Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niweluje przebarwienia jak każda odżywka podana dolistnie. Moim zdaniem to mimo wszystko zbędny wydatek, mimo że koszt śmieszny rzędu 30zł/ha. Jak ktoś chce to może stosować, ale ja raczej nie uwierzę w to, że specyfik mający najwyżej kilkaset gram CaO w litrze zastąpi chociażby częściowo wapnowanie. Żeby nie było - stosowałem przez dwa lata w życie hybrydowym i pszenżycie ozimym, kontroli nie robiłem ale po prostu liczby (skład środka) mówią same za siebie. :)

Opublikowano

U siebie nie zauważyłem problemów z mieszaniem siarczanu magnezu i wapnovitu... Rozpuszczałem siarczan następnie mocznik potem plonvit opty i na koniec wapnovit.  Od kilku lat stosowana taka mieszanka 

Opublikowano

Pytanie z wapnovitem i ogólnie z odżywkami wszelakiej maści jest takie . Jak to się przekłada na plon? Ponieważ kolorek na roślinie można tak naprawdę poprawić byle czym. A co mozna otrzymać za kilka złotych? Odpowiedzieć musicie sobie sami.

Opublikowano (edytowane)

Panowie wykonalem oprysk na hybrydzie i populacji na wiosne tolurexem 2l/ha + 0.6l/ha camaro 306se niestety po tym zabiegu oprucz chwastow niezle dostalo po tylku zboze?jak myslicie ktory oprysk byl tego powodem?

Edytowane przez qba333
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, qba333 napisał:

Panowie wykonalem oprysk na hybrydzie i populacji na wiosne tolurexem 2l/ha + 0.6l/ha camaro 306se niestety po tym zabiegu oprucz chwastow niezle dostalo po tylku zboze?jak myslicie ktory oprysk byl tego powodem?

Tolurex według etykiety oprysk jesienią w fazie pełni krzewienia a w camaro żyta nie ma w etykiecie, jeden i drugi mógł zaszkodzić, po 2,4D często uprawy wyhamowują

Edytowane przez michal_19
Błędy
Opublikowano

Camaro to chyba to samo co mustang 306se a tam zyto jest wiec zostaje ten tolurex. Dodam ze ziemia piaszczysta ale na jesien co zdazylem tolurexem prysnac zyto nie bylo przebarwien ani zachamowan

Opublikowano
12 minut temu, qba333 napisał:

Camaro to chyba to samo co mustang 306se a tam zyto jest wiec zostaje ten tolurex. Dodam ze ziemia piaszczysta ale na jesien co zdazylem tolurexem prysnac zyto nie bylo przebarwien ani zachamowan

U mnie mustang na kukurydzy wyhamowywał ją mimo że qq jest w etykiecie , wydaje mi się ze to może być wina właśnie 2,4D, bo florasulam druga substancja w Camaro, jest w lancecie i żyto po nim czysciutkie i żadnych skutków negatywnych. Qq też była na piaskach i przyhamowało ją .

Opublikowano

Kiedy ruszacie z T1? Ja planuję jutro Tilt Turbo 0,8, Promax 1l, Cuadro 0,2l a do tego siarczan magnezu, mocznik i mikro. Mikro miało iść jeszcze podczas krzewienia ale środki za późno zamówiłem i nie zdążyłem.

Opublikowano

Raczej, że można lecz w ewidencji oprysków nie pisz, że stosowałeś camaro. Koszty rejestracji środka w danej uprawie są dość wysokie, stąd producenci nie zawsze rejestrują środek dla wszystkich uprawach, gdzie może być stosowany ;)

Opublikowano
4 godziny temu, KlimekPL napisał:

Kiedy ruszacie z T1? Ja planuję jutro Tilt Turbo 0,8, Promax 1l, Cuadro 0,2l a do tego siarczan magnezu, mocznik i mikro. Mikro miało iść jeszcze podczas krzewienia ale środki za późno zamówiłem i nie zdążyłem.

Też jutro zamierzam pryskać bo w końcu ma się wiatr uspokoić. Pójdzie 1l mondatak, 1,5l CCC, mocznik i siarczan magnezu. 

Opublikowano
14 godzin temu, 90210grzesiu napisał:

Może skrócić kłos, ja bym po terminie nie dawał ccc.

Stabilian 750 mozna podawac od 1 kolanka do pojawienia sie liscia flagowego tak pisze w etykiecie

Capture+_2018-04-18-13-44-02.png

Wlasnie ja tez sie nie wyrobie ze skracaniem w pszenzycie 1 kolanko jest 1.5 cm nad wezlem krzewienia i kurde nie wiem czy pryskac bo to dopiero moglbym kolo 23-25 pryskac [wesele robie swoje i nie dalo rady wczesniej wjechac) ewentualnie zmieszam cerone + troche ccc i t1 od razu wykonam i mikro .. Na t2 mysle ze jest jeszcze czas zaleznie ile kto robi grzybowek 

Opublikowano

Zamiast Moddusa (rzekomo na lubelszczyźnie nie ma go w hurtowniach) zaproponowano mi Modan 250 EC. Nie ma on niestety w zakresie stosowania żyta.. Ale substancja czynna ta sama, więc powinno być ok. Używał tego ktoś?