie na plus

Opublikowano
2 godziny temu, Dawidov napisał(a):

U mnie aż tak źle nie jest, ale czy to aby nie wina materiału siewnego? mam 3ha zasiane kwalifikatem serafino i gilmor i 1,5ha zasiane f2, uprawa ta sama, talerzówka/agregat/poznaniak i "świeże" wiele gorzej powschodziło niż f2, co może być przyczyną? sucho było przy uprawie ale po siewie padało....

Jaka gestosc siewu f2 i Serafino?

Opublikowano
W dniu 10.11.2024 o 13:27, krilan06 napisał(a):

Na pewno to nie wina materiału siewnego, muszę zrobić zdjęcia z tych lepszych miejsc, tych gorszych jest zdecydowanie mniej

Właścicielem pola jest emerytowana nauczycielka, nie wiem po co ona to trzyma, ale ani tego nie sprzeda ani nie wydzierżawi. Nie chcę jej robić nakładów na full bo przy założeniu że za wszystkie prace musi płacić, to ona nie wyjdzie na plus

rób tak żeby miała co roku "0" to problem się sam rozwiąże:)

Opublikowano (edytowane)

Panowie z jakąś siarką na żyto się szykujecie czy brak sensu? Ciekawa opcja nawóz Belenus siarka, potas, wapń, magnez zastanawiam się sypnąć 100kg-wychodzi około 120-130zł. Czy może lepiej zamiast tego dorzucić 50kg saletry? Jeśli chodzi o azot to docelowo ma być 114kg N

Edytowane przez Franklin328
Opublikowano

Ja tam pojadę z kizerytem na wszystko. Zauważyłem że plon jest lepszy szczególnie  na moich piaskach a i zawartość białka tez rośnie. Wykorzystuje całość w hodowli.