Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, jedrus2020 napisał:

jakie sa konsekfencje głebokiego zasiania żyta hybrydowego

Opóźnienie rozwoju o 2-3 tygodnie przede wszystkim słabe krzewienie

1 godzinę temu, QuQurydza napisał:

Czy żyto hybrydę siał ktoś może na początku października? Jakieś doświadczenia. 

Ja o koło 15 października siałem i urosła tak samo jak inne zboża z opóźnieniem siane

Opublikowano
2 godziny temu, jedrus2020 napisał:

Dobrze się nie rozkrzewi, 

zyto jak rzepak, max 2 cm, najlepiej 1 cm, miałem posiane ok 5-6 cm i lipa była z rozkrzewieniem, żaby było widać

Opublikowano
2 godziny temu, jedrus2020 napisał:

Do 3cm max bo inaczej się nie chce krzewić, po czasie odrazu widać jak jest za głęboko zasiane gdy po wyrwaniu rośliny węzeł krzewienia nie tworzy się przy korzeniu tylko na pędzie

Opublikowano
6 minut temu, logan3512 napisał:

Ale na piachu jak płytko to nie wzejdzie zabardzo

chyba na glinie z dużą ilością brył?

Siew 15.09 bardzo ładnie wschodzi mimo braku opadów przez ponad 3 tygodnie.

IMG_20230921_160722.jpg

Opublikowano
Dnia 22.09.2023 o 22:02, GrzegorzGrzegorz napisał:

Co  byście mi doradzili na grzyba w życie hybrydowym przy jednokrotnym pryskaniu tuż  przed kłoszeniem. Zamawiać będę opryski na jesienne zabiegi i może bym od razu sobie zakupił  na grzyba by mieć już na wiosnę.

Polecam odpuścić ten zabieg a zrobić dobre t1 jeśli koniecznie ma być raz pryskane.

Opublikowano

w każdym zbożu, nie tylko życie najważniejsze jest t1. jak pisali koledzy wyżej, t2, czy t3 można sobie odpuścić jak już chcemy przyoszcxedzic , ale nie zrobić nawet t1 to już spory błąd. Ktoś wyżej pisal że żyto rzadkie wówczas. Moja odpowiedź jest taka że to się pryszcze w końcówce krzewienia a jeszcze zanim ruszy w górę, to wówczas już nic nie powinno być za rzadkie tylko praktycznie cały oprysk spada na roślinę a nic na gołą ziemię. Do meritum. na to t1 można dać pół litra protiokonazolu ( pabi/ kanonik/ poleposition i jeszcze pewnie jskows inne nazwy są) i to wystarczy. Jak ma być na bogato i byłby jeszcze pomysł chronić kłos przed fuzarioza, to po wykłoszeniu a jeszcze przed kwitnięciem 1l najzwyklejszego tebu za 6 dych. I wówczas żyto dostoi zdrowe do samych żniw. Ale jak mówię, najważniejszy jest zabieg pierwszy. I

slawekz1975 napisał:

ja T1 odpuszczam hybryda z poczatku jest rzadka presja maczniaka mala  za to po kwitnieniu lub tuz przed daje Priaxora bo hybryda ma delikatny i maly lisc flagowy i zaraz go rdza zjada

pryskanie zbóż po kwitnieniu jest bez większego sensu bo już nie chroni kłosa przed fuzarioza to raz. Więc jak już chcesz pryskac późno, to przyspiesz to na tyle, żeby kłos już był, a zboże jeszcze nie kwitło. Wówczas ochronisz kłos przed chorobami. A nie tylko ten mały listek, który w życie jest niewiele warty, bo ważniejszy i tak jest podflagowy

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 13.09.2023 o 15:21, friz napisał:

Normalnie już bym siał ale jest bardzo sucho do tego 

Edytowane przez AgroDavidosTV
Na poprzeczniaku gdzieś się nałożyło ogólnie na lekkiej ziemi wschody dobre na cięższej już mniej.
Opublikowano

nie ogarniam was. Przecież zdecydowanie lepiej siać w suche/ nawet bardzo suche i ewentualnie niech sobie część ziarna która nie zazna wystarczająco wilgoci czeka w ziemi na deszcz niż,nie dość że później ( może i nawet za późno), siać na mokro lub bardzo mokro. Bo skąd pewność że się pogoda nie odmieni w drugą stronę

Opublikowano

Na jeden kawałek po żniwach na ściernisko poszedł glifosat po 2-3 tygodniach zostało to zaorane i zasiane żyto, jakby zaszła potrzeba aby zastosować wiosną jakiś herbicyd gdyby perz się jeszcze pokazał jest coś innego niż Attribut co można zastosować w zbożu co działa na perz ?

Opublikowano

chyba na pustyni totalnej.U mnie we wrześniu jak do tej pory padało dwa razy,raz dwa dni przed siewem trochę spadło,i że dwa dni temu też niezbyt dużo.i efekt kielkokowania masz powyżej,a ziemia też się na żwirownie nadaje